Ascultă acest articol


Nu știu cum s-a întâmplat de am ratat să primesc/să solicit modelul de anul trecut al seriei Acer Nitro 5 de la Acer – model care a debutat cu suport pentru acel RTX ON oferit de la plăcile video NVIDIA pornind cu modelul 2060. Ei bine, cu o întârziere considerabilă l-am primit și noi și suntem extrem de curioși cum se comportă acesta la teste, în principal la jocurile cu suport RTX. Fără prea multă introducere, să începem!

Pachet

N5 vine într-o cutie clasică din carton tare, cu mâner de plastic pentru transport și un sticker pe care sunt imprimate câteva dintre specificațiile principale ale acestui model. În cutie găsim, bine protejat, laptop-ul într-o pungă dintr-un material moale să nu se zgârie, alimentatorul cu cablul de alimentare și un quick guide.

Aspect

Am declarat aproape la toate modelele seriei Nitro pe care le-am testat că este seria mea preferată pentru design și combinație de culori, dar și pentru performanțele într-un carcasă de dimensiuni reduse.

Stilul folosit la seria Nitro se definește prin imitații ale suprafeței de carbon, elementele roșii, negrul predominant și colțurile teșite. Nu uităm nici de logo-ul de pe balama și faptul că sunt device-uri robuste pentru gamerii nu casual, nu profesioniști ci se situează undeva între.

Plasticul predomină, la fel precum culoare neagră, iar culoarea roșu o întâlnim discret pe carcasă și în iluminarea tastaturii (dacă se optează pentru aceasta). Pe capacul negru, cu un stil interesant, avem două feluri de texturi, pe centru fiind logo-ul Acer.

Pe partea opusă – pe burtă – avem, în partea de sus o zonă cu perforații pentru aerisire unde suntem avertizați că iese aer fierbinte și 4 piciorușe de susținere destul de măricele cu scopul și de stabilitatea device-ului. În partea din față, în ambele laterale mici, avem două difuzoare stereo.

Pe latura din stânga avem portul LAN, două porturi USB 3.2, port jack pentru căști și microfon, Kensington Lock-ul și o aerisire, iar pe cea din dreapta avem un port USB 3.2 Gen. 2, HDMI, USB-C și altă aerisire. Pe partea din spate – pe mijlocul unei benzi de plastic roșie – avem portul de alimentare la curent, iar de-o parte și de alta a avestuia avem două zone mari de eliminare a aerului card din interior.

În interior, sus, pe centru, sunt camera web HD și microfoanele, pe rama display-ului unde avem în colțul jos-stânga un sticker care ne anunță că avem parte de un display Full HD cu refresh de 144hz, iar jos-dreapta unul cu HDMI și nu lipsește nici sigla Acer. Pe acea ramă sunt prezente și patru piciorușe de cauciuc pentru când se închide laptopul. Pe ramă avem însemnul modelului Nitro, pe mijloc, dar și cele două LED-uri de stare a laptop-ului și a bateriei.

Pe partea de interacțiune avem o tastatură QUERTY cu Numpad plus butonul dedicat Nitro care odată apăsat dezlănțuie la maxim puterea lui N50 2020. Tastatura este iluminată RGB în 4 zone, iar butoanele WASD respectiv cele 4 săgeți de direcție sunt “gamer ready”. TouchPad-ul este generos, cu o ramă subțire, roșie, click-urile fiind “ascunse” în zona touch.

Aspectul general rămâne unul tipic Nitro, fioros, puternic, atrăgător.

Tehnic

Specificațiile tehnice sunt, în general, cele fac deosebirea între modelele seriei, la aspect umblându-se subtil. Numai la acest model AN517-52/53 existând multe opțiuni de configurații de unde aveți de ales, în cele mai mici detalii posibile.

Dimensiunile aproximative sunt de 24.90 x 403.5 x 280 mm, iar greutatea e de 2.20 kg, procesorul cooptat fiind un Intel Core i5-10300H (4 nuclee @ 2.50 GHz) și cel mai important este prima serie de Nitro 5 care trece la popularul GeForce RTX 2060 care vine cu memorie video dedicată de 6 GB. Și dacă tot vorbeam de memorie internă, N5 vine cu 16GB (2x8GB) și SSD de 512GB memorie internă de stocare. Pentru operațiunile non-gaming se utilizează placa video Inter UHD Graphics.

Display-ul IPS LED (cu tehnologia ComfyView) este de 17.3″ și suportă rezoluție Full HD la o rată de reîmprospătare (refresh) de 144hz. Dispune de o cameră web HD și 2 microfoane încorporate, dar și port jack pentru microfon și căști. 4x USB (dintre care 2x 3.2, 1×3.2 Gen. 2 și 1x USB-C) și unul USB-C, dar și port HDMI și un sistem audio stereo. Nu lipsește rețeaua wireless (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax) și Bluetooth, dar și LAN-ul Gigabit. Bateria este Li-Polimer 46000 mWh.

Tehnic vorbind versiunea 2020 este una de debut pentru RTX și promite performanțe bune pentru o durată mai lungă de timp.

versiunea 2020 este una de debut pentru RTX

Testare

După cum spuneam, așteptam cu nerăbdare să testez  modelul de debut Nitro cu RTX pentru că deschide practic o nouă generație de device-uri de gaming portabile cu suport pentru cele mai noi tehnologii NVIDIA, unul dintre ele fiind acel DLSS care face jocurile compatibile să arate mai realist.

