Ascultă acest articol


Razer este un brand care a crescut ușor și a ajuns unul dintre cele mai importante de pe piața de accesorii și periferice pentru PC-urile de gaming. Istoria a început să fie scrisă cu primii mouși și tastaturi și au urmat produse precum căști, accesorii și chiar și birouri, scaune… și măști!

De această dată ne vom îndrepta privirea la prima tastatură care utilizează Razer Analog Optical Switches și aceasta este Razer Huntsman V2 Analog – pe care am avut-o în teste timp de o săptămână și a devenit tastatura noastră de zi cu zi. Haideți să începem!

Pachet

Primit prin curier cutia lui Huntsman V2 este voluminoasă și grea și e imposibil de confundat cu alt brand prin combinația de culori negru și acel verde aprins, iar de logo nici nu mai zic.

Pe partea de sus a cutiei avem o poză cu tastatura iluminată și prezența logo-ului Razer, menționarea modelului și că include suport Razer Chroma RGB respectiv tehnologia utilizată e Analog Switch, dar și trei avantaje precum Razer Analog Optical Siwtches, Doubleshot PBT Keycaps și Magnetic Plush Leatherette Wrist Rest. Pe lateralele verzi ale cutiei avem o imagine mică cu tastatura și denumirea (cele două laturi mici), pe față avem iarăși denumirea și cele trei mențiuni de pe partea de sus, iar pe cea de pe spate avem codul de bare, informații tehnice și despre conținutul cutiei și compatibilitatea.

Pe partea de jos, neagră, sunt menționate (iar) suportul Razer Chroma RGB și avem o grafic și detalii despre ce reprezintă Razer Analog Optical Switches. Central avem o poză mare cu tastatura iluminată și descrise din nou acele atuuri ale acestui model. Este menționat într-un colț și 2 ani garanție, respectiv compatibilitatea cu aplicație Razer Synapse.

Pe capacul cutiei, în interior, este un buzunar de carton în care avem o foaie cu câteva stickere, un ghid rapid de utilizare și un mesaj din partea Min-Liang Tan, Co-Founderm CEO & Creative Director al Razer.

În cutie este tastatura cu adaptorul USB-A – USB-C acoperite cu un plastic transparent, tare, susținute de niște bureței pentru siguranță la transport, iar dedesubt se află Wirst Rest-ul într-o punguță. Cele două cabluri cu porturi USB-A și USB-C ale tastaturii sunt acoperite cu material textil și au un sistem de prindere din cauciuc. Porturile sunt acoperite cu doape de plastic atât la cele două cabluri cât și la adaptor.

Aspect

Scoasă din cutie, Huntsman V2 e o “grăsunică”, mare, grea, dar foarte elegantă prin poziționarea zonei multimedia și stratificarea dintre bază și taste. Formele pătrățoase nu sunt respingătoare, iar greutatea are rolul ei, baza fiind cea care se asigură că tastatura nu pleacă nicăieri atunci când o utilizezi și știm cu toții, noi ăștia, gamerii că sunt situații în care agresăm tastatura în condițiile unor jocuri intense.

Baza are o dungă LED și se observă portul de conectare cu Wirst Rest-ul, în partea din față central, iar pe spate – pe partea de contact cu biroul, are câte două picioarușe de cauciuc în colțuri plus câte două benzi late pe centru – pe centru fiind și sticker-ul cu informații și codul de bare. Pe partea exterioară de pe spate, în partea opusă utilizatorului, avem două piciorușe de susținere rabatabile în două trepte, care schimbă unghiul poziționării tastaturii pe birou. Acestea au și ele la rândul lor piciorușe cauciucate.

Cele două cabluri ies din partea stângă a tastaturii, de pe latura din spate, iar aceas zonă multimedia despre care am pomenit mai sus, este situată în partea dreaptă, deasupra NumPad-ului. Zona multimedia este formată din 3 butoane rotunde (Play/Pause, Forward, Backward) și unul mare, rotund, cu rotiță de volum cu suprafață zimțată. Butonul de volum are și un cerc LED.

