“Meeting Room Projector” este descris proiectorul BenQ EH600 pentru public, ceea ce denotă că este echipamentul potrivit pentru întâlniri de afaceri și se va dovedi, la sfârșitul acestui articol, că e și pentru întâlnirile cu prietenii la distracție. Haideți să vedem împreună cum am ajuns la această concluzie pentru că am avut plăcerea de a-l avea în teste, mulțumită BenQ România și ne-am format o părere.
Pachet
Aproape neașteptat modelul BenQ EH600 a sosit într-o cutie compactă dând de înțeles că include un echipament de dimensiuni reduse, deci greutatea este simțitoare. Pe cutie avem pe lângă denumirea produsului și logo-ul BenQ, codurile de bare, mențiunea că înăuntru se află un Proiector Digital și că include portul HDMI. În partea de sus are un mâner din plastic pentru un transport mai ușor și vedem menționată și rezoluția maximă suportată, 1080p.
În cutie găsim o cutiuță micuță cu Wireless Dongle (WDR02U) – pentru posibilitate de redare via Wireless (imagine/video) și Bluetooth (sunet), cablul de alimentare la curent, o telecomandă, cablu VGA și unul HDMI și un mic ghid și bineînțeles, proiectorul într-o punguță, protejat cu totul de un cofraj.
Aspect
Din recenziile anterioare la proiectoarele BenQ din această gamă, ne-am obișnuit cu stilul design-ului care combină culoarea alb cu o textură deosebită pentru mare parte din partea de sus a carcasei. Cu colțurile rotunjite, ventilatorul plasat în colțul din stânga și iluminat din spate, în dreapta fiind lentilele, mențiunea că suportă 1080p și senzorul pentru telecomandă – acestea în partea frontală.
Lateralele conțin fante pentru disiparea aerului cald și o aerisire interioară corespunzătoare, iar în partea de sus avem două inele analogice pentru zoom și focus, sigla BenQ și panoul de comenzi cu butonul de Power, 4 butoane de direcție și cu funcții pentru orientarea imaginii respectiv volumul; un buton “OK”, unul de sursa semnalului plus unul pentru ECO. Acolo mai avem un senzor infraroșu și butoanele de Back, Home și Options.
În partea din spate se află panoul de conexiuni și cel de alimentare. Acolo avem portul de alimentare la curent, două jack-uri audio (In/Out), port de ieșire pentru monitor și unul de PC plus unul de comenzi RS-232. Portul HDMI se află și el acolo alături de două porturi USB (unul cu funcție de alimentare 5V,1.5A) plus un port Mini USB.
Pe burta lui BenQ EH600 găsim 3 piciorușe cauciucate care se pot înșuruba/deșuruba pentru a ridica/coborâ părțile din față și spate și avem și sistemul de prindere pe suport.
La unul dintre cele două porturi USB vine montat Wireless Dongle-ul.
Telecomanda are aceleași culori (predominant alb) ca și proiectorul și are butoane pentru deschis și închis, săgețile de direcție și butonul “OK” între ele, butoanele de volum (+/-) și mute, 3 butoane programabile F1-3, buton Laser, butoane de Boost, Wireless și Bluetooth și 6 butoane pentru: Picture, Brightness, Contrast, Blank, Auto și Light Mode. Nu lipsesc nici butoanele de HDMI, PC, Launcher, Options, Mouse și Sursă.
Tehnic
Dimensiunile lui EH600 sunt de 296 x 120 x 232 mm și cântărește 2.5 Kg, iar despre partea de conectivitate am spus deja la capitolul “Aspect”, rezoluția maximă este 1080p (WUXGA_RB) iar cea mai mic[ este prin VGA la 640 x 480 pixeli și include un difuzor de 2W.
Rația de aspect a imaginii variază între 1.49~1.64 cu un zoom de 1.1x și pozibilitate de focalizare manuală, iar modificarea imaginii proiectate pe verticală se poate face la +/- 40 de grade.
Dongle-ul este Dual Band 802.11ac/b/g/n, 2.4G/5G și are Bluetooth 4G, iar sistemul de operare de pe EH600 este Android 6.0 având memorie internă de stocare și RAM 16GB/2GB.
Sistemul de proiectare este DLP Single 0.65″ 1080P, are luminozitatea de 3.500 Lumeni și o rație a contrastului de 10.000:1, lampa fiind de 200W cu o durată de viață de 5.000 de ore în regim Normal, în Economic 10.000 ore; SmartEco – 15.000 ore și prin LampSave 15.000 ore, conform BenQ. Include telecomandă infraroșu cu pointer Laser și conectare la EH600 prin doi senzori infraroșu.
