Seria A de la Samsung e de neoprit! După ce ne-am distrat și amuzat cu A52 și apoi A52s cel mai nou membru a sosit: A53 5G e aici!
A53 5G e aici și e “NEW Awesome!”
“Awesome!” este tag-line-ul seriei și am decis că i se potrivește și ne bucură că Samsung “insistă” cu asta, A53 5G fiind o urmare naturală, corectă și cred că și așteptată de fanii seriei. Fiind un produs care aduce în balanță calitatea și cele mai bune tehnologii la un preț pentru buzunarele cliențiilor din segmentul de mijloc, A53 împrumută destule elemente de la fratele mai mare, flagship-ul S22. Așadar, haideți să vă spun câte ceva despre Samsung Galaxy A53 5G!
Pachet
Nu mai e niciun secret că nu vom găsi un încărcător pentru priză inclusă nici în pachetul A53 5G, Samsung luând decizia să-l elimine pentru a fii nu numai prietenos cu mediul, dar făcând și ambalajul mai mic. Așadar, cutia are foarte mici dimensiuni, e din carton tare de culoare albă pe ea având o imagine cu produsul și logo-ul Samsung plus denumirea modelului și câteva informații tehnice și codul de bare.
În cutie găsim o cutiuță mai mică pe care observăm cheița pentru sertarul SIM, în această fiind prezent cablul de date/alimentare (alb) USB-USB-C, un ghid rapid de utilizare și încă două hârtiuțe cu informații de ordin tehnic și garanție.
A53 are o folie pe el care se dă jos la prima utilizare și la apăsarea butonului de Power intrăm în lumea Awesome a sistemului de operare Android 12 cu interfața One UI 4.1.
Aspect
În teste am primit varianta White, existând și variantele de culori Black, Blue și Peach și arată bine la prima vedere. Capacul spate de un alb imaculat, în partea de jos cu “Samsung” inscripționat și cu un font mic, dedesubt, scrise câteva informații. Cuplul de Camerele (4 la număr + LED Flash) sunt grupate în stilul S22 – toate într-un dreptunghi cu margini foarte puțin ascuțite, iar întors cu fața, display-ul de 6.5′ iese în evidență marginile (bezels) fiind foarte înguste.
În partea de sus a display-ului se observă camera selfie și dacă privești de aproape și difuzorul pentru apeluri dar și pentru redare sonor media, iar dacă bifezi opțiunea de scanare de amprentă, aceasta este poziționată în partea de jos a display-ului.
Pe laterala mică de sus avem un microfon, iar pe cea de jos este sertarul pentru SIM, microfon, difuzor și portul USB-C pentru încărcare și transfer de date. Pe laterala din stânga nu există nici un element, iar pe cea din dreapta avem butonul pentru volum +/- și cel de Power.
Marginea argintie e ușor rotunjită, la fel și colțurile și face ca întreg ansamblul să fie cât se poate de atrăgător ajutat fiind și de capacul spate, dar și de display-ul încăpător.
Tehnic
După cum ne așteptăm de la model la model, upgrade-urile față de variantele anterioare constau în mici modificări la aspect cu o atenție mai sporită asupra specificațiilor tehnice.
A53 are dimensiunile 159.6 x 74.8 x 8.1 mm și o greutate de numai 189 g, dar asta nu înseamnă că nu e rezistent, el având protecție asigurată de Corning Gorilla Glass 5 și este și certificat IP67 cu rezistență la praf și apă.
Procesorul este un Exynos 1280 (5 nm) cu un GPU Mali-G68 și memorii RAM și interne de: 128GB 4GB RAM, 128GB 6GB RAM, 128GB 8GB RAM, 256GB 6GB RAM, respectiv 256GB 8GB RAM, iar pentru cine dorește și mai multă memorie de stocare internă poate opta pentru un card microSDXC sacrificând un nano-SIM.
Display-ul Super AMOLED, este de 6.5′ cu rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixeli și o densitate a acestora de aproximativ 405 ppi și suport pentru 120Hz.
La senzori avem cel optic pentru amprentă, din display, accelerometru, gyroscop, compas, barometru, iar la conectivitate pe lângă nelipsitul 5G, avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1, NFC și A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS la categoria GPS.
Camera selfie este de 32 MP, f/2.2 (wide), iar cele 4 principale sunt de 64 MP, f/1.8 (wide), 12 MP, f/2.2 (ultrawide) și două de 5 MP f/2.4, una macro și cealaltă depth plus un LED flash. Filmările se fac la rezoluția 4K@30fps, respectiv 1080p@30/60fps.
