Ascultă acest articol

Streaming-ul video, fie el despre sesiuni de jocuri LIVE, podcasturi și cel mai popular datorită acestei perioade pandemice, de video conferință, este din ce în ce mai utilizat și utilil în multe domenii.

Razer vine cu o soluție îndreptată către streamerii de jocuri și ne prezintă Razer Kiyo Pro o cameră web cu câteva avantaje care promite acestora să le ofere experiența de care au nevoie.

Pentru a ne convinge de acest lucru am luat și noi acest model la testare și în rândurile următoare vă vom spune detalii despre produs și experiența noastră de testare cu aceasta.

Pachet

Probabil orice gamer care se respectă a auzit de Razer care are în portofoliul său nu numai camere web dar și alte componente și accesorii care-i au țintă pe jucătorii de jocuri video și este ușor să-ți dai seama prin sigla unică și culoarea verde deschis care o reprezintă.

Deci, cum era de așteptat, ambalajul în care vine Razer Kiyo Pro are dimensiuni cât de cât reduse, dar am fost ușor surprins de greutatea pachetului. Cutia din carton tare utilizează combinația de culori negru și acel verde, despre care vă ziceam. Acea culoare o întâlnim pe lateralele mici ale cutiei, unde găsim menționate câteva dintre specificațiile camerei, detalii tehnice și codurile de bare și un șnur pentru a putea fi expus în magazinele retail. Nu lipsește sigla RAZER, iar partea din față și cea din spate sunt negre, pe față având o imagine cu camera, simbolul RAZER, denumirea completă a produsului, RAZER Kiyo Pro – USB Camera with High-Performance Adaptive Light Sensor și trei dintre feature-urile acestui model. Pe spate avem, la fel ca pe față, o imagine cu camera și suportul său, alte specificații mai în detaliu și o descriere scurtă a produsului în mai multe limbi.

Odată deschis pachetul avem un ghid rapid de utilizare/instalare și două stickere, iar într-un fel de cofraj de burete avem camera cu o folie aplicată pe sticla camerei, montată pe suport, iar sub aceasta se află cablul USB de alimentare și un capac pentru protecția camerei, ambalat într-o punguță.

La prima vedere, Kiyo Pro pare să fie o cameră bună și din specificațiile de pe cutie și din manual aduce câteva lucruri adiționale importante.

Aspect

Destul de voluminoasă și grea, Kiyo Pro este și o cameră arătoasă care aduce a obiectiv de cameră foto profesională, pe partea din față având logo-ul, iar pe inelul din jurul obiectivului este menționat faptul că suportă rezoluția maximă Full HD și lucrează la 60fps și mai este specificat că include lentile auto-focus cu deschidere largă (Wide Angle AF-Lens) și câteva date despre diafragmă și focalizare F1:2.0, 3.8mm. Pe inel se observă și două găurele care presupun că reprezintă microfonul și undeva tot pe acolo este probabil și senzorul pentru adaptare în funcție de lumina ambientală.

Greutatea camerei este dată din materialele folosite, acestea fiind rezistente, spre exemplu lentilele fiind protejate de Gorilla Glass 3 despre care tot auzim că se folosește la display-urile mobilelor. În partea de jos a camerei avem sistemul de prindere care poate fi folosit și la trepieduri, dar în cazul nostru vine prins de un suport special, căptușit cu un fel de cauciuc/silicon în interior. Suportul se desface putând fi poziționat în mai multe feluri, în funcție de utilizare.

Dacă pe partea din spate a camerei observăm un inel cu găuri de aerisire, pe mijloc având un sticker cu cod de bare și detalii tehnice, dar și portul de conectare USB-C, pe suport observăm ștanțat frumos simbolul RAZER. Camera se montează/demontează rapid de pe acel suport printr-un fel de cheiță, iar suportul, la rândul său, poate fi montat și el pe un trepied.

Un căpăcel cu logo-ul RAZER ștanțat pe mijloc acoperă lentila pentru protecție și intimitate, atunci când aceasta nu este folosită, la capitolul securitate având și un LED care se aprinde atunci când Kiyo Pro este în funcțiune.

Tehnic

Kiyo Pro vine alături de niște specificații, să spunem moderne dar modeste, la partea a doaua referindu-mă prin faptul că nu este o cameră 4K – o rezoluție care se apropie de standard în zilele noastre, iar prin “moderne” este clar că e vorba pentru că această cameră include niște elemente importante și avantajoase.

Așadar, să începem cu compatibilitatea, această cameră fiind recomandată de utilizat la PC sau laptop, conectarea făcându-se prin cablul USB – USB-C de 1.5 metri bine izolat/protejat și poate fi folosită cu aplicațiile Open Broadcaster Software și Xsplit, aplicația de cameră de la Windows 8 și până la 10 cu cea mai nouă versiune de update aplicat, sau orice aplicație care oferă suport pentru cameră video.

