“În mitologia germanică, Thor (norvegiana veche: Þórr) este zeul æsir asociat cu fulgerul, tunetul, furtuna, copacii și pădurile sacre din păgânismul și mitologia germanică, puterea, protecția omenirii, fertilitatea.” – Wikipedia

Ei bine, despre Thor vom vorbi în rândurile care urmează și nu, nu despre Thor-ul mitologic, nici cel din benzile desenate sau intepretat de Chris Hemsworth în Marvel Cinematic Universe ci despre un alt fel de Thor – unul… mecanic! Genesis Thor 400 RGB Mechanical Gaming Keyboard – este zeul recenziei noastre de astăzi și abia așteptăm să vă spunem despre el!

Pachet

Fulgere, tunete… nu e cazul când vine vorba nici de aspectul ambalajului acestei tastaturi mecanice, Thor 400 RGB purtând culorile tematice Genesis și anume negrul, gri și roșu, cutia fiind una confecționată din carton destul de grosuță și cu un gramaj ridicat.

Pe partea din față avem sigla Genesis și o imagine cu tastatura, lângă care observăm și o mică pictogramă cu RGB – Prismo Effect și alta cu RED Mechanical Switches pentru a ne atrage atenția că avem de-a face cu un device iluminat colorat, respectiv de switch-uri RED la taste.

Dacă pe cele 4 laturi mici ale ambalajului avem trecut “Genesis” și denumirea modelului, scrise mare cu font alb, pe una dintre laturi avem menționate și 4 dintre avantajele oferite de acest device de gaming și anume:

  1. Mechanical Switches
  2. N-Key Rollover
  3. RGB Backlight
  4. Aluminium Body

Pe partea din spate lângă un grafic explicativ despre Kailh Red Switch avem o schemă despre componența tastaturi, specificațiile tehnice și o scurtă descriere a produsului tradusă în mai multe limbi inclusiv cea română.

Deschidem cutia, și într-o punguță moale de protecție avem tastatura cu cablu de conectare USB susținută în laterale de doi bureței moi, iar dedesubt avem un ghid rapid de instalare, o clemă de plasti pentru demontarea tastelor și un wrist-rest magnetic.

Aspect

Thor 400 RGB e o tastatură mecanică de gaming deci ne așteptăm la ceva impresionant, tematic și exact asta ne și oferă Genesis. Nu avem însă culoarea neagră predominantă, cum se generalizează în cazul la astfel de produse de gaming ci un gri metalic pe o placă de aluminiu care servește și ca suport pentru tastele încorporate dar și aduce un pic de greutate pentru stabilitate.

Finisată frumos, nici pătrățoasă dar nici foarte rotunjită la colțuri, Thor 400 RGB arată foarte bine cu acele taste ușor înalte care lasă se se observe culoarea roșie a Switch-urilor, iar în momentul când dai drumul la RGB-uri parcă un roboțel prinde viață.

Pe partea de contact avem taste QUERTY cu NumPad plus 3 bututoane rotunde și un potențometru de volum cu buton integrat – pentru multimedia. Toate sunt aliniate și poziționate în partea dreaptă, deasupra NumPad-ului. Nu lipsește sigla Genesis poziționată între săgețile de direcție și butoanele Del, End, Page Down, care, împreună cu cel de Home sunt responsabile și de setările iluminării RGB, butoanele de direcție stânga și dreapta contribuind și ele. Lângă acestea sunt și cele 3 LED-uri de stare.

Fontul este mare și citeț și tastele spațioase între ele cu o cursă lungă de apăsare dar lină. Pe spate avem 4 piciorușe de cauciuc și 2 rabatabile, care înalță puțin partea din spate, care și ele au, la rândul lor, cauciuc pentru a ține fixată tastatura pe birou. Întreaga parte de jos este din plastic cu un model cu striații, pe mijloc fiind sticker-ul cu codul de bare și denumirea modelului.

Wrist-rest-ul este din plastic cu o textură cu multe găurele și se lipește magnetic de tastatură. Pe partea de contact cu biroul are piciorușe cauciucate pentru stabilitate. Cheița pentru demontarea tastelor este confecționată din plastic ușor maleabil pentru a putea prinde și extrage tastele ușor.

Tehnic

Având dimensiunile 43.5 x 19.3 x 3.4cm și o greutate de 810 g Thor 400 RGB este o tastatură mecanică pentru gameri care folosește Switch-uri Kailh Red și se conectează la PC/Laptop printr-un cablu de 160 cm via USB.

Pentru imprimarea textelor pe taste s-a folosit tehnologia “Double injection”, dispune de memorie internă, materialele folosite sunt plastic și aluminiu și vine cu accesoriu cu un wrist-rest.

