Ascultă acest articol


Turtle Rock Studios și Warner Bros. Games au dat drumul la open beta pentru Back 4 Blood, înainte de lansarea oficială de pe 12 octombrie. Early access pentru open beta a avut loc până pe 9 august, iar apoi beta-ul se va întoarce în perioada 12-16 august pentru toată lumea.

Back 4 Blood este un shooter cooperativ, first person, de la creatorii celebrului Left 4 Dead, care include moduri de joc Campanie + Coop, PvP cu o rejucabilitate crescută datorită unui nou Card Sistem rogue-lite, dynamic Game Director și include 8 personaje dintre care-ți poți alege: Hoffman, Walker, Doc, Mom, Holly, Evangelo, Karlee, Jim, fiecare cu abilități proprii.

Despre poveste nu e mare lucru de spus, dar există o campanie pe care o poți parcurge singur (alături de 3 boți), sau alături de trei prieteni – ceea ce am testat și noi în acest beta. Trebuie să parcurgi niveluri, împărțite pe acte și, ei bine, să rămâi în viață și ai 3 șanse pentru asta. Aceste 3 șanse vin, bineînțeles, cu sacrificii, deci mai bine te concentrezi să rămâi în viață.

Interacționezi cu ceilalți jucători (și boți) prin ajutor cu muniția, îi poți salva dacă-s căzuți și poți comunica. Prin controller-ul PS5 (platforma noastră de test) am putut comunica foarte ușor prin microfonul încorporat, dar poți s-o faci și prin căști cu microfon, fără probleme. Mi-a plăcut de asemenea și adaptarea jocului la noul controller PS cu acele triggere pe care trebuie să apeși mai greu sau mai ușor în funcție de arma folosită. Acest lucru mi se pare chiar util pentru că poți schimba rapid arma și-ți dai seama cu ce tragi prin acea tensiune mai mică/mare a trigger-ului.

Lucru care, cu adevărat se diferențiază de alte jocuri de gen, este acel sistem de cărți, pe care le poți câștiga/cumpăra și utiliza în meciuri/sesiuni. Practic sistemul e ca un skill tree oferindu-ți anumite abilități pasive/active cu ajutorul cărților. Îți poți alege mai multe deodată și-ți poți face pachete cu cărțile pe care le vrei. Le dai denumire și în funcție de meciurile jucate/niveluri parcurse îți alegi pachetul care e cel mai potrivit.

Am făcut câteva capturi de prin meniu să vedeți ce setări am putut face, de ordin tehnic, și vedeți și sistemul de funcționare a fiecărui mod de joc. Evident, e nevoie de abonament activ PlayStation Plus (în cazul nostru) și avem posibilitatea de crossplay și cu celelalte platforme (PC, Xbox) putând opta să nu fie crossplay activat.

Armele sunt variate și grupate pe categorii și avem de la cuțite, săbii, bâte de baseball cu cuie și până la pistoale, arme automate, grenade și molotov. Arsenalul e variat și după cum am spus, fiecare armă în parte se simte diferit pe controller-ul PS5. Controlul personajului e ușor, având butoanele standard pentru schimbat de armă, direcție de privit și mers, foc și selectarea armelor etc. Impactul muniției asupra inamicilor diferă de la armă la armă folosită și contează care armă o folosești pentru care inamic. Probabil o să simțiți nevoia să dați senzitivitatea mai mare la stick-ul de privit înjur, căci (o să se vadă și în sesiunile noastre de gameplay) parcă durează prea mult până face o răsucire.

Inamicii, sau mai bine zis creaturile căci avem o sumedenie de urâțenii cu comportamente diferite, abilități și moduri de atac. Avem nemorți lenți, rapizi, care se cocoață și scuipă prostii, boși imenși fiecare cu denumiri precum Snitcher, Tallboy, Reeker sau Stinger. O să vedeți o mare parte dintre ei în sesiunea noastră de gameplay și dacă ați ratat sesiunea LIVE, avem înregistrarea:

Din punct de vedere tehnic jocul este foarte atmosferic, animațiile sunt cam… standard, nimic ieșit din comun, iar locațiile sunt într-adevăr, din punct de vedere arhitectural, alese foarte bine deși nu e nimic pe care să nu fi văzut până acum. Texturile monștrilor, al brațelor jucătorilor și al armelor arată bine, deși după primul kill melee veți fi acoperiți de sânge și cam așa rămâneți pe tot parcursul sesiunii.

După cum spuneam, nivelurile sunt împărțite pe acte și simți că avansezi, fiecare act trecut fiind diferit arhitectural, iar la capătul fiecărui nivel e posibil să ai de confruntat vreo creatură tip boss. Interacțiunea cu mediul înconjurător nu prea e mare, neputând face mare lucru decât poate să explodezi diferite chestii din jurul inamicilor pentru băi de sânge (mass kill), iar din punct de vedere al conexiunii, a fost cam pustiu când am făcut testele, mai nimeni optând să nu se înghesuie în campanie-coop. Conectarea la sesiunile de joc nu durează mult, dar am simțit ceva lag, ceilalți jucători sacadând pe hartă.

Dacă grafic e în regulă, pe partea de FX vizual/audio stă bine, cel puțin monștrii/creaturile/nemorții au sunete specifice, gâlgâituri, sâsâieli și alte orcăieli care-ți dau o senzație de dezgust mai degrabă, decât de frică sau suspans. Muzica e pe fundal, chiar nu mi-a atras atenția.

Overall, fără să compar cu alte jocuri sau Left 4 Dead, m-am distrat în beta și chiar dacă nu am încercat PvP-ul optez pentru campanie pe care mi-ar plăcea, în jocul full, s-o fac alături de 1,2 sau 3 prieteni. Back 4 Blood e promițător și se sprijină pe acel sistem de cărți care afectează gameplay-ul oferindu-i cel puțin rejucabilitate, dar în rest nu văd prea multe diferențe față de alte jocuri din categoria sa. Un lucru e cert, nemorții și creaturile atrag anumiți jucători, îi întâlnim din ce în ce mai des în moduri de jocuri multiplayer și probabil îi vom întâlni și mai des pe viitor.

Back 4 Blood, va sosi din 12 octombrie pe consolele noi și vechi și PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.