Ascultă acest articol


Pentru a deveni lider pe piața mobilelor, sau cel puțin de a te afla printre primii, ca producător de smartphone-uri trebuie să depui eforturi pentru a păstra clienții vechi și pentru a atrage cât mai mulți clienți noi. Mai mult de atât, acest producător trebuie să ofere o gamă cât mai variată de produse dedicate mai multor tipuri de clienți și să aibă stabilitate pe piață, dar și să lanseze periodic produse noi sau îmbunătățite cu cele mai noi tehnologii.

Vedem anual că lupta se dă între 3 mari producători de mobile, dar de curând au apărut “noi jucători” care vin din spate, rapid!

Să ne întoarcem la subiectul acestui articol și anume cel mai nou smartphone din seria Galaxy, produs de Samsung și anume 21+ 5G! Samsung se ambiționează an de an să ofere clienților produse de cea mai bună calitate care includ tehnologii noi, respectiv tehnologii proprietare, iar Samsung Galaxy S21+ 5G este o dovadă a progresului și avansului tehnologic perfect pentru 2021, chiar dacă modelul Ultra este cel mai performant. Haideți să aflăm cum am ajuns la această concluzie.

Pachet

Un trend pornit de concurență cel de a nu include un alimentator în pachet, este abordat și de Samsung pentru S21+ 5G, așadar, din start avem un pachet mai puțin voluminos și mai ușor, păstrându-se culorile gamei și anume negru, gri și “S”-ul seriei argintiu cu nuanțe multicolore. Așa se vede pe partea din față a cutiei. “21” scris cu gri, în fundal cu “S”-ul mare, peste el și dedesubt avem numele modelului.

Pe lateralele mici ale cutiei din carton tare de un negru mat, avem codul de bare, iar pe lateralele lungi avem scris cu negru lucios “Samsung” pe o parte, iar pe celaltă “Galaxy”, mare, în culoarea cu care este reprezentat și “S”-ul de pe față.

Pe spate avem un sticker mare, negru cu informații în mai multe limbi, iar odată dat jos capacul avem o cutiuță de carton de culoare neagră pe care se află cheița pentru sertarul cu Nano-SIM-ul, iar înăuntru avem mini-cărticică de garanție și un mic ghid de pornire. Sub smartphone-ul în sine, cu folii pe față și pe spate care se dau jos, avem altă cutiuță neagră unde este cablul de date, tot negru, USB C – USB C.

După cum spuneam nu există alimentator și de această dată, nici căști audio, considerându-se că sub această formă se contribuie la risipă de materiale și se ajută mediul înconjurător.

Aspect

În redacția noastră a intrat versiunea Phantom Silver – un argintiu cu nuanțe multicolore, asemănător “S”-ului de pe cutie și arată excelent. Culoarea o găsim pe capacul spate, rama fiind argintie, pe spate având și cele 3 camere grupate într-o porțiune de aluminiu sculptată frumos (Contour Cut). Tot pe spate avem și Flash-ul LED, iar jos, logo-ul Samsung.

Acea ramă rotunjită susține un display de 6.7″ cu senzor de amprente în partea de jos și cameră pe mijloc sus, deasupra cu un difuzor bine camuflat.

Pe latura mică de sus avem, spre partea dreaptă o antenă internă încadrată de două microfoane pentru anularea zgomotului de fundal, iar pe latura mică de jos avem, la fel, două antene între care se află microfonul, portul USB Type-C, difuzor și sertarul pentru Nano-SIM.

Pe latura din stânga avem iarăși două antene interne în partea de sus, iar pe latura din dreapta butonul de Power și cele de volum +/- despărțite de o altă antenă internă.

S21+ 5G este clar un smartphone elegant și atrăgător, prin simplitate dar și prin formele sale și acel capac spate și grupare de camere.

Tehnic

Dacă la aspect, S21+ 5G ne-a convins, hai să vedem cum se prezintă smartphone-ul pe partea tehnică; ce aduce nou față de seria anterioară și în ce constă acea evoluție pe care producătorul o susține pentru a se păstra “în schemă” pe piața competitivă.

S21+ 5G are dimensiunile 161.5 x 75.6 x 7.8 mm și cântărește 200 grame, fiind construit pe un cadru de aluminiu, cu display-ul și partea din spate din Gorilla Glass Victus. Se poate opta între variantele de culori Phantom Black, Phantom Silver, Phantom Violet, Phantom Pink, Phantom Gold, Phantom Red, doar primele trei fiind disponibile pe teritoriul nostru.

Prinzând viață datorită unui procesor Exynos 2100 (Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 în China și Statele Unite) construit pe 5nm și ajutat fiind de GPU Mali-G78 MP14 (Adreno 660 în China și Statele Unite) și de memoria RAM de 8GB respectiv cea de stocare de 128 sau 256GB.