Bateria Li-Po 5000 mAh are suport pentru încărcare Fast charging 25W și după cum spuneam, se poate opta în culorile Black, Blue, Peach sau White. Sistemul de operare este Android 12 One UI 4.1.
Testare
A53 5G, de prima oară când l-am scos din cutie și l-am ținut în mână, mi-a plăcut și s-a simțit imediat că se vrea un device jucăuș și că are un aspect atrăgător, capacul spate fiind frumos finisat, plăcut la atingere și grupul de camere așezate într-un cadru care nu iese foarte mult în evidență. Rama metalică, ușor rotunjită te face să te întrebi dacă nu-l vei scăpa din mână, dar cred că nu va fi cazul pentru că are o greutate scăzută. Este subțire, arătos, are un display mare și o ramă mică și vine în culori plăcute, dar și cele mai populare și neutre, White și Black.
Display-ul generos e rapid, cei 120Hz făcând animațile și tranzațiile utilizării sistemului de operare, mai fluide și prietenoase cu ochiul. În lumină puternică/soare ce este afișat este descifrabil, iar clipurile video se văd bine, colorate, cu o rată de contrast decentă. Vorbim totuși de Super AMOLED deci nu ai de ce să-ți faci prea multe griji. Amprenta e citită rapid, și un test rapid la conexiune prin Wi-Fi6 la un router cu net de 1GB (DIGI), a demostrat performanțe bune la transfer:
Vitezele sunt importante nu numai la transferul de date, dar și la streaming online, browsing, social media, gaming și video conferință. Și pentru a le verifica pe toate pot spune că browsing-ul și social media sunt o plăcere pe ecranul spațios, dar și datorită celor 120Hz aceasta contând și în cazul redării de media și în jocuri. Streaming-ul video nu suferă întreruperi la distanțe nu foarte mari de router, Netflix, HBO MAX, YouTube, Amazon Prime Video rulând fără probleme, dar și în cazul streaming-ului audio prin Spotify.
Cele două difuzoare stereo nu au o putere prea mare, dar redarea audio este calitativă și poți purta convorbiri telefonice și conversații fără probleme inclusiv video prin WhatsApp, Zoom, Messenger, iar filmele și jocurile se aud decent de tare. Calitatea sunetului este bună, dar devine și mai bună atunci când conectăm căști fie prin Bluetooth, fie prin portul USB-C. Și aici vin la voi cu un pont! Cei care cumpără A53 5G până în data de 17 aprilie, de la Samsung, vor primi gratuit Galaxy Buds Live.
Jocurile din Google Play rulează bine, chiar și Asphalt Legends-ul și am testat chiar și GeForce NOW cu un controller PS5 via Bluetooth (merge bine și acesta). Death Stranding, Outriders, Tomb Raider, sau Control – toate au rulat impecabil nefiind probleme nici la capitolul streaming.
Android 12 One UI 4.1 este fluent și include aplicații specifice Samsung, având de asemenea și un suport bun pentru asistență și feedback:
“Phone Reviews are Boring”
Selfie-urile arată bine, clar, atenția fiind pe portrete, atât în poze cât și în capturi video dar și conferințe video, iar în cazul camerelor principale am făcut câteva teste cu AI pornit în modurile de fotografiere normală, video (în varianta Full HD, dar și 4K), în mod Portrait, macro, wide și ultrawide și panoramic. Vremea nu a prea ținut cu noi, dar chiar și așa A53 a reușit să ofere imagini bune, clare și cu culori naturale. Bineînțeles, n-am putut să nu ne “jucăm” noi puțin și prin micul nostru studio inclusiv cu modul FUN cu câteva cartonașe simpatice, trimise de Samsung, cu Awesome și caterinca “Phone Reviews are Boring”:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Bateria pot spune că e impresionantă, aproape două zile rezistând eroic la utilizări medii ale lui A53 5G, în momentul când începi cu jocurile sau pui la treabă camera pentru poze sau filmări, aceasta se golește mai rapid. Încărcarea printr-un alimentator cu maxim 25W e rapidă, în mai puțin de 2 ore având iar 100%.
A53 5G este New Awesome pentru că duce linia A și mai sus și o menține la zi, an de an și da, “Awesome is for everyone” pentru că este accesibil și dedicat tuturor care vor să se distreze sau să-l folosească în rutina zilnică, dar și la școală sau birou.
Concluzie
A53 5G aduce în primul rând distracție printr-o cameră bună, culori vesele, funcționalitate ușoară, rapiditate și un aspect atrăgător, dar poate fi și un smartphone-companion pentru la școală sau la birou.
Samsung Galaxy A53 5G se poate achiziționa din România la un preț de aproximativ de 2.199 lei (128GB), prețurile variând în funcție de configurația aleasă.