Ascultă acest articol


Funcția de anulare inteligentă a zgomotului (ANC) este un element important pe căștile wireless în această perioadă și are ca scop de a “suprima în mod inteligent și în timp real frecvențele de sunet nedorite, cum ar fi zgomotul de fundal din jur sau conversațiile, ajustând nivelul de anulare a zgomotului în consecință pentru a menține utilizatorii atenți la melodiile lor.”

Ei bine a sosit timpul ca OnePlus să introducă tehnologia inteligentă și în căștile lor și așa au luat naștere OnePlus Buds Pro – cele mai noi căști care nu numai că introduc pentru prima oară ANC, adaugă și LHDC Wireless Audio, ENC 3-MIC Noise Reduction și OnePlus Audio ID. Ce sunt acestea? În următoarele rânduri vom afla pentru că mulțimită OnePlus România, căștile au fost în teste în laboratorul MovieNews.ro și avem să vă spunem multe despre ele! Să începem!

Pachet

După cum bine fanii știu (iar cei care nu vor afla acum) OnePlus se diferențiază de alte produse de gen printr-o combinație, poate nu unică dar diferită, de culori alb și roșu, care se observă nu numai din ambalajele produselor sale ci și în accesoriile din pachet.

Este cazul și pentru ambalajul OnePlus Buds Pro care este confecționat dintr-un carton tare “pictat” în culorile alb și roșu, pe parte din față având o imagine în ansamblu a căștilor și cutiei de încărcare/depozitare în nuanța Glossy White (există și varianta Matte Black), iar pe partea din spate avem menționate câteva avantaje și tehnologii susținute de căști plus detalii tehnice (modelul primit la teste a fost E503A). În partea de sus avem prezentă o “agățătoare” pentru expunere la raft a comercianților.

Never Settle

Dăm joc capacul și imediat dăm de tag-line-ul seriei, Never Settle, și cutiuța cu căștile învelite într-o țiplă. Sub acestea avem, arajate frumos, o cutiuță inscripționată “Buds for life” în care este un manual de utilizare și unul cu informații privind siguranța și de garanție, iar într-o cutiuță mai mică pe care scrie “Accesories” avem cablul de încărcare USB – USB-C bineînțeles cu mufele albe și cablul roșu. O a treia cutiuță, cu vedere la conținut, include 2 perechi de pernuțe de silicon de mărimi diferite (S, M, L, o pereche deja montată), pentru urechi.

Clar, prezentarea căștilor prin ambalajul lucrat discret, minuțios și detaliile din interior, este super, iar cele două culori – alb și roșu – nici că se puteau îmbina mai bine. Ambalajul vorbește de la sine că ne așteptăm la un produs premium.

 

Aspect

Am lăudat ambalajul (pentru mulți chiar contează și acesta), iar acum e momentul să vedem cum arată cele mai noi căști OnePlus cu ANC!

Cutiuța are dimensiuni reduse, culoarea alb predomină și are o textură sidefată, lucioasă. În partea de sus, pe mijloc e inscripționat cu argintiu ONEPLUS, pe latura lungă din față avem o mică curbură de unde să putem apuca și deschide ușor capacul, iar sub aceasta este un mic LED de stare. Pe latura opusă avem o balama argintie sub care se află portul USB-C unde intră cablul de alimentare din pachet.

Forma este foarte plăcută cu colțuri argintii și o ușoară muchie dreaptă de-a lungul capacului, dar și în partea de jos. Se simte foarte plăcut în mână/palmă și are o greutate moderată. Aspectul este, asemenea ambalajului, unul premium.

Deschidem căpăcelul, LED-ul de stare se aprinde și el, iar pe capac, în interior, avem sculptate atent formele căștilor, iar în acele forme avem imprimate cu scrisuri mici informații. În partea de jos avem cele două căști intraauriculare țintuite magnetic de cutie, iar între ele, în partea de jos, avem un mic buton rotund și marcajele cu Stânga și Dreapta doar cu inițiale (L/R) pentru a ști care cască în ce ureche vine pusă. Scobitura unde vine căștile au câte doi pini pentru încărcarea căștilor.