S21+ vine cu un display Dynamic AMOLED 2X de 6.7 inch care suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixels cu o rată de reînprospătare (refresh) de 120Hz și o densitate a pixelilor de 394 ppi.

Smarphone-ul este rezistent la apă și praf (certificare IP68), suportă încărcare wireless (15W) și reverse wireless charging (4.5W) având o baterie Li-Ion 4800 mAh.

La capitolul conectivitate, avem suport pentru 5G (nano-SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0, USB Type-C 3.2, NFC și la GPS este menționat A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO.

Senzorii constau în cel de ampretă de sub display (ultrasonic), accelerometru, gyroscop, de proximity, compass și barometru și beneficiază de difuzoare stereo.

Camera selfie este de 10 MP (f/2.2) care filmează la rezoluția maximă 4K@30/60fps, iar cea principală este alcătuită din două de 12 MP (f/1.8 și f/2.2) și una de 64 MP (f/2.0) care pot înregistra video la rezoluția maximă 8K@24fps.

Sistemul de operare este Android 11, One UI 3.1.

Privind specificațiile, S21+ 5G este practic un mic PC de buzunar având o putere de calcul, un display și camere foarte performante.

Testare

Înainte de toate (după cum parcă am mai spus) să se consemneze că am avut, de-a lungul timpului aproape toate modelele din seria S respectiv Note de la Samsung și am în posesie un 9+, respectiv un 10+ și sincer vă zic, abia așteptam să pun mâna și pe 21+ – teoretic acesta fiind următorul mobil la care voiam să trec, asta luând în calcul că se tot zvonește că anul acesta Samsung nu va anunța/lansa următorul Note ci abia anul viitor.

Mă bucur că Samsung mi-a oferit posibilitatea de a testa S21+ și am să vă împărtășesc câteva detalii despre acesta și experiența mea cu el. Să începem cu prima impresie atunci când am luat smartphone-ul în mână. E subțire, margini rotunjite, culori atrăgătoare (deși sunt adeptul culorii negru) și are o greutate potrivită care-ți dă de înțeles că e vorba de un “schelet” de aluminiu. Pare rezistent, cuplul de camere au un design foarte interesant părând că este parte din rama argintie și îmi place faptul că butonul de Bixby nu încarcă și mai mult rama ci se poate activa software.

De asemenea, display-ul nu mai are acele margini rotunjite ci este integrat în carcasă având bezele (bezels) destul de subțiri. Sincer îmi cam alunecă din mâini, rama argintie rotujită fiind alunecoasă, la fel și capacul de pe spate chiar dacă are un fel de granulație extrem de fină responsabilă probabil cu acel efect de curcubeu al argintiului. Pus jos, marginea cuplului de camere se sprijină pe un colț, iar dacă vrei să utilizezi display-ul așa va avea un mic joc la apăsare, dar cum spun mereu, o carcasă va rezolva toate aceste mici inconveniențe.

Suportul 5G, tot mai des întâlnit este o adiție foarte bună deși îmi pare rău că nu am putut testa pentru că nu avem acoperire în zona “periferică” unde suntem localizați, dar am putut însă face niște teste pentru Wi-Fi prin Speednet, rezultatele fiind următoarele (pe o conexiune DIGI de 1GB):

Convorbirile telefonice se aud clar, iar participantul la discuție aude și el foarte bine, la fel și în cazul celor video prin aplicații gen Zoom, Whatsup sau Facebook Messenger în aceste cazuri observându-se stabilitatea conexiuni wireless, respectiv 4G, dar și capacitatea camerei selfie.

Nu avem un jack pentru căști și nici căști în pachet, dar utilizarea unora prin Bluetooth pare parcă mai naturală în zilele de astăzi de aceea eliminarea lor, personal nu mă deranjează. Cele două difuzoare stereo se aud tare și clar făcând experiența de vizionare a clipurilor plăcută inclusiv a conținutului video via streaming prin aplicații precum Netflix, HBO GO, Amazon Prime sau YouTube fie că e vorba materiale la rezoluție 4K. În acest caz, contribuind și viteza și stabilitatea semnalului via Wi-Fi. Pe displayul S21+ 5G, conținutul video se vede excelent, cu culori vi și unghiuri mari de vizibilitate și este o plăcere să folosești acest device pentru acest tip de conținut. Tot la capitolul display, refresh-ul dinamic de 120hz face ca totul să se vadă mai fluent fiind o plăcere și să navighezi spre exemplu prin meniuri, social media sau browsing.

