Ascultă acest articol


Tenda AC2100 Dual Band Wi-Fi Range Extender (A21) este un fel de frate mai gras, mai mare, dar și mai rapid și cu o acoperire mai mare, față de Tenda A15 AC750 Dual Band WiFi Repeater, despre care am vorbit aici.

Am să repet, în mare, ce face range extender-ul și anume că îl alimentezi la priză și te ajută să extinzi semnalul unui router pe o distanță mai mare, dar și un semnal mai bun. Haideți să aflăm mai multe despre el.

După cum spuneam, A21 este mai măricel ca volum și un pic mai greu decât A15 asta pentru că aduce în plus, nu numai alte două antene adiționale ci și un port Gigabit. Cutia combină culorile negru și portocaliu – culori pe care le știm că sunt folosite la produsele Tenda, iar pe partea din față avem o imagine cu produsul, mențiunea că funcționează cu orice tip de router și că se conectează și instalează rapid (Easy Setup), dar și că beneficiază de 3 ani garanție.

Pe lateralele cutiei avem, de asemenea, traduse în mai multe limbi, informații despre funcționalitatea device-ului, codurile de bare, ce conține pachetul, dar și o descriere mai amănunțită. Pe partea din spate avem o scheme teoretică de funcționare a acestui dispozitiv în planul unei locați pe 3 niveluri a câte două camere. Tot acolo avem un sticker care precizează că avem parte de Support Tehnic Gratuit și date de contact Tenda România.

Deschidem cutia și dăm de alta, albă, unde este dispozitivul într-o punguță fină. Sub acesta se află un ghid rapid de instalare. Dispozitivul este protejat, de asemenea și de un pătrat dintr-un material moale.

A21, la prima vedere, în mână, ca aspect, e clar mai mare și un pic mai greu decât A15, e tot alb complet și are pe partea de conectare la priză un sticker cu datele de conectare (Mac, SSID, S/N), iar pe latura de jos, pe mijloc, este portul 10/100/1000 și butonul pentru Reset. Latura mică, opusă, cea cu portul și lateralele mari, au suprafața perforată pentru o aerisire bună.

Pe lateralele lungi sunt prezente câte două antene rabatabile, iar pe partea din față avem o suprafață cu striații unde observăm și sigla Tenda, 3 LED-uri multicolore pentru Semnal, WPS și Power, dar și un buton WPS. Întreaga suprafață are și un model imprimat, ca un fel de val, care face device-ul mai aspectuos.

Conectarea la priză știți și voi cum se face, iar despre instalare, metoda este aceeași ca și în cazul lui AC15, numai că, în cazul de față dispozitivul poate fi folosit pentru orice tip de router. Pe scurt, puteți face conectarea cea mai rapid apăsând butonul WPS de pe router și cel al lui A21 și suntem atenți la acele LED-uri care, cel ce Power (PWR) dacă e stins, device-ul nu funcționează; cel de WPS dacă clipește înseamnă că se face conectarea, iar când se stabilizează și stă aprins înseamnă că s-a făcut conexiunea. LED-ul pentru semnal (Signal) stă închis dacă nu e nicio conexiune, e roșu dacă semnalul e slab, respectiv albastru dacă semnalul este puternic. Se poate opta pentru două moduri de funcționare și anume ca Repeater sau ca Access Point. Se poate conecta un un cablu cu net din router prin RJ45 și oferă semnal Wireless, sau preia semnalul Wireless și portul RJ45 se poate folosi ca un port pentru cablu de date care să ofere net gigabit la dispozitive.

Despre partea tehnică, mai exact, dimensiunile lui AC21 sunt de 109x78x56.2mm, include 4x antene externe 3dBi omni-directionale, are două butoane, de WPS și de Reset și 3 LED-uri pentru Power, WPS și Semnal. Portul RJ45 este de 10/100/1000Mbps, iar standardele Wireless sunt IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11a, IEEE 802.11ac. Include tehnologia 4×4 MU-MIMO.

Fiind Dual Band se poate conecta în 5 GHz(11ac) cu viteze de transfer de până la 1734Mbps sau 2.4 GHz cu viteze de până la 300Mbps și nu ne facem griji din punct de vedere al securității pentru că A21 știe Mix WPA-PSK/WPA2-PSK cu un algoritm WPA: TKIP.

Raza de acoperire, conform Tenda, este de 278m pătrați (3000 sq.ft) (linie dreaptă fără obiecte care să interfere) și pot fi conectate simultan 30 de device-uri la el.

Conectat atât la un router Tenda, cât și la altul dintr-un alt brand, prin wireless, primul test făcut a fost cel de acoperire a semnalului prin 5Ghz, la o conexiune internet DIGI de 1G. Într-un apartament de aproximativ 60 de metri pătrați. Cu router-ul poziționat într-o cameră și A21 în camera opusă și cu LED-ul de semnal Albastru, cu device-uri precum tabletă, 2x smartphone-uri, 2x laptop-uri (dintre care unul de gaming), consolă Nintendo Switch Lite, conectate la A21, semnalul a fost maxim pe toate dintre ele, iar conexiunile au fost stabile. Cu câteva jocuri online pe ele, conexiunea a fost bună cât să acopere cerințele și am avut un ping destul de acceptabil. Pereții de beton sunt în general o problemă chiar și în apartamente mici, dar în cazul meu am avut semnal bun chiar și afară din apartament la câtiva metri distanță. După câteva teste și de transfer atât pe tabletă cât și pe laptop-uri și smartphone-uri vitezele s-au poziționat la aproape maximul posibil precizat de producător.

Este evident, avantajos că dacă ai, spre exemplu un PC, sau TV cu port RJ45 (fără wireless), acestea să-și poată lua net de la A21 prin portul gigabit astfel nu mai este nevoie să tragi cabluri de la router la dispozitive. De-a lungul testărilor, A21 nu s-a încins sau încălzit și nici nu au intervenit probleme de niciun fel.

A21 este un dispozitiv necesar celor care nu sunt mulțumiți de puterea semnalului router-ului lor în locații de dimensiuni mai mari, fie ele și supraetajate. Este mic ca dimensiuni, are o acoperire mare – mulțumită celor 4 antene, suportă până la 30 de device-uri conectate și are două moduri de utilizare, dintre care una printr-un port gigabilt plus o instalare simplă.

Tenda AC2100 Dual Band Wi-Fi Range Extender (A21) se comercializează la un preț de aproximativ 250 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.