“Aventurile tale rămân la înălțime, temperaturile nu.” – este scris mare la pagina produsului PC Gaming Zmeu de pe site-ul celor de la PC Garage. Deși avem la activ zeci de laptop-uri de gaming, nu am mai avut în teste RIG-uri/PC-uri de gaming și PC Garage ne-a provocat să ne jucăm puțin cu unul dintre cele mai populare PC-uri construite de ei pentru gamerii casual, care poarte numele de ZMEU!
Când a venit propunerea aveam oricum foarte multe produse la testare și nici loc în laboratorul nostru nu prea era și când am auzit și de “Zmeu” îmi închipuiam o unitate uriașă dotată cu cea mai puternică tehnologie, dar am fost asigurat că e vorba de un PC construit special pentru gamerii casual așa că am zis “Hai să aruncăm un ochi pe Zmeu!”.
Solzi de Zmeu
Așteptam cu nerăbdare monstrul, Zmeul să sosească la ușă să mi se ridice FPS-ul (e un tagline-ul produsului, nu vă gândiți la prostii), dar când a sosit era o cutie mică, Mini Tower, așa că m-am calmat, m-am pus pe despachetat și am observat că cutia este de la Mini Tower-ul AeroCool – Trinity Mini V3. Desfac cutia și înăuntru e unitatea centrală într-o țiplă, protejată de două laturi de scârță.
Zmeul în oglindă
Zmeul s-a eliberat și ne-am pus, prima oară să-l pozăm căci pe cât de mic este pe atât de bine făcut pare. În partea din față un grilaj mare din plastic ascunde două coolere mari de 120mm și jos de tot, în dreapta este un tag mic cu “AeroCool”. Unitatea stă pe patru piciorușe rotunde, cauciucate care oferă nu numai stabilitate dar și atenuarea vibrațiilor și acolo avem tabla perforată în dreptul sursei de alimentare.
În partea de sus, grilaj performat și loc pentru alte două coolere dacă dorești să montezi, plus panoul de control, în partea din față cu LED-uri de stare pentru SSD respectiv On/Off. La butoane avem cel de pornire/oprire, Reset, două porturi USB 3 și unul USB 2 și port-uri pentru căști și microfon.
Pe laterala din dreapta nu avem nici un element de menționat, însă pe cea din stânga avem un geam de sticlă prinsă în colțuri cu 4 piulițe cu filet care pot fi deșurubate/inșurubate cu mâna și pe acolo se observă tot interiorul. În partea din spate, cea de conectare a accesoriilor și cablurilor avem, în partea de jos sursa de alimentare cu switch On/Off pe ea, apoi deasupra sunt 4 zone pentru plăci de montat pe placa de bază, două dintre ele fiind ocupate de placa video cu o zonă pentru disiparea căldurii și una de conectare unde sunt prezente porturile HDMI și DP. Sus, în dreapta avem zonă perforată pe care e montat în interior un alt cooler de 120mm, iar în zona de conectare de pe placa de bază avem un port vechi pentru tastatură și mouse, respectiv 2x USB pentru acestea, un port vechi VGA, unul HDMI și 2x DP, un port USB-C pentru alimentare și 3x USB 3, portul LAN pentru rețea și cele tip jack pentru microfon și căști.
La o privire în ansamblu, Zmeu nu este tocmai uriaș sau colosal ci exact la polul opus, este mic, negru și “arătos”, potrivit pentru camerele și birourile mici, dar care, la prima vedere, nu face rabat la performanțe și este realizat în așa fel încât culorile să de-a viață negrului gameristic. Cu vedere la interior, Zmeul îl pui mai bine la vedere că atrage.
Perifericele le alegi singur și nu-ți faci griji că nu se potrivesc căci sigur sunt negre la culoare și au RGB să se asorteze și sincronizeze toate între ele, asta dacă nu cumva preferi albul…
Inimă de Zmeu
Mergem la interior, la partea tehnică să vedem puterile Zmeului nostru și pornim direct de la inimă, un intel i3-12100F (core i3 12th gen) pe socket 1700, pe 4 nuclee (Alder Lake) și 8 thread-uri cu o frecvență de 3.3 Ghz (Turbo 4.3 Ghz), iar placa video este NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 8 GB GDDR6. Memoria internă este 16 GB DDR4 (3200 MHz) și are la memoria de stocare un SSD M.2 500 GB – toate montate pe o placă de bază Gigabyte Intel B660 băgată în MiniTower Aerocool Trinity V3 cu o sursă de alimentare de 600 Watt.
Porturi avem destule atât pentru căști și microfon, jack-uri, USB-uri (1x USB 2.0, 2x USB 3.0), HDMi x2, pe carcasă și 2x HDMI, 2x DP, 2x USB 2.0, 3x USB 3.2 Gen1 Tip A, 1x USB 3.2 Gen2 tip C, 1x RJ-45 LAN (100/1000/2500 Mbps) și în interior două porturi pentru HDD și 1 pentru SSD plus 2x slot M.2.
