Ascultă acest articol


Fie că lucrăm sau ne jucăm, în deplasare, laptopul este instrumentul principal fie că e vorba de școală, business sau gaming. Există laptopuri specializate pentru cele două categorii de utilizare – școală/job și gaming, dar ce au în comun acestea, printre altele, este tastatura. Cum în gaming probabil tastatura mecanică primează, în a doua categorie este musai ca tastatura să fie cât mai low profile, silențioasă și pe cât posibil iluminată.

Laptop-urile de office cu tastatură care prezintă elementele specificate mai sus oferă o experiență de utilizare plăcută pentru utilizator, utilă de utilizat noaptea datorită backlightning-ului și faptul că e low profile contribuie și la un aspect elegant. Trebuie să fie silențioasă pentru ca să nu deranjele lumea din jur la birou/școală și nici pe tine să nu te scoată din sărite “clănțănitul” specific.

Dar nu despre laptopuri vom vorbi în acest articol ci despre o tastatură pentru office/școală care împrumută toate aceste elemente importante de la tastaturile de laptop și aduce experiența plăcută de utilizare și în cazul folosirii la PC/Desktop.

Logitech MX Keys este o astfel de tastatură, care pe lângă că aduce tot ce e mai plăcut de la tastaturile de laptop oferă și o conectivitate extinsă și un design simplu și excelent realizat. Haideți, așadar, să aflăm mai multe despre ea.

Pachet

Văzând și analizând produsul pe site, mă așteptam ca și pachetul în care vine să fie de dimensiuni reduse și așa a și fost, numai că am fost un pic uimit de greutatea lui.

MX Keys vine într-o cutie din carton tare, de culoare neagră, pe partea din față având o imagine cu tastatura în întregime, pe lângă aceasta fiind prezente logo-ul Logitech, culoarea modelului de tastatură din cutie; cu culoarea tipică Logitech, acel blue-teal, este scris modelul MX Keys, iar într-un colț este scos în evidență faptul că beneficiază de “Ultra-fluid typing”.

Pe laterala de sus avem informații despre conținutul pachetului și cele două tipuri de conexiuni (Bluetooth, USB-Wireless), iar pe cea de jos avem specificat iarăși denumirea modelului și codul de bare.

Pe lateralele mici avem o imagine cu tastatura văzută dintr-o parte, alte informații despre aceasta și un cod de bare, iar pe spate ni se aduce la cunoștință despre câteva dintre avantajele MX Keys, compatibilitate, posibilitățile de personalizare a butoanelor și funcțiile acestora, caracteristici și informații utile.

În cutie, avem o altă cutie din carton inscripționată elegant cu logo-urile Logitech și MX, iar odată ce deschidem capacul avem o schemă de conexiuni posibile ale tastaturii. Tastatura vine înfășurată într-o punguță de hârtie unde avem și un mic cartonaș unde se recomandă a fi folosită împreună cu mouse-ul MX Master 3. În pachet găsim o altă cutiuță cu USB Receiver-ul Unifying respectiv cablul USB – USB Type C pentru încărcare, dar și câteva hârtiuțe cu informații utile.

Întreg ambalajul este certificat FSC și realizat dintr-un mix de materiale provenite din pădurile certificate FSC și este reciclabil. S-a folosit cu mai puțin de 97% plastic rezultând o reducere a amprentei carbonice cu până la 64%, comparativ cu modelul anterior.

Optarea Logitech pentru un design minimalist al ambalajului (bio) și o combinație de culori contranstante între ele (negru, bleu-teal, alb) atrage cu siguranță priviri când este pe raft, iar informațiile de pe cutie oferă posibilului client tot ce are nevoie să știe.

Aspect

Din punct de vedere al aspectului pentru device-urile sale, fie ele de gaming sau office, Logitech a oferit întotdeauna maximum de atenție, inclusiv la materialele folosite, rezultând astfel produse finite de calitate și rezistente în timp.

MX Keys vine să acopere acel segment de piață a utilizatorilor de laptopuri, aducând celor cu PC posibilitatea de a beneficia de experiența plăcută a utilizării unei tastaturi de laptop. Mai mult de atât, posibilitatea de conectare extinsă oferă mai multe opțiuni de utilizare pentru MX Keys, dar despre asta vom vorbi mai jos, la “Testare”.

Întorcându-ne la aspect, MX Keys folosește o paletă de culori formate din gri-granit, negru și caractere albe într-un design foarte atrăgător cu margini rotunde și o suprafață de tastare foarte subțire fiind una de tip low-profile.

Suprafața de interacțiune include pe lângă Numpad și butoane adiționale spre exemplu 3 pentru comutarea conexiunii între 3 device-uri simultan, 4 butoane cu funcții de shortcut către Calculator, Cameră respectiv de blocare și listare (acestea pot fi configurate să facă altceva) dar și nelipsitul buton FN, preluat tot de la tastaturile de laptop, cu ajutorul căruia se pot activa funcții secundare pentru butoanele F1-12.

