“Dune e înfricoșător de… actual.”
Regizor: Denis Villeneuve
Scenariu: Denis Villeneuve
Lansare: În Curând
Durata: 2h 35min
Studio: Warner Bros., Legendary Pictures
Distribuitor: Vertical Entertainment
Clasificare: A.P.13
Actori:
Timothée Chalamet … Paul Atreides
Rebecca Ferguson … Lady Jessica Atreides
Oscar Isaac … Duke Leto Atreides
Jason Momoa … Duncan Idaho
Stellan Skarsgård … Baron Vladimir Harkonnen
Josh Brolin … Gurney Halleck
Javier Bardem … Stilgar
Dave Bautista … Beast Rabban Harkonnen
Zendaya … Chani
Sinopsis:
Călătoria mitică și emoționantă din „Dune” spune povestea lui Paul Atreides, un tânăr strălucit și talentat, născut într-un mare destin, dincolo de înțelegerea sa, care trebuie să meargă pe cea mai periculoasă planetă din univers pentru a asigura viitorul familiei și poporului său. Pe măsură ce forțele malefice izbucnesc într-un conflict legat de exclusivitatea pentru furnizarea celei mai prețioase resurse din univers, care se regăsește doar pe această planetă – resursă capabilă să deblocheze cel mai mare potențial al umanității – vor supraviețui doar cei care își pot cuceri frica.
Recenzie:
Niște planuri de vacanță modificate în ultimul moment m-au trimis într-o capitală europeană (Paris) în care noul film al lui Denis Villeneuve ”Dune” a fost lansat deja pe marile ecrane din 15 septembrie. Cum puteam să ratez șansa de a viziona filmul cu o lună mai devreme?! Și nu o dată ci de două ori?!? #mischiefmanaged
Voi încerca să aștern pe hârtie câteva impresii fără spoilers.
După ce Denis Villeneuve ne-a bucurat retina cu două SF-uri superbe – ”Arrival” și ”Blade Runner 2049” – , am realizat că e alegerea perfectă pentru a regiza o nouă ecranizare a romanului lui Frank Herbert. A fost nevoie ca Villeneuve să lucreze la cele două filme pentru a avea ”curajul” să ne aducă un nou film ”Dune”. Apoi și-a anunțat echipa… și wow ce echipă! Timothée Chalamet în rolul lui Paul Atreides, Oscar Isaac – Duke Leto Atreides, Rebecca Ferguson – Lady Jessica, Jason Momoa – Duncan Idaho, Stellan Skarsgård – Baron Vladimir Harkonnen, Josh Brolin – Gurney Hallek, Javier Bardem – Stilgar, Zendaya – Chani, Dave Bautista – Rabban, Charlotte Rampling – Reverend Mother Gaius Helen Mohiam. Cu un scenariu de Jon Spaihts, Villeneuve și Eric Roth. Și totul se desfășoară pe notele așezate pe partitură de Hans Zimmer.
Cred că una dintre cele mai mari dezamăgiri ale anului 2020 pentru mine a fost amânarea lansării filmului din cauza – ați ghicit corect – pandemiei Covid-19. Lovitura și mai mare pentru Villeneuve a venit în decembrie 2020 când Warner Bros. a anunțat că atunci când va fi lansat, filmul va rula concomitent în cinematografe și pe platforma HBO Max. Au început comentariile din partea regizorului și actorilor atât în social media cât și în mass media: „Echipa mea și cu mine am dedicat mai mult de trei ani din viața noastră pentru a face din aceasta o experiență unică pentru marele ecran. Imaginea și sunetul filmului nostru au fost proiectate meticulos pentru a fi trăite în cinematografe.” ”Streamingul poate produce conținut excelent, dar nu și filme de dimensiunea și amploarea Dune. Decizia celor de la Warner Bros. înseamnă că Dune nu va avea șansa de a performa financiar pentru a fi viabil, iar pirateria va triumfa în cele din urmă.” Villeneuve a vrut două părți, a avut acceptul producătorilor. Dar când și-a exprimat dorința de a filma cele două părți concomitent, producătorii au spus nope! Iar acum, existența părții a doua depinde de încasările realizate de prima parte.
După alte câteva amânări ale premierei, a fost anunțată și data premierei mondiale – 22 octombrie 2021. Totuși, în câteva țări din afara Statelor Unite ale Americii, țări în care platforma HBO Max nu este disponibilă, Dune a fost lansat pe marile ecrane din 15 septembrie 2021 după premiera de la Festivalul de Film de la Veneția. De ce România nu a fost inclusă în acest val nu am idee. Probabil distribuitorul din România încheiase deja contractul pentru 22 octombrie 2021.
