Ascultă acest articol


Undeva în primăvara unui an 2019 liniștit, Disney+ și Marvel Studios anunțau lansarea unui nou produs pentru televiziune ”jumătate sitcom clasic, jumătate MCU spectaculos”, bazat pe personajele din benzile desenate Marvel ”Wanda Maximoff / Scarlet Witch and Vision”. Situat în Universul Cinematic Marvel (MCU), miniseria împarte continuitatea cu filmele francizei și are loc după evenimentele din Avengers: Endgame (2019). Planul era ca miniseria să fie lansată la finalul anului 2020, dar… pandemia a schimbat planurile studiourilor și WandaVision  a fost lansat în ianuarie 2021. Protagoniști Elizabeth Olsen în rolul Wanda Maximoff, Paul Bettany în rolul lui Vision, Kathryn Hahn în rolul Agnes.

Și iată-ne deja în martie 2021 la finalul miniseriei. Cum a fost călătoria prin cele 9 episoade? Spectaculoasă într-adevăr. După primele două episoade destul de confuze, episoade inspirate din sitcom-urile anilor 1950 și 1960, în care ambele personaje principale par la fel de confuze ca și noi, din episodul 3 lucrurile încep să se coloreze. Și la propriu și la figurat. Hello, the ’70s! Nu o să intru în analiza surselor de inspirație, a easteregg-urilor plasate peste tot. Sunt zeci de analize pe YouTube pe care sigur le-ați văzut și revăzut (I did!).

Această recenzie conține SPOILERE!

Dacă nu ați văzut miniseria, nu citiți mai departe!

Wanda și Vision par să aibă o viață liniștită (not) într-o suburbie tipic americană – Westview, New Jersey. Sigur fiecare dintre noi (East European people, la voi mă uit) s-a întrebat la un moment dat cum ar fi să trăiască într-un mediu idilic prezentat în serialele americane. Și, ce să vezi? Descoperim că Wanda, provenită dintr-o țară est europeană fictivă – Sokovia, visează la același lucru.

Pe măsură ce episoadele progresează, ne dăm seama că Wanda și Vision nu trăiesc de fapt fericiți (#veața) chiar dacă – SURPRIZĂ! – familia se mărește odată cu apariția gemenilor Billy și Tommy. Care cresc ca Făt-Frumos. Deja toți fanii benzilor desenate fremătau la unison cu gândul la Young Avengers – Speed și Wiccan. Ni se dau tot felul de indicii că lucrurile nu sunt așa cum par sub forma unor reclame și replici ciudate în fiecare episod.

Încet, încet primim tot mai multe informații, suntem îndreptați și către tot felul de ipoteze care se dovedesc la final greșite. Ceea ce este sigur este că suntem martori la nașterea unui nou super erou – Monica Rambeau devine Spectrum/Photon. Trecem și prin anii ’80 și ’90. Ne trezim cu un Pietro din universul X-Men (Evan Peters) și iar apar tot felul de teorii. E clar că scenariștii se joacă cu sentimentele noastre! Și ale Wandei. Bietul Vision încearcă să pună și el cap la cap niște elemente dar se pare că nici creierul lui perfect de computer nu decodează chiar tot. Bummer. Ceea ce este clar este că o suspectează și el pe Wanda că e responsabilă de tot ceea ce se întâmplă ciudat în jurul lor.

Avem evident și niște personaje negative. Primul pe care îl urâm încă de la început e Director Tyler Hayward. Știm sigur că nu îl interesează bunăstarea cetățenilor luați ostatici în Westview. Este foarte interesat de Vision. Pentru că hmm… ultima oară când l-am văzut pe Vision era cam mort. Sau offline. Director Tyler Hayward ne lasă să credem că Wanda a furat corpul lui Vision și l-a adus în Westview și l-a înviat/readus online. Directorul vrea să știe cum a făcut Wanda chestia asta fără vreo piatră a infinitului.

It’s been Agatha all along!

Hm… și vecina băgăcioasă Agnes pare să aibă ceva de ascuns. Și aici din nou, la unison, fanii Marvel au ghicit cam din prima că Agnes e chiar ea, Agatha Harkness! Agatha este una dintre vrăjitoarele originale din Salem și care este o figură importantă în universul Marvel, devenind chiar unul dintre mentorii Wandei. Și acum să cântăm în cor It’s been Agatha all along! Ea este cea care a manipulat-o pe Wanda. Și l-a mai ucis și pe Sparky, cățelul simpatic al gemenilor Billy și Tommy. Dar în ce măsură a fost Wanda manipulată de Agnes/Agatha? Cum a fost creat Hex-ul în care micul orășel Westview s-a pierdut efectiv de pe hartă cu tot cu locuitorii lui? Cum l-a readus Wanda la viață pe Vision?

Toată lumea a căutat tot felul de indicii, s-au creat online tot felul de scenarii: Grim Reaper e în spatele întregii nebunii. Ba nu! E Mephisto! Ba e Chthon! Ba e iepurașul!

