Mercusys Wi-Fi 6 AX3000 Halo H80X – “Cu MU-MIMO, Beamforming și Control Parental, pentru o acoperire în întreaga casă”

"Vitezele obținute cu Halo H80X sunt excelente iar raza de acoperire este și ea pe măsură și tind să cred mențiunile Mercusys din specificații, atât cele de transfer cât și aria menționată, sunt cât se poate de reale."

1
1864
Ascultă acest articol


Folosind Mercusys AC1900 Halo H50G de ceva vreme, când am auzit că Mercusys Wi-Fi 6 AX3000 Halo H80X urmează să apară am fost foarte încântat mai ales pentru faptul că integra suport pentru tehnologia Wi-Fi 6.

Despre H50G am vorbit numai de bine pentru că este un sistem mesh cu 3 unități care acoperă o rază mare de semnal și oferă rate de transfer bune și stabile, așadar așteptările de la H80X sunt mari și l-am primit la teste de ceva vreme și trebuie să discutăm despre el!

Înainte de toate, țin să menționez că-mi place suportul adus în limba română pentru produsele Mercusys – cel puțin la cele avute de noi la teste, pe lângă acesta având și prezentări, descrieri, comunicate oficiale și detalii despre produsele lor – totul localizat pentru România. Haideți să începem să vă spunem despre Mercusys Wi-Fi 6 AX3000 Halo H80X!

Pachet

La fel ca și în cazul H50G, avem parte de o cutie relativ mică în dimensiuni și nici foarte grea nu este. Realizată din carton tare care combină culorile negru, roșu și alb, se vede evidențiată pictograma care anunță că avem în față un produs cu suport Wi-Fi 6 prin culoarea auriu. Sticker-ul cu mențiunea de “3 ani garanție” este prezent și aici și pe lângă imaginea cu cele 3 unități H80X, avem mențiuni despre câteva dintre avantajele aduse de acest sistem mesh.

Cu o acoperire de până la 650 de metri pătrați și suport pentru conectarea simultană a peste 150 de device-uri, este menționat, de asemenea, și suportul pentru aplicație mobilă. Pe cutie sunt trecute și specificațiile tehnice, tehnologiile și câteva informații despre acestea și avem și o mică schemă cu o simulare de montare și acoperire într-o casă cu etaj.

Deschidem cutia și avem cele 3 unități, acoperite în punguțe individuale și așezate pe un cofraj de carton, sub fiecare în parte fiind disponibil alimentatorul pentru curent aferent (și ele în punguțe), iar separat avem un ghid rapid de instalare și un cablu galben de rețea.

Aspect

Cele trei unități au scăpat de dunga de jos, gri, de la H50G fiind complet albi și au acum o formă dreptunghiulară cu finisaje plăcute la atingere și elemente decorative interesante.

Cele trei unități H80X sunt identice, fiecare având câte un alimentator negru pentru alimentarea la curent și, deși se pot așeza pe toate laturile, excepția cea cu portul de alimentare, are și o parte unde sunt prezente 4 piciorușe subțiri, cauciucate, de culoare gri, menită să țină în loc unitatea, pe centru având un sticker cu codurile de bare, întreaga suprafață fiind cu perforații pentru a circula aerul. În partea din față, avem un LED de stare, multicolor și sigla Mercusys, pe centru, iar în partea de sus, avem o zonă de perforații cu același scop ca și cele pe latura de suport. Cu colțurile rotunjite și un design deși simplu, atrăgător, partea de conectare include port-ul pentru alimentare și 3x port-uri LAN de conectare, dintre care unul pentru WAN. Un butonaș pentru Reset, este, de asemenea, prezent.

Tehnic

Fiecare unitate H80X (Router, Access Point) are dimensiunile 128 × 81 × 83.7 mm, greutate redusă, 3× Porturi Gigabit per unitate Halo (WAN/LAN auto-sensing) și buton pentru Reset, plus port pentru alimentare la curent și LED de stare multicolor, asta ca să acoperim partea exterioară.

Pe partea de wireless avem suport Wi-Fi 6, transmisie pe două benzi, 2.4 GHz și 5 Ghz cu rate de 2402 Mbps în banda de 5 GHz, respectiv de 574 Mbps în banda de 2.4 GHz cu o arie de acoperire de până la 650 m² (3-pack) și posibilitatea de conectare a până la 150 de dispozitive.

Incluzând suport MU-MIMO, Beamforming (concentrează puterea semnalului către dispozitivele prioritare) și Control Parental, avem parte și de Seamless Roaming care face posibil ca unitățile Halo să lucreze împreună pentru a forma o rețea unificată, acestea fiind capabile de comutare automată între ele pe măsură ce te deplasezi prin casă, pentru a avea parte de cea mai bună conexiune posibilă.

O aplicație dedicată oferă acces la posibilități extinse de configurare și administrare.

Testare

După cum se observă, în mână, Halo H80X sunt 3 unități nu foarte voluminoase, ușoare și destul de aspectuase pentru a nu-ți fi rușine să le expui la vedere, deși n-ar fi stricat și ca alimentatoarele să fie albe, dar și cablul de rețea (galben).

Pregătești pentru instalare cele trei unități, în camere îndepărtate una de cealaltă (sau chiar și etaje), alimentezi fiecare dintre ele, iar la unul dintre ele, la portul WAN, conectezi cablul cu semnalul de internet – acela va devenit cel principal. Alimentarea se face întâi la cel principal, cu cablul de net montat, apoi alimentezi, pe rând celelalte două unități.

