Festivalul CineCopilăria, organizat în weekend (5 – 6 martie) la Buhuși, a adunat peste 1500 de spectatori la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”, cu toții prezenți pentru a o sărbători pe doamna filmelor pentru copii, Elisabeta Bostan, la ea acasă.
Familia, prietenii, actorii cu care regizoarea a colaborat, alături de publicul buhușean de toate vârstele, au participat la o serie de evenimente organizate în cinstea celei alintată Zizi sau Mutty.
Cu acest prilej, în semn de reverență, Primăria Orașului Buhuși a oficializat Casa de Cultură Buhuși sub numele Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” Buhuși, iar Elisabeta Bostan a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului, prin Izabela Bostan, prezentă la eveniment.
Filme de excepție, în prezența unor mari actori
Pe marele ecran au fost difuzate câteva dintre filmele-semnătură ale regizoarei: Veronica – proiecție aniversară 50 de ani de la lansare, Campioana, Mama, Zâmbet de soare și Promisiuni. Printre cei mai entuziasmați au fost copiii, care au putut vedea chiar în orașul lor filme nemuritoare, despre cea mai frumoasă perioadă a vieții – copilăria.
Izabela Bostan, împreună cu nepoatele regizoarei, alături de actorii Ileana Popovici, Manuela Hărăbor, Bianca Brad, Mircea Diaconu, George Mihăiță și profesorul Laurențiu Damian au rememorat întâlnirile de suflet și au împărtășit cu publicul buhușean gânduri de bine pentru regizoarea filmelor copilăriei.
Vasile Zaharia, primarul orașului Buhuși
„Avem nevoie să le arătăm și cetățenilor din Buhuși că « se nasc și la Moldova oameni». Suntem mândri că doamna Elisabeta Bostan s-a născut pe aceste meleaguri și că a adus numele orașului peste tot în lume. (…) Ultimii doi ani parcă ne-au îndepărtat pe noi ca oameni, pe noi între noi, nu am reușit să avem evenimente culturale. Dar poate, începând cu acest moment, vom da un flux nou activității culturale din Buhuși”
Andrei Giurgia, coordonator proiect
„Ne bucurăm că am (re)trăit CineCopilăria chiar aici, la Buhuși, acasă la doamna Elisabeta Bostan. Am crescut cu filmele dumneaei, producții care au bucurat generații și generații, iar acum îi dedicăm un film-festival.
Pentru astfel de evenimente este important ca autoritățile să sprijine cultura și festivalurile. Aici, la Buhuși, am găsit deschidere și, mai mult decât atât, o recunoaștere a valorilor. Ne place să ne gândim la marile noastre personalități din film cât sunt încă lângă noi, cât le putem mulțumi în față și le putem răsplăti munca de-o viață.
Am muncit mult la acest proiect, care a fost întârziat și de pandemie, dar mă bucur că, în sfârșit, ne-am adunat și, împreună cu echipa ARTIS, echipa de la Primăria Buhuși și de la Casa de Cultură Elisabeta Bostan, am dat start și putem gândi deja următoarele ediții”
Elisabeta Bostan, prin intervenție telefonică
„În ceea ce vă privește pe voi, mâna de fier a filmelor mele, baza, dacă nu v-aș fi avut pe voi, dacă nu v-aș fi iubit din tot sufletul meu și din toată credința mea, că sunteți cei mai buni pentru alegerea pe care am făcut-o, nu aș fi ajuns aici. Să nu vă mirați că ați jucat în filmele mele și în patru, cinci și în câte am mai făcut”
Izabela Bostan, fiica doamnei Bostan
„Elisabeta Bostan, când trece printr-un loc, schimbă destine. Destinul meu mi l-a schimbat radical. Îi voi fi o viață recunoscătoare și nu îmi ajunge o viață, pentru că așa este iubirea noastră, fără sfârșit”
Ileana Popovici, actriță și apropiată a Elisabetei Bostan
„Doamna Zizi Bostan este pentru noi toți, într-adevăr, o icoană a cinematografiei. În afara faptului că este un om special. Oamenii care au avut ocazia să lucreze și să fie în preajma dânsei sunt binecuvântați. Un profesor fantastic care a știu să dea și altora din ce Dumnezeu i-a dat”
Manuela Hărăbor, actriță
„Elisabeta Bostan a fost și este cel mai important om după familia mea. Dacă Veronica împlinește astăzi 50 de ani, spun cu mândrie că împlinesc 50 de ani de la debutul în cinematografie (…) Elisabeta Bostan a modelat suflete, nu doar a celor care au fost în preajma ei fizic, ci și suflete dincolo de ecran. Poveștile pe care le-a adus în fața dumneavoastră sunt crâmpeie de viață, sunt mai multe decât metafore, sunt vise devenite realitate sau vise care pot deveni realitate”
George Mihăiță, actor
„Vreau să vă spun că astăzi îmi este inima plină de Elisabeta Bostan”
„Fiul meu avea câțiva ani și m-am gândit cum ar fi dacă în povestea la care el se uită pe ecran, unul dintre personaje să fiu eu. Am jucat în filmul Veronica – șoricelul, în filmul Mama – motanul și, i-am zis, doamna Bostan, mi-ați dat doar animale, dați-mi și un om, și mi-a dat August Prostul, în Saltimbancii”
Mircea Diaconu, actor
„Doamna Zizi, ca aparență publică și profesională, era ca un vulcan și este plină de idei, de energie, de inițiative. În același timp, este de o sensibilitate cu adevărat de copil (…) Viața doamnei Zizi este cu iubire, cu înțelepciune, cu căldură. Așa am cunoscut-o, așa a rămas”
Bianca Brad, actriță
„Dacă aș avea o pălărie, aș spune «CineCopilăria, jos pălăria». Ca pentru toți actorii care au lucrat cu Elisabeta Bostan, și pentru mine a reprezentat o întâlnire care m-a marcat pe viață”
Laurențiu Damian, regizor
„Nu știu dacă am făcut ceva în existența mea, dar vreau să vă spun că am adorat, am venerat acest om (Elisabeta Bostan). Și, de fiecare dată când am găsit prilejul, am omagiat un om cu totul special, care ne-a dat o lume”
Evenimentul de la Buhuși s-a încheiat cu dorința unei revederi, atât ca o promisiune față de regizoarea Elisabeta Bostan, cât și pentru public. Autoritățile din Buhuși, împreună cu echipa Artis, vor readuce emoția filmelor pentru copii și în anii viitori, ca o continuare a ediției pilot CineCopilăria.