Ascultă acest articol


“În fucție de câte quest-uri vrei să completezi, Ruined King îți poate lua între 20 și 35 de ore să-l termini.“

Gen: Aventură, Strategie

Lansare: 16 noiembrie 2021

Studio: Airship Syndicate

Distribuitor: Riot Games, Riot Forge

Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Nintendo Switch, Xbox Series S|X, Microsoft Windows PC

Clasificare: AG

Sinopsis:

Rise Against Ruin – Formează un party de League of Legends Champions, explorează Bilgewater și navighează pe Shadow Isles pentru a descoperi secretele necruțătorului Black Mist în acest turn-based RPG imersiv din lumea League of Legends.

Recenzie:

Încerc să nu las acest joc să mă ruineze. Sunt în urmă cu numeroase treburi, inclusiv recenzii la alte jocuri, dar Ruined King începe să creeze dependență. Și uite așa am făcut un joc de cuvinte ieftin legat de titlul jocului care chiar îmi ruinează programul.

Ruined King: A League of Legends Story e un joc turned-based RPG marca Riot Forge dezvoltat de Airship Syndicate menit să te ademenească să explorezi universul tot mai bogat League of Legends. Dacă nu te-a prins MOBA-ul și nici alt spin-off, cred că Ruined King are cel mai mult potențial să te atragă în acest univers. Pentru cineva care nu s-a atins niciodată de fenomenul online LoL din varii motive, (cum ar fi comunitatea de jucători) universul explorabil din Ruined King poate fi ceva inedit ca lore fantasy. Nu pot empatiza cu un fan League of Legends dar îmi imaginez că Ruined King ar fi o modalitate nouă de explora unele dintre personajele sale preferate. Povestea din Ruined King ar fi deci un win-win.

Cu un design grafic produs de artistul de benzi desenate Joe Madureira (Battle Chasers și Darksiders) într-o perspectivă isometrică pe o hartă plină de personaje interacționabile, acest joc mă convinge că într-un mod subtil Riot Games înlocuiește vechiul Blizzard (cel glorios). Cu party-ul pe care îl formezi și de care eventual te atașezi vei explora orașul pescăresc Bilgewater și Shadow Isles.

Lumea din Ruined King se deschide treptat pe măsură ce te afunzi cu orele și te obișnuiești într-un ritm comod cu regulile de luptă. Orașul nu este exagerat de vast în schimb este plin de viață sau de item-e în fiecare colțișor. Nu poți vedea totul din prima, ceea ce am apreciat pentru că uneori lumile open-world mă copleșesc când nu mă pot decide ce să prioritizez.

De obicei povestea este cea care mă captivează să rămân cu orele conectat la un joc însă în cazul de față mai degrabă gameplay-ul e cel care mi-a creat dependență. Desigur, sunt suficient de curios de evenimentele poveștii care motivează acțiunea dar nu pot spune că m-am atașat de personaje sau că va fi un scenariu la care mă voi gândi la mult timp după aflarea deznodământului. Cel mai interesant campion mi s-a părut că este Illaoi cu tot cu religia Buhru după care se ghidează cu loialitate. Cel mai amuzant este Braum și aș vrea să aflu cândva mai multe despre țara sa natală, într-un alt spin-off poate. Iar pufoșenia numită poro este un animal pe care mi l-aș dori să-l văd existând în realitate, însă mă voi mulțumi cu o variantă de pluș.

Ar trebui să încep să povestesc de gameplay începând cu elementul nou care condimentează luptele pe ture, așa-numitul Lane Initiative System. Este un sistem de benzi pe care poți urmări și plănui cu ușurință desfășurarea luptei. Cele trei benzi sunt clasate în funcție de viteza și putearea cu care vor fi aplicate acțiunile pe care le așezi pe ele. Speed Lane, Balanced Lane și Power Lane. Pe Speed Lane de exemplu vei avea oportunitatea să lovești mai repede, punând abilitatea ta înainte de cea a adversarului, dar asta înseamnă că va avea un efect mai scăzut. Invers, pe ultima bandă, vei lovi garantat cu maxim de damage dar s-ar putea să dureze până e rândul acelei acțiuni.

Combinațiile de acțiuni pe care le pot face prin sistemul de benzi m-a împiedicat să mă las dus de tentația mea obișnuită de a juca orbește și de arunca cu abilități până câștig. Satisfacția este mult mai mare atunci când îți adaptezi build-urile personajelor în fucție de capacitățile inamicilor.

Rețeta de succes care dă dependență conține pe lângă acest panou strategic ușor de folosit și libertatea de a schimba oricând punctele investite în abilitățile personajelor precum și runele care dau anumite avantaje. Dacă un boss fight devine prea greu, e posibil să nu ai build-ul potrivit, și atunci te poți întoarce la ultimul checkpoint și să modifici toate abilitățile ca să te afli în avantaj.

Am crezut inițial că partea de explorare conține doar cufere care să îți umple inventarul cu nimicuri sau bani, NPC-uri care au sau nu au ceva interesant  de spus și pagini de jurnal cu care să-ți îmbogățești cultura despre lumea jocului. Însă sunt zone de dungeon cu puzzle-uri atât obligatorii cât și unele secundare care m-au făcut să mă întorc în unele locuri chiar dacă riscam să mă lupt din nou cu inamici întâlniți la întâmplare.

O altă activitate care s-ar putea să te intereseze între lupte este pescuitul. Mecanica este destul de intuitivă și simpatică – urmărești bara de putere cu care vei lansa undița și o vei arunca în funcție de unde ai oprit bara, apoi ca să tragi peștele la mal te folosești de butoanele de direcție WASD. Să-ți umpli jurnalul de pescuit și să vinzi peștii pentru o valută specială este satisfăcător, însă nu pot să nu compar în mintea mea cu mecanica peștilor din Torchlight, pe care îi foloseai pentru a-ți transforma animalul de companie, ceea ce mă motiva și mai mult să prind pește.

Pentru mine experiența cu Ruined King a fost una într-un ritm crescător, de la un interes vag până la situația în care îmi fugea gândul la ce mi-a mai rămas de făcut pe harta jocului la puțin timp după închiderea laptop-ului. Undeva după primele 5 ore de joc totul devine din ce în ce mai dinamic și interesant. În funcție de câte quest-uri vrei să completezi, Ruined King îți poate lua între 20 și 35 de ore să-l termini. Pentru prețul și calitatea design-ului său, durata este una potrivită din punctul meu de vedere.

Ruined King: A League of Legends Story e disponibil din 16 noiembrie pe PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Nintendo Switch, Xbox Series S|X, Microsoft Windows PC via Steam, Epic Games, GOG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.