Ascultă acest articol


Wi-Fi 6 a preluat “comanda” în zilele noastre și devine ușor-ușor protocolul standard când vine vorba de conexiunea Wi-Fi și asta este perfect pentru utilizatorul de zi cu zi pentru că este mai rapid și stabil și acceptă mai multe conexiuni.

Mai rapid și stabil, mai multe conexiuni

Vorbim, bineînțeles, de routere care ne asigură accesul la internet, fără cabluri, în scopuri de afaceri, școală și distracție – jocuri și streaming-uri de filme și muzică. Colaborăm cu Tenda de foarte mult timp și mă bucur că primim în teste de la ei cam tot ce au mai nou și mai bun pentru clienții lor. De această dată, am primit să ne jucăm cu un Tenda AX1800 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router (Model RX3) și abia așteptam să vedem cum se prezintă dispozitivul! Începem!

Pachet

Negru și portocaliu – combinația de culori specifică Tenda pentru ambalajele produselor sale se aplică și pentru RX3 împachetat bine într-o cutie de carton lucios unde avem, pe partea din față, o imagine cu produsul, sigla și modelul plus o pictogramă mare cu “Wi-Fi 6” respectiv “3 Years Warranty”. Tot aici găsim specificate și 4 dintre feature-urile acestui produs, plus informații despre 3 dintre tehnologiile incluse: Wi-Fi 6, Mu-MIMO+OFDMA și BSS.

Pe partea din spate avem, încadrate în chenare, informații despre “Ce poate“, “Features”, “Conținut pachet”, un tabel comparativ RX3 cu alte 2 produse asemănătoare Tenda și o imagine cu partea de conectare al device-ului. Jos de tot sunt înșirate pictograme cu toate tehnologiile incluse.

Pe laturile cutiei avem imprimat logo-ul, sistemul necesar funcționării RX3, specificațiile tehnice și codurile de bare.

Deschidem cutia, și într-un cofraj de carton, învelit într-o punguță, este router-ul cu cele 4 antene nedetașabile, lângă care avem un Quick Installation Guide, un Ethernet Cable și un alimentator de curent – totul de culoare albă (mai puțin cablul de rețea care este gri).

Aspect

Cele două culori pe care le întâlnim cel mai des în cazul acestui gen de produse – routerele – sunt negru și alb. Negrul este întâlnit des și în cazul routerelor de gaming, iar albul are scopul său aparte putând fi integrat într-o locație unde albul predomină și chiar dacă se poate pierde în peisaj, eleganța sa îl face să-l poți expune, fără probleme și la vedere.

Plasticul alb, lucios, se observă imedia pe partea de sus a lui RX3 având un design aspectuos cu sigla imprimată pe centru. Sigla este înconjurată de niște dungi mate, iar dedesubt se află LED-ul de stare. Marginile și întreg “capacul” seamănă cu o carapace de crab care acoperă ușor partea frontală, pe cele laterale având o zonă cu grilaje pentru aerisiri dar și câte o antenă nedetașabilă, dar mobilă.

Pe partea din spate – cea de conectare, sunt presente, în colțuri, două antene nedetașabile, mobile și ele, iar între avem panoul cu 4 porturi Gigabit (1 albastru și 3 galbene), portul de alimentare la curent, un buton WPS și unul pentru Reset – negre amândouă.

Partea de jos este și ea perforată, pe centru avem sticker-ul cu codurile de bare și datele pentru conectare, iar totul se sprijină pe patru piciorușe mici și subțiri din plastic. RX3 are și un sistem de prindere pe perete, dacă se dorește.