Pe mâinile mele, Nitro 5 2020 se potrivește perfect și simt cum evoluția Nitro devine din ce în ce mai puternică și dacă mi-aș permite probabil aș opta pentru un model al gamei pentru laptopul personal de gaming.

Aspectul îmi place mult și am setat imediat iluminarea pe roșu, iar chestia cu capacul cam mobil al display-ului continuă să persiste, deși dacă este transportat corespunzător într-un rucsac special pentru acestea, nu văd să fie probleme. Faptul că e subțire, arătos și vitezoman, Nitro 5 este pe placul tuturor jucătorilor care nu au pretenții foarte mari la calitatea maximă a jocurilor jucate, deși faptul că RTX e ON, este un debut excelent.

Tastatura e printre preferatele mele la laptopuri de gaming pentru că se apasă plăcut, sunt iluminate în patru regiuni, nu sunt zgomotoase, au spații destul de generoase între butoane și au fontul ăla mișto, futuristic. Tastele WASD și săgețile sunt gata de uzat, iar butonul Nitro e ca acel Start la mașinile sport. Odată apăsat cresc ceasurile interne, pornește ventilarea și Nitro te propulsează, susținut de RTX, la cea mai frumoasă experiență de gaming moderat, unde mai punem și viteza de refresh bună a display-ului de 144hz. Este cam tot ce și-ar putea dori orice jucător fără pretenții speciale.

Audio nu excelează, calitate sunetului redat fiind aproximativ bună, volumul fiind moderat. Pe căști, însă, experiența se ridică la un nivel superior mai ales dacă se utilizează niște căști capabile.

Greutatea nu mi se pare foarte mare, iar alimentatorul este micuț și-l poți lua cu tine în rucsac pentru că bateria nu este foarte generoasă. Bateria rezistă aproximativ o oră de joc cu setări care să forțeze mult tehnic N5, dar dacă se conectează la curent dispare teama de a rămâne “pe bară”. Pe perioada utilizării în jocuri și testele benchmark cele două coolere se pun la treabă și se aude fluxul de aer care, într-adevăr, în partea din spate și laterale se încinge, dar nu am simțit discomfort la tastare.

Touchpad-ul este exact și nu foarte sensibil, în sensul bun, iar rețeaua LAN este o adevărată bestie a transferului de date și streaming, noroc cu aplicația Killer Control Center pe unde poți administra conexiunile, vitezele de transfer etc. Foarte utilă. Și ca să rămânem la aplicațiile dedicate, pe lângă magazinul Acer App Explorer unde găsim fel de fel de utilități, aplicații și jocuri, avem aplicația principală, Nitro care se activează din butonul dedicat de pe tastatură. Prin aplicația Nitro putem controla ceasurile interne, turația coolerelor și alte aspecte utile care pun overclocking-ul în palmele utilizatorului.

Elefantul din cameră: Jocurile! Aici voiam să ajung! După cum v-am obișnuit în testarea jocurilor pe laptop-urile de gaming, am început cu ceva hardcore, și anume Resident Evil Village – un mare mâncător de resurse, dar și un joc foarte arătos, bine optimizat și care oferă jucătorilor multe posibilități de configurare. Village am putut să-l setez undeva la nivel mediu ca setări video pentru a nu coborâ sub 30fps și a rulat foarte bine pe N5. Alte jocuri ar fi Death Stranding și Horizon Zero Dawn, dar și Forza Horizon 4 cu care am putut să duc setările grafice mult mai sus decât la Village încât să am parte de un gameplay fluent. Bineînțeles, am pus la treabă și joculețe mai puțin pretențioase d.p.d.v. al resurselor necesare rulării, precum Grim Dawn, Diablo III, Comand & Conquer Remastered, Warcraft III Reforged și am jucat fără probleme. Am pus la bătaie chiar și Geforce NOW prin care, la fel, am testat jocuri mai mult pentru a vedea stabilitatea stream-ului care ține de placa de rețea. Nicio problemă nici aici, chiar și printr-o conexiune wireless.

Streaming-ul video via Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO, YouTube, dar și audio via Spotify sunt și ele de actualitate și nu am întâlnit sacadări sau blocaje. Aplicațiile rulează minunat pe N5, cele de tip office, sau de social media, dar și cele de editare audio/video s-au comportant impecabil. Browsing-ul la fel datorită ecranului mare, dar și camera web și microfoanele îți fac experiența utilizării aplicațiilor de tip messenger și video conferință, una plăcută.

Pentru a vă oferi mai multe amănunte despre specificațiile tehnice am pus la treabă câteva aplicații informaționale respectiv două de benchmarking:

Este clar că, atât din punct de vedere al aspectului cât și ca specificații tehnice, N5 2020 este un model pe care jucătorii se pot baza pentru gaming-ul moderat, dar și pentru alt tip de utilizări și se pot mândri cu el pentru că este un device arătos.

Concluzie

Nitro 5 a debutat în 2020 cu primul model cu RTX ON – cea mai nouă tehnologie NVIDIA și a făcut-o cu dreptul oferind o experiență frumoasă de utilizare într-ale gaming-ului, dar și pentru utilizare în alte scopuri.

Acer Nitro 5 AN517-52 se poate comercializa în mai multe variante de configurații la prețuri pornind de la 5000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.