Prima dată când am auzit de mouse vertical am strâmbat din nas dar eram și curios să văd despre ce e vorba, să-l testez și a venit momentul acesta, mulțumită celor de la Trust, care mi-au trimis nu unul ci două modele pe care le-am putut testa concomintent.
Este vorba de modele Voxx & Verro din gama Trust Ergonomic Wireless Mouse, ambele fiind verticale (mâna se poziționează perpendicular pe birou) și despre ele vom vorbi în acest articol.
Pachet
Pachetele în care vin cele două rozătoare orizontale sunt aproximativ la fel ca aspect, materiale folosite și conținut, iar dacă pe cutia neagră de la Verro vedem imagini cu produsul și aflăm câteva dintre atuurile acestuia și anume, DPI-ul posibil între 600 și 1600 și că e vorba de o poziționare verticală (60 grade) a acestuia pe birou, Voxx vine într-un ambalaj care combină culorile alb și roșu, iar pe lângă imaginile cu acesta avem menționate la highlight display-ul LED încorporat, bateria reîncărcabilă și cele 9 butoane ale sale, dar și mențiunea că acesta se poate conecta și prin Bluetooth.
Ambele ambalaje au și o agățătoare pentru expunerea la raft, nu lipsește sigla Trust și nici informații de ordin tehnic, dar și detalii despre conținutul acestora.
În cutii, pe lângă moușii ambalați atent într-un fel de folii protectoare, avem și micro receiverele USB, ghidurile de utilizare, în cazul lui Verro avem și o baterie AA inclusă, iar în cazul lui Voxx avem cablul de alimentare USB – micro-USB inclus acesta având o baterie reîncărcabilă.
Ambele pachete sunt prezentabile, au ilustrații și design menite să atragă privirile, iar conținutul acestora este unul standard.
Aspect
Chiar din ilustrațiile de pe ambalaje îți dai seama că este vorba de niște mouși diferiți, iar când i-am scos din ambalaje mi s-a confirmat acest lucru.
Atât Voxx cât și Verro au culoarea negru și îmbină porțiuni de plastic negru cu porțiuni de plastic cu o textură cauciucată pentru comoditate, aspect plăcut și o priză cât mai bună cu palma. Se observă imediat un fel de pliuri care contribuie și ele la comoditate și priza bună cu palma, iar logo-ul Trust își face și el apariția, nu foarte evidențiat, pe amândoi moușii.
Verro are forma unei mânuși de bucătărie (știu, e aiurea comparația, dar e cea mai apropiată de realitate), degetul mare are deasupra cele două butoane de back/forward, iar palma se sprijină ușor pe mouse. Celelalte patru degete vin două în partea de jos și arătătorul și degetul mare se așază pe cele două butoane de click, între ele fiind o zonă argintie unde este rotița de scroll, un LED de stare și încă un buton. Gaura din palmă – dintre degetul mare și celelalte 4 degete, este și ea argintie, iar pe partea care se așază pe birou/mouse pad, avem locașul unde se introduce bateria și se ascunde receiver-ul USB, apoi e senzorul, un mic switch On/Off și 5 piciorușe de teflon dispuse în așa fel pentru a oferi stabilitate perfectă device-ului.
Voxx este un pic mai complex ca design, partea de sus fiind lucioasă și ascunde un display LED iluminat, la degetul mare fiind în partea de sus cele două butoane back/forward, iar în partea de jos alt buton. Pe partea cu cele 4 degete avem, în partea de sus cele două butoane de click lângă care se mai află alte două, iar între ele avem rotița de scroll plus alt buton mai mic. În partea din față a mouse-ului este portul unde vine cablul de alimentare, iar pe talpă avem 3 piciorușe (1 mare și 2 mici) de teflon, un locaș pentru receiver-ul USB, senzorul, un buton albastru Connect și un switch cu trei trepte – 2.4G (Wireless), Off și Bluetooth.
Se observă rapid complexitatea lui Voxx față de Verro chiar dacă acesta din urmă are un design parcă mai îndrăzneț, mai deosebit.
Tehnic
Verro și Voxx sunt două alternative oferite de Trust pentru Ergonomic Wireless Mouse pentru utilizatorii care sunt tentați de acest concept de mouse vertical. Unul este mai complex și vine cu câteva atuuri în plus față de celălalt și altul care se axează mai mult pe lucrurile de bază având și avantajul unui preț mai mic.
În cazul ambilor mouși avem explicate alegerea unor astfel de poziții și de modul cum folosim mâna în cazul utilizării moușilor și un grafic foarte interesant explică simplu de ce poziția mâinii pe acești mouși este una corectă din punct de vedere anatomic.