Include 108 taste inclusiv cu unele pentru Windows Lock și Multimedia (12 butoane) cu un timp de răspuns de 8ms, putere de apăsare de 45 g și o cursă de 1.8 mm, Genesis dându-le o durată de viață de 50 de milioane de apăsări.

Tastele sunt iluminate RGB în mai multe zone controlul efectuându-se ori prin combinație de taste or, extins, prin aplicația dedicată Genesis Thor 400 RGB.

Testare

Thor 400 RGB este genul de tastatură menită să se potrivească la orice setup/RIG având un aspect plăcut, materiale de calitate și acea iluminare care sincronizată cu RGB-ul celorlalte componente face asortarea mai ușoară.

În mână, tastatura nu e foarte voluminoasă, dar este destul de înaltă datorită tastelor înălțate care lasă să se vadă ușor switch-urile și iluminarea. Tastele sunt așezate la distanță optimă între ele cât să nu fie nevoie să apeși din greșeală pe mai multe, iar funcția N-Key Rollover (Anti-Ghosting) ajută și ea la treaba asta. Wirst-pad-ul magnetic îl pui și-l dai jos imediat mulțumită magneților integrați și stă bine când e montat, dar fiind din plastic nu e la fel de comod cum sunt altele pe perne de gel, sau alte materiale mai moi.

Tastele sunt plăcute la atingere, cu font scris mare și tehnologia de printare ar trebui să ne asigure că acestea nu se șterg… sau cojesc. Apăsarea este destul de lungă dar nu e nevoie de presiune foarte mare, dar mă așteptam să fie un pic mai silențioase când sunt apăsate rapid. Space-ul, ca deobicei, e cel mai gălăgios. Switch-urile folosite contează pentru cei care preferă ceva mai ușor de apăsat și nu foarte înalte, RED fiind perfect pentru aceștia.

Butoanele multimedia sunt binevenite și-atât mai mult acel potențometru pentru volum care integrează și un buton multifuncțional. Bineînțeles, că utilizată în Windows 11 va prezenta un lag între momentul când tu rotești la tastatură și efectul în sistemul de operare Windows, dar în jocuri utilitatea este apreciată. Există opțiune de blocare a tastei Windows și este util atunci când te joci, pentru ca să nu-l apeși din greșeală.

RGB-ul este frumos plasat și se vede clar, mai ales pe întuneric mulțumită tastelor înălțate care permite acest lucru. Acesta poate fi controlat pe zone, iluminarea este prezentă chiar și în rotița de volum și controlul se poate face fie prin combinații de taste, fie, mai amănunțit și unde sunt și câteva jocuri de lumini (inclusiv Prismo), prin aplicația dedicată Genesis Thor 400 RGB (se descarcă de pe pagina produsului). Din aplicație, pe lângă RGB, se poat face și profiluri și MACRO-uri după bunul plac.

Dacă în Windows 11 tastatura funcționează fără probleme, ca orice tastatură în jocuri contează cel mai mult! Așadar, am pus Thor 400 RGB la treabă în jocuri de acțiune și aventură precum Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders, Grim Down, God of War, Control, dar și în câteva strategii și RPG-uri precum Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged, Diablo III unde am făcut câteva shortcut-uri importante pe tastatură. O parte dintre jocuri le-am testat și prin aplicația NVIDIA GeForce NOW RTX 3080, că tot era la îndemână și o folosesc permanent, uneori chiar și pe post de benchmarking. Thor 400 RGB s-a comportat foarte bine în jocuri și, alături de un mouse bun, chiar te poți bucura de o experiență de gaming așa cum trebuie. Ca utilitate, în gaming, aș fi preferat să nu existe zona de NumPad, lungimea tastaturii devenind mai mică și mai ușor de manevrat dar și folosit pe birouri mai mici, cât despre wirst-pad, da, ține mâna mai dreaptă, dar din nefericire nu e foarte confortabilă la utilizarea în sesiuni lungi de joacă.

Timpii de răspuns mi s-au părut mari, la prima vedere, în cartea tehnică, dar în jocuri, LIVE, nu se simte deloc vreun delay/lag Thor 400 RGB fiind destul de sensibilă și rapidă în preluarea comenzilor date/apăsărilor.

Cheița de extras tastele e utilă și funcționează perfect, în caz că vrei să faci modificări sau să mai cureți tastatura din când în când pentru că se strâng scame și praf.

Concluzie

Thor 400 RGB este o tastatură mecanică cu switch-uri bune, atent realizată și cu un aspect frumos. Este responsive, RGB-ul e bogat și luminos și tastele adiționale multimedia sunt binevenite.

Genesis Thor 400 RGB Mechanical Gaming Keyboard poate fi comercializat în România la un preț de aproximativ 400 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.