Pentru cei care nu au citit cartea lui Herbert (just do it!) sau nu au văzut adaptarea lui David Lynch din 1984 sau mini-seria realizată de SciFi, premisa e următoarea:
Într-un viitor îndepărtat al umanității, Ducele Leto Atreides acceptă să administreze periculoasa planetă Arrakis, cunoscută și sub numele de Dune, singura sursă a celei mai valoroase substanțe din univers, „melanj” (numită și „condiment”), un drog care extinde viața umană, oferă niveluri de gândire supraomenești și face practică călătoria mai rapidă decât lumina. Deși Leto știe că totul este o capcană întinsă de dușmanii săi – Casa Harkonnen, preia totuși controlul asupra exploatării miniere a condimentelor, o activitate extrem de periculoasă din cauza prezenței unor… viermi gigantici. Împreună cu el se află și concubina sa Lady Jessica (o membră a Bene Gesserit), fiul său Paul și consilierii săi cei mai de încredere. Niște întâmplări nefericite îi vor conduce pe Paul și Jessica la nativii Fremen care trăiesc ascunși (sau nu) înlăuntrul deșertului nesfârșit al Arrakisului.
Villeneuve este fidel cărții lui Herbert
Villeneuve este fidel cărții lui Herbert și asta nu poate decât să ne bucure dar și-a permis să modifice unele lucruri – spre exemplu naratorul poveștii este un altul decât cel din carte. A ignorat de asemenea, voit, anumite aspecte legate de anumite personaje care ar fi arătat grotesc pe ecran. Cine a văzut ecranizarea lui David Lynch înțelege la ce mă refer.
Herbert a scris o capodoperă în care a explorat interacțiuni care se desfășoară pe mai multe niveluri, complexe și interconectate, care privesc politica, religia, ecologia, tehnologia și emoțiile umane. Dune e înfricoșător de… actual. Iar Villnenuve a înțeles, cred eu, cartea lui Herbert. Din Dune fiecare cititor ia ceea ce vrea și se poate raporta numai la un anumit nivel: un adolescent se va raporta la aventurile tânărului Paul, o adolescentă se va raporta probabil la povestea de dragoste, un pasionat de tehnologie va analiza toate ideile legate de acest subiect. Ați prins ideea. Villeneuve pare că a înțeles toate nivelurile, toate conexiunile. Așa cum ne-am așteptat, regizorul explorează doar o primă parte din carte, o face încet dar fără să plictisească. Efectiv țese povestea încet și sigur. Nu insistă exagerat pe anumite personaje, ci se oprește asupra a două dintre ele încă din primele minute ale filmului: Paul și Jessica. Relația mamă – fiu, creator – creație. Nu spun mai multe acum. Voi reveni, sper, cu o analiză detaliată asupra poveștii în sine, a simbolisticii etc. după premiera din România.
Timothée Chalamet îmi era foarte antipatic (m-a enervat cumplit în Homeland). Dar cred că a fost o alegere perfectă pentru rolul lui Paul. Paul este un copil obligat să se maturizeze brusc. Iar chimia dintre Chalamet și Rebecca Ferguson îți face pielea de găină. O scenă anume din film în care cei doi au un schimb de replici și reacții este definitorie pentru ceea ce va urma, iar cei doi actori au reușit să transmită 1000 de emoții dincolo de ecran.
Stellan Skarsgård în rolul Baronului Vladimir Harkonnen – personajul negativ – este sublim. Apare cât trebuie, îți întoarce stomacul pe dos și te face să îl urăști cu toată ființa în doar câteva scene.
Oscar Isaac, Jason Momoa și Josh Brolin își fac treaba foarte bine, apar cât trebuie și acțiunile personajelor lor ajută la dezvoltarea lui Paul. Dintre cei trei, Momoa – Duncan Idaho – steals the show. Javier Bardem – Stilgard nu are nici el prea multe replici dar nici nu era nevoie, personajul său și-a făcut intrarea în scenă și e clar că va avea mai multe de spus în poveste.
Mulți probabil vor să știe mai multe despre personajul interpretat de Zendaya – Chani. Chani este o fată Fremen, care cumva – veți vedea – îi apare în vise lui Paul. Complicat, complicat! Villeneuve ne-a atenționat că vom afla mai multe despre ea în partea a doua a filmului.
Dune al lui Villeneuve este o trăire cinematografică. Trebuie văzut în sala de cinema. Imaginea, culorile, mișcarea actorilor, costumele, efectele speciale, sunetul, coloana sonoră, totul este în perfectă simbioză.
Recunosc că începusem să am îndoieli în ultimele luni, să îmi fie teamă că mă va dezamăgi având în vedere materialul sursă. Dar am ieșit din sala de cinema cu dorința de a îl revedea cât mai curând. Acesta fiind și motivul pentru care l-am revăzut după doar câteva zile iar impresia a rămas aceeași: Denis Villeneuve a creat o capodoperă cinematografică. Voi merge să îl revăd și în octombrie în cinema? Bineînțeles!
Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Dune va sosi în curând la cinematografele din România și este distribuit de Vertical Entertainment.
Adina Mărășoiu