Jocuri. Games. Jucători. Gameri. Suntem mulți, suntem peste tot și suntem gata să ne arătăm talentul în cele mai importante competiții, dar și iscunsința în campaniile de jocuri. Cum facem asta? Prin streaming! Sesiunile de streaming de gaming au devenit un adevărat trend și sunt într-o creștere continuă. Acestea au inundat Twitch-ul și YouTube-ul, dar și social media și alte programe speciale de streaming și popularitatea lor crește rapid.

Acești împătimiți într-ale streaming-ului de gaming au nevoie de echipamente speciale pentru a oferi follower-ilor săi materiale de calitate audio-vizuală. Despre ce echipamente este vorba? Ei bine pentru a face un streaming de gaming bun ai nevoie de o placă de captură, un PC performant (merge și de pe console), o cameră bună și un microfon capabil. Bineînțeles, acestea sunt inutile dacă streamer-ul nu are un sistem bun de gaming, dar să ne îndreptăm atenția către un accesoriu absolut important și necesar pentru a desfășura bine acest proces.

Este vorba de microfon. Acesta are o importanță aparte pentru a putea fi auzit clar și fără interferențe audio de către abonații streamer-ului. Un astfel de echipament vine din partea Trust Gaming și anume Trust Streaming Microphone GXT 252+ Emita care este mai mult decât un simplu microfon ci vine și cum multe accesorii care-l fac poate unul dintre cele mai complete și importante pachete de pe piața din România. Noi l-am avut la teste și vom vorbi despre el chiar acum!

Ready for… streaming de gaming

Pachet

GXT 252+ este un pachet de accesorii cu microfon – Ready for… streaming de gaming – într-un ambalaj de carton în culorile specifici Trust Gaming GXT și anume roșu și negru care vine, bineînțeles, sub semnătura #BuildingChampions! Tag-ul îl găsim inscripționat cu alb pe una din lateralele cutiei, pe cea opusă fiind informații despre produs, tradus în mai multe limbi, scrise cu un font micuț.

Pe lateralele mici (de culoare roșie) ale cutiei găsim scrise cu alb numele modelului și logo-urile Trust și GXT, respectiv o imagine de aproape cu produsul. Pe partea din față a cutiei avem o imagine mare cu produsul și accesoriile asamblate, logo-urile, numele modelului respectiv patru dintre cele mai importante feature-uri ale acestui pachet: Cardioid Pattern, Foam Cover Included, Tripod Included și 2.9M Usb Cable – dar credeți-mă pe cuvânt, avantajele sunt mult mai multe.

Pe partea din spate avem, de asemenea, o descriere (în mai mult limbi) a produsului, o imagine cu accesoriile și microfonul și o schemă cu descrieri ale acestora. De asemenea sunt specificate toate accesoriile incluse și alte detalii informative de ordin tehnic.

Desfacem cutia, iar în interior avem două straturi în care sunt puse accesoriile, pe cel de sus având și o mică “avertizare” că sub el se mai află un strat cu accesorii. Totul este îmbrăcat în buret, pentru o protecție sporită, iar accesoriile vin în pungulițe individuale. Pe lângă acestea avem și un sticker și un ghid al utilizatorului.

Pachetul este foarte generos și constă într-un microfon, cablul de 2.9M USB (petru brațul fix), cablu de 1.8M pentru conectarea la trepied, filtru POP și din spumă, dispozitiv de montare antivibrații, braț ajustabil, trepied, iar separat vin câteva elemente necesare pentru montarea microfonului fie pe trepied fie pe brațul ajustabil.

Sincer, am rămas uimit de conținutul bogat al pachetului GXT 252+ oferindu-ți practic două modalități de montare a microfonului plus tot ce-ți trebuie pentru comoditatea ta – totul împachetat frumos și protejat bine de buret.

Aspect

Negru este culoarea predominantă și nu e nicio surpriză cu asta, dar pur și simplu negru merge asortat cu orice rig, iar la prima vedere materialele accesoriilor și microfonul par de calitate.

Microfonul are dimensiuni reduse, este rotund cu partea de sus îmbrăcată în plasă perforată de sârmă cu o bandă metalică, iar partea de jos este din material rezistent, parcă ușor catifelat și are intrarea USB chiar prin capătul de jos unde avem și filetul pentru pentru poziționarea în dispozitivul care vine montat la trepiedul de birou. Filetul este argintiu.

Trepiedul are trei piciorușe rabatabile în capăt cu piciorușe de cauciuc pentru stabilitatea, e negru și vine cu un sistem de prindere care se poziționează în partea de jos a microfonului (în acel filet argintiu)

Brațul de susținere are un sistem de prindere de birou, cu clemă de strângere, iar cele două brațe din care este format au arcuri pentru o poziționare ușoară și menținere pe poziția dorită. Cablul care vine montat în capătul microfonului este tras prin cele două brațe, iar la capătul unde se montează microfonul, vine înșurubat dispozitivul antivibrații care vine prins de microfon printr-un sistem ingenios de cleme. La acel capăt vine prin și Pop Filter-ul cu clemă.

La accesorii avem acel Pop Filter cu un braț care se poate îndoi, iar plasa fină are incripționat logo-ul GXT. Se prinde de brațul de birou printr-o clemă și se poziționează după plac între microfon și gura streamer-ului. Filtrul de spumă se poziționează pe microfon, iar sistemul antișoc conține mai multe elastice tari menite să absoarbă pe cât posibil șocurile.

Montarea și demontarea se face rapid fiind vorba de un sistem bazat pe cleme și filet.

