Ascultă acest articol


Am tot vorbit de căști de gaming de toate felurile, dar nu am avut ocazia să testăm și să discutăm despre boxe dedicate gaming-ului. Deși, în locuri publice sau la evenimente de gaming bunul simț spune să purtăm căști, acasă, la noi în cameră putem să ne dăstrăbălăm auditiv cum dorim – atâta timp cât nu deranjăm vecinii 😛

bubuiala colorată

Am testat boxe de TV, fie ele 2.0 sau 5.1/7.1 și cu toate că sunt o soluție mai mult pentru console, iată că pentru RIG-ul nostru (și de ce nu, laptop-ul nostru de gaming) Genesis ne recomandă o pereche de boxe 2.0 pregătite să ne ofere tot ce avem nevoie de la un sunet de jocuri, dar și iluminat sincronizat. Este vorba, mai exact despre Genesis Helium 300BT ARGB, volumul la maxim și-ncepem bubuiala colorată!

Pachet

Atunci când a sosit pachetul mă așteptam să fie o cutie mai voluminoasă deși nu a fost chiar așa, dimensiunile și greutatea fiind decente pentru niște boxe care ar veni poziționate pe birou, de-o parte și de alta a monitorului. Cutia neagră vine cu un înveliș de carton cu inscripții cu roșu (Sigla) și alb (denumirea modelului și texte), pe partea din față având o imagine cu cele două boxe, pictograme cu Bluetooth 5.0 (compatibilitate device-uri mobile), 24W RMS Output Power, ARGB cu Prismo Effect (compatibilitate Polychrome RGB, Mystic Light Sync, RGB Fusion și AURASync). Pe spate, sub forma unei scheme, vedem iarăși boxele cu câteva caracteristici al sale, o descriere tradusă în mai multe limbi (inclusiv Română), codul de bare și specificațiile tehnice.

Acel înveliș se dă jos (sub formă de sertar), și avem acces la cutia care se îmbină în două părți și are inscripții lucioase cu denumirea modelului și brand, iar sub un cofraj de spumă protectoare (prezent și în partea de jos – susținere) avem cele două boxe ambalate în pungi, iar în centru o punguță cu Quick Installation Guide, cablu de conectare Jack – 2xRCA și cablu de conectare ARGB cu USB sau adaptor pentru HUB ARGB care servește și ca prelungitor.

Aspect

Cele două boxe sunt în mare parte identice, diferența făcând că una dintre ele (dreapta) are panou de control cu tot cu cablul de alimentare la curent, iar cealaltă (stânga) are doar cablul de conectare la boxa principală.

Cu un aspect “matte carbon” boxele de lemn (Holz) au pe spate un orificiu pentru Bass Reflex, sunt pătrățoase, parte din față fiind fără acel aspect de carbon. Pe partea de susținere au câte 4 piciorușe de cauciuc. Din boxa din stânga iese un cablu de conectare la cea principală din dreapta.

Boxa principală aree un panou de control din plastic, unde intră cablul de alimentare la curent, port-ul pentru conectare la boxa din stânga, porturile RCA (Stânga/Dreapta) pentru cablul cu Jack – pentru conectare și semnal, un LED de stare multicolor, două potențometre pentru Volum și Bass, un port USB pentru ARGB, switch On/Off, și trei butoane pentru Mod, Eco și RGB.

În partea din față, la ambele boxe, avem câte două difuzoare acoperite cu plasă metalică cu perforații și înconjurate de iluminarea RGB. Pe plasa metalică ale difuzoarelor mai mari, de jos, avem logo-ul Genesis.

Tehnic

Helium 300BT au dimensiunile 200 x 85 x 105 mm, cablul dintre boxe are lungimea de 135 cm, cel pentru semnal (2xRCA + jack) are 110 cm, iar cel pentru alimentare este de 135 cm.

Conectarea pentru semnal se face prin cablu menționat sau prin Bluetooth 5.0, iar conectorii sunt RCA, minijack 3,5 mm Audio USB, 3-pin 5V (ARGB) plus control pentru Volum și Bass, butoane pentru Eco, ARGB, Mode și switch pentru Power On/Of.

Puterea (RMS) este de 12W x 2 (24W), iar iluminarea ARGB este compatibilă cu Polychrome RGB, Mystic Light Sync, RGB Fusion și AuraSync cu suport Prismo Effect.

Testare

După cum spuneam, Helium 300BT nu sunt foarte voluminoase, au cablurile destul de lungi și stau bine de-o parte și de alta a monitorului tău de gaming. Aspectul de carbon e plăcut ochiului, culoarea neagră făcând să se asorteze ușor cu alte componente și accesorii de gaming – negrul fiind practic o culoare universală/populară. Piciorușele de cauciuc fac să stea bine pe birou și să nu vibreze, iar în momentul când pornești ARGB-ul situația devine mai… colorată și jucăușă.