Tehnic

RX3 este construit pe baza celei mai recente generații Wi-Fi 6, oferind viteze dual-band combinate de până la 1775 Mbps (2.4 GHz: până la 574 Mbps, 5 GHz: până la 1201 Mbps). În plus, procesorul quad-core ultraperformant de 1.5 GHz permite sporirea semnificativă a capacității de încărcare a rețelei, reducerea timpului de răspuns și asigurarea unei stabilități superioare. Performanța routerului este crescută și prin implementarea tehnologiilor MU-MIMO și OFDMA, care permit conectarea mai multor dispozitive simultan, reducerea întârzierilor, redarea video HD și gaming multi-player online fără întreruperi. RX3 reprezintă alegerea cea mai potrivită pentru sistemul casei inteligente.” – Tenda

RX3 are dimensiunile 237.6 x 153.1 x 45mm și cântărește numai câteva sute de grame și are o temperatură de operare între 0℃ și aproximativ 40℃.

Se alimentează la curent printr-un alimentator, dispune de 4 porturi 10/100/1000Mbps, dintre care unul este WAN, are 4 antene externe 6 dBi nedetașabile, dar se pot direcționa și funcționează în standardele/protocoalele IEEE802.3, IEEE802.3u,IEEE802.3ab.

Standardul Wireless (Wi-Fi 6) este IEEE 802.11ac/a/n/ax Dual-Band: 5 GHz – până la 1201 Mbps și 2.4 GHz – până la 574 Mbps și dispune de Beamforming, SSID Broadcast care poate fi activat/dezactivat, MU-MIMO și OFDMA, BBS Coloring, TWT (Target Wake-up Time), posibilitatea de setare a puterii de transmisie: mare/medie/mică – totul fiind alimentat de un procesor Quad-Core 1.5 GHz și integrează protocolul de securitate de ultimă generație, WPA3.

Pentru o configurare și administrare în amănunt, există aplicația gratuită Tenda APP de unde poți alege între mai multe tipuri de conexiune la internet (PPPoE, Dynamic IP, Static IP), moduri de operare (router wireless, repeater universal, wisp), DHCP și Virtual Server, Securitate și Firewall, DDNS, VPN și altele.

Testare

În primul rând, sper că am lămurit la capitolul “Aspect” că este genul de device sculptat și dichisit pentru a putea fi integrat ușor într-un birou sau apartament luxos sau unde albul predomină. Fie că-l ascunzi sau îl prinzi pe perete, sau îl expui la vedere, lui RX3 îi șade bine oriunde.

În mână, e foarte ușor, cu aspect lucios pe capac și cu dimensiuni reduse, RX3 are 4 antene nu foarte lungi, fixe, dar pe care le poți răsuci înce direcție dorești. Îmi place că alimentatorul și firul său, sunt tot albe, deci nu deranjează la privire, însă, cablul gri de rețea, inclus în pachet, strică tot feng shui-ul 😀 Bineînțeles, înlocuit cu un cablu alb, astrele se vor alinia.

LED-ul de stare (multicolor) este singurul care aduce culoare, exceptând partea din spate, de conexiuni unde port-urile sunt 3 galbene și 1 albastru (WAN) și cele două butoane negre de Reset și WPA.

Instalarea se face rapid, în trei pași simpli, montare pe perete sau poziționare la raft/pe birou, conectare la curent și direcționarea antenelor pe sensurile dorite. Se conectează cablul de internet la portul WAP și recomand varianta de configurare și administrare prin aplicația dedicată Tenda APP (pentru Android și iOS). Dacă ai în jur și un PC, consolă sau alt dispozitiv (sau IPTV) care necesită internet și se conectează prin cablu LAN, atunci folosești porturile galbene.

Pentru teste am conectat prin porturile LAN un RIG (PC) alternat cu un laptop de gaming, un TV și o consolă Sony PlayStation 5, iar la WAP am băgat internet DIGI de 1GB. Am dat drumul la teste de viteză de transfer pe PC/Laptop și am ajuns la rate de transfer maxime de până la 1GB/s. Am dat drumul la fișiere mari pentru a observa stabilitatea și am observat un fel de buffer, la un moment dat. Transferurile au fost făcute de pe SSD pe SSD, deci aici poate ține și de performanțele cele două dispozitive de stocare. PS5 și TV le-am testat prin streaming prin aplicații de acest gen respectiv prin jocuri. În aceste cazuri, streamul a fost stabil, contând și performanțele consolei respectiv al TV-ului (de generație nu foarte nouă). O să revin asupra aspectelor de streaming și aplicații pentru acestea și al jocurilor, mai jos puțin.

