Ascultă acest articol


“Se folosesc în limba engleză numeroase analogii cu baseball-ul. De câte ori n-ai auzit în filmele cu adolescenți cum se laudă băieții între ei că au ajuns la „second base”, „third base” sau chiar „home run” cu vreo tipă?”

Gen: Sport

Lansare: 16 aprilie

Studio: Sony Interactive Entertainment

Distribuitor: Sony PlayStation România

Clasificare: A.G.

Ediții:

Standard Edition (PS4)

  • MLB The Show 21 (PS4)
  • 5K Stubs

Standard Edition (PS5)

  • MLB The Show 21 (PS5)
  • 5K Stubs
  • 10 The Show packs

Digital Deluxe Edition:

  • MLB The Show 21 (PS4 & PS5)
  • 2 Diamond Choice packs
  • Jackie Robinson bat skin
  • 1 Ballplayer Equipment pack
  • 25K Stubs
  • 10 The Show packs
  • 5 Gold Choice packs

Jackie Robinson Edition

  • MLB The Show 21 (PS4 & PS5)
  • 1 Diamond Choice pack
  • Jackie Robinson bat skin
  • 1 Ballplayer Equipment pack
  • 10K Stubs
  • 10 The Show packs
  • 2 Gold Choice packs

Recenzie:

Se folosesc în limba engleză numeroase analogii cu baseball-ul. De câte ori n-ai auzit în filmele cu adolescenți cum se laudă băieții între ei că au ajuns la „second base”, „third base” sau chiar „home run” cu vreo tipă? Cam orice succes de care ești mândru poate fi asociat cu un home run. Pentru mine, și să livrez recenzia asta în timp util ar fi un home run, dar încep să cred că mă încadrez la un „strike out”. Și cum se face atunci că nu sunt mai multe jocuri de baseball lansate pe an, dacă baseball-ul este atât de adânc înrădăcinat în cultura americană? MLB The Show este franciza (semi)exclusivă PlayStation care abordează acest sport anual și cam singura franciză de altfel care atrage atenția mai nou. Și dacă tot pun astfel de întrebări fără răspuns, chiar, cum se face că nu am auzit niciodată de un simulator de oină?

MLB The Show 21 este primul din seria asta care ajunge și pe Xbox (ba chiar direct pe Game Pass) și bineînțeles pe generația nouă de console. Firește, trecând la o generație nouă de hardware ne vom aștepta la îmbunătățiri mai consistente față de până acum. Ce pot spune right off the bat, este că noua ediție de MLB The Show nu prea se mai simte ca anterioara, cu toate că seamănă izbitor de mult…

Mai puțin meniul, care e cu totul altceva. Știu că aveai tendința să te pierzi inițial în meniurile de până acum, dar te obișnuiai, și făceau parte din atmosferă. Aveau și un fundal. Înțeleg nevoia de a simplifica din ce în ce mai mult un meniu, dar acesta este oficial cel mai sec design de main menu pe care l-am întâlnit. Pare că am intrat într-o aplicație, nu într-un joc video. Un dulap de vestiar plin de șosete și mănuși transpirate pe fundal ar fi fost de zeci de ori mai apreciat. Am reușit să mă pierd repede prin interfață încercând să găsesc feature-urile preferate din ediția anterioară.

Trecând de acest ambalaj groaznic cu care probabil ne vom obișnui până la The Show 22, redescoperim același simulator de baseball complet pe care fanii îl iubesc. Cu accent pe „același” când vorbim de PS4. Varianta de PS5 vine cu două îmbunătățiri care îți lasă gura apă, care din păcate nu au fost realizabile pe PS4. În primul rând, intregrarea reușită a funcțiilor DualSense și 3D Audio. Controller-ul vibrează în funcție de contactul pe care îl face mingea cu bâta. Și am auzit că 3D Audio e de vis pe terenul de baseball, o funcție prin care distingi cu claritate direcțiile și distanțele de la care se aud suporterii din tribună, antrenorul sau jucătorii. În al doilea rând, modul Stadium Creator. Abia așteptam acest mod ca să-mi creez propriul teren de baseball, fiindcă să-ți personalizezi terenul de joacă mi se pare întotdeauna mult mai fascinant decât creația de jucători. Trebuie să-ți imaginezi: A fost primul mod pe care l-am căutat când am bootat jocul imediat după instalare. Inițial eram convins că nu găsesc modul ascuns de meniurile a căror ordine a fost decisă de zaruri. Când m-a izbit realitatea, mi-am văzut reflexia dezamăgită în fundalul monocrom și am simțit rigiditatea deja retro a controller-ului DualShock 4 din palme. Implementarea acestui mod pe generația veche ar fi creat probleme. Nu doar de funcționalitate redusă, dar mai ales nu s-ar mai justifica faptul că nu am avut Stadium Creator până acum.

