Gamer fiind, chiar și amator, nu ai cum să nu fi auzit de SteelSeries și produsele lor premium dedicate gaming-ului și ne face deosebită plăcere să fi primit și noi în teste un mouse care ne-a trezit interesul încă de la anunțul oficial! Este vorba, bineînțeles de Aerox 5 – parte a unei game de mouși “LIGHTning Fast” adică ușori, “aerați” și rapizi! Mai exact, cele trei calități reprezentative ale seriei sunt: Ultra-Lightweight, AquaBarrier Protection și TrueMove Air Sensor.
Dacă până acum un mouse mare și greu (sau cu posibilitatea de a-i adăuga greutăți) erau la mare căutare, ei bine în ultima perioadă cei ușori sunt foarte căutați. Dacă stăm să ne gândim puțin, posibilitatea de a umbla la DPI, care a atins măsuri destul de înalte, dar și cea în care ne putem personaliza singuri mouse-ul prin aplicațiile dedicate, ideea de mouși ușori sună chiar bine.
În ultima perioadă am testat astfel de mouși de gaming, cu greutăți reduse, capac perforat pentru aerisirea mâinii, dar și pentru a face loc culorilor RGB să se vadă mai bine și mă bucur că putem testa un astfel de produs premium și de la SteelSeries, mai ales că vine și cu acele AquaBarrier Protection și TrueMove Air Sensor pe lângă “standard”. Așadar, haideți să aflăm împreună mai multe despre SteelSeries Aerox 5!
Pachet
Cutia SS A5 poartă culorile portocaliu și gri, dispuse ingenios – pe laterale portocaliul, iar griul de pe partea din față e brăzdan de o dungă portocalie peste care avem imaginea mouse-ului. Deasupra acesteia este sigla, mare, scrisă cu alb, iar lângă avem un o bulină aurie cu un quote dat de PCGAMER. Modelul este scris, de asemenea, pe partea frontală, iar la lateralele lungi avem o vedere dintr-o parte a mouse-ului, respectiv o listă cu ce este inclus în cutie și specificații tehnice.
Pe latura mică de sus avem o agățătoare pentru pus la raftul magazinelor, iar pe cea de jos avem codurile de bare. Pe spatele tot gri avem o imagine cu talpa mouse-ului, menționate 4 dintre feature-urile A5 și o descriere scurtă tradusă în mai multe limbi.
Trebuie să menționez că ambalajul se simte ca fiind unul premium și rezistent, cu carton multistratificat, iar odată ce dăm jos capacul suntem întâmpinați direct de partea de sus a mouse-ului. Pe interiorul capacului avem, central un punct de burete pentru a nu zgâria/atinge din greșează carcasa mouse-ului.
Mouse-ul vine fixat într-un cofraj negru cu forma mouse-ului, iar sub acesta se află cablul de date USB-C – USB A învelit în material textil pentru o rezistență sporită. Interiorul cutiei este și el în întregime portocaliu singurele elementele negre fiind cofrajul, acel punct de buret, dar și cablul de date. În cutie găsim, de asemenea și un ghid informativ.
Aspect
Aflat între Aerox 3 și 9, Aerox 5 include anumite elemente de design în plus față de 3, dar mai puține decât modelul de top, 9, însă, în mare aspectul este similar. Întreaga parte de sus este perforată în formă de romburi, doar vârfurile butoanelor de click fiind “pline”, observându-se cum a fost poziționat, subtil, logo-ul SS pe butonul de click-stânga.
Între cele două butoane de click este rotița de scroll îmbrăcată într-un material de silicon, aceasta având și ea inclusă un click. Deasupra butonului de scroll mai avem un buton, apoi în partea din stânga, unde vine poziționat degetul mare avem un buton mare, argintiu plus un al buton, cu două click-uri incluse în partea de sus. Între acest buton cu două click-uri și zona unde se sprijină degetul mare mai sunt două butoane subțiri.
Este ușor să observi ce se află în spatele zonei perforate, în interior, unde RGB-ul este omniprezent, acesta fiind prezent inclusiv în aproape toată talpa lui Aerox 5. Senzorul optic e poziționat central și înconjurat de o suprafață rotundă dintr-un material PTFE, cum sunt și “patinele” cele mari în partea din față, respectiv spate de pe talpă. Toate aceste 3 zone sunt albe la culoare, iar zona din spate e semi-transparentă observându-se RGB-ul.
