Ascultă acest articol


Când vine vorba de gaming, echipamentele – care constau în accesorii, componente și tot ce are legătura cu jocurile, este musai să îndeplinească niște condiții aparte. Performanța este, bineînțeles principalul element important în gaming, mai ales dacă este vorba de cel competitiv (e-Sports) și apoi aspectul – pentru că ne dorim să avem un setup care să se unifice prin aspect și cu care să ne uimim prietenii!

Sony INZONE

Rămânând în sfera gaming-ului, în acest an Sony, cu divizia sa de gaming orientată asupra consolei PlayStation dar și cu compatibilitate cu alte branduri, a anunțat o gamă nouă de periferice și monitoare dedicate jocurilor: INZONE care include două modele de monitoare M3 și M9 și trei perechi de căști H3, H7 și H9.

Dacă pe partea de monitoare chiar este o adiție interesantă, pe partea de căști probabil vă întrebați ce rost au dacă există deja cele mai noi căști Pulse 3D, lansate odată cu consola actuală PlayStation 5. Mulțumită Sony și PlayStation România, am primit în teste cele trei perechi de căști – cărora le dedicăm câte un articol pentru fiecare – și pot să vă dau un răspuns la întrebarea, pe care probabil o aveți (n.a. o găsiți în articol).

Haideți să începem cu H9 – cele mai perfomante dintre căștile din gama INZONE de la Sony!

Pachet

Înainte să începem cu ambalajul vă pot spune că materialul folosit (cartonul) este același ca pentru consola PlayStation 5 culorile însă nefiind doar o combinație de alb cu albastru ci  alb cu nuanțe de mov – reprezentativă seriei INZONE. Producătorul ne asigură și că “ambalajul INZONE H9 nu include plastic și folosește doar materiale reciclate și celuloză nețesută, reflectând angajamentul Sony de a reduce impactul produselor și practicilor noastre asupra mediului.

Cutia are dimensiuni măricele pentru avem variantă de căști cu cupe mari, overear, în partea de sus fiind disponibilă o agățătoare pentru rafturile magazinelor retail (sau pentru o depozitare ușoară pentru client), iar întreaga cutie are o grafică simplă, arătoasă, pe partea din față având o imagine cu cupa stângă a H9 și o parte din bentiță, iar pe lângă aceasta este prezentă sigla seriei INZONE, numele modelului, H9, logo-ul Sony și o descriere scurtă, în 3 limbi: “Wireless Noice Cancelling Gaming Headset“. Lateralele cutiei sunt simple, doar cu denumirea produsului; pe latura de jos avem codurile de bare, descrierea scurtă a produsului – tradusă în mai multe limbi inclusiv în Română și alte specificații.

Pe partea din spate aflăm că modelul este INZONE H9 WH-G900N și că sunt compatibile cu PS5 și PC, includ Noice Canceling, dispun de conectivitate Bluetooth și bateria are o autonomie de 32 ore – fiind căști wireless. Căștile sunt certificate Discord, dispun de o aplicație dedicată de PC, PC INZONE Hub și avem o imagine cu produsul și descrierea câtorva componente de pe acesta.

Deschidem cutia și avem o altă cutie dintr-un carton mai tare și gros, cu capac, care odată deschis vedem o serie de manuale (de utilizare, garanție, tehnice și un sticker), apoi ajungem la cablul pentru încărcare USB – USB C și mini-receiver-ul USB. Sub acestea, într-un cofraj moale, protectiv, sunt căștile.

Aspect

Dacă accesoriile (cablul de încărcare și receiver-ul wireless) sunt de culoare neagră, căștile sunt albe în exterior și negre pe interior – combinație și stil care se asortează cu consola și controller-ul PS5.

Bentița este confecționată din plastic tare pe exterior, interiorul fiind – în partea centrală – moale, iar zona unde vin cupele este, de asemenea din plastic tare. Din bentiță culisează cupele – se pot regla să se potrivească mărimii capului purtătorului. Bentița și cupele sunt unite de acest suport din plastic tare pe care este imprimată sigla Sony.

Zona de unire a cupelor cu acel sistem culisant de plastic din benitiță, include un fel de bilă care permite cupelor să se miște ușor pentru a se mula perfect pe urechea utilizatorului. Acea zonă este încercuită de un LED bicolor (alb, albastru). Pe cupa stângă avem montat un microfon nedetașabil care se poate ridica (atunci când nu este folosit) și lăsat în jos în sesiunile de gaming care necesită interacțiune vocală cu coechipierii. Microfonul este confecționat dintr-un plastic maleabil care poate fi poziționat după placul purtătorului.

Pe cupa din stânga, lângă microfon se observă un mic orificiu care este un alt microfon utilizat pentru anularea zgomotului de fundal (Noise Cancelling), iar în partea de jos a cupei avem o rotiță analog, neagră, pentru volum. Lângă aceasta avem un buton cu două funcții NFC (noise canceling) și AMB (ambiental), portul pentru alimentare cu cablul USB – USB-C și un LED de stare.

Pe cupa din dreapta, avem poziționat în același loc ca pe cea din stânga, un microfon intern pentru NFC, iar în partea de jos avem un buton cu două funcții GAME/CHAT – pentru microfon, un buton pentru Bluetooth și unul de Power.

Ambele cupe au pe margine o zonă cu plastic perforat pentru un Bass mai intens, iar interiorul cupelor sunt dintr-un material foarte moale îmbrăcat cu piele.

În pachet avem ca accesorii, pe lângă cablul de alimentare USB – USB C de 1.5 metri și acel receiver wireless pe USB care, pe el, are un mic comutator care se poate regla în pozițiile PS5 și PC. Receiver-ul are în partea din exterior, pe latura mică, un LED circular de stare.

