Primăvara acestui an a fost plină de evenimente și lansări importante în domeniul device-urilor mobile, iar Samsung a ales și el luna aprilie pentru a-și prezenta un smartphone cu care merită se mândrească. Este vorba mai exact de A33 5G – subiectul acestui articol, despre care abia așteptăm să vă spunem! Începem!
Pachet
După o rețetă de succes (?) în care alimentatorul smartphone-urilor mobile nu mai are ce căuta în pachet, A33 vine acum într-o cutie super-slim culoarea predominantă rămânând alb – o caracteristică a seriei A. Pe cutie avem o imagine cu terminalul în cauză și numele modelului, sigla este și ea prezentă pe toate laturile și pe un sticker vedem modelul exact, în cazul nostru cel în nuanța Awesome Black cu 6GB Ram și 128GB memorie de stocare internă.
În cutie avem o cutiuță cu un Ghid Rapid de Pornire, cheița pentru SIM și câteva informații utilile, dar și cablul de date/alimentare USB-C – USB-C. Sub cutiuță este prezent smartphone-ul A33 într-o folie care se dă jos la prima utilizare.
Simplu, curat, fără alimentator, căști, adaptoare și alte “nebunii”, Samsung a optat pentru un ambalaj/pachet mai… portabil ca niciodată.
Aspect
Nu știu voi, dar personal seria A a reușit dintotdeauna să vină cu un aspect plăcut, atrăgător și în variante de culori ale capacului cât să acopere atât un look serios, dar și unul fun, distractiv. La fel se aplică și în cazul lui A33, acesta venind în variante Black, White, Blue, Peach – primele două fiind clar pentru cei care-și doresc ceva mai neutru, iar ultimele două pentru tineri, studenți sau oricui își dorește un companion mobil mai… vesel.
În cazul nostru, acel Awesome Black arată bine pe spate, modelele A33 și A53 având camerele grupate într-o zonă de aceeași nuanță cu restul capacului spate fiind ieșită foarte puțin în relief. Arată foarte bine și simplitatea și nuanțele culorilor le face potrivite pentru orice palmă. Pe spate, pe mijloc, este presentă și sigla Samsung, și avem pe lângă cele 4 camere și un LED Flash.
Capacul de plastic de pe spate se unește cu display-ul printr-o ramă de plastic de aceeași culoare, trecerea fiind lină și device-ul deloc gros. Colțurile rotunjite, la fel și rama, îi oferă o formă generală atractivă și la primele încercări, în mână stă bine, deși există șansa să alunece într-o mână mai micuță. Pe latura din dreapta avem butonul pentru sunet +/- și cel de Power, pe latura de sus este prezent un microfon și sertarul pentru SIM, iar pe cea de jos avem un difuzor, port-ul USB-C și alt microfon.
Display-ul este încadrat de o margine (bezel) subțire, în partea de sus, central, fiind camera selfie și senzorii, dar și difuzorul pentru convorbiri. În partea de jos, pe centru, este ascuns senzorul optic pentru amprentă.
Aspectul general îmi place mult, mai ales la varianta de această culoare, Black, pentru simplitatea și acel design din zona camerelor principale.
Tehnic
159.7 x 74 x 8.1 mm sunt dimensiuni excelente pentru un mobil, în ziua de astăzi, iar cu o greutate de 186 g chiar nu ai de ce să te plângi că e mare, butucănos, greu, sau mai știu eu ce dezavantaj. A33 are rama și capacul spate de plastic, display-ul fiind însă protejat de Gorilla Glass 5 și mai mult de atât, device-ul este certificat IP67 (rezistent la praf și apă).
Ca chipset pentru A33 s-a optat pentru Exynos 1280 (5 nm), iar la GPU are Mali-G68, memoria RAM variând între 4 și 8GB, memoriile de stocare putând fi alese între 128 și 256GB putând să fie extinse prin microSDXC.
Display-ul este Super AMOLED de 6.4 inch cu o viteză de 90Hz și suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixeli cu o densitate a acestora de 411 ppi. Dispune de difuzoare stereo, iar la conectivitate avem 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, USB Type-C 2.0, Bluetooth 5.1, NFC și A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS.
La senzori, pe lângă cel optic de amprentă din display, sunt prezente și accelerometru, gyroscop, compas și de proximitate, iar bateria este de Li-Po 5000 mAh cu suport Fast charging 25W.
Camera principală este formată din 48 MP, f/1.8 (wide), 8 MP, f/2.2 (ultrawide), 5 MP, f/2.4, (macro) și 2 MP, f/2.4, (depth), iar cea Selfie este de 13 MP, f/2.2, (wide), filmările putând fi făcute la 4K@30fps, 1080p@30/60fps. Camera selfie nu are suport pentru 60fps și nu lipsește LED-ul flash, iar sistemul de operare rulat este Android 12 cu One UI 4.1.
A33, din punct de vedere tehnic oferă cam tot ce are nevoie orice tip de utilizator casual, iar pentru un plus de performanță există și versiunea A53, lansată odată cu A33.
Testare
Seria A este dedicată celor care-și doresc un terminal care să le acopere nevoile elementare și A33 este mobilul perfect pentru oricine fiind o combinație perfectă între un aspect plăcut și performanțe bune.