În partea din față este un port USB-C pentru cablul de date, iar întregul mouse are o textură foarte interesantă și plăcută, negru mat, aspectul, per total, fiind unul destul de atrăgător și include elemente de design care-l scot din monotonia unui mouse obișnuit.
Tehnic
Cel mai ușor dintre cele trei, Aerox 5 cântărește doar 66grame, are dimensiunile 128.8mm x 62.8 mm x 26.7mm, include memorie internă și se “leagă” la un cablu USB-C îmbrăcat într-un material de microfibră cu o lungime de 2 metri.
Plasticul folosit este de tip ABS și are o formă ergonomică pentru mâna dreaptă putând fi utilizat în palmă sau în stil Claw. Switch-urile sunt mecanice, SteelSeries, include 9 butoane programabile cu o granție de 80 de milioane de click-uri.
Senzorul optic TrueMove Air are o senzitivitate de 18.000CPI, o viteză maximă de 400 IPS și o accelerare maximă de 40G la un polling rate de 1.000Hz/1ms. Patinele sunt din PTFE “100% Virgin Grade”.
A5 include 3 zone Prism RGB, este rezistent la apă și praf datorită AquaBarrier, fiind certificat IP54 și este compatibil cu Windows, Mac, Xbox, PlayStation și Linux.
Configurarea și personalizarea se fac prin aplicația SteelSeries GG.
Testare
Prima oară ținut în mână Aerox 5 este extrem de ușor și se simte plăcut în palmă datorită acelei texturi în stil fagure (găurelele sunt în formă de romburi) și îți dă o senzație ca și cum ai ține un ou gol de pe dinăuntru în mână. Ca design, acel negru mat arată foarte bine și are și o formă deosebită, iar odată ce l-ai montat la PC, prinde viață cu acel RGB.
Dimensiunile nu sunt nici prea mari, nici prea mici, putând sta comod cu mâna pe el și chiar și după sesiuni mai lungi de utilizare nu am avut vreun discomfort. Spre deosebire de moușii mai vechi, grei și mari, unde modificarea DPI era cheia funcționalității bune, în cazul Aerox 5, fiind atât de ușor și alunecând “exagerat” de tare, cel puțin pe birou sau pe mouse pad-urile rigide, e nevoie de mai multe intervenții în aplicație.
Pentru că tot am pomenit de suprafețele de utilizare, dacă pe birou și pe mouse pad rigid, alunecă nevoie-mare, pe unul din material textil, maleabil se înțelege perfect (dar tot sunt necesare ajustări din aplicație). Acele patine au o sensibilitate enormă și sunt curios în timp cât vor ține, dar nu am cum să vă spun prea multe despre asta, folosindu-l aproximativ 2 săptămâni în teste.
Firul este deajuns de lung (2m) și este unul rezistent și ușor, nu e neapărată nevoie de un Bungee. Eu, spre exemplu, am un mouse pad cu o urechiușă de fixare a firului de mouse și-și face treaba perfect. Faptul că este pe USB-C mi se pare de domeniul prezentului, mai toate dispozitivele electronice folosid acest tip de conectivitate, deci foarte OK.
Pentru a testa AquaBarrier nu am încercat să vărs ceva pe el, fie apă sau scame și nici ulei (cum spune oficial pe pagina produsului), dar pot să spun că praful într-adevăr nu pătrunde înăutru (sau dacă o face, nu e nicio problemă că SS A5 are componentele interne protejate). Era interesant de testat acest aspect vara, pe căldură, în sesiuni lungi de jocuri atunci când mâinile transpiră mult. Nu am reușit să desfac capacul în stil fagure, în caz că aș dori să curăț interiorul.
Click-urile principale, dar și cele ale butoanelor din stânga nu sunt foarte zgomotoase și mi-aș fi dorit să existe posibilitatea de a optimiza mecanic rotița de scroll. Materialul de pe aceasta e plăcut, face priză perfect cu degetul și-și face treaba și acel click al său. Butoanele sunt poziționate bine, butonul argintiu fiind chiar util ca opțiune alternativă în jocuri, iar cele de back și forward sunt utile și în browsing-ul obișnuit prin Windows nu numai în jocuri. Butonul de deasupra scroll-ului (sau cel subțire cu două click-uri) îl poți seta să schimbe CPI și nu mai e nevoie să faci atât de des schimbări din aplicație.
