Ascultă acest articol


Cât de importantă a devenit comunicarea în acești ani grei bântuiți de virusul nemilos? Și nu vorbim aici de comunicarea față-în-față, cu prezență fizică ci de cea de la distanță cu suport video-audio online. Camera video și microfonul au avut și au o însemnătate mare în viețile noastre pentru a ne putea apropia de cei dragi, iar producătorii de astfel de accesorii au făcut tot posibilul să ne ofere o gamă mai largă, mai performantă și la prețuri accesibile pentru toată lumea. Un astfel de producător este Trust, care are în portofoliul său și câteva camere web care ne-au apropiat de prieteni și familie, online.

Unul dintre cele mai noi produse de acest gen este Trust Teza cu focus pe calitatea imaginii pentru că dacă tot ne bucurăm de conversație fie în scopuri personale, fie în joburile noastre, măcar să ne vedem și să ne auzim foarte bine.

Așadar vom discuta astăzi despre Trust Teza 4K Ultra HD Webcam – o opțiune demnă de luat în seamă dacă ne dorim o comunicare video/audio la o calitate foarte bună la PC-ul din dotare.

Pachet

Teza este o cameră web care se montează pe monitor/televizor sau se pune așezată în apropiere, deci e un device de dimensiuni reduse, așadar și ambalajul este unul micuț. În culorile tematice Trust, alb și roșu, Teza vine într-o cutie de carton cu 3 dintre laturile mici roșii, unde sunt trecute cu font alb denumirea produsului, sigla producătorului și trei dintre funcțiile scoase în evidență de Trust: Auto Focus, Dual Microphones și Privacy Filter. Pe latura mică de sus avem o agățătoare pentru expunerea la raftul magazinelor retail, iar pe cea de-a patra latură, albă, avem o imagine cu camera și denumirea produsului, alături de logo-ul producătorului.

În partea din față avem, de asemenea, o imagine cu camera, cele 3 feature-uri, denumirea produsului și sigla, dar și o mică pictogramă cu rezoluția capabilă 4K UHD @30 FPS. De asemenea este specificat că pachetul include și un mini-tripod. În partea din spate, avem o descriere a produsului tradusă în mai multe limbi, două pictograme cu stand-ul inclus și Privacy Filter-ul, un tabel cu specificații tehnice, conținutul pachetului și sistemul operare necesar funcționării și ni se amintește că ambalajul a fost creat pentru a “salva resurse”.

În cutie găsim, într-un cofraj de carton, camera într-o punguță de protecție, cu folie aplicată pentru obiectiv, User Guide, cablu USB pentru date și alimentare și un adaptor USB-A to USB-C, Privacy Filter și mini-tripod.

Aspect

Negru este o culoare neutră și foarte populară când vine vorba de PC-uri și accesorii pentru acestea, așadar pentru această culoare s-a optat și în cazul Teza.

Dispozitivul are atașat un suport flexibil care poate fi montat pe orice trepied care are suport pentru acel tip de filetare (inclusiv pe cel micuț inclus în pachet), dar și fixat pe monitor/TV. Acel suport este prevăzut cu benzi de cauciuc în locurile unde are contact cu marginea monitor/TV și poate fi poziționat și pe birou sau orice suprafață din apropiere. Partea din față a camerei are obiectivul centrat pe mijloc, în laterale perforate fiind integrate două microfoane pentru conversații.

Conexiunea cu TV/PC/Monitor se face printr-un cablu USB și dacă este nevoie, se poate utliliza și adaptorul din pachet. Portul se află în partea din spatele camerei cu o formă generală dreptunghiulară cu laturile mici mai ascuțite. Camera se poate răsuci în toate direcțiile mulțumită unui sistem de prindere pe acel suport flexibil și el, așadar unghiurile de vizualizare sunt largi.

La accesorii, mini-trepied-ul are un design plăcut și pare destul de rezistent construit și include o cheiță de fixare, capul putând fi rotit în toate direcțiile. Cei care vor să țină camera conectată în permanență se pot asigura că nu se fură cadre fără permisiunea lor prin acel căpăcel – Privacy Filter – care se montează pe obiectiv și se poate ridica/lăsa după plac.

Tehnic

Teza are dimensiunile 53 x 130 x 50 mm și cântărește 104 grame, iar conectarea la PC se face prin cablul USB 2.0 cu o lungime de 200 cm, căruia îi poate fi atașat un adaptor USB-C, dacă este nevoie.

Teza este compatibilă cu pc, laptop care rulează sistemele de operare Mac Os X, Windows 7,8,10 și 11 și este un dispozitiv de tipul Plug & Play, care nu are o aplicație dedicată.

