Ajuns la v3, seria de tastaturi de gaming de la Razer, BlackWidow Chroma, s-a bucurat de atenția jucătorilor din toată lumea și are un avantaj important față de alți producători și acesta este Razer Switch-urile care vin în 3 arome, fiecare cu specificații aparte: Green, Orange și Yellow.
v1 (lansată în 2010) s-a bucurat de succes, a fost chiar și o versiune X și cum era și firesc, a apărut și v2 și știm deja că și acesta a fost bine primit pentru că v3 este pe val chiar acum. Vreau în rândurile următoare să vă spun despre Razer BlackWidow Chroma v2 (Green Switch) ca să decideți voi dacă este ceea ce vă doriți de la o tastatură de gaming pentru o experiență de joc cât mai aproape de gustul vostru. Modelul are deja 4 ani vechime (a fost lansat în 2017), dar eu cred că se descurcă foarte bine și acum. Aflăm imediat împreună.
Pachet
Cunoscătorii știu cât de mare e cutia și cât cântărește, pentru tastaturile BlackWidow, dar cei care nu știu, cutia de carton combină culorile tipice șerpișorilor verzi din logo și negrul și atenția oferită ambalajului ne face să ne așteptăm la un produs premium.
Lateralele cutiei sunt în culoarea aceea de verde aprins pe care este vizibil logo-ul Razer și denumirea modelului, pe latura lungă din spare având detalii despre conținutul pachetului și sistemul necesar pentru utilizarea acestui produs dimensiunile și codurile de bare.
Pe partea de sus avem o imagine mare cu produsul pe un fundal negru, lângă logo și stickere cu mențiuni că include Wrist Rest și Razer Chroma, iar în partea dreaptă, jos avem un decupaj unde putem testa un cadou oferit de Razer și anum un breloc care include o tastă iluminată Chroma.
Pe partea din spate, cu fundal tot negru, avem trei ilustrații care ne a amintest că Razer Mechanical Switches sunt multi-premiate, că tastatura este rezistentă și că beneficiază de Razer Chroma, iar dedesubt avem o scurtă descriere a produsului, în mai multe limbi și o comparație între cele 3 feluri de Switch-uri: Green, Orange și Yellow.
Deschidem capacul și pe acesta, în interior, într-un buzunar de carton, se află un ghid rapid de utilizare, 2x stickere cu logo-ul și un cartonaș cu mesaj din partea Min-Liang Tan – Co-Fondator, CEO și Director de Creație Razer.
În partea de jos a cutiei, în interior, în dreapta avem cutiuța în care este pus brelocul cu un mic șnuruleț, iar lângă o schemă de pregătire a acestuia, iar în partea de sus, sub un carton pe care scrie:
WELCOME TO THE CULT OF RAZER
avem cele trei cabluri, învelite în material textil, cu jack audio și 2x USB.
Tastatura vine acoperită cu un capac de plastic tare și prinsă în laterale cu bureți moi, iar sub ea, într-o punguță, este Wrist Rest-ul.
Aspect
BWCv2 este o tastatură grea și neagră. Pătrățoasă, impunătoare și cu o senzație ca fiind rezistentă pe cât de întunecată și periculoasă pare, atunci când o conectezi la cele 2x porturi USB la PC/Laptop prinde viață cu milioane de culori, mulțumită Razer Chroma.
În partea de jos, cu care se sprijină pe birou avem 4 piciorușe mici de cauciuc plus încă unul pe mijloc, în partea din față, iar dacă dorim să o înclinăm mai mult spre noi, avem și două piciorușe rabatabile care și ele au cauciuc pe ele pentru stabilitate. Pe mijloc se află informații și codul de bare.
Corpul tastaturii este dintr-un plastic tare și este înclinat ușor către utilizator, pe laterala din dreapta având un port jack pentru ieșire pentru căști și un port USB, iar în partea din spate, cablurile ies dintr-un singur loc, de pe mijloc, și se desparte în trei. Pentru a putea folosi acel mic HUB este necesar conectarea la toate la PC/Laptop. În partea din față, avem pe mijloc logo-ul iluminat care se acoperă atunci când conectăm magnetic Wirst Rest-ul.
Modelul primit la teste de noi este Full QUERTY US, în partea dreaptă, sus având un panou pentru câteva dintre programele/setările tastaturii care le observăm prin LED-uri de stare și nu lipsește tasta FN care se combină cu F1-F12 pentru comenzi adiționale. În partea stângă avem o serie de butoane configurabile, în plus, M1-M5.
Butoanele (Keycaps) au un profil înalt cu spații între ele îndeajuns să nu apeși pe mai multe taste deodată și apăsarea se face cu o forța cea mai mare dintre cele trei “culori”, acestea utilizând Switch-urile Green, de la Razer. Tastele sunt iluminate Chroma, suportă jocuri de lumini și pot fi sincronizate prin aplicație cu alte periferice/accesorii care suportă acest tip de interacțiuni.
Wirst Rest-ul e moale și comod, partea cu buret/spumă fiind acoperită cu piele fină și plăcută la atingere unde se observă, ștanțat pe mijloc, logo-ul Razer. Partea care intră în contact cu mâinile este dintr-un plastic tare și are 6 piciorușe de susținere pentru a fi sigur că “nu pleacă nicăieri” la utilizare.
Tehnic
BWCv2 mai urcă un pas în evoluția seriei BlackWidow adăugând elemente noi și perfecționându-le pe cele din primul model, dar și făcând corecții la chestii semnalate prin feedback-ul fanilor și utilizatorilor.