RGB-ul în trei zone arată super, practic toată partea din spate, inclusiv talpa, fiind iluminată (vedeți și în clipul nostru), iar cele 3 jocuri de lumini (Steady, Color Shift, Multi Colour Breathe) dar și posibilitatea de a opri de tot, sunt mai mult decât de ajuns, putând să le personalizezi pe fiecare, sau poți sincroniza direct cu aplicațiile plăcilor de baza și în felul acesta rezolvi cu tot setup-ul de lumini.
Mi s-a părut de bun gust ca, în momentul când am conectat A5 la PC mi-a apărut dacă vreau să instalez aplicația SteelSeries GG și în același timp, aplicația de placă de bază (include aplicație de personalizare RGB), m-a întrebat dacă doresc să sincronizez RGB-ul mouse-ul cu al plăcii de bază. E necesar un cont, dar poți folosi și fără SteelSeries GG, ajuns la versiunea 17.1.0 și integrând mare parte a componentelor SteelSeries compatibile. Aplicația include și alte aplicații terțe compatibile, îți oferă informații dacă dorești, are o zonă de gaming unde caută automat jocurile din sistem și poți personaliza mouse-ul pentru fiecare în parte. Zona de configurare pentru Aerox 5, la Engine, permite Macro pentru butoane, configurarea RGB-ului în 3 jocuri de lumini (putând să le selectezi tu care să fie), accelerația, CPI, Polling Rate-ul și poți face profiluri după cum dorești:
Pentru jocuri am preferat rețeta clasică, cea cu profilurile pentru genurile de joc Strategie/TBS, FPS și Adventure/Third Person și un profil pentru utilizarea în Windows sau, dacă cineva dorește altfel pot apela la acea opțiune din aplicația SteelSeries GG de setare pentru fiecare joc în parte (dacă-l găsește în sistem). Contează și dimensiunile/rezoluția monitorului, bineînțeles și în funcție de asta pui CPI-ul adecvat. Nu am atins cei 18.000 ai săi, fiind exagerat de sensibil și am optat pentru utilizarea acelui mouse pad maleabil cu suprafață textilă. Ca jocuri am testat WarCraft III Reforged, God of War și Syberia – The World Before atât cu setări făcute direct din SteelSeries GG cât și prin profilurile create și a fost o plăcere să le joc cu Aerox 5. Pentru a completa experiența am băgat la teste și GeForce NOW RTX 3080 cu Control, Death Stranding, Grim Dawn, God of War, Tomb Raider și Outraiders, dar și Comand and Conquer Red Alert Remastered, Diablo III și Witcher III: Wild Hunt. Cu setări atent făcute, Aerox 5 poate fi el însuși o armă de temut împotriva inamicilor din jocuri.
Acum că am testat Aerox 5 pot să-mi fac o idee despre seria Aerox. Presupun că varianta fără fir a lui Aerox 5 este o opțiune mai avantajoasă deși firul acela nu prea te încurcă și nici nu sunt diferențe ca performanță, iar Aerox 3 este o opțiune mai simplă a seriei. Aerox 9 în schimb, cu acel “panou” de butoane pare că e dedicat mai mult competițiilor online unde să poți folosi cu adevărat acest avantaj. Dacă aș fi pus să aleg, gamer dar nu unul de competiții, aș alege probabil Aerox 5 Wireless și mai trebuie menționat că Aerox 3-ul este disponibil în mai multe ediții inclusiv una de culoare albă, Snow, respectiv una Onyx – ambele în variante cu sau fără fir.
Concluzie
SteelSeries cu seria Aerox vine cu (cel puțin) 3 elemente importante cu care speră să acapareze interesul gamerilor fie cei de competiție, fie cei amatori și să le ofere opțiuni cu care-și pot configura mouse-ul preferat din gamă exact cum își doresc ei. Gamerii pot opta între trei modele, 3, 5 și 9 cu și fără fir, iar cel mijlociu, testat de noi în acest articol, a reușit să ne convingă că este într-adevăr un mouse premium de gaming și că merită toată atenția jucătorilor.
SteelSeries Aerox 5 se comercizalizează în România la un preț de aproximativ 350 lei.