Ascultă acest articol


De câte ori am posibilitatea de a testa un mobil din portofoliul Motorola îl aștept cu nerăbdare pentru că acestea au un potențial imens pe piața actuală și cred că dețin în mânecă niște Ași pentru care merită atenția clientelei smarphone-urilor mobile.

Seria Moto are o vechime destul de mare, iar de-a lungul istoriei Motorola am luat parte la lansare de produse care au impresionat, atât din punct de vedere tehnologic, dar și al aspectului, iar acum am luat parte la debutul seriei Edge care are să ne aducă mai multe subserii de modele printre care se află și 20 cu o versiune Lite, 20 și una Pro. Noi am avut plăcerea să primim versiunea normală, Motorola Edge 20 care vine cu o descriere după cum urmează și pe care o vom verifica în rândurile următoare:

“Cel mai subțire telefon 5G produs de noi se remarcă din punct de vedere al caracteristicilor, nu al dimensiunilor. Surprinde fotografii superbe din orice unghi, datorită sistemului de camere de 108 MP și funcției Super Zoom 30x. Bucură-te de un ecran OLED cu rată mare de reîmprospătare, de 144 Hz, care afișează culori extrem de vibrante. Bucură-te de o performanță incredibilă, datorită procesorului Qualcomm® Snapdragon™ și vitezelor 5G de generație următoare.”

Pachet

Cărămiduța de carton de un albastru închis o avem ca ambalaj și pentru Edge 20, Motorola păstrând un aspect minimalist la ambalajele mobilelor sale, cu un strop de argintiu. Sigla Motorola Edge 20 este pe mijlocul părții din față, argintie, iar jos în dreapta ni se amintește că înăuntru se află un terminal cu 5G și compatibilitate Ready For.

Pe cele două laterale lungi avem logo-ul Motorola, cu argintiu, iar pe lateralele mici, sus nu e nimic, iar jos sunt codurile de bare și mențiunea că în pachet se află varianta de culoare Frosted Grey (e disponibil și în Frosted White, Frosted Emerald), iar pe spatele cutiei avem logo-ul și modelul, cu alb și câteva informații despre 5G, Ready For și altele.

În cutie este smartphone-ul într-o husă de silicon cu o folie aplicată, care se dă jos la prima utilizare, iar sub el se află o cutie unde găsim două cărticele, una cu Informații juridice, de siguranță și de reglementare și un ghid de utilizare – ambele traduse și în limba română și o cheiță pentru dual-SIM. Apoi găsim un alimentator Turbo Charge și un cablu de date/alimentare USB – USB-C – ambele negre.

Încă de când ridici pachetul se simte mai ușor decât te-ai aștepta de la o cutie cu telefon, pentru că Edge 20 face un sacrificiu al greutății bateriei în favoarea aspectului.

Aspect

 Mereu spun că mi se pare de bun simț să se introducă direct în pachetul telefonului o husă de silicon pentru că, am întâlnit deseori cazuri în care pur și simplu telefonul este alunecos în mână și după cum sunt toate care au apărut în ultima, vreme, au camerele ieșite în evidență ceea ce fac telefonul instabil sprijinit pe o suprafață, dar ține, de asemenea și de protecția lui. Edge 20 are o husă, frumos lucrată, transparentă și subțire cât să nu ia aproape deloc din grosimea smartphone-ului, dar acoperă zona camerelor pentru a nu se zgâria/ciobi. Și aici s-a făcut un sacrificiu, smartphone-ul fiind instabil chiar și cu husă, folosit pe o suprafață plană.

Capacul spate al modelului nostru, Frosted Grey, are nuațe de gri, cu striații fine, foarte interensant la atingere și reflectă lumina în jocuri fade, amprentele observându-se și rămânând acolo după atingere. Corpul lui Edge 20 este foarte subțire, de fapt, cred printre cele mai subțiri pe care le-am avut în teste ultima perioadă! Cu forme rotunjite la coțuri, deși destul de pătrățos, un lucru e cert că nu este cazul să te sperii că-ți va aluneca din mână. Pur și simplu combinația de materiale, formă și grosime se potrivesc cu palma unui adult.

Pe spate, pe centru avem sigla Motorola, iar jos cu un scris mărunt câteva chestii tehnice, iar în partea stângă, sus, avem zona cu cele trei camere, LED-ul dual și microfonul cu opțiunea de zoom audio. Sub cele trei camere observăm scris 108MP – camera principală și avem descrise și câteva noțiuni tehnice ale acesteia.

Rama de aluminiu are în partea de sus un microfon, iar pe latura mică de jos alt microfon, difuzor, sertar pentru dual-SIM (Nano-SIM) și portul USB-C pentru alimentare/date. Pe laterala lungă din stânga avem un buton pentru asistentul vocal Google, iar pe cea din dreapta avem butoanele de volum +/- și cel de Power cu senzorul de amprentă integrat.

