“Este un joc care merită lăudat pentru animaţii, modul de prezentare şi experienţa arcade, dar cel mai şi cel mai mult pentru gameplay. ”
Gen: Acțiune, Arcade, Sport
Lansare: 10 iunie 2022
Studio: Nintendo
Distribuitor: CD Media
Platforme: Nintendo Switch
Clasificare: 10+
Sinopsis:
Cel mai recent joc din seria Mario Strikers sosește pe Nintendo Switch! Pregătește-te pentru Strike, un joc sportiv 5-la-5, asemănător cu fotbalul, care pune accent pe ofensivă.
Recenzie:
În timp ce mulţi fani cereau o continuare sau un alt joc din această serie, Nintendo a ascultat, a băgat mâna în traista de IP-uri şi a reuşit să producă un nou joc cu fotbal sub emblema iconicului Mario. După ce a fost anunţat în februarie anul acesta, Mario Strikers: Battle League a fost lansat pe 10 iunie, fiind al treilea joc din serie, precedentele fiind pe platformele GameCube şi respectiv Wii, în mare stilul jocului fiind o compus între Mario Kart, animeul/seria de jocuri Captain Tsubasa, şi FIFA Street.
Fotbal în mai multe forme
În momentul de faţă în joc există opţiunile de Quick Battle Mode, unde se poate selecta VS AI, Local, VS Prieteni sau Online. Mai există şi Cup Battles Mode, împotriva AI-ului, Galatic Mode, unul din acele moduri care este deblocat după câştigarea a 6 cupe, Strikers Club Mode şi Training Mode. Jocul oferă posibilitatea de 4 contra 4 maxim, fiecare echipă alegând 4 personaje din universul Mario, vorbim aici de personaje precum Luigi, Bowser, Peach, Rosalina, Toad, Yoshi, Donkey Kong, Wario, Waluigi şi Boom Boom, care este portarul controlat de AI. Multă lume a fost dezamăgită sau critică la lansare în legătură cu această formulă de start, dar în stilul caracteristic Nintendo, în viitor, cel mai sigur, noi personaje vor fi adăugate şi poate chiar şi moduri, doar rămâne de urmărit ce pun ei la cale. De menţionat de asemenea este că personajele pot fi modificate ca aspect precum şi atribute gen viteza, putere, etc. Totuşi este acel gen de joc care nu pune aşa mult accent pe poveste ci încearcă să fie mai mult un party game tematic.
Cum să dai la poartă
Tutorialul durează cam 15-20 de minute şi crează un fals sentiment că ai fi în control şi că ştii ce faci, dar în momentul în care intri în modul online se poate observa viteza adevărată şi complexitatea jocului. Pe lângă schemele de bază ca de exemplu şut, pasă, intercepţie, viteza şi alte “charged controls”, avem Hyper Strike-ul, un şut care declanşează secvenţe de animaţie diferite în care personajul are şanse foarte mari să marcheze, iar spre deosebire de un gol normal, se contorizează pe tabelă la 2 puncte în caz de reuşită. Pentru activarea Hyper-ului trebuie să colectez un glob colorat care apare periodic printre alte cutii cu alte power-up-uri parcă scoase din Mario Kart sau Smash Bros. Aş vrea să spun că există un “learning curve” definit, dar trebuie să te adaptezi în funcţie de adversari, iar urcând în rank, jocul devine din ce în ce mai complicat şi competitiv, totuşi, fără să îşi piardă esenţa de distractiv. Ca reguli este relativ simplu, mingea nu iese în out sau corner nu există faulturi, ceva ce ar fi culmea, şi nu apare nici un arbitru, dar există un gard electric care te mai pedepseşte din când în când. Un lucru negativ legat de toată treaba asta este dacă ai putea să dai skip animaţiei adversarului după ce marchează, fiind un lucru destul de enervant mai ales când eşti condus. Strategic vorbind, trebuie să selectezi atent personajele, fiecare având slăbiciuni şi puncte forţe iar un exemplu bun este Bowser ca fundaş, un personaj foarte puternic dar care lăsa de dorit când vine vorba de viteză. Primul ales va fi căpitanul echipei, având rol central după care selectezi 2 extreme şi un fundaş.
Liga în High Definition
Din punct de vedere grafic, fiind vorba aici de un produs Nintendo, este optimizat fantastic pentru Switch, rulând aproape perfect în 60 fps (1080p pe TV), coborând la 30 fps doar în animaţiile de Hyper Strike. În modul online trebuie luată în considerare şi o conexiune stabilă pentru o performanţă cât mai perfectă. Faţă de precedentele jocuri Strikers, din punct de vedere vizual arată ca un produs nou, iar muzica cuprinde remixuri din jocuri din universul Mario şi pe lângă suporta şi sunet surround 5.1 spre deosebire de alte titluri lansate în ultima perioadă. Controlul este foarte “smooth” şi “responsive”, ceva cu care Nintendo ne-a obişnuit deja când vine vorba de propriile IP-uri, în jocuri precum Mario Tennis Aces sau Mario Golf Super Rush, joycon-urile putând fi separate oricând fără să strice experienţă, deşi mai recomandat este controller-ul PRO, în caz că aveţi unul. Cum am menţionat mai sus, toate aceste elemente sporesc sau intensifică experienţă, elevând-o la una premium cum este de aşteptat de la Nintendo în special pentru un joc care, în ciuda elementului competitiv şi a anumitor puncte de dificultate, rămâne la bază un joc cu care să te distrezi cu prietenii.
Cupa cea mare
Mario Strikers Battle League face apel nostalgiei celor care au jucat pe GameCube sau Wii şi în acelaşi timp este o gură de aer proaspăt, nu cred că atât de mult pentru jocurile Nintendo, că deja sunt populari pentru acest tip de jocuri sportive ci pentru fotbal. Nu concurează cu FIFA, dar face tot posibilul să facă fotbalul distractiv aşa cum s-a întâmplat acum un an – doi cu Captain Tsubasa pe PS4. Este un joc care merită lăudat pentru animaţii, modul de prezentare şi experienţa arcade, dar cel mai şi cel mai mult pentru gameplay. Perfect funcţional şi impecabil pe partea de control. Singurul lucru care cu adevărat lipseşte din joc este un Story Mode, pentru experienţa aia single player care alte jocuri sportive de la Nintendo aveau.
Mario Strikers: Battle League este disponibil acum pentru Nintendo Switch.