Tastatura este Full QWERTY cu butoane iluminate și include și tastă adițională FN plus 5 LED-uri albe pentru mod-uri de utilizare, poziționate deasupra butoanelor de direcții. Pe laterala din stânga se află un port adițional USB 3.0.

Distanța dintre bază și buton în sine este destul de măricică datorită cursei lungi de apăsare ale acestor switch-uri Analog-Optice și chiar la bază se află LED-ul. Keycaps-urile se dau ușor jos și iluminată este doar litera/cifra sau simbolul sculptat.

Tastatura are o culoare negru-gri și butoanele sunt mate, iar Wirst Restul se conectează magnetic de aceasta preluând iluminarea LED prin acea zonă de conectare de pe mijlocul părții din față a tastaturii. Wirst Restul are și el merginea din LED și are o bază grea suportată de câteva piciorușe de cauciuc care oferă stabilitate pe birou. Partea de contact cu mâinile este o zonă foarte moale, probabil cu conținut de spumă (plush), materialul folosit fiind, citez, “Leatherette”. Central, pe acel material este ștanțat logo-ul Razer.

Tehnic

Cu dimensiuni de 446 x 141 x 45mm și 1238 g (fără Wrist Rest) și 446 x 231 x 45 mm și 1672 g, Huntsman V2 Analog este o tastatură “voinică” și stă bine pe birou asigurându-se că toate stau pe poziție, atât tastatura cât și Wrist Rest-ul atunci când e utilizată.

Conexiunea la PC se face prin cele două port-uri USB 3.0 Type-A, respectiv USB 3.0 Type-C la Windows 10 (compatibilitate), iar pentru cei care nu dispun de un port Type-C pot utiliza adaptorul din pachet care îl transformă în Type-A. Cablurile sunt destul de lungi (aprox. 2m) și sunt învelite într-un material textil pentru o protecție bună și includ un sistem de prindere cauciucat pentru management.

Controlul LED-urilor RGB, Razer Chroma RGB se face prin aplicația dedicată Razer Synapse care oferă acces la configurare nelimitată de combinații de culori statice (16.8 milioane de culori) și include 150 de jocuri de lumini. Include un port adițional USB 3.0.

Zona multimedia este formată din 3 butoane și o rotiță de volum cu buton și cerc LED încorporat, iar Wrist Restul se atașează magnetic la tastatură și se sincronizează automat cu Chroma RGB. Interiorul moale și materialul care-l acoperă este de calitate foarte bună și oferă un grad de comoditate ridicat.

Butoanele sunt mai rezistente decât materialul clasic folosit în general la tastaturi (plastic ABS) fiind din PBT (Doubleshot Keycaps) și suportă o cursă dublă de apăsare combinând switch-ul analog cu cel optic care oferă posibilitatea de reglare a apăsării între 1.5 mm și până la 3.6 mm totul mulțumită Razer Analog Optical Switches.

Testare

Primul lucru care l-am făcut după ce am scos Huntsman V2 din cutie a fost să-l conectez pentru a o stabili ca tastatură primară pe perioada testului. Conectarea la PC se face prin cele două cabluri USB-A și C (placa de bază avea și C), sau cine nu are se pune adaptorul din cutie și vor fi 2x USB-A. Cablurile sunt destul de lungi pentru a nu încurca și le poți manageria cu ajutorul acelei cleme de cauciuc.

În mână, Huntsman V2 e grea și groasă, având o distanță mare între bază și butoane, iar ca aspect nu e cine știe ce futuristică sau cu forme ieșite din comun, dar pot să zic că-mi place zona de multimedia și îmi place la nebunie butonul/rotița de volum.

Utilizarea tastaturii fără Wirst Rest e aproape imposibilă căci după o oră-două, din cauză că e foarte înaltă, începi să simți discomfort, dar cu Wirst Rest-ul montat stai cu palmele ca ca pe o pernă de puf. Foarte comod. Tastatura și Wirst Rest-ul stau bine pe birou mulțumită greutății și a piciorușelor de cauciuc, iar dacă simți nevoie să o ridici puțin mai spre tine, apelezi la cele două trepte de rididicare.

