De când am văzut primele două episoade am urmărit religios Invincible săptămânal pe Amazon Prime Video. Dacă vreodată am dat peste comics-uri probabil le-am ignorat în același mod în care ai putea să ignori tot serialul dacă nu vezi primul episod până la capăt. Și totuși a făcut ceva nu neapărat nou cât șocant, într-un context în care am așteptat de la episod la episod să văd în ce direcție o ia povestea și niciodată nu a fost cea previzibilă.
Invincible este povestea lui Mark Grayson, un adolescent care descoperă ca are superputeri și al cărui tată este Omni-Man – cel mai puternic dintre supereroii de pe Pământ cam în același fel în care Superman este cel mai puternic erou de la DC Comics și cu o poveste aproximativ asemănătoare. Totul pare destul de banal, există alți eroi pe Pământ, echipe, chiar si o organizație secretă a guvernului care îi conduce, nimic ce nu s-a mai văzut până acum. De fapt, undeva la bază e vorba despre un puști care învață să își folosească puterile și să facă viața socială, să decidă ce e bine și în cine să se încreadă și în cine nu.
Succesul sau diferența față de orice altceva de până acum este că nivelul de violență este ridicat la un alt nivel. Nici măcar nu pot să spun că există o creștere în violență, este efectiv grafic pentru că probabil așa ar fi fost orice altă luptă Marvel sau DC dacă ar deschide porțile realității într-o lume de comics. Lumea ar muri mai des și mai violent.
Pe partea animației nici acolo nu este mult de zis, chiar pare un desen animat colorat a cărui stil bate spre comics-ul american modern. Câteodată animația în sine este simplă sau leneșă, dar asta e mai puțin important atâta timp cât povestea este una bună, iar scenele cheie sunt detaliate. Și ca să ai o poveste bună ai nevoie si de un cast de actori, voci, de renume ca să ofere nu doar greutate ci și o autenticitate animației pe care poate nu ar avea-o dacă era vorba de B-listers sau necunoscuți. J.K. Simmons ca Omni Man transformă ceea ce ar părea un Superman la discount într-o figură paternă, un soț și un erou de temut. Steven Yeun ca Invincibil este de nerecunoscut fiind vorba de un actor de aproape 40 de ani care interpretează un puști de 17. Waltong Goggins și el este de nerecunoscut după voce ca Cecil – șeful organizației guvernamentale care conduce echipa de super eroi. Distribuția animației oricum este plină de actori cunoscuți precum Seth Rogen, Jon Hamm, Mahershala Ali, Zazie Beetz sau Zachary Quinto doar trebuie urmărit cu atenție cine e cine.
Faptul ca acest text este atât de general este intenționat datorita evoluției pe care o are animația. Orice poate fi un spoiler și asta pentru că Robert Kirkman, cel din spatele universului The Walking Dead a creat ceva cu totul și cu totul diferit. “Subverting Expectations”, ceea ce a facut Game Of Thrones să fie așa de popular, adică să crezi că ceva se va întâmpla într-un fel, iar totul să se schimbe într-un moment neașteptat, Invincible cred că o face de la episod la episod. Fiecare episod trebuie urmărit până la capăt, cu micile scene post credits care din primul episod schimbă tot scenariul și tonul.
Tot ce rămâne de fapt de zis este că dacă ai un abonament Amazon Prime Video, ai terminat de văzut The Boys și ți-a plăcut cu siguranță, Invincible este pentru tine. Cuprinde aceleași idei violente și grafice doar că, fiind un desen animat poate să facă mai mult. Ultimul episod, jumătate din el cel puțin, este de nedescris fără tot ce s-a strâns din celelalte 7. Cu siguranță voi urmării și următorul sezon doar ca să văd unde se duce mai departe povestea.
Invincible este disponibil acum pe Amazon Prime Video.