Ascultă acest articol


Căștile wireless sunt practic noul standard când vine vorba de portabilitate. Căștile cu fir, port jack intră ușor și sigur în filele audiofile ale istoriei și ne îndreptăm toată atenția la tehnologia actuală, cea Bluetooth pe care o întâlnim nu numai la căști ci e folosită pentru împerecherea a mai multor tipuri de device-uri.

Ne vom îndrepta atenția către o pereche de Earphones Wireless realizate de un brand cu mare potențial, vivo, care este prezent pe piață și cu un portofoliu de telefoane smart foarte foarte promițătoare (ex. vivo X60 Pro 5G pe care l-am testat și noi și care ne-a impresionat). Este vorba despre vivo TWS 2 ANC pe care le-am avut în teste și despre care abia așteptăm să vă spunem datalii. Începem!

Pachet

TWS 2 vin împachetate într-o cutie micuță, albă, confecționată dintr-un carton tare și are imprimat pe capac o imagine cu căștile, logo-ul și denumirea modelului. Pe una din laturi este un sticker cu codurile de bare, ce conține pachetul, modelul și culoarea (Starry Blue în cazul nostru, există și opțiunea Moonlight White). Pe spatele cutiei avem logo-ul Bluetooth – modalitatea de conectare și denumirea și adresa distribuitorilor din diferite țări, inclusiv România. Tot aici avem și un mic cod de bare QR care duce către aplicația dedicată vivo Eartphone APP – Android.

Deschidem cutia și avem o cutiuță în care sunt User Manual & Warranty Card, apoi într-o cartonaș cu decupaj sunt prezente căștile acoperite cu o țiplă care se dă jos la prima utilizare. Îndepărtarea acelui cartonaș decupat oferă acces la un cablu scurt pentru încărcare USB-C – USB și trei perechi de capete siliconate interschimbabile (ear-caps) de diferite dimensiuni într-o mică punguță.

Aspect

Nu știu cum arată versiunea de culoare Moonlight White, dar pot să presupun că sunt oarecum comune – albul este o culoare populară când vine vorba de acest tip de device-uri audio, dar ce pot să vă zis sigur este că Starry Blue arată într-un mare fel! Combinația de negru și albastru în dégradé arată superb pe cutiuța de depozitare și încărcare, dar observabil și pe căști. Cu o formă de săpunel de dimensiuni reduse, cutiuța TWS 2 are în partea de jos portul USB-C, iar pe partea din față, pe mijloc, scris cu un font șters, avem logo-ul vivo; dedesubt un butonaș pentru conectare, iar deasupra un mic LED de stare multifuncțional.

Căpăcelul se ridică ușor și avem căștile care se conectează magnetic cu cutiuța cu o zonă de contact situat pe piciorușul căștilor. Căștile sunt de tip in-ear (intraauriculare) cu doape din silicon interschimbabile (varfuri moi și flexibile) putând alege dintre mai multe mărimi să se potrivească urechilor purtătorului. Căștile, de asemenea în dégradé foarte greu sesizabil de negru și albastru, au trei microfoane aproape invizibile pentru captarea sunetului și anularea zgomotului de semnal, bețișorul având funcții tactile atât pentru presiune – press – (pentru conversații, muzică) cât și pentru glisare – swipe – (volum).

Foarte plăcute ca aspect, atât cutiuța cât și căștile în sine, care au și o formă interesantă care ajută și la o poziționare mai bună în ureche, dar și controlul tactil cu ușurință.

Tehnic

Cutiuța TWS 2 are dimensiunile de 60 x 24.3 x 45.4 mm și cântărește 41.9 grame, iar căștile măsoară fiecare 23.8 x 22.2 x 30.2 mm având 4.7 grame fiecare.