Odată ce am făcut instalarea unităților trecem la configurare lor și asta se face cel mai simplu, după cum am explicat și detaliat la recenzia H50G, prin aplicația dedicată, care poate fi descărcată rapid pe device-ul tău cu Android, sau iOS, fie prin scanarea codului QR, fie direct din Google Play sau App Store. Odată instalată aplicația (este necesar un profil), urmezi pașii simpli de pe ecranul dispozitivului tău mobil și apoi stabilești un nume pentru fiecare unitate să știi care e. Eu personal am numit unitatea după camera în care a fost poziționată (ex. sufragerie, dormitor, bucătărie). Din aplicație poți face update de firmware, dacă există vreunul; poți supraveghea conexiunile active (fie cele pe banda de 2.4 GHz, fie cele pe 5 GHz sau LAN); poți face limitări; optimiza automat conexiunea; bloca conexiuni nedorite și urmări cine este conectat și ce trafic face – astea printre multe alte posibilități oferite de aplicație. Mai multe detalii aflați din capturile făcute:

Testele au fost efectuate într-un apartament de aproximativ 60 de metri pătrați, cu 3 camere și pereți din beton, unitatea principală cu conexiune 1GB fiind poziționată în sufragerie și celelalte două unități într-un dormitor și bucătărie, distanțele între ele fiind oarecum egale. Primele teste le-am efectuat pe fir, pe porturile GB de la unitatea principală, conectând un RIG de gaming, respectiv, prin rotație, o consolă PS5, un laptop de gaming și unul de office și un TV. Testele de transfer cele mai concludente au fost, bineînțeles, pe RIG-ul de gaming dotat cu o placă de rețea de 2.5GB și SSD-uri rapide m.3, transferurile fiind maxime posibile de 1GB/s, într-una din instanțe fiind folosite descărcarea unui joc via Steam. Laptopul de gaming s-a descurcat și el binișor la transferuri, cel Office beneficiînd de un transfer pe limita capacității sale tehnice. La acestea două plus PS5 și TV, testele le-am făcut direct prin streaming de jocuri, respectiv video.

Dacă la transferul pe fir, H80X se descurcă bine, unitatea pe care au fost efectuate testele încălzindu-se foarte puțin și nefiind probleme de genul întreruperilor de transfer/streaming sau variații ale vitezei, în cazul conexiunii wi-fi, am activat Wi-Fi 6 și am pus la teste două tablete (una cu suport Wi-Fi 6), 3 smartphone-uri (unul cu suport Wi-Fi 6), două console de gaming, PlayStation 5 și Nintendo Switch Lite și un TV. Le-am conectat pe toate simultan la unitatea principală și am pus la lucru concomitent cu transferuri și streaming-uri pentru a vedea dacă se încarcă și face față H80X și nu a fost cazul de vreo problemă, ba chiar m-am bucurat de un boost ușor pe tableta și smartphone-ul cu suport Wi-Fi 6.

Teste de streaming video am făcut prin aplicațiile Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video și YouTube, iar streaming-ul audio prin Spotify, H80X oferind semnal puternic și fără întreruperi, la fel fiind și în cazul utilizării aplicației de gaming NVIDIA GeForce NOW RTX 3080, cu streaming de jocuri, care a reușit să păstreze o experiență de gaming fără acele anunțuri vizuale cum că sunt probleme de conexiune.

Cu orice device mobil în mână, plimbându-mă între cele trei camere cu unități H80X, comutarea între unități se face aproape instantaneu pe unitatea respectivă și asta poți vedea chiar și tu din aplicație acolo figurând ce device e activ și pe care dintre unități e conectat (în cazul meu denumit cu camere, se vede în capturile de mai sus). Îmi pare rău că nu am putut face teste în spații sau pe arii mai întinse, sau chiar la etaje diferite, dar pot să spun că semnal am avut chiar și afară din apartament la câțiva metri buni, în cazul în care, repet, pereții sunt de beton. Am efectuat și un test de viteză (5GHz – wi-fi 6) pentru fiecare unitate în parte prima oară la cel din dormitor (distanță ușor mai mare față de unitatea principală), apoi cel din bucătărie și ultimul cel principal, din sufragerie:

Vitezele obținute sunt excelente, iar raza de acoperire este și ea pe măsură și tind să cred mențiunile Mercusys din specificații, atât cele de transfer cât și aria menționată, sunt cât se poate de reale. H80X este clar un router puternic format din 3 unități elegante pe care le poți pune la distanțe mari și se leagă singure între ele. Comutarea se face rapid în funcție de distanța dintre device-ul tău și unitatea și prin aplicație poți urmări ce se întâmplă dar și interveni la administrare, atunci când consideri că e cazul.

Concluzie

Halo H80X este o recomandare excelentă de router rapid cu acoperire mare prin cele 3 unități ale sale, care nu numai că arată și bine, dar acceptă multe dispozitive simultan, include Wi-Fi 6 – ceea ce înseamnă viteze mari de transfer și se instalează, configurează și administrează ușor prin aplicația sa dedicată pentru mobile. Mai punem că există și un suport foarte bun în limba română și cei 3 ani garanție? La fix!

Mercusys Wi-Fi 6 AX3000 Halo H80X se comercializează în România la un preț de aproximativ 750 lei.

1 COMENTARIU

  1. Îmi puteți spune dacă se pot folosi aceste device-uri pentru furniza internet prin cablu într-o cameră care nu are internet? Adică ele captează internet wi-fi dar furnizează și prin intermediul cablului? Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.