Display-ul de 6.7 inch are în partea de sus, pe mijloc, camera Selfie și senzorii, deasupra ei fiind și difuzorul pe o suprafață destul de lungă, marginea display-ului (bezels) fiind foarte subțire.

Edge 20 este de-o eleganță care personal m-a impresionat fiind genul de smartphone care apelează la toate trucurile pentru a fi cât se poate de aspectuos.

Tehnic

Imaginea, stilul, eleganța ce valoare ar avea dacă din punct de vedere tehnic, un smartphone nu are o performanță pe măsură?

Cu dimensiuni de 163 x 76mm și doar 7 mm grosime, respectiv o greutate de 163 g, Edge 20 are un schelet de aluminiu, cu capac de plastic pe spate și cu sticlă securizată Corning Gorilla Glass 3 peste display, terminalul având un “Water-repellent design”.

Display-ul OLED de 6.7 inch are o rație display/corp de ~89.0% și afișează 1 miliard de culori. Suportă rezoluția maximă 1080 x 2400 pixels având o densitate a pixelilor de ~385 ppi și o viteză de refresh de 144Hz, iar în spatele display-ului este un procesor octa-core Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm) cu o soluție grafică Adreno 642L. Există două versiuni de memorii de stocare, de 128GB sau 256GB, ambele cu 8GB RAM.

La capitolul conectivitate include Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, 5G și Bluetooth 5.2, are NFC și dispune de USB Type-C 2.0, iar la GPS avem A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, senzorii constând în cel de amprentă (montat în butonul de Power), accelerometru, gyroscop, proximitate și compas.

Are un singur difuzor, nu are jack audio și nu suport pentru card menit să extindă capacitatea de stocare internă, iar bateria este de 4000 mAh cu suport Turbo Charging 30W.

Cele trei camere principale sunt de 108mp f/1.9, (wide), 16mp f/2.2 (ultrawide) și 8mp f/2.4 (telephoto) acompaniate de Dual-LED, iar cea selfie este de 32 MP, f/2.3, (wide). Camera principală poate filma la rezoluția maximă 4K@30fps sau 1080p@30/60/120/240fps, iar cea selfie la 1080p@30fps.

Tehnic, datele sugerează că Edge 20 se află în zona mid-range din punct de vedere al performațelor, de pe piața actuală, dar să vedem cum decurg lucrurile în teste!

am deocheat Edge 20

Testare

Deja am deocheat Edge 20 de cât de frumos e ca aspect, subțire, ușor, forme care îți asigură stabilitate în mână și un capac spate jucăuș, când vine vorba de lumini reflectate pe capacul de plastic pe care, din nefericire, amprentele rămân. Stă excelent în mână, fie cu husa din pachet, fie fără și e o plăcere să-l folosești.

Husa nu rezolvă inconveniența cu stabilitatea utilizării telefonului așezat pe o suprafață plană, dar înțeleg de ce s-a optat pentru această decizie. La cât de ușor și subțire e, posibilitatea de a folosi Edge 20 așezat pe ceva, e mică. Husa e și ea foarte subțire, ușoară, cu decupaj perfect pentru butonul de Power, pentru a putea folosi senzorul de amprentă, și pe una din laturi e inscripționat, simbolic, “Motorola”.

Dacă tot suntem la capitolul aspect, pe care l-am lăudat în mare măsură să continuăm cu display-ul care este pur și simplu incredibil. Poate nu are cele mai bune cifre care să-l facă “cel mai cel”, dar cu siguranță OLED-ul lui Edge 20 este superb. De la rata ridicată a contrastului, care-l fac vizibil chiar și în lumină mai puternică, și până la unghiul larg de vizualizare și dimensiunea generoasă, display-ul lui Edge 20 contribuie și completează aspectul deosebit al acestuia.

Cu suport Wi-Fi 6 pe care l-am și folosit cu brio pe un router cu asemenea tehnologie, ratele de transfer se fac simțite, iar acoperirea este și ea bună (aici mai mult contează router-ul). Pe lângă 5G-ul pe care nu l-am putut testa pentru că DIGI nu are acoperire în zona noastră de rezidență, am putut însă face un test rapid cu Speed Net și avem niște cifre care zic numai de bine, într-o rețea DIGI de 1GB:

Convorbirile sunt și ele cum mă așteptam, clare, atât video cât și audio – camera selfie și microfoanele oferind calitate audio bună pe WhatsApp, Zoom, Messenger și senzorul de amprentă fiind aproape insesizabil atunci când mă loghez pe terminal. Rapiditatea sa te face să și uiți că există.

Butonul de asistent vocal Google nu am nimic cu el, deși ar fi fost OK să poată fi pus pe el o comandă pe care ți-o dorești (ex. declanșator cameră foto/video), nu prea-și are utilitatea pentru persoanele care nu folosesc comenzile vocale.

