Ascultă acest articol


În ziua de astăzi, cei care lucrează la birou, dar și elevii au nevoie și-și doresc un mouse bun, silențios și care să nu le dea prea mare bătaie de cap cu instalarea și utilizarea. În cazul utilizatorilor de laptop există pe piață moușii aceia micuți care să-i poți strecura în geanta laptop-ului atunci când te deplasezi. Aceștia nu sunt întotdeauna confortabil pe durată lungă de utilizare datorită dimensiunilor. Apare discomfortul mâini și al palmei și ți-ai dori totuși un mouse mai mare dar cu o funcționalitate asemănătoare a celui micuț ca dimensiuni.

Contează, de asemenea și dacă rozătoarea e cu fir sau nu? Normal, în deplasare, dacă tot folosești un laptop și nu ai fire, de ce să nu ai și un mouse la fel? Să nu te mai încurci în fire și să arate estetic și mai bine.

Colaboratorii noștri dragi, cei de la Trust ne-au contactat și ne-au spus că ei au o soluție în privința asta și anume ne-a propus să testăm mouse-ul Trust Ozaa care are să-i mulțumească pe cei aflați în situația sau puși în scenariul de mai sus. Așadar, începem! (PS. Pe parcursul acestui articol/recenzii a fost folosit mouse-ul în cauză.)

Pachet

Trust are o întreagă gamă de produse dedicate segmentului Office și e pregătit atât cu accesorii cât și cu periferice, iar pentru ele utilizează un design al ambalajelor acestora care combină culorile bleumarin și alb cu nuanțe roșii, asortându-se cu logo-ul Trust. Sub tag-line-ul “Clever You” și o precizare personalizată, “Silent but Clicky”, Trust a gândit această gamă să ajute utilizatorul și să-i găsească metode inteligente de a-și desfășura metodele le lucru mai eficient.

Clever You

Ozaa vine, după cum spuneam, într-o cutie de carton de dimensiuni reduse, pe care avem imaginea produsului și o etichetă mare cu “Rechargeable” și numele produsului plus 3 dintre avantajele pe care le oferă acesta: 10M Wireless, Confortable Design și Silent Click Buttons.

Pe latura de sus avem o agățătoare pentru expunerea în magazinele retail și două mesaje drăguțe din partea producătorului, iar pe cea de jos avem codul de bare. Pe lateralele cutiei avem o imagine cu partea din stânga a mouse-ului, respectiv menționate, din nou, acele 3 specificații highlight.

Pe partea din spate ni se confirmă că este vorba de un mouse wireless cu baterie reîncărcabilă și cu un design confortabil, prietenos cu mediul, ușor de utilizat și cu posibilitatea de a comuta DPI-ul în 4 trepte. Sunt menționate și conținutul pachetului și sistemul minim necesar pentru a putea utiliza produsul.

În cutie, într-un cofraj de carton găsim un User Guide, cablu USB – micro-USB, receiver-ul USB wireless și mouse-ul într-o punguță pentru protecție.

Aspect

Am deschis articolul discutând despre dimensiuni și o situație în care se poate afla mulți dintre voi: își doresc confortul și dimensiunile unui mouse normal/de PC la laptop. Ei bine Ozaa rezolvă acest aspect pentru că are dimensiuni mai mari și un nivel de confortabilitate ridicat datorită calității materialelor folosite și a formei ergonomice. Specificat ca fiind un produs premiul, Ozaa are o formă și un design deosebite combinând materiale de plastic de calitate și culorile negru, gri închis și argintiu într-un mod plăcut.

În partea de jos, de jur împrejur, Ozaa are o zonă cu mici proeminențe pentru o stabilitate mare atunci când e ținut în mână și utilizat, oar în partea de sus observăm logo-ul Trust în zona unde vine palma, iar în partea de sus, spre față, avem rotița de scroll cu margini argintii și acoperită cu o zonă cu proieminențe pentru o priză bună cu degetul. Deasupra ei avem un buton rotund care schimbă DPI-ul în 4 trepte. Tot acolo se află și un LED de stare. Rotița de scroll are și funcția de buton.

În partea din față avem portul micro USB pentru conectarea cablului pentru încărcare, sau utilizare, iar în partea din stânga avem două butoane pentru Back/Forward și o rotiță, precum cea de scroll – cu margini argintii și acoperită cu o suprafață zimțată.

Pe talpa lui Ozaa avem 4 piciorușe mari de teflon, senzorul optic și un switch On/Off.

Arată foarte bine și se simte într-adevăr confortabil în mână și are o greutate la care nu poți face balanță decât prin alegerea uneia dintre cele 4 trepte de DPI, în funcție de tipul de mouse pad folosit.

Tehnic

Ozaa are dimensiunile de 77mm x 46mm x 118mm și cântărește 99g, este ergonomic și poate fi folosit atât pe fir cât și wireless cu ajutorul receiver-ului USB din pachet.

Mouse-ul dispune de un senzor optic cu 4 trepte DPI (800, 1200, 1600, 2400) și este pentru cei care folosesc mâna dreaptă și poate fi folosit în mai multe tipuri de moduri (grip): palm, claw, finger.

Are 6 butoane silențioase (left, right, mid, forward, backward, dpi) și scroll (vertical) și include un scroll pentru orizontală și dispune de un mic LED de stare, atunci când este folosit/încărcat pe fir.

