Ascultă acest articol


La începutul anului 2020 NVIDIA a lansat varianta finală pentru serviciul său de gaming in-cloud GeForce NOW pe care l-am testat și detaliat și noi în acest articol ca apoi, după un an de la lansare să-i mai facem un articol comparativ să vedem ce s-a schimbat de atunci.

Iată că a mai trecut un an și NVIDIA nu a stat degeaba și a făcut posibil, de foarte curând, să se poată face upgrade sau abonament la cea mai nouă versiune: GeForce NOW RTX 3080!

Tipuri de abonamente GeForce NOW

GeForce NOW este un serviciu de streaming de gaming in-cloud, cu o librărie de mii de jocuri, care acum este disponibil în 3 versiuni de abonamente:

  1. Gratuit (0€)– beneficiezi de sistem standard, există timpi de așteptare și se poate juca doar în sesiuni de câte o oră,
  2. Priority – în două variante: pe lună (9.99€) unde ai acces la servere premium și RTX ON și poți juca timp de 6 ore la o rezoluție maximă Full HD @ 60fps și pe 6 luni (49.99€) unde vei primi cadou și Crysis Remastered și
  3. RTX 3080 (99.99€) cu RTX ON, rezoluții mai mari de până la 1440p @ 120fps, latență mai mică și cele mai lungi sesiuni de joacă – ajungând la 8 ore – pe lângă cel mai mare control asupra setărilor din jocuri plus cadou jocul Crysis Remastered.

Compatibilitate GeForce NOW

Bineînțeles că trebuie să știm câte ceva și despre compatibilitate, iar GeForce NOW se poate instala și folosi pe laptop, desktop, Mac, SHIELD TV, Android, iPhone și iPad existând și câteva specificiații necesare pentru a putea fi utilizat la paramentrii normali, dar în general cerințele nu sunt deloc pretențioase.

Aplicațiile de PC și Android

Aplicația s-a maturizat și ea și pe PC a ajuns la 2.0.36.171, iar pe mobile (Android) la 5.44.30755365, iar dacă la aspect nu s-au modificat multe, la opțiuni avem posibilitatea să mai modificăm una-alta inclusiv la localizarea serverului (EU în cazul nostru), respectiv la calitatea streaming-ului și cel mai important ne putem conecta la bazele de jocuri Steam, Ubisoft și Epic Games de unde putem juca titlurile suportate de GeForce NOW.

Jocuri Suportate

Vedem direct de pe pagina oficială unde este menționat că GeForce NOW suportă peste 1000 de titluri și avem chiar și o listă cu acestea printre care regăsim titluri premiate și populare și bineînțeles titluri RTX ON lista primind săptămânal (joia) titluri noi printr-un update numit GeForce NOW Thursday, sau Joia GeForce NOW (jGFN) pe care o postăm și noi săptămânal.

GeForce NOW RTX 3080 la teste

Am conectat un controller PS4 Pro via Bluetooth la dispozitivele mobile (am testat pe două smartphone-uri Android) și pe PC-ul cu procesor AMD Ryzen 5 3600X, 32GB RAM, RTX 2060 și SSD-uri, respectiv pe un laptop de office și unul de gaming, am testat Watch_Dogs, Chivalry, Tomb Raider, For Honor, Kingdom Come: Deliverance, Grim Dawn, Assassin’s Creed Unity, Witcher III: Wild Hunt, Metro Last Light Redux și PayDay 2, dar ne-am concentrat mai mult pe Outriders și speram să forțăm nota cu Death Stranding dar de ceva timp apare că este Offline (varianta Steam). Nu renunțăm și așteptăm să revină și vom testa și cu acela.

Outriders pe specificațiile PC-ului de mai sus se comportă binișor cu setările grafice pe undeva pe la medium, însă pe GeForce NOW RTX 3080 am urcat totul pe ultra în 4K dar din păcate doar la 60fps, din cauza monitorului. I-am dat drumul și după ce-și face legătura cu Steam-ul, încărcarea e aproape instantă, timpii de așteptare fiind inexistenți, iar ecranele de încărcare fiind, de asemenea foarte scurte. Jocul se comportă excelent și simt oarecare diferențe față de testele pe care le-am executat pe când aveam abonamentul Founders la GeForce NOW. Nu mai sunt limitat la rezoluție Full HD cel puțin și parcă totul se încarcă și se mișcă mai lin, iar timpi de așteptare nu există. Pe laptopuri (cel puțin pe cel de office), automat coborâtă rezoluția nici vorbă de vreo problemă, Outriders-ul rulând foarte bine chiar și prin conexiune wi-fi, nu foarte departe de router. Contează, bineînțeles și conexiunea la internet (1GB în cazul de față), iar la o conexiune pe mobile (wi-fi 5GHz) respectiv mobile 4G se observă o latență mai mare a conexiunii, dar jocul rulează de asemenea bine.

Restul jocurilor au rulat și ele la parametri normali pe laptopuri respectiv pe cele două terminale mobile, conexiunea fiind cea care este importantă să fie bună, căci din punct de vedere al serverelor de gaming in-cloud ale NVIDIA chiar nu-ți faci griji.

Ce nu am testat este un gameplay continuu mai mult de 6-8 ore se văd ce se întâmplă, care m-am apropiat destul de mult de acei timp fără a întâmpina întreruperi, blocaje sau alte nebunii.

Mai am de butonat Death Stranding-ul, când va reveni Online, pentru a mă convinge mai bine de performanțe cel puțin, dar până atunci pe mine personal GeForce NOW RTX 3080 m-a convins și abia aștept să-l pot testa și pe un monitor sau tv la un refresh mai mare de 60hz și sunt curios ce ne rezervă anul viitor în materie de jocuri care să le pot juca pe acest tip de abonament.

Cât despre prețuri, dacă este să facem o balanță între 99.99€ cât este abonamentul GFN RTX 3080 și prețul unui PC cu o configurație asemănătoare cu cel al serverelor in-cloud… cred că aceasta se va înclina în favoarea abonamentului GFN. Să ne gândim numai cât costă o placă video RTX 3080 și asta dacă reușim să o și găsim undeva, sau dacă nu, la acea posibilitate de a juca titluri pretențioase la specificații pe dispozitive pe care nici măcar nu sperai vreodată să poți face asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.