Nu sunt grele, dar sunt stabile și faptul că-s pătrățoase poți folosi spațiul de deasupra pentru a mai pune ceva pe ele riscul de vibrații fiind foarte redus. Ce am observat, atent, este că partea din față care se unește cu restul carcasei de lemn are parcă spații – îmbinarea nu e tocmai delicat și exact făcută. Este posibil să fi fost doar cazul meu, poate altele fiind mai atent construite.

Îmi place acea plasa metalică de pe difuzoare care lasă privirile se alunece în interior unde vedem membrana roșie, cu miezul negru, cum vibrează pe muzică.

Panoul de control este ușor accesibil și potențomentrele pentru Volum și Bass au reglaj fin și sunt responsive, iar LED-ul te înștiințează (prin culori diferite sau pâlpâituri) atunci când comuți ceva, se face legătura Bluetooth sau alte aspecte de conectare și stare. Butonul ECO, odată apăsat, bagă RGB-ul în Stand By, iar cel de Mode permite comutarea între conectarea Bluetooth și cea prin 2xRCA – Jack. Butonul RGB, ei bine, comută între modul Prismo Effect și controlul de pe PC.

Genesis a făcut o alegere bună cu ARGB-ul dând posibilitatea de a-l conecta la HUB-ul RGB al RIG-ului fiind compatibil cu mai multe programe inclusiv cu AuraSync pe care l-am folosit și eu. Odată conectat acolo (cu ajutorul cablului din pachet) poți controla totul din aplicație sau din bios-ul plăcii de bază. Mi se pare un avantaj foarte mare să poți sincroniza automat dintr-o singură aplicație totul (în cazul de față iluminare încorporată în placa de bază, memoria RAM, Light Strip, Mouse și Tastatură – în acest fel toate iluminând la unison. Este drăguț și acel Prismo Effect și răspuns la Bass Reflex – la modurile Default, dar personal am dat totul pe roșu static cu alternare când și când pe mod-ul Breathe. Iluminarea e puternică pe boxe și se sincronizează rapid și perfect cu restul. De la minutul 6, în clipul de mai sus de la Pachet/Despachetare, am făcut o probă.

Calitatea sunetului redat este bună, cu înalte nu foarte ascuțite, și joase adânci mulțumită acelui suport Bass Reflex, dar de menționat aici ar fi că, la sunetul dat maxim din boxe, Bass-ul începe să aibă distorsiuni, așadar un volum mai mic din sursă și puțin mai mic și din boxe, rezolvă problema, sau, eventual, redus Bass-ul. Și în acest caz, de la minutul 6, în clipul de mai sus de la Pachet/Despachetare, am făcut o probă.

Cele două mod-uri de conectare pentru semnal sunt la RIG/Laptop-gaming prin jack sau prin Bluetooth, în primul caz totul comportându-se ca la orice device conectat prin acel tip de port – cel mai vechi dintre toate, iar prin Bluetooth, am făcut teste multiple cu o tabletă, smartphone, Nintendo Switch Lite și chiar și un TV, conectarea efectuându-se cu succes. Puterea sunetului a variat, la unele auzindu-se mai încet, la altele mai tare, calitatea sunetului redat fiind însă bună. Distanța dintre sursă și boxe fiind cam de 10 metri, fără interferențe, după acea distanță, sau cu interferențe, sunetul sacadând sau întrerupându-se.

Folosite în scop multimedia pentru ascultat muzică (Spotify) sau urmărit filme și seriale (Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube), Helium 300BT redau sunetul foarte bine și se aud destul de tare și clar în acea încăpere deci te poți bucura și de acest tip de experiență auditivă.

Jocurile, căci aici voiam să ajungem, se aud și ele clar și destul de tare putând să te bucuri de experiența single player sau multiplayer alături de prieteni, Helium 300BT fiind capabile să redea cât de cât fidel și sunetele mai puțin evidențiate. Dacă este să pășim, însă, în arenele online eSports, căștile profesionale vor avea însă prioritatea și după cum vă dați seama, nu puteți merge cu boxele după voi la evenimente publice 🙂

Am supus la teste câteva jocuri, unele și prin aplicația NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 și aici menționăm Diablo III, Diablo Ressurected, Diablo Immortal, Grim Dawn, Comand & Conquer: Red Alert Remastered și Warcraft Reforged, dar și God of War, Syberia – The World Before, DOOM Eternal, Control, Death Stranding, Resident Evil Village și Outriders. De asemenea, avându-l în teste de câteva zile și care se lansează astăzi pe PC, am putut verifica și cum se aude Marvel’s Spider-Man Remastered, iar experiența audio-vizuală este absolut o plăcere.

Concluzie

Helium 300BT ARGB sunt boxe potrivite oricărui jucător casual care referă să se bucure de sunetul redat prin boxe pe care le poate și sincroniza ușor ARGB cu celelalte componente și accesorii de gaming. Sunetul redat este clar și bogat, cu un Bass Reflex care se simte plăcut și poți chiar să conectezi boxele la device-uri mobile cu Bluetooth pentru ați extinde modalitățile de conectare.

Genesis Helium 300BT ARGB se comercializează în România la un preț în jur de 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.