Printr-un test de viteză online am obținut aproape 1000Mbps prin Wi-Fi 6 între router și un smartphone de generație nouă, inclusiv o tabletă tot de acest gen, la o distanță de aproximativ 2 metri, ambele device-uri mobile având suport pentru acest protocol (Wi-Fi 6). Pe lângă cele două dispozitive, am încărcat router-ul și cu conexiuni la o consolă Nintendo Switch Lite, am comutat, de asemenea și PS5, TV respectiv laptop-ul de gaming pe Wi-Fi și am avut conectate, în același timp și încă o tabletă, două smartphone-uri, o boxă Alexa și una Google Home și un LED Strip plus încă un TV. Puse toate în funcțiune, fie prin simpla utilizare a internetului, fie prin streaming de jocuri, video sau muzică, RX3 a rezistat foarte bine, verificând și dacă temperatura router-ului a crescut. S-a încălzit puțin, dar fără a genera motive de îngrijorare. Chiar și așa, toate adunate nicidecum nu am ajuns la 35 – 45 de conexiuni cât este precizat de Tenda că suportă RX3. Acoperirea este destul de bună, într-un apartament de aproximativ 55mp, cu pereți de beton, semnalul este doar cu o liniuță mai puțin, în cel mai îndepărtat colț al apartamentului, iar o liniuță am avut chiar și afară din apartament la câțiva metri de ușa de la intrare, cele 4 antene dovedindu-se destul de eficace mai ales când nu există niciun obstacol între ele și device-ul mobil.

Streaming-ul audio via Spotify a fost impecabil pe orice dispozitiv am testat să-mi ascult playlist-ul preferat, iar pe partea de streaming video, Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video și YouTube au funcționat fără probleme via RX3 chiar și în 4K cu HDR și sunet Atmos, unde a fost disponibil. Nu am avut buffer-uri, sacadări sau orice problemă legată strict de streaming de date.

Aplicația Tenda APP este foarte importantă în cazul utilizării RX3 pentru că de acolo ai o întreagă paletă de opțiuni și configurații pe care le poți administra după bunul plac. Pentru a vă face o idee Tenda a pus la dispoziția clienților și o simulare a acesteia unde poți vedea și tu cam cum stau lucrurile.

Deși nu este un dispozitiv dedicat gaming-ului, performanțele sale m-au făcut să-l încerc și pe jocuri și am avut rezultate bune. Testul l-am făcut atât prin gaming direct online de pe Laptop și RIG cât și prin aplicația NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 pe jocuri de strategie/RPG și acțiune/aventură/FPS precum Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders, Grim Down, God of War, Control, Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged și Diablo III. Deobicei aplicația anunță utilizatorul dacă conexiunea e cu probleme, dacă e lantență prea mare sau sunt întreruperi, dar în cazul de față, prin RX3 nu am avut astfel de probleme, de astfel și conexiunea DIGI fiind bună și contând și ea la aceste performanțe.

Cât despre tehnologii integrate probabil și acel BSS Coloring contează pentru că acesta “este în măsură să reducă interferențele din vecinătate, să îmbunătățească utilizarea spectrului și eficiența comunicării”, dar și TWT (Target Wake-up Time) care “permite activarea dispozitivelor conectate numai atunci când sunt utilizate, pentru conservarea energiei din baterie”, plus acel MU-MIMO+OFDMA care oferă o latență scăzută, performanțe și acces multi-user.

Concluzie

RX3 aduce, într-adevăr, viteză, stabilitate și este capabil de până la 45 de conexiuni simultane și acoperă fără probleme zone de până la 60mp cu interferențe. Se descurcă bine în streaming fie el video, audio sau chiar și jocuri și aspectul plăcut îl face să-și găsească locul și la vedere.

Tenda AX1800 Dual Band Gigabit Wi-Fi 6 Router se comercializează în România la un preț de aproximativ 250 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.