Tehnic

Greutatea totală a întregului pachet este de 1520 g din care microfonul cântărește 307 g și este compatibil cu pc, laptop cu Windows (10, 8, 7), Chrome OS sau Mac OS și console PS4 și PS5, iar lungimea cablului principal USB este de 290 cm.

Microfonul este Cardioid, Unidirectional și beneficiază de reducerea zgomotului de fundal, iar cu ajutorul accesoriilor Pop Filter sau cel de spumă se asigură o pronunție curată.

Conform Trust, GXT 252+ este un sistem profesional pentru vlogging, podcasting, înregistrare voice-over sau muzică acustică prin YouTube, Twitch, Facebook.

Testare

Am fost încântat de conținutul pachetului, aspect și materialele folosite și faptul că vin bine protejate pentru transport și păstrare, dar a sosit momentul să le punem în funcțiune să vedem de ce sunt în stare.

Multitudinea de utilizări posibile, dar și cele două feluri de montat mi se par avantaje mari oferite de Trust în acest pachet și numai acestea fac ca totul să merite. Dacă dorești o utilizare rapidă și ceva mai simplu poți opta pentru mini-trepied-ul care îți oferă posibilitatea de a îndrepta microfonul în direcția dorită, iar cu filtrul de spumă aplicat te asiguri că se aude mai clar vocea ta. Cablul USB din pachet se conectează la microfon respectiv la PC/Laptop/console și dai drumul la streaming.

A doua posibilitate de montare, cea cu brațul poate părea complicată la prima vedere dar se face foarte rapid și simplu. Clema se prinde de birou (se deschide destul de mult și pentru birouri mai groase – cum am eu spre exemplu) și se strânge prin înfiletare. La capătul celălalt vine pus, tot cu clemă, filtrul POP cu braț pe care-l îndoi cum vrei, iar înainte să pui microfonul te asiguri că i-ai montat dispozitivul antișoc care se face printr-un sistem de cleme. Înșurubezi dispozitivul de braț, conectezi cablul deja tras prin piciorul de susținere, la microfon, respectiv la PC/laptop și apoi îl îndoi în poziția dorită.

Arcurile sunt destul de puternice ceea ce face ca poziția pe care o dorești a brațului să fie stabilă și ești gata de streaming. Cablul vine pus la portul USB și microfonul îl detectează imediat Windows-ul (10 în cazul nostru), fie la PC fie la laptop și am încercat chiar și pe un PS4 Pro respectiv PS5 de unde-l activezi din setările din meniu – unde poți umbla și la volum. Funcționează excelent, din prima, fără nicio bătaie de cap.

Filtrele POP și cel de spumă sunt binevenite și contează destul de mult, P-urile și B-urile nemaiauzindu-se ca niște pocnituri atunci când vorbești și au și rol de filtrare ușoară a respirației – să nu se audă pronunțat, astfel sunetul devine mai clar.

Sistemul antivibrații este eficient și el și am observat că și clema de prindere de birou are un fel de sistem de cauciuc pentru a prelua și el din vibrații, la fel și acele piciorușe ale trepiedului.

Îmi place ușurința cu care poți trece de la trepied la braț și faptul că totul ocupă spațiu mai puțin decât mă așteptam. Brațul, dacă nu-l folosești, se strânge și-l ascunzi ușor după birou, iar trepiedul se pliază și-l bagi în sertar. Microfonul, de asemenea, de dimensiuni mici poți să-l ascunzi și pe el, alături de cele două filtre, într-un sertăraș, undeva. Dar poți, pur și simplu să lași microfonul atașat la braț și să-l pliezi, iar când vrei să-l folosești îl repoziționezi cum vrei.

Bineînțeles, contează și performanțele microfonului și prin asta se înțelege că trebuie să redea sunetul cât mai clar, fără interferențe și GXT 252+ face asta, pattern-ul Cardioid fiind eficient, vocea auzindu-se bine în căștile/boxele ascultătorilor. Am testat un pic atât cu filtrele montate cât și fără și se aud diferențele cu filtrele, iar volumul ajustabil îl poți ține la mediu pentru un sunet redat potrivit.

Calitatea sunetului redat este medie spre foarte bună, aici contând destul de mult și acea anulare a zgomotelor de fundal, deși microfonul are o fidelitate destul de mare și este important să nu fie zgomot în împrejurime. Pe PS4 Pro și PS5, a fost interesant de testat în jocurile coop sau chiar multiplayer online, deși tot căștile cu microfon par mai ușor de utilizat pentru că stai relaxat pe canapea și nu ești constrâns de fire sau de o poziționare dreaptă către un microfon care stă fix.

La birou, fie montat pe trepied sau braț, lucrurile devin mult mai ușoare și utile decât în cazul utilizării la console, a microfonului nostru. Pentru înregistrare voice-over nu e nevoie să lipești gura de microfon ci poți sta la o distanță un pic mai mare, cu cât de dai mai în spate cu atât zgomotele din împrejurimi se evidențiază, dar vocea va fi mereu în prim plan.

GXT 252+ este un pachet care-ți oferă cam tot ce ai nevoie pentru confort, cu un sunet bun atunci când vrei fie să te înregistrezi voice-over, live-uri sau în jocuri și este și la un preț decent pentru ce oferă.

Concluzie

Trust Streaming Microphone GXT 252+ Emita vine într-un pachet bogat de accesorii care oferă posibilitatea dublă de montaj la birou și utilizare extinsă nu numai pentru streaming de jocuri și live-uri, dar și pentru vlogging, blogging și voice-over oferind o calitate bună a redării audio, totul la un preț bun.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.