Așadar, pe PS4 rămânem cu schimbările mici, puține și subtile care au fost posibile. Playlist-ul de muzică este actualizat cu piese mai antrenante ca înainte, dar care dau un feeling mai puțin prietenos, mai degrabă competitiv, cam ca ce auzi în NFL sau alte specii de sporturi. Atmosfera relaxată pe care o simțeam în The Show 20 s-a cam risipit. Sunt convins că psihologic are legătură cu paleta de culori din interfață și muzica care s-au schimbat. Probabil că aceste schimbări iau în considerare și publicul de pe Xbox – deși nu văd de ce. Dacă jucătorii și-au dorit MLB pe platforma preferată, și l-au dorit în vestimentația avută până acum. Mai rămâne varianta de a atrage cât mai mulți jucători cu totul noi, indiferent de platformă, acum ca s-au dublat practic șansele.

Jucătorii au animații noi, cu reacții mai naturale la victoriile și eșecurile de pe teren. Ești acum și mai aproape de un meci adevărat de baseball, mai ales cu tranzițiile din ce în ce mai fluide între scenele comentate. Din păcate grafica a rămas în urmă, chiar și pe PS5. Modelele jucătorilor  încep să îmbătrânească, la fel și texturile terenului. Merită reamintit totuși faptul că studioul a lucrat pentru prima oară la noul joc din serie pentru patru platforme diferite în loc de una, și asta într-o pandemie. Anumite copromisuri erau de așteptat din start.

Cumva de epoca lucratului de acasă îți amintesc și cutscene-urile de podcast în care este discutată cariera jucătorului creat de tine pentru Road to the Show. O adiție care mi-ar plăcea să devină un obicei pentru serie, plus că este oricum mai puțin costisitor să filmezi niște podcast-uri decât să creezi cutscene-uri care au de asemenea multe șanse să arate aiurea peste ani. Și dacă se poate, să nu adauge niciodată vedete doar de dragul popularității (ca Snoop Dogg în Madden 21). În modul acesta de carieră, ca și pe partea tehnică, s-au făcut câteva compromisuri. Pe de-o parte, faptul că poți fi atât hitter cât și pitcher când vrei tu fără să creezi alt personaj este foarte convenabil. Însă pe de altă parte nu mai ești așa conectat la propriul personaj ca atunci când îți stabileai un arhetip în titlurile anterioare. Este o altă modificare ce pare menită să atragă jucători complet noi, oferind flexibilitate. Ceea ce sincer este un lucru bun chiar și pentru veteranii care vor să schimbe stilul de joc din zbor.

În mod ciudat, se pare că e mai greu să obți acum stubs (valuta jocului) și pachetele gratuite pică mai rar în modul Diamond Dynasty. Modurile de colecționat cartonașe digitale nu m-au atras niciodată, oricât de dor îmi este de colecțiile frumoase de cartonașe care picau la cornuri cu ciocolată. Sunt sigur însă că sunt jucători de MLB cât de cât deranjați de treaba asta.

Revin la întrebarea recenziei anterioare: oare știu mai bine baseball acum? Un pic (0.5%), căci nu am mai pus mâna pe joc de mai bine de un an. Poate că acest sport nu mi s-ar părea extraterestu dacă ar exista un tutorial pentru joc care să-mi explice regulile ca și cum văd acest sport cu totul de la zero. Nu e necesar, dar ar putea fi un plus pentru edițiile viitoare.

În continuare MLB The Show 21 este actualmente cel mai ușor de recomandat simulator de baseball, indiferent de experiența anterioară a jucătorilor. Acum mult mai accesibil fiind lansat și pe altă platformă, franciza ar putea avea un viitor mai luminat ca înainte. Nu este tocmai experiența next-gen la care te-ai aștepta în general de la o tranziție pe consolă nouă, însă The Show 21 pregătește drumul pentru edițiile care se vor bucura mai mult de tehnologia nouă. Cine știe, poate că 21 este ultimul joc din serie lansat pe PS4. Cred că merită sacrificiul odată cu The Show 22 dacă acela va avea grafică semnificativ îmbunătățită și chiar mai multe moduri și funcții noi care nu erau posibile până acum.

MLB The Show 21 a fost lansat din 16 aprilie, în toată lumea și-l puteți cumpăra în format retail sau digital de pe PlayStation Store pentru PlayStation 5, PlayStation 4 și PlayStation 4 Pro. De asemenea, se poate opta pentru edițiile Jackie Robinson sau Digital Deluxe fiecare aducând conținut adițional.

Mulțumesc PlayStation România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.