Căștile au partea de sus albă cu “silicoane” interschimbabile tot albe și se observă pe ele 3 microfoane poziționate la distanță și în locuri diferite fiecare. Avem unul pe interior unde sunt și cele două puncte de încărcare pentru pinii de pe cutiuță și încă două în partea care rămâne în exterior, atunci când sunt puse la ureche. Pe partea interioară acem și o zonă argintie care cred că este un senzor, iar bețișorul este argintiu complet și include o formă de touch tip squeeze. Vom vorbi mai încolo despre ele.

Forma căștilor este și ea deosebită – sunt micuțe, bețișorul nu este foarte mare și arată foarte mișto în ureche.

 

Tehnic

Numită de OnePlus “casetă de încărcare”, dimensiunile cutiuței sunt de 60,1 x 49 x 24,9 mm și cântărește 52 g din care căștile având împreună 4.35 g și dimenisunea uneia fiind de 32 x 23.2mm.

Disponibile în două variante de culori (Matte Black, Glossy White) căștile au difuzoare dinamice de 11 mm, un răspuns în frecvență între 20 Hz – 20.000 Hz și sunt rezistente la transpirație/apă fiind certificate IP55, iar cutiuța IPX4.

Conectarea se face prin Bluetooth 5.2 până la o distanță de aproximativ 10 metri și avem suport pentru anulare a zgomotului adaptivă inteligentă și un mod transparență, prin cele trei microfoane introduse pe fiecare dintre căști capabile să reducă până la 40dB sunetul exterior.

Încărcarea cutiuței se poate face nu numai prin cablul din pachet USB – USB-C ci și wireless aceasta fiind certificată Qi. Încărcarea pe fir are suport Warp Charge (contează și alimentatorul folosit) și este capabil de redare de 10 ore la o încărcare de numai 10 minute. Bateria de pe cutiuță are 520 mAh, iar cele din căști sunt de 40 mAh capabile de o redare combinată de până la 28 de ore (ANC PORNIT) și 38 de ore (ANC OPRIT) și redare cu ANC pornit de până la 5 ore, respectiv redare cu ANC oprit de până la 7 ore, conform OnePlus.

OnePlus Buds Pro vine și cu două caracteristici speciale, OnePlus Audio ID și Zen Mode Air și include și LHDC Wireless Audio – Calitate superioar audio streaming, respectiv ENC 3-MIC Noise Reduction – apeluri clare cu algoritm de izolare a vocii AI și design optim.

Micuțele Buds Pro par să fie și foarte bine dotate tehnologic, pe lângă un aspect foarte atrăgător, dar să trecem la etapa de testare și ne vom convinge imediat!

Teste

Trebuie să spun că dispozitivele mobile wireless m-au atras dintotdeauna, iar căștile sunt unul dintre acestea. De când tehnologia a făcut posibilă eliminarea firelor de la anumite device-uri, am tot încercat să preiau astfel de dipozitive și să le testez cu mare drag fiind în căutarea celor mai bune/calitative dintre ele. Mulțumită nenumăraților colaboratori printre care se află și cei mai populari din lume, am avut ocazia și am în continuare, să aduc în laboratorul nostru căști on-ear, in-ear, over-ear, clip-on, neckband, wireless, cu fir, de gaming, de business, hands free și sub alte forme, iar cele cu tehnologia wireless îmi ridică cel mai mult interesul.

Revenind la OnePlus, mă așteptam să vină și aceștia cu căști wireless care să se “dueleze” cu alți producători la această categorie. Acestea au fost OnePlus Buds care au debutat cu dreptul pe piața internațională printr-un preț competitiv, un aspect plăcut și o calitate bună audio. Buds Pro este o urmare naturală a acestora și primele care includ mult-populara tehnologia ANC, dar și mai mai mult de atât, OnePlus plusează cu și mai mult de atât.

