“Ideea în sine a unui personaj imaginar care prinde viață în cu totul altă epocă față de cea în care a fost creat mi s-a părut întotdeauna fascinantă.”
Regizor: Ari Folman
Scenariu: Ari Folman, Anne Frank
Lansare: 20.05.2022
Durata: 1h 39min
Studio: AJH Films
Clasificare: A.G.
Distribuitor: Independența Film
Actori:
Ruby Stokes … Kitty (voce)
Sebastian Croft … Anne’s Peter (voce)
Emily Carey … Anne Frank (voce)
Michael Maloney … Otto Frank (voce)
Skye Bennett … Margot (voce)
Ari Folman … Officer Van Yaris (voce)
Nell Barlow … Elsa Platt (voce)
Ralph Prosser … Kitty’s Peter (voce)
Sinopsis:
Neștiind că au trecut 75 de ani de la moartea lui Anne Frank, Kitty, prietena imaginară a acesteia din faimosul său Jurnal, este convinsă că, dacă ea este în viață, atunci trebuie să fie și prietena ei. Astfel filmul spune povestea călătoriei lui Kitty prin Europa zilelor noastre pentru a o găsi pe Anne. Înarmată cu prețiosul Jurnal și cu ajutorul prietenului ei Peter, care se află în fruntea unui adăpost secret pentru refugiați, Kitty merge pe urmele lui Anne și îî spune povestea. Dezorientată de lumea noastră defectuoasă și de nedreptățile pe care le suportă copiii refugiați, Kitty vrea să ducă la bun sfârșit cauza lui Anne Frank. Prin onestitatea ei, Kitty adresează generațiilor viitoare un mesaj plin de speranță și generozitate.
Recenzie:
Discriminarea minorităților se practică în continuare, în ciuda lecțiilor pe care le găsim în istoria omenirii. Where is Anne Frank / “Unde este Anne Frank?” ne arată acest lucru din două perspective temporale, una din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și una din prezent. Kitty, prietena imaginară din jurnalul Annei Frank ia viață în zilele noastre, și primul instinct al ei este s-o caute pe Anne. Citind jurnalul retrăim alături de ea momente din ultimii ani de viață ai Annei.
Ideea în sine a unui personaj imaginar care prinde viață în cu totul altă epocă față de cea în care a fost creat mi s-a părut întotdeauna fascinantă. Kitty reacționează realist la situația ei și realizează cu greu că ea se află de fapt într-un viitor îndepărtat. Însă povestea nu este despre călătorit în timp, ci despre prezența discriminării minorităților ce încă afectează milioane de oameni. Descoperim, alături de Kitty, cum a marcat istoria povestea Annei Frank și ce putem învăța încă din jurnalul ei.
Filmul reprezintă o modalitate competentă de educa copiii despre ororile Holocaustului, politică și comportamentul civilizației din trecut și prezent. Scenariul și regia filmului reușesc să explice finalul tragic al Annei Frank și altor milioane de evrei odată cu ea fără să apeleze la o exprimare grafică care să fie prea dură pentru copii. Metaforele despre viață și moarte inspirate din cuvintele Annei din Jurnal sunt ilustrate și animate într-o manieră memorabilă.
Vei recunoaște stilul grafic din adaptarea grafică a Jurnalului. Nu numai că este inspirat după romanul grafic, filmul chiar îmbunătățește desenul oferind culori mai calde și personaje cu trăsături mai frumoase fără să se abată prea tare de la ilustrațiile originale. Când Kitty ia jurnalul în mâini și citește, tranziția către scenele din trecut se face printr-o tranziție magică ca un vârtej de cerneală. Uneori cadrele sunt desenate din perspectiva protagonistelor, un efect care te atrage și mai adânc în acele timpuri. Rareori văd un film animat care să-mi păcălească simțurile astfel încât să cred pentru câteva momente că mă aflu acolo, fără să recurgă la efecte 3D.
Deși coloana sonoră are două piese care se repetă de-a lungul poveștii, acestea sunt eficiente în stârnirea sentimentelor scontate. Where is Anne Frank este un film emoționant datorită execuției producției audio-vizuale fără de care povestea nu ar fi avut un impact palpabil.
Vocile din spatele lui Kitty și Anne au potențial pentru interpretări viitoare de animație, cu toate că nu aș zice că m-au năpădit emoțiile ascuntându-le. Iar personajele secundare adulte au avut în voci un iz caricaturist care pe mine nu m-a convins să le iau prea în serios.
Mai important decât emoțiile transmise este mesajul rezultat din finalul filmului, realizarea la care ajuge Kitty. Livrarea mesajului în sine este simplă și eficientă, însă mă îndoiesc că mesajul va inspira la acțiune din partea publicului. Măcar ne ajută să conștientizăm situația în care ne aflăm. Dacă pentru adulți este oarecum prea târziu, s-ar putea ca lecțiile filmului să fie mult mai bine asimilate de către copii, motiv pentru care îl recomand cu căldură pentru vizionarea alături de cei mici.
Vara aceasta se anunță plină de filme palpitante de aventură fantastică și animații superb realizate grafic, așa că vei avea o tonă de opțiuni de distracție alături de cei mici. Până se vor îngrămădi toate aceste blockbustere în programul cinematografelor, Unde este Anne Frank? merită cu desăvârșire atenția celui mic fiindcă este deopotrivă o poveste educativă dar și frumoasă. Poate nu îl va distra cum o vor face supereroii săi preferați la vară, dar îi va oferi o bază solidă de conștientizare socială și curiozitate pentru istorie.
Unde este Anne Frank? rulează cu subtitrare în limba română în cinematografele din țară începând cu 20 mai, distribuit de Independența Film. La editura Humanitas Junior se află în pregătire și romanul grafic cu același titlu.