Enter-ul, din păcate e mai mic decât cel de la tastaturile “normale”, dar avem un buton de Escape mai voluminos, iar cele 4 taste de săgeți sunt și ele de mărime standard (în cazul laptop-urilor acestea fiind foarte micuțe).

În partea de sus avem un fel de bandă de culoare neagră, cu logo-ul Logi pe mijloc, iar în partea dreaptă avem un LED de stare, pe spatele acesteia găsind, tot în partea dreaptă și portul USB-C, dar și un buton de On/Off.

Lateralele mici și cea din față sunt subțiri, iar dedesubt, în partea de sus – pe acea ramă groasă, avem trei piciorușe cauciucate, la fel și în partea de jos, iar pe mijloc e inscripționat MX Keys și sunt scrise mărunt câteva informații legate de licențe și alte chestii. Partea de suport este metalică și foarte stabilă pe suprafața de lucru, dar și puțin înclinată înspre utilizator, pentru o eficiență mai bună a utilizării acesteia.

Tastele Perfect Stroke sunt din plastic, subțiri, pe o membrană cauciucată pentru o fidelitate mare a tastării și preluării comenzilor și sunt silențioase. Tastatura este iluminată cu alb, cu posibilitatea de setare în mai multe trepte.

MX Keys este printre cele mai elegante și plăcute tastaturi care au ajuns pe banca noastră de probă.

Tehnic

Cu o bază metalică grea, dar superb finisată, greutatea MX Keys ajunge la 810g, având dimensiunile 131.63 x 430.2 x 20.5 mm, receiver-ul USB fiind de doar 18.4 x 14.4 x 6.6mm, iar cablul de încărcare USB-C fiind unul USB-A – USB-C.

MX Keys se poate conecta și poate fi utilizată prin cablul USB, Wireless cu ajutorul receiver-ului USB, respectiv prin Bluetooth, având o acoperire de 10 m distanță între tastatură și PC/Laptop via Bluetooth/USB Receiver.

Tastatura este iluminată în trepte, care pot fi comutate prin combinații de taste și include un senzor de detectare a mâinilor/degetelor pentru a se activa atunci când este utilizată și dezactiva atunci când nu sunt mâini în apropiere. De asemenea, include și senzori pentru iluminare care ajustează automat backlighting-ul.

Bateria internă se încarcă prin cablul USB – timp în care poate fi folosită și are o durată de viață de 10 zile sau 5 luni cu iluminarea oprită.

Include un buton tip switch On/Off, LED-ul de stare se aprinde atunci când tastatura e utilizată, respectiv arată starea bateriei, iar include și 3 butoane adiționale de comutare rapidă între 3 conexiuni.

Tastele F1-12 au și funcții adiționale multimedia, iar cu ajutorul aplicației Logitech Options posibilitățile de personalizare se extind.

MX Keys funcționează cu Windows, macOS, Linux, iOS și Android.

Testare

După cum spuneam mai sus, ambalaj de dimensiuni mici, simplu dar arătos și… greu! Cel aproape 1kg al tastaturii se simte bine, dă o notă de rezistență și stabilitate pe birou. Acea platformă grea vine la fix și este înclinată ușor spre utilizator pentru o experiență mai bună de scris. Partea din spate, este ca un fel de tub unde bănuiesc că sunt bateriile și tot ce trebuie, iar cele 6 piciorușe participă și ele la stabilitatea lui MX Keys.

Conectarea se face foarte ușor, după montarea receiver-ului la PC/Laptop, dai drumul la tastatură cu butonul on/off și se sincronizează rapid, iar prin Bluetooth după detectare și împerechere dai drumul la treabă. Ajută și schema de pe cutie, iar prin aplicație poți să faci chiar și câteva modificări la tastele F1-12.

În mână, pe lângă că este greuță și pare rezistentă este destul de slim și foarte frumos lucrată. Arată foarte bine pe birou și deși pare mică la suprafața de interacțiune avem totuși incluse atât Numpad-ul cât și butoane (și combinații) pe care le întâlnim la laptopuri, extensia utilizării putând fi făcută/schimbată cu ajutorul butonului FN.

Tastele au colțuri rotunjite, distanța între ele fiind, chiar și pentru mâini mai mari, perfectă. Acest lucru este important pentru a evita apăsările accidentale a mai multor taste, iar aici contribuie, de asemenea și acea adâncitură în taste care nu numai că ajută și ea la apăsările cât mai exacte, dar se simte și foarte plăcut la degete.

Iluminarea și senzorul îmi plac la nebunie. Sunt gândite și funcționează perfect, iar noaptea chiar sunt de ajutor și oferă și un aspect elegant. LED-ul de stare la fel, mic, simplu și eficient îți spune când ești conectat respectiv când se apropie viața bateriei de sfârșit. La fel de utile și ușoare de utilizat sunt și cele 3 butoane de comutare rapidă între device-uri, spre exemplu eu am făcut pentru PC, o tabletă și un smartphone, și am putut comuta instant între ele și folosi imediat tastatura. Și ca să dau și un exemplu, atunci când conectezi telefonul pe Windows (Samsung are acest suport), practic poți controla de pe PC, telefonul inclusiv să utilizezi tastatura pentru a scrie pe telefon. Foarte util în cazul meu.