Aspectul îmi place foarte mult deși aș prefera varianta Matte Black, majoritatea dispozitivelor electronice folosite având culoarea neagră în combinație cu roșu, dar trebuie să recunosc că și acestea albe, cu piciorușul argintiu sunt sexy, la fel și cutiuța. Îmi par o leacă mai pentru doamne și domnișoare, mai elegante, dar dacă acestea arată practic bine în orice fel de ureche.

Îmi place că s-a rămas la ideea de model intrauricular cu pernuțe de silicon în mai multe mărimi pentru că, pentru urechile mele, sunt cele mai potrivite. Am testat și scris despre modele care nu aveau acest sistem și pur și simplu nu-mi stăteau în ureche. Un alt aspect foarte important este acel sistem de squeeze care înlocuiește simplul touch, de pe cele două căști. Mi s-a părut mult mai eficient să strâng (o dată, de două, de trei ori sau o strângere mai lungă) bețișorul argintiu pentru a comuta fie în timpul convorbirilor, fie când am ascultat muzică, la comenzile pe care mi le doream (se poate alege la un set de comenzi diferite). La alte căști cu zonă touch pe ele, dacă doream să le apăs mai bine în ureche, sau dacă – pur și simplu mă scărpinam la ureche – se schimbau comenzile. Devenea enervant. Așa, la Bud Pro, strâng cu două degete bețișorul argintiu, al oricărei dintre căști și am executat comanda. Simplu și eficient.

În mână, cutiuța e super-elegantă, nici foarte grea, dar nici ușoară și are și o textură plăcută, iar căștile sunt la fel, potrivite ca mărime și greutate și au aspect plăcut. Un alt avantaj mare este și posibilitatea de încărcare wireless a cutiuței. Având telefonul cu suport pentru această tehnologie (inclusiv cu Share – poți încărca alte dispozitive compatibile cu telefonul) folosesc încărcarea wireless foarte des. Am plasat cutiuța Buds Pro pe două dintre wireless pad-urile de încărcare din dotare și încărcarea a început fără probleme și mai mult de atât, cutiuța sa încărcat și mai rapid decât mă așteptam. De asemenea, am făcut teste și dacă aceasta se încarcă și direct de la telefon prin acel Share Wireless și a mers brici.

LED-ulețul este util și el afișând culoarea roșie când dispozitivul necesită încărcare, verde când e încărcat, sau clipește atunci când se face împerecherea între dispozitive aici având un rol important și acel butonaș din interiorul cutiei. Parierea (împerecherea) se face simplu și rapid. Apeși pe butonaș, cauți dispozitivul la Bluetooth pe tabletă/telefon/laptop etc, pariezi și asta a fost tot! Am testat atât pe PC-ul care are placă de baza cu Bluetooth, cât și pe două laptopuri, tabletă, 3 telefoane diferite și chiar și un TV. După pariere, deschid dispozitivul la care vrea să conectez Buds Pro, apăs butonașul de pe cutie și se conectează imediat. La fel se procedează la fiecare dispozitiv în parte la care vreau să conectez Buds Pro.

ANC-ul este foarte bun și există posibilitea de a-l activa/dezactiva rapid din bețișoarele căștilor sau poți opta pentru oprit de tot sau modul transparent care se concentrează pe ce auzi dar lasă loc și la ce se aude din exterior (voci, convorbiri). Util. Mi s-a părut însă un pic ciudată o chestie, care cred că este generală la astfel de dispozitive/tehnologie ANC și anume dacă dai căștile la volum tare, ANC-ul este activat doar pentru tine, cei din exterior îți aud muzica și ce asculți tu în căști fără probleme. E o chestie oarecum ciudată…

Calitatea sunetului este fără cusur. Înalte bogate, bass pe măsură, volum suficient de tare, iar microfoanele sunt foarte bune, participanții la conversații auzindu-mă bine și clar, la fel și eu pe aceștia. Testate prin convorbiri clasice pe telefon cât și prin aplicații de video conferință precum Messenger, Skype, WhatsUp, Buds Pro sunt o plăcere de utilizat oferind o experiență perfectă de conversații.