Dacă ești obișnuit cu acest gen de tastaturi de gaming cel mai probabil o să te împrietenești rapid cu Huntsman V2 și vei admira rapid când de sensibile sunt tastele la atingere. Comenzile se preiau la cea mai mică atingere cursa apăsării trecând prin mai multe trepte (configurabile) până jos. Zona multimedia – preferata mea – îți oferă acces rapid la 3 butoane de control (play/pauze, back/forward și unul de mute/unmute din butonul de voulum) plus rotița de volum care este poziționată în partea dreptă, chiar în colț și ajungi imediat la ea cu mâna de pe mouse. Cercul de LED de pe butonul de volum se face roșu atunci când sunetul e pus pe mute și se sincronizează cu rezul iluminării RGB a tastaturii. Cele trei butoane și cel din rotița de volum, se apasă ușor – nu au cursă lungă, pentru activare. Foarte ușor de folosit și la îndemână! De menționat ar fi că rotița comută volumul +/- în trepte de câte două pe Windows 10.

Portul adițional USB, pe partea stângă e la îndemână și el și poți conecta rapid, să spunem receiver-ul la un mouse wireless Razer, sau când e nevoie stick cu date transferul fiind bun pentru că e vorba de USB 3.0.

Butoanele sunt foarte plăcute la atingere, optarea pentru o culoare mată fiind perfectă în cazul de față și nici nu e nevoie de kit PBT pentru că sunt foarte rezistente, singura chestie de menționat aici este că sunt unele butoane care nu se vede foarte bine scrisul când sunt iluminate. Motivul este probabil că suprafața butoanelor este ușor concavă pentru o apăsare mai sigură a degetelor și iluminate sunt doar literele/cifrele/simbolurile, beculețele observânduse de dedesubt. Capacele se dau jos rapid și pot fi curățate fără probleme, rămânând însă o problemă pe care o au multe dintre acest gen de periferice: praful și murdăria dintre butoane. Acest gen de periferice necesită o curățare migăloasă și destul de deasă, datorită butoanelor foarte înalte și a sistemului de switch-ing.

Iluminarea RGB este printre cele mai bune pe care le-am văzut dintre toate tastaturile testate până acum și nu uimește probabil pe nimeni pentru că Razer este recunoscut mondial pentru asta și se descurcă minunat. Milioanele de culori se văd superb atât de sub taste cât și pe marginea tastaturii și a Wrist Rest-ului plus acel cerculeț din butonul de volum, pe care spuneam că-l admir.

Atât controlul RGB-ului cât și configurarea în detaliu a tastaturii se face prin aplicația dedicată Razer Synapse (ajunsă la varianta 3) care se descarcă gratuit și îți oferă tot ce ai nevoie. Partea de RGB include 150 de jocuri de lumini totul putând fi cât se poate de editabil în fel și chip. O chestie interesantă este că se poate configura per tastă sau per zonă, dacă vrei să alegi două, trei sau mai multe taste deodată fiind un pic mai complicat. Poți copia setarea făcută la o tastă, pe rând la celelalte ca soluție. Fiecare tastă poate fi configurată să facă ce vrei tu și apoi poți salva profiluri și comuți între ele la nevoie. Posibilitatea de a sincroniza RGB cu alte periferice e prezent și foarte util și ai deja profiluri create pentru jocuri gata instalate în sistem sau le poți face tu de la zero, respectiv modifica pe cele default. Ce e mai important intervine când vine vorba de acele switch-uri. Acolo se pierde timp mult la configurare pentru că le poți face cum vrei tu în funcție de ce faci pe PC. Poți seta “Actuation Point” între 1.5 și 3.6 mm și contează/se simte în (anumite) jocuri și chiar face diferența față de tastaturile care nu au așa ceva.

Huntsman V2 fiind stabilită ca tastatura de zi cu zi am lucrat mult cu ea și în regim Office, multimedia, în social media, editare foto/video și multe chestii legate de jurnalism în general. În general, pentru asta folosesc o tastatură separată low profile, iar utilizarea Huntsman V2 e ca și cum ai aduce un tank în locul unui skateboard. Țăcănelile tastelor deranjează auditiv, din nefericire și este nevoie de mai mult efort în tastare, datorită înălțimii tastelor, deși apăsarea este foarte scurtă și exactă – nu e nevoie să parcurgi toată cursa sau să apeși mai tare pe taste pentru preluarea comenzilor. În mai puțin de o oră m-am văzut obișnuit cu Huntsman V2 chiar și pentru acest timp de task-uri.