Ca facilități sunt pomenite sistemul Smart integrat, BenQ Launcher, ieșire audio Bluetooth, Zoom Digital (2x) și mărire și modificare proiectării în format Digital.
“Meeting Room Projector”
Testare
“Meeting Room Projector” este frumos formulat de către BenQ și atașat lui EH600 și la prima vedere pare exact produsul potrivit de pus într-o cameră unde se adună mai multe persoane, însă am constatat că nu este vorba numai de întâlniri de afaceri (cam acolo te duce gândul prima oară) ci pur și simplu și pentru distracție fie că înseamnă să privești un concert sau televizor proiectat pe perete fie să te uiți la un serial sau film și de ce nu… un meci!
Meci, da, experiența EH600 într-o cameră cu mai mulți prieteni care țin fiecare cu echipe diferite în fotbalul intern creează multă tensiune, dar și amuzament, pentru că proiectorul pus la treabă cu un sistem audio performant (via Bluetooth) oferă o experiență care se apropie cel mai mult de una trăită pe stadion. Am experimentat acest lucru pe piele mea într-o excursie la munte unde am avut plăcerea de a urmă un meci al Ligii Românești de Fotbal la cote maxime, alături de mai mulți prieteni, experiența fiind clar una memorabilă.
Jocurile de pe consolă sau PC se văd incredibil în Full HD proiectate pe perete, la fel și clipurile de pe YouTube sau filmele de pe serviciile de streaming Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video sau de pe Blu-Ray via PlayStation 5 care se văd super chiar dacă s-a făcut downscale de la 4K UHD la Full HD.
Cu sunetul direct prin EH600 e o problemă în cazul entertainment-ului, dar se rezolvă rapid situația prin dongle-ul din pachet care oferă posibilitatea conectării unui sistem audio extern prin Bluetooth. Tot prin acest dongle, care se montează la portul USB al proiectorului, avem posibilitatea de a proiecta de pe orice device mobil conectat la aceeași rețea cu EH600. Compabil cu PC, sistemele Android și iPhone.
Launcher-ul BenQ este foarte user friendly și are ca bază sistemul de operare Android 6. De acolo poți controla și face reglajele potrivite destul de rapid, fie prin telecomandă fie direct din butoanele de pe proiector.
Telecomanda este ușor de utilizat și ai la îndemână funcții rapide de control chiar și un laser pointer pentru întâlnirile de afaceri. Pentru că noi am vorbit mai mult de partea de entertainment de care e capabil EH600, el este foarte potrivit și pentru business pentru că oferă o imagine clară, proiectare de mari dimensiuni și posibilități de conectare multiple pentru că include până și un controller cu vechime și chiar și portul VGA să vină în ajutorul celor cu laptopuri de generație mai veche, HDMI fiind însă principalul mod de conexiune apoi cei wireless prin dongle.
EH600 se încălzește, dar ventilatorul integrat ține totul sub control, iar reglajele pentru unghiurile potrivite de proiectare chiar dacă nu sunt prea multe, fie ele digital sau prin piciorușele de pe proiector, nu se poate să nu găsești o soluție.
Mi s-a părut un pic ciudată plasarea celor 3 piciorușe care se reglează pe înălțime, cel din spate fiind poziționat într-unul din colțuri, atunci când vrei să faci reglajul proiectorul înclinându-se în direcția opusă. Atașat la un sistem de prindere undeva sus, reglajul poate fi preluat de acesta, piciorușele stând înșurubate.
Calitatea imaginii este excelentă mai ales când nu ți foarte departe proiectorul de sursa pe care proiectează și bineînțeles, câdn folosești o sursă video Full HD și după cum spuneam, un sistem audio mai bun prin Bluetooth. Este o soluție excelentă atât în scop de distracție cât și pentru business use. Cu întuneric în cameră și reglajele fine pe care ți le dorești din proiector obți ușor o imagine clară de dimensiuni decente.
Concluzie
BenQ EH600 mi-a oferit experiența de a mă bucura alături de prieteni la un meci în direct și mi-a oferit ocazia să văd că este capabil de mai mult decât calitatea utilizării în scop office ci și în utilizare multimedia și aici zic de jocuri, filme și TV – toate se văd impecabil în 1080p.