Din fericire, scenariștii nu s-au aruncat foarte departe cu povestea. Au creat-o pur și simplu în jurul Wandei, au știut că fanii vor căuta tot felul de explicații și ne-au legat pe toți de televizor/computer așteptând un nou episod. Dar povestea a fost de la bun început despre Wanda și transformarea ei în Scarlet Witch. Da, încă de la apariția de câteva secunde în scena post-credit din ”Captain America: The Winter Soldier” știm că personajul este Scarlet Witch. În ”Avengers: Age of Ultron” aflăm ceva mai multe despre Wanda, dar în niciunul din filmele în care apare nu este identificată de vreun personaj ca Scarlet Witch. Pentru că nu devenise încă The Scarlet Witch.

Episoadele 8 și 9 au fost un roller coaster emoțional. Și pentru noi și pentru personaje. Episodul 8 intitulat sugestiv ”Previously On”, ne prezintă elementele cele mai importante din viața Wandei Maximoff care au condus la evenimentele din WandaVision. Tot ce am văzut în episoadele anterioare are o explicație în trecutul Wandei. Și cu lacrimile planetare înnodate în bărbie, aflăm cum a fost creat din și cu Magia Haosului Hex-ul din jurul orașului, cum au fost efectiv prinși în magie locuitorii, cum a fost creat Vision. Din durere și tristețe!

Întreaga viață a Wandei a fost o adaptare continuă. După moartea părinților, odată cu puterile noi date de Piatra Minții, după moartea fratelui ei geamăn Pietro, în rolul ei în echipa Avengers, în relația cu Vision, Wanda Maximoff a evoluat mereu și s-a adaptat situațiilor noi pentru a supraviețui. Și exact asta s-a întâmplat și aici. Singura cale pe care a găsit-o pentru a se adapta la sentimentul de tristețe și durere după moartea lui Vision a fost să creeze o lume perfectă, inspirată de serialele pe care le urmărea împreună cu familia ei în copilărie. A ignorat faptul că a prins în capcana  ei oameni nevinovați. Wanda este pur și simplu o ființă îndurerată, culmea… atât de umană, și care realizează în final că a făcut ceva îngrozitor și ia singură decizia să își sacrifice propria fericire pentru a îndrepta durerea cauzată și altora. Trebuie să renunțe la Vision, la copii, la viața creată în Westview.

În episodul final ”The Series Finale”, toate personajele își duc propriile bătălii: Wanda vs Wanda, Wanda vs Agatha, Wanda vs The Vision, Vision vs The Vision, Darcy vs Director Tyler Hayward (yep, apare și Darcy), Wanda vs realitate. The Vision nu este nimeni altul decât ”adevăratul” Vision (Wanda nu îi furase corpul din sediul S.W.O.R.D. așa cum prezentase Director Tyler Hayward) care a fost repus în funcțiune fără ajutorul vreunei pietre fermecate  – Hello, White Vision. Deci a devenit o armă adevărată fără nicio amintire sau vreun sentiment.

White Vision își face apariția în Westview cu ordinul de a o distruge pe Wanda. Daaaar, Vision to the rescue. În timp ce băieții se luptă, Agatha își continuă încercarea de a acapara puterile Wandei. E păcat să stric plăcerea de a viziona serialul așa că nu intru în detalii. După un dialog genial între Vision și The Vision, o luptă crâncenă în care ”ucenicul” își învinge ”maestrul”, în final binele învinge (pe moment?) răul. Și Wanda devine The Scarlet Witch. Și wow wow wow ce moment când o vedem în pentru prima oară în costumul de supererou.

Bineînțeles că plângem din nou cu toții (hai, știu că ați plâns!) la ultimele momente ale familiei Maximoff – Billy, Tommy și Vision dispar în magia Haosului.

Nu puteau sa lipsească scenele de la mijlocul genericului și cele de la finalul genericului. Scenariștii ne pregătesc pentru o nouă poveste care o va avea ca protagonistă pe Monica Rambeau și cu legătură cu ce s-a întâmplat în Captain Marvel.

Ultimele scene sunt cu Wanda/The Scarlet Witch, undeva în munții Wundagore (asta de la fanii înfocați am aflat-o) și fac legătura clară cu ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness”. The Scarlet Witch studiază cartea Darkhold – colecția de vrăji întunecate a lui Chthon – și nu oricum, ci folosindu-se de proiecția astrală în timp ce Wanda este trează își face liniștită un ceai. Și pe muzica din fundal care nu este alta decât tema muzicală a lui Doctor Strange, din Haos auzim vocile lui Billy și Tommy.

Concluzia? Disney+ și Marvel Studios au creat o serie originală care a pus pe jar fanii Marvel (și nu numai), au știut să ne manipuleze ca niște adevărați magicieni și au creat premisele pentru noi povești în Universul Marvel.

WandaVision este o poveste despre durere, dragoste, despre călătoria prin tristețe și nu este neapărat despre negare sau acceptare, ci despre tot ceea ce este între aceste sentimente. Este povestea pe care Wanda Maximoff trebuia să ne-o spună.

Adina Mărășoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.