Bateria internă este de 450mAh și o rază de funcționalitate wireless de 10m de la locația reveiver-ului USB.

Dispune de 4 piciorușe de teflon, poate fi utilizat pe orice suprafață, este compatibil cu Chrome OS, Windows, Mac OS și poate fi folosit la laptop și pc.

Trust Ozaa este disponibil în trei variante de culori: Alb, Albastru și Negru (varianta primită de noi la testare).

Testare

La birou sau la școală îți dorești ca laptop-ul și mouse-ul să deranjeze cât mai puțin pe cei din jur, adică să fie cât mai silențioase și este important, de asemenea aspectul și confortabilitatea, la cel din urmă acesta constând nu numai în ergonomie ci și la o utilizare fără fir, dacă este posibil.

Trust Ozaa le știe pe toate, dar vom analiza treptat cât mai multe dintre aceste aspecte. Începem întâi despre cum arată și se simte Ozaa în mână, iar aici prima noastră reacție a fost de genul “Not bad, not bad at all!”. Ozza arată excelent în mână. Materialele folosite se simt plăcut la atingere, avem acea zonă unde vine degetul mare, respectiv unde vine degetul mic și mijlociu, care este cu mici proeminențe care asigură o stabilitate bună la utilizare și pur și simplu se mulează bine în palmă. Se simte ca un mouse premium de PC, în prima instanță, dar se potrivește la fix și lângă un laptop.

Pus pe un PC, cu un monitor mare și rezoluție 4K, pe care deobicei folosesc mouse setat pe DPI 2500, Ozza pare o leaaaaaacă mai lent pentru gustul meu, deși are DPI maxim 2400. Testat atât pe birou, direct, cât și pe mouse pad rigid, din plastic cât și din material textil, Ozaa este responsive în toate cazurile, numai că rămâne acel micuț inconvenient al DPI-ului scurt. Utilizat pe un laptop de office, în schimb, mouse-ul este perfect, indiferent de suprafața pe care e folosit.

Conectarea se face fie prin cablu, fie prin receiver-ul USB, a doua metodă fiind cea mai bună, iar când mouse-ul rămâne fără baterie, conectezi cablul și-ți continui treaba până când se încarcă bateria. Odată conectat receiver-ul la PC/laptop, Windows 11 îl detectează și pune în funcțiune imediat.

Butoanele, neprogramabile, sunt foarte silențioase, la fel și scroll-urile, cel pe orizontală fiind nevoit să-l folosesc cel mai puțin, cel puțin în Windows 11, pe PC și laptop. Browsing-ul este foarte plăcut, la fel și aplicațiile de socializare, sau cele de tip Office. Click-urile silențioase sunt o plăcere de utilizat și alături de o tastatură la fel de silențioasă, îți poți desfășura treaba în liniște.

DPI-ul, la urma urmei, ține foarte mult de tipul de utilizator și preferințele sale. Spre exemplu, poate ești genul de persoană căruia îi place să patineze cu mouse-ul pe suprafețe mari, sau poate preferi să faci totul doar din încheietură. Piciorușele de teflon sunt foarte bune și rezistente și compatibile cu orice suprafață, iar o balanță potrivită între suprafața de utilizare și DPI aduce pace și armonie într-o sesiune de teme, browsing sau pur și simplu treabă de birou.

Bateria se încarcă repede și are o durată de viață destul de măricică, dimensiunile mouse-ului permițând includerea uneia mai mare (450mAh), dar v-am spus, există o continuetate în muncă atunci când trebuie să conectezi mouse-ul pe fir pentru încărcare/utilizare. LED-ul de stare te ajută să știi când te lasă bateria, respectiv când se încarcă și e încărcată complet, după ce-l conectezi pe fir.

Ozaa are o greutate destul de măricică ceea ce-i asigură o stabilitate bună dar necesită o forță mai mare a mâinii, cel puțin comparabil cu un mouse de gaming cu greutate mai mică. Utilizarea pe durată mai mare de timp nu aduce nici discomfort, pentru că mouse-ul se mulează bine în palmă și nu am avut vreo problemă legată de conexiunea wireless sau pe fir.

Dacă tot eram în teste cu Ozaa, am zis hai să testăm rapid și niște joculețe de strategie/RPG să vedem cum se comportă în ele. Grim Dawn, Diablo III, Command & Conquer: Red Alert Remastered și Warcraft III Reforged s-au controlat bine cu mouse-ul și speram să se poată utiliza și acel scroll orizontal la ceva, dar n-a fost să fie.

Fie că-l folosești pe laptop sau la PC, Ozaa e bun la ambele și-mi place mult că e silențios, are un design mișto și se simte ca un mouse premium datorită atât materialelor folosite cât și a funcționalității.

Concluzie

Ozaa este mouse-ul wireless silențios perfect la PC și laptop în Windows 11, în regim Office, dar poți să evadezi și prin jocuri casual cu el. Faptul că e wireless, se încarcă repede, e frumos ca aspect și confortabil nu pot decât să te facă fericit ca utilizator și te ajută să-ți faci treaba așa cum trebuie.

Trust Ozza se poate comercializa la un preț de aproximativ 100 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.