The Truth – Recenzie

"Este un așa numit “slow-burn” a cărei acțiuni nu duce nicăieri exact, dar explorează, subiectiv pe a locuri, misterele sau secretele unei familii în timp ce ridică semne de exclamație spectatorului, observator activ în această dramă narativă."

0
1073
Ascultă acest articol


La Verite expune în câteva rânduri lungite efectul pe termen lung al lipsei figurii materne care a ales munca peste copil, făcând loc unui gol care nu știm cu adevărat nici la sfârșit dacă a fost sau nu umplut.”

Regizor: Hirokazu Koreeda

Scenariu: Hirokazu Koreeda

Gen: Dramă

Lansare: 26.02.2021

Durata: 1h 46min

Studio: 3B Productions

Distribuitor: Independența Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Catherine Deneuve … Fabienne Dangeville
Juliette Binoche … Lumir
Ethan Hawke … Hank

Sinopsis:

THE TRUTH spune povestea unei dive ce are parte de toată iubirea și admirația bărbaților, dar care are o relație complicată cu propria fiică. Atunci când Fabienne (Catherine Deneuve) își publică memoriile, Lumir (Juliette Binoche) se întoarce de la New York la Paris împreună cu soţul (Ethan Hawke) şi copilul său. Întâlnirea dintre mamă şi fiică devine rapid o confruntare: adevăruri ascunse și resentimente nedeclarate ies la suprafață.

Recenzie:

Toate familiile au, să le spunem cumva, particularităţile lor. Filmul “La Verite” explorează aceste particularități prin prisma unei vizite, o lansare de carte și un film într-un film. Viziunea regizorului este excepțională însă acest film francez cu regizor japonez și greutatea a două actrițe de renume, nu este pentru toată lumea.

Catherine Deneuve o interpretează pe Fabienne, o actriță cu vechime, care primește o vizita din partea fiicei sale, Lumir, jucată de Juliette Binoche, care vine cu fiica sa Charlotter și noul ei soț, actor american, Hank, interpretat de Ethan Hawke. Ne dăm seama de la început ca această poveste este despre mame, fiică și nepoată, iar discuțiile care se vor purta de-a lungul filmului vor deschide răni vechi și lucruri nespuse datorită unei cărți biografice recent lansate despre viața actriței Fabienne unde adevărul nu este același ca al fiicei sale, Lumir.

Discuții în contradictoriu și fantome ale trecutului apar în conversațiile acestui film regizat cu o privire aproape intruzivă în această familie. Suntem puri observatori ai unor evenimente care nu au un anume scop și nici o anume direcție. Observatori ai unei familii care poate rezona, în anumite capitole, cu a noastră sau care ne poate aduce la punctul să înțelegem mai bine cum stau, de multe ori, lucrurile cu adevărat.

Nu este la fel de excepțional precum a fost “Shoplifters”, filmul dinainte de acesta regizat de Hirokazu Koreeda, dar la fel, exploreaza familia dintr-un alt punct de vedere și de data asta, dintr-o altă societate și scară socială. Nu intenționat evidențiat acest lucru, totuși ne dăm seama dupa personajul Fabienne că nu a dus o viață grea precum cei din “Shoplifters”, dar și societate franceză diferă de cea japoneză. La Verite expune în câteva rânduri lungite efectul pe termen lung al lipsei figurii materne care a ales munca peste copil, făcând loc unui gol care nu știm cu adevărat nici la sfârșit dacă a fost sau nu umplut. Bărbații în film, de asemenea funcționează mai mult ca instrumente narative decat ca personaje, unul fiind soțul interpretat de Ethan Hawke, care putea să fie orice alt actor și care nu se remarcă prin nimic, lucru care probabil denotă că este într-adevăr un actor bun, care știe când e rândul lui să se remarce într-un rol sau când nu. Tatăl lui Lumir își face și el apariția și la fel funcționează ca un instrument cinematografic, bunicul. Nu este un personaj conturat însă ne dam seama destul de repede ce fel de om este și de ce el și Fabienne nu mai sunt împreună.

Adevărul este că “Adevărul” tratează ceva familiar dintr-o poziție neconvențională din punct de vedere cinematografic, dar care funcționează datorită viziunii regizorului și jocului actoricesc excepțional. Este un așa numit “slow-burn” a cărei acțiuni nu duce nicăieri exact, dar explorează, subiectiv pe a locuri, misterele sau secretele unei familii în timp ce ridică semne de exclamație spectatorului, observator activ în această dramă narativă. Nu este atât de introspectiv pe cât ar părea, dar comportamentul personajelor chiar te fac să întrebi “De ce încă se mai discută asta?”. Iar răspunsul este unul pe măsură.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The Truth/La Verite/”Adevărul” e disponibil din 26 februarie 2021 la cinema și este distribuit în România de Independența Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.