În mână, A33 este foarte frumos, plăcut la atingere și eu îl țin bine în palma mea, însă cei cu mâinile mai mici există șansa de a le aluneca, opțiunea cea mai bună fiind un husă de protecție. Husa o recomand, însă, oricum, având în vedere cazul de față în care rama și capacul spate sunt de plastic. Husa nu numai că poate proteja în caz de lovituri, dar și estompează zona camerelor făcând terminalul stabil atunci când e folosit pe o suprafață plană. Varietatea de culori, este, de asemenea, un avantaj foarte mare, cele două colorate potrivindu-se la fix celor care vor ceva de “fun”.
Fiind ușor, crește portabilitatea și aici intervine și capacitatea bateriei – 5000 mAH fiind excelent, dar nici chiar de 2 zile cum spune Samsung în prezentarea produsului, cel puțin, nu la o utilizare medie. În orice caz, bateria se descurcă minunat la o zi de utilizare peste medie, atât cu convorbiri, browsing și în scopuri multimedia, iar suportul Fast charging 25W asigură o încărcare rapidă cu condiția să aveți și un alimentator capabil de așa ceva.
Pe lângă aspect, laude merg și la display-ul Super AMOLED încăpător care oferă nu numai o rezoluție bună, dar și culori, luminozitate și un contrast bun atunci când folosești A33 pe afară. Spațiul de lucru este mai mult decât de ajuns, utilizarea în scopuri office, dar și browsing și social media fiind o adevărată plăcere. Dimesiunile display-ului contează și atunci când vrei să vizionezi fișiere media, să te joci sau în cazul videoconferințelor – o activitate foarte populară în ultima perioadă.
Camera selfie și microfoanele se descurcă minunat în cazul utilizării WhatsApp, Zoom, Messenger, oferind celor din spatele ecranului, o imagine clară, la fel și sunet și partea aceea de Fun, despre care vă ziceam, vine din partea unui mod foto realizat special de Samsung. Evident, pentru a putea să te bucuri la maxim de experiențele de mai sus, ai nevoie de conexiune bună și transfer rapid, streaming-ul având nevoie de performanță, iar A33 livrează fără probleme prin acel 5G la datele mobile, dar și Wi-Fi-ul rapid. Am făcut chiar și un test de Speed Net pe un router cu o conexiune de 1GB, la o distanță de aproximativ 2-3 metri de acesta:
Streaming-ul contează și pentru vizionarea de materiale video de pe YouTube, Netflix, HBO MAX, Disney+ sau Amazon Prime Video, dar și pentru audio cum ar fi în cazul playlist-ului preferat de pe Spotify, aici difuzoarele stereo chiar dacă nu au o putere prea mare, se aud clar, iar conectat la căști bune experiența îmbunătățindu-se și mai mult datorită suportului Dolby Atmos.
Viteza contează și atunci când dai drumul la jocuri (Game Booster intră în acțiune), fie vorba de transfer de date sau display (90Hz), iar Asphalt Legends (din Google Play), rulând excelent pe A33, la fel și alte jocuri inclusiv din magazinul Galaxy Store. Testele de jocuri le-am dus chiar și mai departe, după conectarea unui controller PS5 via Bluetooth, cu aplicația NVIDIA GeForce NOW RTX 3080, unde am pus la încercare titluri precum Control, God of War, Outriders, Death Stranding și altele și A33 a reușit să reziste cu brio testului.
Android 12 cu One UI 4.1 este de o maturitate și simplitate demnă de apreciat, chiar dacă nu ai mai utilizat niciodată acest sistem de operare Google cu UI-ul Samsung, te obișnuiești imediat. Samsung vine și cu o selecție de aplicații proprietare care ajută și acestea la o experiență cât mai fluentă și ușoară și oferă și suport clienților device-urilor sale.
Camera foto principală (mai exact 4) e împărțită în așa fel încât să ofere utilizatorului imagini cât mai bune fie că fac poze de la distanță sau aproape sau pe timp de zi sau de noapte, iar pornirea A.I.-ului vine cu și mai mult ajutor. Pe lângă acel mod Fun, Samsung oferă și moduri rapide de fotografiere, dar și un mod profesional de filmare/fotografiere pentru cei care vor să experimenteze cu camera. Am făcut câteva capturi în diferite moduri de fotografiere (portrait, zoom, panoramic, macro etc), dar și două capturi video atât în full HD cât și în 4K:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
După cum observați rezultatul este unul bun, cadrele le-am luat cu minim de efort și imaginile vorbesc de la sine. Culorile sunt parcă un pic mai vi decât cele naturale, iar contrastul le accentuează și mai mult transformând pozele în mici opere de artă. Ca un cowboy cu A33 în teacă, dacă apare ceva de pozat, două-trei click-uri și ai apăsat pe declanșator cu șanse mari de rezultate plăcute.
Admirabil pentru toată lumea
Mi-a făcut deosebită plăcere să utilizez și să testez A33 pentru că este un terminal pe care-l poate folosi și mulțumește pe oricine, Samsung fiind un brand cunoscut și apreciat care cunoaște cererea clienților și le oferă acestora ceea ce-și doresc.
Concluzie
A33 nu numai că aduce zâmbete și Fun în viața posesorilor cu diferite scopuri de utilizare, dar se declară un companion de nădejdie și pentru cei care lucrează la birou sau învață la școală.
Cu un aspect plăcut, un display performant, o cameră bună, dar și un sistem de operare matur și simplu de înțeles și de utilizat, A33 este o opțiune de luat în considerare la acest moment și de urmărit pe viitor.
Samsung Galaxy A33 5G se comercializează în România la prețuri în jur de 1000 lei, în funcție de configurația aleasă.