Muzica se aude și ea foarte bine și tare, Spotify-ul fiind accesat, în perioada de teste, mai mult decât mă așteptam, dar și YouTube, Netflix, HBO GO și Amazon Prime video pentru a urmări serialele și filmele preferate. Jocurile sunt și ele o plăcere de jucat cu Buds Pro la urechi, în acest caz simțindu-se foarte bine senzația de spațialitate audio. Mi-aș fi dorit însă, în toate aceste cazuri să pot să reglez spectrul sonor după bunul plac, eu preferând să cobor puțin mai mult înaltele și să ridic un pic bass-ul. Acest lucru se poate face doar dacă dispozitivul de pe care rulezi conținutul media are un egalizator pentru că aplicația dedicată Buds nu oferă acest lucru.

Buds Pro includ și un fel de senzor (cred că zona acea gri de pe ele) pentru când le scoți din ureche redarea să se oprească și să revină la normal atunci când sunt puse la loc în ureche. Un lucru util dacă ar fi existat o opțiune pentru a activa/dezactiva acest lucru din aplicația dedicată pentru că, poate cei la volan (să dau un exemplu) vor să folosească doar o singură cască în stilul hands-free.

Aplicația dedicată Buds Pro se numește HeyMelody și poate fi descărcată gratuit pentru Android și iOS și după ce treci de primul pas de împerechere a căștilor cu aplicația (nu se face direct prin Bluetooth, dar acesta trebuie să fie deschis), poți vedea nivelul bateriilor fiecărei căști și a cutiuței, iar de acolo îți poți face un setting special personal prin OnePlus Audio ID care îți testează auzul și caută exact ce ți se potrivește pentru tine, iar prin Earbuds Fit Test se verifică cum stau acestea în ureche. Un fel de personalizare a căștilor pentru urechile și auzul tău. Zen Mode Air este, de asemenea, un mod interesant care redă un “white noise” atunci când vrei puțină liniște cu căștile pe urechi. Poți alege dintre mai multe moduri de sunete care să te calmeze. Controlul se face prin apăsarea cu două degete a piciorușului argintiu – se aude și un zgomot scurt la preluarea comenzii – și se poate face printr-o singură apăsare, două, trei sau o apăsare lungă. Îți poți alege din câteva variante de comenzi. Tot din aplicație ești notificat dacă există vre-un update și dacă este îl poți face OTA. La Noise Cancelation, poate fi comutat pe Off, mod Transparent respectiv pe ON care poate fi setat în trei trepte: simplu, Smart sau Maxim. După cum ziceam, în aplicație nu există posibilitatea unui egalizator, ceea ce sper să văd într-un următor update, de asemenea nu ar strica pusă o opțiune de ON/OFF pentru acel senzor pentru când dai căștile/casca jos din ureche.

Bateria căștilor este într-adevăr foarte bună, aproape 6 ore acumulat rezistând să redea sunet în mare parte cu ANC oprit, iar odată puse în cutiuță încărcarea a fost foarte rapidă și am reușit să depășesc cu brio mai mult de o zi până am epuizat și bateria cutiuței. Cutiuța pusă rapid pe un wireless pad și s-a încărcat cât ai zice “Buds Pro”!

Concluzie

Buds Pro sunt un debut excelent al ANC-ului pe căști wireless OnePlus și mai mult de atât avem parte de eleganță, conexiuni stabile și rapide, control eficient, autonomie foarte bună cu posibilitatea de încărcare wireless și nu în ultimul rând protecție la stropi și tehnologii eficiente.

OnePlus Buds Pro se găsesc acum în magazine la un preț de aproximativ 700 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.