Am ajuns la momentul cel mai important – jocurile! Ei bine, din prima vă spun un lucru cert, o dată ce ai început să te joci cu Huntsman V2 pe post de tastatură nu te mai poți întoarce la ce-ai avut anterior. În cazul ăsta chiar am testat având câteva tastaturi de gaming de la branduri diferite și le-am pus pe toate la test în jocuri, rezultatul înclinând clar spre Razer-ul nostru. Am dat drumul la Forza Horizon 4 cu profilul recomandat direct din Razer Synapse și am rămas impresionat de eficiența acelui Actuation Point (A.P.). De consemnat ar fi că joc în general acest joc cu un controller. Cu săgețile sau WASD cu un A.P. mai mare cursa apăsării butoanelor are efecte vizibile asupra controlului mașinii. Exemplu: Acelerația crește din ce în ce mai mult pe cât de tare apeși pe buton, la fel și în cazul frânei. Mi se pare o chestie care se apropie mult de realitate. Tastele de direcție sunt sunt chiar așa influențate de A.P., s-au cel puțin nu atât de accentuat față de butoanele de accelerație și frână. Timpii de răspuns, sunt foarte rapizi și să nu uităm de funcția Anti-Ghosting. Cu F.H.4 m-am lămurit, e o plăcere de jucat pe tastatură și am trecut apoi la ceva mai action, la Resident Evil Village unde Razer-ul de față funcționează și se simte excelent sub acțiunile degetelor. Pentru ceva strategie am băgat Warcraft 3 Reforged, dar majoritatea controlului fiind pe mouse, nu se simte chiar așa de mult diferența față de alte tastaturi. Este de ajuns să pui un A.P. mic pentru o atingere rapidă să nu fie nevoie să apeși până jos, sau mai tare pe butoane. Chiar și în cazul ăsta mi-am făcut câteva shortcut-uri la butoane (Macro) pentru a fi totul cât mai la îndemână și rapid. Pe lângă cele trei jocuri am zis să testăm și Asphalt Legends-ul din Microsoft Store să vedem dacă-l detectează la profil la Synapse și nu l-a detectat, deși am văzut pe net că unii spuneau că-l va găsi. Aici configurarea o poți face tu separat per butoane, dar nu se aplică acel A.P. mare, deci tot pe 1,5mm am lăsat, pentru preluarea rapidă a comenzilor pentru a nu fi nevoie de apăsare puternică. Probabil sunteți interesați de titlurile online cum se comportă și pentru asta am testat Call of Duty Warzone și așteptările de la Huntsman V2 sunt pe măsură, dar nu știu dacă în cazul acesta A.P.-ul îți va oferi un avantaj în plus față de jucătorii cu tastaturi de gaming fără această tehnologie. În general comportamentul tastaturii de față este exemplară și poți folosi A.P. setat cum crezi că-ți șade mai bine. Pentru că tot este instalat, am încercat și Horizon Zero Dawn, Death Stranding, Watch Dogs 3 și Grim Down prin GeForce NOW și în cazul acestora, Huntsman V2 fiind o plăcere de utilizat, după setări făcute să se potrivească bine cu fiecare joc în parte.

Huntsman V2 este o tastatură de gaming de la un brand care a bifat multe premii de-a lungul timpului și merită încredere totală și acest lucru o dovește și cei 2 ani garanție oferiți de Razer.

Concluzie

Huntsman V2 Analog se evidențiază de multe dintre tastaturile de gaming de pe piață prin acele Razer Analog Optical Switches plus Razer Chroma RGB și posibilități de configurare extinse prin aplicația dedicată Razer Synapse. Huntsman V2 Optical Keyboard este clar una dintre cele mai performante tastaturi de gaming pentru jucătorii pretențioși.

Razer Huntsman V2 Analog – Gaming Keyboard with Razer Analog Optical Switches se comercializează în România la un preț de aproximativ 1.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.