Dimensiunile moușilor sunt de 137x74x68mm (Verro) și 111x72x74mm (Voxx), iar primul are o greutate de 113g, iar cel de-al doilea 120g. Ambii mouși se conectează wireless prin receiver-ul USB inclus, iar Voxx se poate folosi și pe cablul USB inclus, dar și prin Bluetooth.
Verro funcționează cu o baterie AAA, iar Voxx folosește o baterie internă reîncărcabilă cu ajutorul acelui cablu USB. Conectarea wireless se face pe frecvența 2.4GHz; Verro dispune de 6 butoane, iar Voxx de 9, iar Verro suportă treptele de DPI 1600, 1200, 600, pe când Voxx 1200, 1600, 2000, 2400. DPI-ul este ajustabil din buton dedicat la ambele.
Voxx integrează, după cum spuneam și un mic display LED care afișează starea bateriei și tipul de conectivitate activă, mod wireless și DPI-ul și posibilitatea de configurare a butoanelor.
Din punct de vedere are specificațiilor tehnice avem cam tot ce este nevoie pentru a ne putea desfășura fără probleme în operațiuni de tip office sau pentru utilizarea altor aplicații.
Testare
În mână, ambii mouși mi s-au părut deosibiți și chiar am simțit și eu ce s-a explicat succint în acel grafic de poziționarea corectă a mâinii. Pe acești mouși mâna stă parcă mult mai relaxată având o poziție normală, dar în schimb am avut nevoie de puțin timp de a mă obișnui cu aceasta.
Setarea perfectă a DPI-ului am găsit-o la 2000 DPI în cazul lui Voxx, la Verro fiind nevoit să fac un efort mai măricel a încheieturii pe un monitor la rezoluție 4K. Palma stă foarte bine pe ambii mouși și la început avem senzația care ți-o dă atunci când ți un obiect în mână (o sticlă spre exemplu) și tot aveam tendința să strâng, dar în timp am învățat să o relaxez puțin.
Greutatea este mică ceea ce înseamnă că la un DPI mai mare tinde să arunce cursorul mai rapid și mai la distanță decât dacă moușii ar avea o greutate mai mare, dar poți găsi DPI-ul preferat rapid din butoanele dedicate de pe ei. Am testat 3 tipuri de suprafețe și anume plastic tare, cauciuc maleabil cu suprafață textilă și direct pe birou, iar în toate trei cazurile, cei doi mouși nu au pus probleme, piciorușele teflonate și senzorul optic făcându-și datoria.
Rotițele de scroll sunt aproape identice și au un strat cauciucat striat care se asigură că face bine priză cu degetul, iar click-urile nu sunt foarte zgomotoase și eficiente. Am găsit afișajul de pe Voxx foarte util și informativ și m-am obișnuit rapid cu butoanele și poziționarea lor.
În regim de office, dar și multimedia, utilizarea celor doi mouși a fost o experiență plăcută, dar și în utilizare rețelelor de socializare și a programelor de editare video/audio. Nu aveam, însă, cum să nu pun la test și niște joculețe de strategie și RPG, Diablo III, Command & Conquer Red Alert Remastered, Warcraft 3 Reforged descurcându-se respectabil cu cei doi mouși.
Dacă pe Verro depinzi numai de bateria AAA (care nu am reușit să o consum nici până acum), la Voxx ai trei variante prin care te poți conecta și utiliza mouse-ul: wireless, fir și Bluetooth. Comutarea între ele merge instant, cel puțin pe două laptopuri și un PC cu Bluetooth pe placa de bază, nu am întâmpinat probleme. De asemenea, Windows 10 ia detectat imediat fie prin receiver-ul USB, fie prin Bluetooth și cablu USB, cei doi mouși.
Elefantul din cameră rămâne verticabilitatea și recunosc că primele ore au părut, nu dubioase, mai degrabă interesante cu cei doi mouși, dar prinzi relativ rapid să te obișnuiești și după ce-i folosești o perioadă se simte de parcă te întorci în timp când pui mâna pe un mouse “normal”. Mie-mi dau impresia că cei doi au fost creați special pentru a-ți face experiența utilizării lor cât mai simplă, relaxată datorită poziționării corecte a mâinii, dar nu știu câți vor avea răbdarea sau curiozitatea măcar să-i testeze.
Concluzie
Ergonomic Wireless Mouse Voxx & Ergonomic Wireless Mouse Verro sunt două alternative de mouși verticali de la Trust care dovedesc cum se ține corect mâna pe un mouse din punct de vedere anatomic, dar care și aduce o experiență de utilizare mai lină și plăcută celor care utilizează PC-ul sau laptop-ul în regim casual.