Călare pe Zmeu
Primul lucru când am deschis Zmeul a fost să dăm un ochi prin bios și deși este menționat că nu are sistem de operare la noi a ajuns la teste cu un Windows 11 Pro și nu a trebuit decât să actualizăm driverii la placa video via NVIDIA GeForce Experience.
Instalate erau și Gigabyte EasyTune de unde poți vedea informații despre sistem și ai posibitatea de un ușor tunning și RGB Fusion 2.0 de unde poți sincroniza RGB-ul și poți opta între mai multe jocuri de lumini:
Înainte de a da drumul la joacă, am instalat câteva aplicații care oferă informații mai detaliate despre specificațiile tehnice:
Am trecut apoi la câteva teste de tip benchmarking cu rezultatele următoare:
Pe perioada testelor nu am auzit gălăgie deși am simțit un flux de aer mai intens și ușor călduț ceea ce înseamnă că ventilatoarele și-au făcut treaba, temperaturile situându-se în jur de 50 de grade (60 în cazul 3D Mark). Bineînțeles, posibilitatea de a mai monta cel puțin două ventilatoare pe “tavan” probabil ar face airflow-ul din interior și mai eficient, dar nu cred că e cazul.
Probabil vă gândiți la overclocking și cred că ar trebui să vă limitați doar la cât vă oferă, cel puțin EasyTune-ul pentru că ridică ușor ceasurile atât la procesor cât și la placa video, dar n-o să primiți vreo gălăgie de FPS, deci mai bine îl lăsați așa cum este.
Browsing-ul prin Windows 11 și aplicații de tip Office e fluent, rapid și puteți chiar și apela la aplicații de editare audio/video, cel puțin cele non-pro.
Placa de rețea e destul de rapidă, cu o conexiune de 1GB de la DIGI atingând viteze maxime, iar streaming-ul merge foarte bine și conexiunea a rămas stabilă. Spațiul de stocare deși cam restrâns, 500GB, faptul că vorbim aici de un SSD pe m.2, ne asigură viteze foarte bune și un timp rapid de acces. Memoria RAM și ea este un pic cam strâmtă, dar există alte două slot-uri disponibile unde poți crește, dacă dorești, la 32 sau 64GB, iar procesorul se străduiește pe cât se poate să facă față sistemului.
Placa video rămâne cred cea mai bună componentă a acestui sistem, performanțele sale fiind oarecum limitate de capacitățile procesorului și memoriei RAM, dar acestea se pot înlocui cu ceva mai bun, GeForce RTX 3050 putând să “ducă” mai mult.
Fără să mai pierdem timpul trecem la jocuri, dar întâi de toate am zis să testăm și NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 pentru a testa mai mult capacitățile de streaming ale plăcii de rețea dacât performanțele în sine ale Zmeului, iar rezultatele au fost fără pată – nu au fost sacadări, lag, sau alte probleme legate de rețea și conexiune. O parte dintre jocurile testate în aplicație am putut să le testăm și direct pe Zmeu, iar printre ele enumerăm titluri din genurile RPG/Strategie, respectiv aventură și shootere: Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders, Grim Down, God of War, Control, Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged, Diablo III, iar la Village (și Death Stranding) am putut să umblăm la setările din joc fiind amănunțite. Testat pe un monitor 4K, Zmeul a dat dovadă de vitejie și am putut ridica calitatea cel puțin până capacitatea memoriei RAM și cea video a fost atinsă și din păcate, s-a atins repede.
Am avut norocul să primim anticipat în teste și Marvel’s Spider-Man care, cu driver-ul NVIDIA updatat special pentru acest joc, s-a dovedid a fi foarte bine optimizat, framerate-ul rezistând la setările grafice ridicate la Very High în 4K, dar cel mai bine descurcându-se pe Zmeu la un Full HD cu “toate la maxim”.
Pe pagina produsului găsim și niște teste făcute chiar de PC Garage la jocuri precum Red Dead Redemption 2, GTAV, Cyberpunk 2077 și altele de unde rezultă că Zmeul e viteaz și brav.
Zmeul e viteaz și brav
Concluzionând, Zmeu mi se pare o opțiune bună pentru gaming-ul general fără pretenții fiind dedicat celor care-și doresc să poată juca orice joc lansat până în momentul de față, nefiind afectați de faptul că ar putea comuta setările la un nivel mai mic al calității imaginii. Zmeu nu e tocmai un colos, când vine vorba de dimensiuni, ci din contră, e mic și-l poți strecura sub sau pe biroul tău de gaming de mici dimensiuni. RGB-ul îl trezește la viață, iar dacă vrei să mai scoți încă puțin din voinicia sa, poți să mai adaugi ventilatoare, memorie RAM sau de stocare, că are loc de ele.
Zmeu îl găsești la PC Garage aici la un preț de 4.499,99 RON, iar o prezentare a lui găsești aici.