Căștile sunt de tip in-ear (intraauriculare) și fiecare are câte 3 microfoane încorporate pentru conversații și anularea zgomotului de fundal (ANC – Active Noise Cancellation) pe 3 niveluri și sunt certificate IP54 (rezistente la praf și apă). Difuzoarele sunt de 12.2mm cu suport aptX, iar conexiunea se face prin Bluetooth 5.2. Beneficiază de DEEP-HD Audio, Google Fast Pair și Google Assisant, iar controlul este tactil și de presiune. Integrat în căști sunt și doi senzori capacitivi pentru Wear Detection, iar acestea au baterii integrate de 43mAh. Un alt avantaj al căștilor este posibilitatea de conectare la două device-uri simultan și comutarea între acestea.

Pe cutiuță avem un buton pentru conectare, LED de stare și port USB-C pentru încărcare. Cutiuța integrează o baterie de 485mAh, iar căștile au o durată de redare cu ANC oprit de 7.3 ore și 4.1 pore cu ANC pornit și 29 de ore dacă se efectuează încărcări în cutiuță. Încărcarea completă a cutiuței se realizează în 110 minute, iar a căștilor în cutiuță de 60 de minute.

Pe cât de micuțe sunt pe atât de încărcate de tehnologie și elemente performante sunt, așadar ne așteptăm la rezultate audio bune spre foarte bune. Auzim imediat!

Testare

Sunt utilizator de ceva vreme al acestui tip de căști, in-ear, wireless și am și avut plăcerea să testez câteva modelele de la branduri diferite până acum, deci am o oarecare opinie formată și așteptări când vine vorba de noi produse lansate. După cum am spus, vivo mi-a lăsat o impresie foarte plăcută legată de calitatea produselor sale, cel puțin când vine vorba de smartphone-uri, deci mare mi-a fost încântarea când mi s-a propus să testez TWS 2 ANC.

În mână, cutiuța TWS 2 e ca un mic săpunel și nu cântărește deloc mult, lucește frumos și acea combinație de culori negru-albastru, care se întâlnesc la mijloc, îmi place mult. Căștile sunt și ele micuțe și ușoare și am spus că au o formă interesantă gândită să stea bine în ureche dar și să-ți ofere acces rapid și ușor la funcțiile cele mai folosite la căștile audio. Cutiuța e ușor de manipulat și încape în orice buzunar și mi-aș fi dorit totuși un cablu de încărcare negru pentru acest model. Și apropos de cablu, foarte scurt, nu înțeleg pe ce motiv, cum pui la încărcat cutiuța vei coborâ la nivelul alimentatorului, dar se presupune că probabil ai un laptop și va fi la îndemână să efectuezi încărcarea la portul USB al acestuia.

 

Conectarea se face extrem de simplu, cel puțin la device-urile mobile (smartphone/tabletă) cu sistem de operare Android, având suport pentru acel Google Fast Pair, în momentul când deschizi capacul cutiuței, și ai lângă tine telefonul sau tableta cu Bluetooth-ul pornit, va apărea instant o notificare în care se cere permisiunea de a împerechea căștile cu dispozitivul. Două-trei touch-uri și asta a fost tot. În caz că, cumva, nu funcționează treaba, conectarea clasică prin Bluetooth se poate efectua ajutându-te și de acel butonaș de pe cutiuță.

Odată conectarea făcută se recomandă instalarea aplicației vivo Eartphone APP pentru Android care se face din Google Play, imediat fiind nevoie să urmezi câțiva pași simpli pentru a introduce TWS 2 ANC acolo. Odată făcută împerecherea vom vedea nivelul bateriei la fiecare cască și cutiuță și putem seta Noise Control între cele trei trepte: Transparency, Disabled sau Noice Cancellation. Există posibilitatea de a opri/porni acel Wear Detection care, atunci când dai o cască jos, să se oprească spre exemplu muzica care se va relua atunci când vei pune casca la loc în ureche. Există și câteva preset-uri pentru sunet de unde poți alege în funcție la ce utilizezi căștile (jocuri, convorbiri, muzică, filme) și poți face update de firmware dacă este disponibil vreunul. De asemenea, poți configura tu controlul tactil și de presiune cu comenzile care le dorești.