Tastatura măsoară 484 x 246.8 x 42mm și cântărește 1.7Kg, este de tip Mecanică și include Razer Switch Green și suport Razer Chroma pentru tastatura iluminată RGB.
Include taste adiționale configurabile, port USB și jack audio, dar și un Wrist Rest. Este o tastatură dedicată gaming-ului, cu suport Anti-Ghosting, cabluri protejate, taste programabile cu setări pentru Gaming sau utilizare multimedia și dispune de Ultrapolling de 1000Hz.
Pentru a configura butoanele și jocurile de lumini se apelează la aplicația dedicată Synapse ajuns la verisiunea 3.
Gândită și dezvoltată pentru jucătorii eSports
Testare
Gândită și dezvoltată pentru jucătorii eSports, seria și în general multe dintre produsele Razer – nu aveau cum să dea greș, iar succesul e marcat de acele premii despre care pomenea producătorul. Atâta timp cât se acordă interes pentru comunitate și utilizatori și se urmează sfaturile și feedback-ul acestora, Razer nu are cum să greșească și de aceea cred că are un viitor bun de la care abia aștept să văd ce urmează.
Să revenim la BlackWidow Chroma V2. Tastatura se simte încă de la primirea pachetului și despachetarea în sine, un produs premium și uimește prin greutate și volum care știm că toate au scopul lor bine definit. Pe mână tastatura se simte grozav și respect deciza Razer de a include mai multe tipuri de Switch-uri pentru ca fiecare jucător să-l aleagă pe cel preferat. Mâinile stau comode pe tastatură, dar doar cu Wrist Restul atașat, că e moale și comod. Fără el, după sesiuni mai lungi începi să simți disconfort la mâini. Butoanele sunt perfect așezate și au o ușoară curbură pe keycaps cât să se potrivească la fix degetul pe el și să nu alunece la apăsare.
Dacă ar fi să aleg între cele trei Razer Switch-uri, aș merge pe Yellow căci îmi place un acces rapid fără a fi nevoie de o apăsare lungă/adâncă până se preia comanda. Green – cele de față – sunt ușor mai zgomotoase și se apasă o un picuț mai greu (foarte ușor sesizabil), Orange fiind cred compromisul dintre cele două.
BWCv2 este o tastatură comodă deși, am mai spus, nu e foarte elegantă ci grea, masivă, neagră, ca o Văduvă Neagră, dar în momentul când iluminarea RGB prinde viață via Chroma lucrurile devin interesante. Iluminarea RGB este, cum ne-a obișnuit Razer, de calitate oferind mai multe jocuri de lumini și configurări amănunțite pe zone și taste, acest lucru fiind posibil cu ajutorul aplicației Synapse 3 de unde poți configura atât tastele (macro) cât și iluminarea având chiar și un Studio dedicat. Iluminarea o poți sincroniza cu alte periferice/accesorii, Îți faci profilul preferat pentru jocurile/jocul preferat și la o combinație de taste (Sau M-uri, spre exemplu) comuți rapid din tastatură atunci când intri în jocul respectiv. Personal cred că aplicația practic deschide posibilități multe de a configura și personaliza tastatura și acest lucru contează foarte mult pentru un jucător.
Am pus la treabă câteva jocuri instalate precum Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Forza Horizon 4 și 5, Watch Dogs 2 și Outriders și m-am obișnuit rapid și cu Switch-urile Green în combinație cu câteva setări prin Synapse 3.
Adevărul e că diferențele între Green și Yellow nu sunt chiar atât de mari și înțeleg de ce Razer a oferit posibilitatea jucătorilor să poate alege între 3 opțiuni mai ales dacă se umblă și din aplicație la configurare și personalizare. WASD-ul se descurcă minunat, iar tasta Space nu este atât de zgomotoasă pe cât mă așteptam, dar oricum în sesiunile de gaming intens automat ai sonor pe măsura fie pe un sistem audio, fie pe căști, deci zgomotul tastelor e ultimul lucru care poate fi conceput ca o problemă. Spre deosebire de Huntsman v2 testat nu cu multă vreme în urmă se simte însă acea presiune exercitată pe buton, acel drum de la apăsare și până la destinație fiind ceva revoluționar, dar să nu uităm că este o distanță de ani buni între modelul de test și Huntsman v2 și sunt și diferențe tehnologice între cele două.
Brelocul mi se pare un cadoaș foarte geek-cool și cu drag îl pui la cheie sau la rucsac/ghiozdan și-l poți folosi pe post de Pop It – acele jucării de destresare pentru copii. Nu am desfăcut să văd cu ce baterie funcționează iluminarea brelocului, dar cu siguranță când o veni vremea îl voi desface și-l voi readuce la viață.
Concluzie
BWCv2 este o o tastaură bătrânică dar se impune încă și-n vremurile noastre find ajutată de tehnologiile Razer Switch și Chroma, dar și de aplicația proprietară Synapse 3.
Și v1 (X sau Tornment Edition de la v2) sunt destul de bune chiar și astăzi, dar dacă îți dorești să fii pe cea mai înaltă treaptă a evoluției seriei optezi pentru v3 care este și el disponibil și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne rezervă Razer pe viitor.
Razer BlackWidow Chroma v2 mai poate fi găsit în magazinele de specialitate din România la prețuri în jur de 700 lei.