Ascultă acest articol


The Quarry este din nou unul din acele titluri care aduc aminte a filmele de groază a anilor ’80.”

Gen: Aventură, Horror

Lansare: 10 iunie 2022

Studio: Supermassive Games, 2K Games

Distribuitor: CD Media

Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S|X, PC

Clasificare: 18

Sinopsis:

Când soarele apune în ultima zi a taberei de vară, adolescenții consilieri de la Hackett’s Quarry organizează o petrecere pentru a sărbători. Fără copii. Fără adulți. Fără reguli. Imediat… lucrurile iau rapid o întorsătură nefericită!

Recenzie:

De la Until Dawn până la The Quarry au trecut câțiva ani, o generaţie de console şi bineînţeles câteva titluri de la dezvoltatorul Supermassive Games. S-au schimbat câteva lucruri de-a lungul acestui timp, dar clar nimic nu a clintit pasiunea studioului pentru filmele de groază. The Quarry este din nou unul din acele titluri care aduc aminte a filmele de groază a anilor ’80. Aşa că, care este de fapt treaba cu The Quarry?

Ultima zi de tabără

Șapte adolescenți vor ca ultima lor zi în tabăra de vară să se lase cu o petrecere, așa că, unul din cei şapte sabotează maşina cu care urmau să plece, făcându-l pe proprietarul taberei Hackett’s Quarry să meargă în oraş şi să îi lase încă o seară pe tineri, pe proprietate cu condiţia să nu iasă sub nici o formă afară. Evident, dacă ai văzut măcar un singur film de groază ştii că asta nu se va întâmpla niciodată şi ceea ce urmează pentru acest grup este o noapte de groază şi posibil, probabil sau foarte sigur moarte.

Ultima noapte de groază

Dacă ai jucat orice au scos pe piaţa cei de la Supermassive Games din genul ăsta de joc e clar că ştii despre ce e vorba. Sunt un fel de filme cu interactivitate minimă din partea jucătorului a cărui cel mai important scop este să facă decizii pe moment şi să reacţioneze la QTE, adică Quick Time Events, acele momente când îţi apare un buton sau o serie de butoane pe ecran şi trebuie să le apeşi cât mai repede sau să reacţionezi cât mai repede.

Până acum imput-ul jucătorului parcă era un pic mai mare, cu The Quarry este mult mai relaxat. Este mai mult un film interactiv decât un un joc interactiv care seamănă cu un film. Ai mai puţin de făcut decât în de exemplu seria The Dark Pictures Anthology dar ai mai mult de văzut. Dai jucatul pe observat. Ceea ce nu e un lucru rău dacă experienţa este suficient de bună cât să te ţină întotdeauna “on the edge” atent şi cu maneta în mână.

Unii spun că durata jocului este cam mare, undeva la opt ore şi că are tendinţa să pară cam lung în special într-un al doilea run. Natura genului asta de joc este oricum să fie jucat de 3 ori, the blind run, prima dată, experienta originală, fără informaţii și fără să ştii ce decizii afectează povestea și încerci intuitiv să o completezi, urmată de “save everyone”, în care odată ce ai trecut prin joc şi ştii ce ai de făcut, încerci să îi salvezi pe toţi şi cel de-al treilea run, evident, “kill everyone” în care încerci să îi omorî pe toţi făcând alegerile opuse. Prima experienţă oricum dă tonul dacă o să îţi placă sau nu jocul aşa că merită măcar terminat o singură dată. Pentru evidenta experiență cinematografică.

După rețeta Supermassive Games, avem aici o mână de actori mai mult sau mai puțini cunoscuți care intepretează și dau voce personajelor din joc, printre aceștia sunt David Arquette (Scream),Ted Raimi (Evil Dead, Spider-Man),Ariel Winter (Modern Family), Ethan Suplee (The Wolf of Wall Street), Lin Shaye (Insidious, The Grudge), Justice Smith (Detective Pikachu, Jurassic World: Fallen Kingdom), Lance Henriksen (Aliens, The Terminator) – să enumerăm câțiva.

Începe să arate a…

Simt că atenţia la detalii în The Quarry este mult mai mare decât a fost în ultimul lor joc, House Of Ashes. S-a perfecţionat motion capture-ul dar şi puterea grafică a unei console cum este PS5 se simte din plin într-un joc de acest gen. Este mult mai captivant, există un contrast, detalii grafice care nu se puteau reda pe un PS4. Nu doar că personajele sunt mai clare şi mai realist concepute ci şi mediul lor este mult mai detaliat.

Controlul în schimb a rămas cam acelaşi. Aceleaşi butoane, aceleaşi mişcări de analog. Cum am zis mai sus, dacă ai jucat un titlu, le-ai jucat pe toate. E oricum un control foarte intuitiv şi este un joc care se bazează mai mult pe poveste decât pe gameplay. Experienţa jocului iese din poveste nu din câte butoane sunt apăsate şi când. Chiar dacă nu ai apăsa un buton, o acţiune este completată şi o decizie este luată automat.

Pe partea de sunet în schimb într-adevăr excelează. Sunetele din joc sunt incredibile, voice acting-ul este fenomenal, cred că cel mai bun de până acum în jocurile astea, dar asta poate să fie datorită dialogului şi scrisului mult mai aproape de un film decât de un joc. Muzica este şi ea prezentă cu artişti cunoscuţi care pot fi imediat înlocuiţi de o opţiune de Streaming, pentru cei care vor să joace The Quarry pe Twitch sau YouTube fără să primească un strike sau un take down.

Va urma…

Pe partea tehnică, The Quarry nu este cu nimic spectaculos şi nu face nimic special, chiar dimpotrivă, este mult mai relaxat decât celelalte jocuri. Pe partea de poveste în schimb, vine cu un nou “film”, vine cu noi personaje şi cu acel entuziasm şi mister cu care se lansează jocurile Supermassive Games.

The Quarry este disponibil acum pentru PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S|X, PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.