După ce am testat Tenda Beli Smart Wi-Fi Light Switch – “Un întrerupător inteligent pentru un stil de viață modern” pentru că-ți oferă posibilitatea să controlezi orice fel de lumini ai (fie ele cu becuri inteligente sau incandescente) cu ajutorul asistenților vocali sau a aplicației de mobile”, cei de la Tenda vin cu o propunere alternativă interesantă care se axează mai mult pe opțiunea de diminuare a lumii prin comenzi tactile sau vocale.
Dispozitivul este Tenda Beli Smart Wi-Fi Dimmer Switch SS9 și vine într-o cutie de carton asemătoare Switch-ului: neagră, din carton tare pe care avem logo-ul Tenda și Beli; e imagine cu dispozitivul și pictograme care ne atrag atenția că este compatibil cu asistenții vocali de la Amazon și Google, Alexa respectiv Google Assistant. Tot pe cutie sunt specificați cei trei pași pentru instalare și utilizare care constau în: Descărcarea aplicației Beli din App Store sau Google Play, Instalarea întrerupătorului și conectarea la rețea. Pe cutie avem disponibil și un cod QR pentru descărcare rapidă a aplicației Beli.
Tot pe cutie sunt precizate și specificațiile produsului și ce conține pachetul, dar și 4 dintre avantajele pe care le aduce acest dispozitiv: Control vocal, Acces de la distanță, diminuarea luminii prin atingere și programarea luminii.
În cutie se află un Ghid de Instalare Rapidă și o foaie cu stickere pentru conexiuni. Bineînțeles, este și dispozitivul fixat într-un cofraj de carton și protejat de o punguță. Tot în cutie găsim și două șuruburi de prindere și mențiunea că dispozitivul utilizează sistemul european de alimentare.
Din punct de vedere al aspectului, SS9 are o formă pătrată a carcasei exterioare, în exterior fiind disponibil un cerc cu LED cu funcție de apăsare ușoară prin click, dar și atingere, iar în interior – partea care intră în duză și unde se conectează firele este și ea mai mică, pătrată și nu foarte adâncă. Sistemul poate fi montat atât în duzele rotunde din perete cât și în cele pătrate.
Aspectul este simplu și elegant, predominând culoarea albă, confecționarea fiind dintr-un plastic tare, în exterior materialul fiind plăcut la atingere, cel puțin în zona aceea utilizabilă tactilă.
În partea din spate, cea de conectare în funcție de tipul de conexiune, putem conecta două becuri, pentru fiecare existând o conexiune cu șurub pentru masă, și câte una pentru firul fiecărui bec. Ne putem folosi de acele stickere pentru a ne fi ușor să facem legăturile. Pentru prinderea pe perete este nevoie să înlăturați capacul exterior, prins cu cleme de partea de aluminiu din spate, pe care o prindeți în cele două șuruburi de duză (contează ce tip este pentru a se potrivi montarea), apoi după ce ați strâns bine șuruburile, vine capacul exterior care se prinde cu clipsuri de plastic. Dacă totul decurge normal – vă puteți ajuta de acel Ghid de Instalare explicativ, se va aprinde LED-ul și va clipi până când se face conectarea la router-ul wireless local (musai prin 2.4G). Odată ce conectarea este făcută cu succes, LED-ul va rămâne aprins și funcțiile tactile și click-ul se vor activa.
Instalarea și configurarea aplicației Beli se va face exact cum a fost în cazul Switch-ului, odată încheiată cu succes putând să extindem funcționalitatea dispozitivului. Spre exemplu putem să controlăm dispozitivul de la distanță, să configurăm criterii de programare, respectiv să-l facem compatibil cu asistenți vocali despre care am pomenit mai sus. Pentru a putea realiza acest lucru, configurarea se face prin aplicațiile Amazon Alexa, respectiv Google Assistant de unde se adaugă dispozitivul nostru.
Din punct de vedere tehnic, modelul S99 are dimensiunile 86x86x42.6mm, funcționează la 220W, respectiv 300W (incandescent), având capacitate maximă de 10A, cu un imput între 200 și 240V (50hx, 2.6A Maxim).
Controlul se face atât prin apăsarea de tip click care aprinde/stinge lumina, iar diminuarea se face prin atingerea acelei bare LED și culisarea sus/jos, însă, o știm bine cu toții, comanda vocală este cea care ne interesează pe noi, iar eu am norocul de a avea atât Alexa cât și Google și l-am putut testa fără probleme. Comenzile sunt puține, dar nici că era nevoie de mai mult. Poți aprinde/stinge lumina – eu i-am dat denumirea “Lights”, așadar comanda e, spre exemplu “Alexa/Hei Google Lights On sau Off” și se-ntâmplă minunea. O altă comandă este cea pentru diminuarea sau accentuarea luminii, iar comanda o poți da sub forma “Alexa/Hei Google Lights” apoi valoarea (ex. 25/50/100) nefiind nevoie să spui și “percent”.
Becurile folosite în test sunt becuri LED normale (non-smart) și eficiența Dimmer-ului a fost maximă răspunzând aproape instant la comenzile vocale și imediat la cele tactile/click. Vă întrebați, probabil, ce se întâmplă dacă nu mai merge router-ul sau nu este internet, în acest caz putând să controlezi SS9 doar tactil sau click (nu am fost pus în această postură de-a lungul testelor).
Ca un fel de concluzie, SS9 vine la fix pentru cei care nu vor să se mai complice cu becuri individuale smart și/sau cu telecomenzi și preferă să facă totul, simplu, din întrerupător. Și ca s-o zicem pe față, și prețul tinde mai mult spre opțiunea Dimmer-ului pentru că acesta se comercializează undeva la prețul de 150 lei.
Acest model Tenda Beli Smart Wi-Fi Dimmer Switch SS9 este EU, așadar ar trebui să nu existe probleme de conectare însă trebuie să atrag atenția că, contează duza din perete și e important să fie o conexiune corectă, recentă, a sistemului electric la locul unde se dorește montarea SS9. Atenție, de asemenea și la router-ul pe care se dorește conexiunea cu Dimmer-ul, acesta necesitând neapărat o conexiune 2.4G.