Camera se poate monta direct pe TV, monitor sau pe birou fie pe suportul atașat, fie pe tripodul inclus în pachet, iar pe partea de securitate există și un Privacy Filter.

Camera integrează două microfoane stereo; senzorul suportă rezoluția maximă 3840×2160 (4K – Ultra HD) @30fps și poate opera și la FHD – 1920×1080 @30fps. Obiectivul include autofocus și white balance automat și are un Diagonal Field of View de 74 de grade.

Testare

Când am văzut la specificații că e menționat că este dedicat și laptop-urilor, un moment nu mi-am dat seama care ar fi fost motivul căci oricum laptop-urile au webcam integrat, dar apoi am realizat că Teza aduce o imagine mai bună la o rezoluție mai mare, dar și microfoane stereo – două motive întemeiate pentru a pune această cameră pe laptop-urile care nu dispun de cele două avantaje.

În mână Teza e micuță, flexibilă și e realizată dintr-un plastic dur și plăcut la atingere. Faptul că o poți monta fie pe TV, fie pe monitor, dar și poziționat direct pe suportul flexibil atașat, iar cine vrea și mai multă flexibilitate se poate opta pentru mini-trepied-ul din pachet sau, de ce nu, un trepied în toată regula – sistemul de montare fiind cel cu filet, standard.

Neavând o aplicație dedicată, testul l-am făcut pe RIG-ul personal, dar și pe un laptop, pe TV nu a funcționat pentru că este unul model vechi care nu are suport pentru webcam extern prin USB. Având Windows 11 pe ambele dispozitive, am folosit aplicația de webcam care este foarte responsive, camera fiind de tipul Plug & Play, nu a fost necesar vreun driver sau ceva. Acolo ai posibilitatea de a comuta rezoluția dintre Full HD și 4K ambele la @30fps, focus-ul și balanța de alb fiind setate pe automat. Microfoanele sunt detectate și ele automat și poți comuta pe ele atunci când realizezi o videoconferință sau pur și simplu vrei să te înregistrezi video cu sunet.

Poți face foarte ușor o înregistrare, respectiv un videocast/podcast, Teza fiind mai mult decât potrivită pentru aceste operațiuni, putând chiar să o folosești și la streaming-uri de jocuri. Ea este gândită, însă, în scop de Office, business, așadar Zoom, Google Room, Microsoft Teams sau WhatsApp, respectiv Messenger-ul de la Facebook, fiind aplicațiile în care excelează cel mai bine.

Focus-ul este destul de rapid și camera urmărește bine chipul, iar imaginea redată în 4K este clară contând aici și să fie camera bine iluminată. Microfoanele sunt destul de fine, captând și zgomotele din jur, dar în general vocea primează. În testele prin aplicațiile de videoconferință menționate, cei din spatele ecranului au fost mulțumiți de cum m-au auzit și încântați de calitatea imaginii.

Prin aplicația NVIDIA am testat chiar și un streaming de joc care a decurs foarte bine, fiind totuși necesar un microfon de cască de gaming sau unul special pentru acest tip de acțiune, pentru ca zgomotele din jur să nu-i deranjeze pe cei care urmăresc stream-ul. Dacă e liniște în cameră, însă, cele două microfoane stereo se descurcă minunat chiar și la o distanță de 1 metru de acestea.

Teza se poziționează stabil așezată chiar și pe display-ul subțire al laptop-urilor, având un sistem bine gândit de fixare și am preferat acest mod de poziționare în detrimentul mini-trepied-ului, sau direct pus pe birou cu sistemul atașat. Montarea Privacy Filter se face ușor și este eficient, lăsând căpăcelul jos atunci când nu folosești Teza.

Am deschis articolul spunând despre necesitatea comunicării cu cei din jur, în perioade grele, dar și avantajul acestora, în viața de zi cu zi sau în scopuri de școală/serviciu, pentru a putea comunica de oriunde de afli în lume. Este important acest aspect în viața noastră pentru că avem oameni dragi plecați în alte orașe sau țări, sau care merg în concedii, vacanțe și excursii și cum să păstrăm o legătură mai bună cu ei, vizual auditivă, dacă nu prin videoconferințe?

Concluzie

Teza este camera necesară oricui are un PC sau laptop cu o cameră standard pentru că ne apropie audio-vizual de cei dragi, sau la școală/serviciu, oriunde ne-am afla noi sau ei și există o conexiune internet. Teza oferă imagini la rezoluție 4K, două microfoane stereo, posibilități multiple de așezare/poziționare și nu în ultimul rând auto focus care se asigură că fața ta se vede clar în videoconferințe.

Trust Teza 4K Ultra HD Webcam se comercializează la un preț de aproximativ 450 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.