Un alt element foarte important care completează și el acel aspect și display superbe, este sistemul de operare Android 11, care este aproape neatins de Motorola și care este foarte rapid și stabil. Sistemul de operare are pre-instalate strictul necesar pe care îl oferă Google pentru Android, cu posibilitatea de a debifa ce aplicații sau implicații nu te interesează atunci când pornești Edge 20 pentru prima oară. Sistemul este fluent și se simte natural în utilizare, iar Motorola a introdus câteva aplicații menite să ajute utilizatorul, să-l familiarizeze cu utilizarea lui și să ofere suport atunci când dă de greu. De asemenea, Motorola pune accent și pe câteva elemente ale personalizării aspectului sistemului de operare și include și elemente care să ajute și mai mult funcționarea acestuia. Vă puteți face o idee din următorul clip și capturile de imagine pe care le-am făcut:

Filmele, serialele, clipurile, se văd excelent pe display-ul Edge 20, iar experiența vizualizării lor pe Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video sau YouTube este cu atât mai bună și datorită performanțelor de streaming de care dispune smartphone-ului. Imaginile sunt clare, pline de culoare și tranzițiile sunt fluente și naturale mulțumită celor 144Hz care se simt și mai bine în cazul unor jocuri care suportă această frecvență de refresh.

Jocuri am testat nelipsitul Asphalt Legends și ce am mai găsit pe Google Play – toate rulând perfect și am pus la bătaie chiar și GeForce NOW + un controller de PS4 Pro conectat via Bluetooth, prin care am testat Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders și Watch Dogs 3. Aici a contat, de asemenea și viteza de transfer prin streaming via Wi-Fi 6.

Muzica se aude destul de tare ca volum, luând în considerare că se aude doar prin difuzorul din partea de jos, dar calitatea e undeva între mediu și bun, situația schimbându-se atunci când conectezi prin Bluetooth niște căști performante pentru a te bucura de ele cu playlist-ul preferat din Spotify.

Browsing-ul, aplicațiile și social media sunt o adevărată plăcere pe Edge 20 capacitatea tehnică, viteza și stabilitatea sistemului de operare și display-ul superb cu frecvența de 144hz fiind trei dintre cele mai notabile avantaje care contribuie la aceasta.

Ready For mi se pare o adiție necesară în ziua de astăzi care duce conectivitatea și mai departe de terminalul mobil. Cu ajutorul Ready For muți (mirroring) acțiunea jocurilor/filmelor pe un ecran mai mare, al televizorului sau monitorului pentru a te bucura mai bine de experiența de utilizare, iar camera Edge 20 poate fi folosită ca Web Cam pe PC/Laptop cu posibilitatea de Subject Tracking și calitate mai bună decât a unei camere web obișnuite.

Camerele sunt importante pentru smartphone-uri și Edge 20 are grijă să ofere cât se poate de multe opțiuni și tehnologie pentru a face experiența sesiunilor foto/video plăcute. Camera de 108MP este vedeta, capturând imagini de un detaliu ridicat, iar capturile wide și ultrawide, dar și zoom-ul 30x, respectiv cel audio, asigură rezultate bune. Teste le-am făcut atât în moduri wide, ultrawide, cu zoom, panorama, pe timp de noapte, la apus și noaptea în Nightmode, dar și macro care a dat rezultate destul de bune, atât în fotografia de studio cât și în natură. Filmarea este 4K @30fps cu zoom-ul microfonului activat.

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

Bateria deși poate părea parcă prea micuță pentru un display așa de mare și tehnologii care ar putea avea un consum ridicat, Edge 20 s-a ținut bine, generalizând pentru o zi de utilizare medie, seara fiind momentul când e nevoie s-o pui la încărcat. Încărcarea se face destul de rapid cu încărcătorul din pachet, în modul Turbo fiind de ajuns 45-50 de minute pentru o încărcare completă, terminalul încălzindu-se la pametrii acceptabili, nederanjant.

După aceste teste, revenind la descrierea oficială Motorola dată lui Edge 20 care am scris-o la început de articol, toate lucrurile se bifează (5G fiind singurul test nerealizat) așa că adevărul este cel oferit de producător.

Concluzie

Edge 20 este un smartphone perfect pentru orice utilizator, în anul curent, oferind tehnologie actuală, performanță peste medie și un aspect deosebit completat de o cameră mai mult decât decentă.

Bineînțeles, dacă ai nevoie de un terminal care să nu includă elemente pe care nu le folosești, poți apela la 20 Lite, iar cei care vor și mai mult de la Edge 20, găsesc la Edge 20 Pro. Personal abia aștept să văd care e următorul pas al seriei Edge, dar și a gamei Moto pentru că Motorola are armele necesare pentru a lupta cu cei mai buni producători de mobile din lume.

Motorola Edge 20 se comercializează în România la un preț de 2.000 de lei sau mai ieftin la campaniile promoționale sau prin abonamente la operatorii de telefonie mobilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.