Un avantaj este și posibilitatea de a comuta între două device-uri la care TWS 2 sunt conectate și ai la îndemână cele trei preseturi Mega Bass. Clear Voice și Clear Highs pe care să le folosești în cazul utilizărilor multiple. Spre exemplu, muzica din Spotify se aude mai bine cu Mega Bass, mai ales dacă e muzică Hip-Hop sau Electronică, iar dacă preferi să urmărești știri, podcast-uri sau clipuri, poți comuta pe Clear Voice pentru a înțelege ce se vorbește, iar la Clear Highs poți comuta când asculți muzică Rock, instrumentală sau când nu vrei să fi deranjat de bași și să te concentrezi pe instrumentele muzicale.

Studio Sound

Claritatea sunetului este excelentă mai ales dacă materialul audio/video redat este la o calitate înaltă, spre exemplu filmele și serialele Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, Disney+ și YouTube fiind o adevărată plăcere de ascultat pe TWS 2. Se aplică și în cazul redării de muzică, bineînțeles, iar în cazul jocurilor latența scăzută face ca sunetul să fie redat instant cu ceea ce se întâmplă pe ecranul smartphone-ului/tabletei.

Testele le-am făcut pe un smartphone, o tabletă, Nintendo Switch Lite și un smart TV, iar conectarea pe ultimele două s-a făcut în parametrii standard, rapid și fără probleme. Redarea a fost plăcută și nu am întâlnit inconveniențe, de menționat aici fiind că nu funcționează sau nu funcționează cum trebuie comenzile tactile și/sau de presiune – reglajul fiind făcut din consolă, respectiv TV.

Calitatea sunetului m-a convins, însă pot să fac o mică paranteză să precizez că volumul maxim a fost ușor mai scăzut decât în cazul altor device-uri portabile de acest gen, iar controlul touch și de presiune mi s-au părut aproape perfecte atunci când am utilizat căștile pe mobil sau tabletă. Touch-ul de volum este foarte responsive și controlul prin ciupit mi s-a părut bine plasat și gândit, la fel și posibilitatea de a opri/porni acea opțiune de Wear Detection – astfel putând, spre exemplu, să folosesc doar o singură cască, dar și să reduc consumul bateriei atunci când dau repede căștile jos (sau una dintre ele).

Distraction Free

ANC-ul deobicei îl folosesc pe transparent, dar au fost cazuri în care era gălăgie prea mare pe afară și l-am activat și chiar izolează bine zgomotul de fundal, oferindu-ți plăcerea de a te bucura de muzica și fișierele tale media, însă în cazul conversațiilor cel din capătul firului având oarecare probleme să înțeleagă ce spun. Situația se schimbă însă, în cazul convorbirilor, dacă în fundal nu sunt zgomote foarte puternice, acestea putând fi izolate destul de bine pentru a face conversația mai clară. Conversațiile sunt plăcute auditiv și în cazul conferințelor video prin aplicații precum Messenger, Zoom sau WhatsApp.

Bateria căștilor a ținut destul de mult, după o zi plină de ascultat muzică, conversații telefonice plus jucat ceva și urmărit un episod de serial, acestea au necesitat depozitarea la cutiuță pentru încărcare. Contează, bineînțeles, dacă lași ANC-ul pornit, consumul fiind mai mare. Cutiuța se încarcă și ea decent de rapid, în general punând-o la încărcat peste noapte, a doua zi fiind gata să-mi ofere back-up la căști.

 

Concluzie

TWS 2 ANC bifează câteva dintre cele mai importante elemente necesare în cazul căștilor wireless și anume: un aspect plăcut, redare de calitate a sunetului și o portabilitate peste medie datorită unor baterii bune și nu în cele din urmă, un ANC capabil să-ți ofere liniștea de care ai nevoie să-ți asculți playlist-ul preferat în medii mai aglomerate.

vivo TWS 2 ANC se comercializează în România la un preț de aproximativ 600 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.