Tastele sunt excelente de apăsat și se simt chiar mai bine decât cele de laptopuri plus sunt destul de silențioase, iar cu ajutorul FN și tastele F1-12 poți să comuți între o serie nouă de comenzi, fiind de asemenea și alte 4 taste adiționale, default pentru Cameră, Calculator, Lock și listare, iar de pe F-uri poți modifica în trepte iluminarea tastelor, contrastul, volumul și ai butoane și pentru a sări la o melodie nouă, play/pauză sau modificarea volumului. Simplu și util de utilizat, acestor taste le puteți da și alte sarcini cu ajutorul aplicației dedicate.

După ce o descarci gratuit și instalezi, Logitech Options are nevoie de un profil (adresă de mail) pentru a putea face back-up și restitui modificările făcute. După cum ziceam, aici poți modifica shortcut-urile F-urilor, inclusiv cele 4 butoane de deasupra Numpad-ului, iar tot acolo poți vedea și ce conexiuni ți-ai ales pentru cele 3 butoane de comutare rapidă între conexiuni via Easy-Switch. Default F1-12 sunt setate ca primar să fie butoanele multimedia, dar o bifă în aplicație se poate comuta ca F-urile să revină la setările standard. Tot din aplicație poți vedea starea bateriei și dacă tastatura e activă, poți adăuga și alte device-uri compatibile cu aplicația, iar funcția All Aplications îți oferă o posibilitate gen Macro de la tastaturile de gaming. La More poți face back-up/restore la setările făcute, te asiguri că ai instalată cea mai nouă variantă a aplicației și tot acolo mai sunt câteva posibilități de a bifa/debifa anumite opțiuni.

Am testat, de asemenea și distanța la care mă pot îndepărta cu MX Keys față de locația unde este activat prin Bluetooth sau USB Receiver și într-adevăr, cam la 10 metri maxim, fără nimic între ele, tastatura funcționează. Spre exemplu, cu PC pus pe TV și pe canapea cu tastatura, aceasta funcționează ireproșabil.

Poate că nu e cazul dar am zis să testăm și niște jocuri cu MX Keys și nu cred că e vreo surpriză să vă spunem că experiența de utilizare este foarte bună. Ba chiar pe lângă un response time super am făcut și niște macrouri prin Warcraft III Reforged, Comand & Conquer Red Alert Remastered și Diablo III și au funcționat de minune. Tastele WASD și cele de săgeți se comportă excelent în jocuri de aventură/acțiune/racing (DOOM, Gears of War 4, Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Forza Horizon 4), iar în cazul utilizării Groove Music, butoanele multimedia sunt foarte comode și utile.

MX Keys pur și simplu este o tastatură excelentă din toate punctele de vedere

Pentru ore zilnice de utilizat în office, rețele de socializare și browsing, dar și la editare video și de imagine, MX Keys pur și simplu este o tastatură excelentă din toate punctele de vedere.

Bateria, cu iluminare pornită și pusă pe automat, a rezistat, la o încărcare completă, la 7 zile (aproape 8) la o utilizare zilnică de 6-7 ore, iar încărcarea se face destul de rapid prin cablu (conectat la un port USB 3.0 cu funcție de alimentare).

Există chiar și suport On-Display, precum la laptopuri, atunci când apeși Caps Lock sau Num Lock schimbi treptele la iluminare – apar ilustrații rapide pe ecran la toate aceste acțiuni.

MX Keys este recomandat de a fi utilizată împreună cu mouse-ul MX Master 3 și văzând cât de mișto e tastatura, am să îndrăznesc să cer la teste și mouse-ul, în timp util, pentru a vedea cum se descurcă împreună, dar și mouse-ul în sine.

Concluzie

Dacă o luăm pe românismele gen “Unul la mână, doi la mână… ș.a.m.d.” am să pun și eu pe degete cu ce am rămas după mai mult de o săptămână de testat MX Keys și să-i dăm drumul:

  1. la mână: Arată superb, e slim, e grea și rezistentă
  2. la mână: Are taste cu spații potrivite între ele, ușor de apăsat, silențioase și plăcute la atingere
  3. la mână: Trei posibilități de conectare (și comutare rapidă) – Fir, Bluetooth și Wireless
  4. la mână: Are iluminare eficientă cu senzor ambiental
  5. la mână: E low-profile și e potrivită atât pentru utilizare de tip office, cât și multimedia, dar și la jocuri!

Cam astea sunt cele 5 degete de la o mână, cealaltă mână o păstrăm pentru mouse-ul MX Master 3. 🙂

Concuzia finală este că punând totul în balanță și trăgând linie n-ai cum să n-o iubești. N-ai cum!

Logitech MX Keys se comercializează la un preț de aproximativ 500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.