Odată montate căștile via Bluetooth muzica de pe Spotify se aude excelent, contând și calitatea căștilor utilizate, iar la capitolul jocuri, S21+ 5G având tehnologia necesară oferirii unei performanțe adecvate pentru acestea. După câteva ture de Asphalt și runde de Call of Duty, m-am convins să poți juca fără probleme orice joc realizat special pentru mobile, dar chiar și mai mult de atât. Am conectat controller-ul de la PlayStation 4 Pro prin Bluetooth și am instalat GeForce NOW și am jucat fără nicio întrerupere cauzată de conexiune sau sacadare din punct de vedere audio/video, Death Stranding, Horizon Zero Dawn și Watch Dogs 2 ceea ce mi s-a părut ceva foarte plăcut chiar dacă aceste titluri nu sunt făcute pentru a fi jucate pe ecrane atât de mici.

Am zis să instalăm și Antutu pentru a vedea temperaturile, mai multe detalii tehnice respect ce notă primește S21+ 5G în testele de benchmarking. Iată capturile cu acestea:

După cum se observă în utilizare la capacitate mai mare sau maximă, S21+ 5G se încălzește destul de tare și sincer, pe mine m-a cam deranjat la mână creând discomfort în palmă. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când, cel puțin procesorul este pus intens și pe o durată mai lungă de timp, la treabă.

Capacitatea bateriei în raport cu specificațiile tehnice par a fi capabile să ofere cel puțin o zi de utilizare în regim mediu, și cam așa a rezultat și din teste. Într-o utilizare intensă, precum cea cu Antutu, sesiuni de jocuri respectiv streaming 4K, bateria rezistă numai câteva ore, dar la o utilizare modică, seara te bagi în pat și pui smartphone-ul la încărcat fără probleme.

Apropos de încărcare, cum în cutie nu se găsește un încărcător ar fi de ajutor să ai unul de priză cu încărcare rapidă, aceasta făcându-se undeva sub 2 ore – destul de rapid, iar dacă nu încărcarea wireless merge foarte bine și ea fiind undeva pe la 3 ore de încărcare. Bineînțeles, este necesar ca accesoriile să fie cele mai noi și brănduite Samsung pentru a avea cele mai bune rezultate. Tot la acest capitol, cu ajutorul reverse wireless charging a mers să încarc atât 9+ și 10+ cât și bătrânul Galaxy Watch din dotare.

Toate acestea nu ar valora nimic dacă sistemul de operare nu ar fi unul rapid și bine optimizat, iar acest lucru a fost asigurat de Android 11, One UI 3.1 și bineînțeles de aplicațiile proprietare utile cu care ne-a obișnuit Samsung. Pentru a nu intra foarte mult în detalii în scris, am făcut o captură video rapidă să vedeți singuri cum stă treaba, dar și o serie de capturi de imagine:

Am lăsat la sfârșit camera principală, de pe spate, căci despre cea selfie am făcut câteva menționări. Cuplul de camere principale – trei la număr, au fost și sunt printre elementele cele mai atractive ale seriei S prin performanțele sale și prin calitatea pozelor și filmărilor rezultate.

Dacă la cameră foto avem suport pentru capturi la 64MP, la filmări putem înregistra cu până la 8K @24fps ceea ce am și făcut câteva teste cu aceste rezoluții, rezultatul fiind mai mult decât bun. Nu lipsesc acel Space Zoom 30x care include Hybrid Optic Zoom 3x și crește până la 30x Super Resolution Zoom oferind o claritate și o apropiere de subiectul de interes destul de bune, modul automat de detectare a tipurilor de imagine (AI) fiind destul de rapid. Deoarece am prins o vreme urâtă și ploioasă în care am avut S21+ 5G în teste, am prins doar câteva ore cu soare și am încercat să fac câteva poze în diferite ipostaze, situații și moduri cu AI pe ON, utilizând, după cum ziceam, rezoluția 64MP la fotografiere și o filmare scurtă 8K @24fps:

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Concluzie

Este S21+ 5G mai departe în cursa producătorilor de smartphone-uri din 2021, după cu spuneam la introducere? Acum că l-am testat pot spune că “Da!”, Samsung merită să se afle în top și eforturile de a scoate anual un nou model al seriei și a încorpora cele mai noi tehnologii ar trebui apreciate de fani și utilizatorii de smartphone-uri. Suntem curioși, de asemenea și ce ne așteaptă pe viitor din partea seriei S, modelul Ultra fiind în acest moment nestemata Galaxyei de la Samsung.

S21+ 5G este smartphone-ul pe care adepții și susținătorii Samsung trebuie să-l aibă pentru că-i va bucura pe iubitorii de conținut multimedia, dar și pe cei cărora le place să se joace, să fotografieze și filmeze. Este următorul pas al seriei S+ și trebuie să-l aibă. S21+ 5G este la fel de potrivit și pentru cei care nu au avut vreodată un smartphone Samsung pentru că acesta le poate oferi o experiență ușoară de utilizare și performanța de care au nevoie pentru fotografie, jocuri și entertainment.

Samsung Galaxy S21+ 5G poate fi comercializat din magazinele din România la un preț de la 5.099,00 lei, cu capacitate de stocare de 128Gb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.