Camera este de 2.1 Megapixeli și face poze la rezoluția 1920×1080 pixeli și filmează la 1080p @ 60 / 30 / 24 FPS / 720p @ 60 FPS / 480p @ 30 FPS / 360p @ 30 FPS, existând și opțiunea de HDR. Contează conectarea să se facă la un port USB 3.0 pentru rezultatele cele mai bune și dispune de un FOV (Field of View) de 103°, 90°, 80°.

Microfonul este Omnidirectional și cum v-am mai spus, atenția la securitatea personală dar și a device-ul este importantă, Gorilla Glass 3 fiind menționat ca utilizare pentru lentile.

Printre avantajele cele mai importante ale lui Kiyo Pro este senzorul (Sony IMX327) CMOS 1/2.8 ultra-sensitive care utilizează tehnologia STARVIS care detectează și se adaptează în funcție de împrejurimi.

Tehnic, Kiyo Pro pare să fie ceea ce trebuie pentru un streamer casual și nu numai, dar hai să vedem ce spun testele.

Testare

În mână, Kiyo Pro, după cum am zis, e greu, pare fabricat din materiale rezistente și aduce a cameră serioasă și abia așteptam să o punem la treabă. Instalarea se face ușor, în cazul nostru făcând un test rapid pe un laptop, apoi am stabilit-o pe un PC de muncă/gaming. Se bagă cablul de date în portul USB 3.0, mufa USB-C în cameră și asta a fost tot.

Este important să folosiți cablul din pachet și este musai să montați pe port USB 3.0 (merge și pe USB 2.0), pentru că am observat, că spre exemplu, cu un alt cablu sau montat la USB 2.0 nu reușeam să activez rezoluția maximă la 60fps. Pur și simplu nu voia decât la 30fps.

Montarea pe monitor se face rapid și stă destul de bine pe acesta, dar poți pune și pe birou, căci camera se poate răsuci și pune după cum dorești mulțumită acelui suport al său. Poți pune, de asemenea și pe trepied că are acel filet standard. Poți pune ori direct camera ori prin suportul său care-ți oferă și mai multă mobilitate.

Primele teste le-am făcut cu aplicația de cameră a Windows 10, unde puteam alege rezoluția preferată, opțiunea de HDR și flicker reduction și am observat și tracking-ul pe care-l face camera urmărindu-ți fața și reglând imediat FOV-ul și focalizarea. Cu toate că tracking-ul e vigilent, reglarea automată a FOV-ului, focalizării și al luminozității în funcție de mediul înconjurător era cam anevoioasă. Dacă mă mișcam mai rapid, cu o mică întârziere se făceau și reglajele de rigoare, iar cu toate că aveam lumină naturală în cameră alegerea reglajului de ambianță oferea o luminozitate scăzută, ștearsă. Prin aplicația Razer Synapse ai acces la mai multe setări rapide, profiluri, setări de imagine sau a temperaturii de imagine și altele și după câteva reglaje parcă situația se îmbunătățește.

Următorul test a fost prin aplicațiile de video conferință precum Skype și Zoom, unde situația stă foarte bine, sunetul fiind clar, imaginea bună, participanții la conferință spunându-mi că totul este în regulă.

Bineînțeles că nu am uitat de jocuri, testul cel mai concludent fiind prin aplicația NVIDIA care oferă suport pentru streamerii de jocuri putând face acest lucru cu ajutorul unei camere video și recomandat și un fundal verde în spate. Am făcut câteva teste și a funcționat OK chiar și fără acel green screen, dar rezultatele sunt clar mai bune dacă utilizați așa ceva.

Poți face LIVE-uri la jocuri apărând pe HUD în timp ce te joci, recomandat fiind să utilizezi totuși un microfon extern pentru o claritate mai mare; poți face pur și simplu montaje video ajutându-te de cameră, într-adevăr aceasta chiar dacă nu e atât de rapidă pe cât ne-am dori și nu e nici 4K, atâta timp cât nu ne mișcăm prea mult și brusc toate-s bune și frumoase. Unghiurile de vizualizare sunt destul de largi și asta este un avantaj în funcție de ceea ce vrei să faci.

Mă așteptam că dacă are suport HDR să văd un plus de culoare și imagini mai vi, dar nu prea mi s-a părut așa, însă situația se schimbă dacă, spre exemplu, folosești reflectoare și ai o lumină bună în cameră.

Concluzie

Nu este nevoie să mai spun că RAZER este un brand bine cunoscut de gameri pe tot globul și la fiecare produs scos de aceștia așteptările sunt foarte mari. Camera FHD USB Kiyo Pro vrea să acopere acea nișă a streamerilor și vine și ca un bonus potrivit perioadei prin care trecem de a comunica cu prietenii, familia și chiar în regim de business.

Kiyo Pro are un obiectiv căruia i s-a acordat atenție și i s-au inclus tehnologii care să facă experiența de utilizare mai ușoară și pe cât de performantă posibilă și văd acest model ca unul care dă startul unor modele următoare care să atingă performanțe și mai bune, rezoluție 4K și un HDR care să strălucească și mai bine.

Razer Kiyo Pro se comercializează în România la un preț de aproximativ 900 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.