Tehnic

Cu o greutate de 330 g, H9 sunt de tipul închise, dinamice, wireless conectarea făcându-se fie prin Bluetooth 5.0 pe o rază de 10 metri între receiver și căști, fie prin transmițător-receptor USB compatibil cu PS5 și PC (cu comutare pentru fiecare).

Difuzoarele sunt de 40mm, cu magnet Neodim și diafragmă Film PET, iar microfonul este unul Bidirecțional.

Controlul acestora se face fie prin butoanele de pe cupe (rotiță analog de volum, NFC/AMB, Bluetooth, Power, Game/Chat) fie prin aplicația dedicată pentru PC, PC INZONE Hub. Pe lângă un mic LED de stare, pe cupe găsim alte două LED-uri (pe cupe) iluminate în două culori alb și albastru.

Căștile pot fi folosite în timpul încărcării și suportă conexiuni simultane Bluetooth și Wireless având o întârziere scăzută în cazul conexiunii wireless (2,4 GHz). Căștile sunt certificate Discord, iar microfonul are funcția de a intra pe Mute atunci când este ridicat și revine activ atunci când este lăsat în jos.

Cu suport pentru sunet spațial 360 și funcția de anulare a zgomotului de fundal, totul este posibil pe H9 mulțumită unei baterii reîncărcabile care asigură, conform Sony, până la 32 de ore de utilizare la o încărcare completă (cu anularea zgomotului dezactivată). Și mai mult de atât, într-un regim de urgență, o încărcare de 10 minute asigură până la 1 oră de utilizare.

Testare

Înainte de a vorbi despre H9 vreau să vă spun de ce există seria de căști INZONE chiar dacă cele existente, Pulse 3D te poți bucura oricând de ele pe PlayStation 5. Ei bine cele din seria INZONE sunt o combinație între Puse 3D și cele WH-1000XM5 – printre cele mai bune căști casual pe care le-am avut în teste până acum. Dacă pe partea de design și spațialitate 3D, INZONE împrumută de la Pulse 3D, calitatea sunetului și partea de conexiune extinsă (Bluetooth, PC) le preia de la WH-1000XM5. Nu avea cum să nu fie un succes, în teorie, dar asta vom afla imediat.

În loc de a începe, a vă prezenta, modelul de debut – să zicem așa, al seriei INZONE, H3, am ales întâi versiunea cea mai performantă, H9, urmând să revin și asupra lui H7 și mici comparații între cele două. De asemenea, vom face un material separat și pentru H3.

Seria INZONE este binevenită din partea Sony, mai ales pe partea cu monitoarele pentru că se poate crea un fel de ecosistem de gaming, Sony care să includă PS5, și să extindă aria de accesorii. Monitoarele sunt un mare plus, pentru că știm deja că pe partea TV, cu ale sale Bravia, Sony se descurcă minunat. De ce să nu avem de la ei și ceva de gaming?

În mână, H9 arată și se simt foarte bine mulțumită materialelor de calitate utilizate. Sunt ușoare, au interiorul bentiței, respectiv bureții cupelor foarte moi și sunt acoperite de piele. Foarte comfortabile pe cap, cupele se reglează singure, iar la înălțime poți regla exact cum îți dorești. Microfonul în poți ridica sau lăsa în funcție de utilitate. Pot fi purtate în sesiuni lungi de gaming fără probleme, în schimb nu știu cum este asta pe timp de vară, căldură…

Conexiunea se realizează în două moduri, fie prin Bluetooth fie prin receptorul wireless din pachet, care se conectează la portul USB al consolei PS5, respectiv PC/Laptop. Primele teste le-am făcut la PlayStation 5 unde am conectat receiver-ul la portul USB din partea din față a consolei și imediat a apărut în meniuri ca INZONE H9 INZONE H7 inclusiv cu suport pentru sunetul spațial 3D. De asemenea, avem și suportul pentru microfon, dar și afișarea barei de volum pe ecran atunci când dați mai tare sau mai încet.

Conectate la PC, cel puțin Windows 11 Pro (cu cel mai nou update făcut) sunt găsite imediat și activate și este necesar instalarea aplicației PC INZONE Hub de unde ai acces la câteva opțiuni utile și de control/configurare a microfonului.

Pentru a putea utiliza Spatial Sound trebuie personalizat, iar pentru a face asta trebuie să instalezi pe telefonul mobil o aplicație 360 Spatial Sound Personalisation care, odată ce ți-ai făcut un cont, este nevoie să-ți fotografiezi fața și cele două urechi și odată terminată personalizarea sincronizezi aplicația cu PC INZONE Hub printr-ul cod QR.

Calitatea sunetului este într-adevăr bună, cu un bass balansat bine cu înaltele și joasele, dar un volum general destul de redus. Pe PC via PC INZONE Hub mai poți face modificări, ai un egalizator și ajungi să nimerești să faci reglaje aproape perfecte pentru când te joci, asculți muzică sau vezi un film sau serial. Pe PlayStation 5, în schimb…

Diferențele nu s-au simțit pe PC, cu sau fără Spatial Sound calitatea fiind cam aceeași, ba chiar volumul un pic mai mic în cazul 3D. În jocuri, deși eficient, se simte nevoia de volum mai mare. Imersivitatea 3D, însă, este acolo și chiar dă o impresie auditivă plăcută.

Funcția NFC e binevenită și este considerată de Sony marele atu care diferențiază H3 și H7 față de H9 și funcționează bine. Dar, după ce că și așa volumul general maxim nu este tocmai puternic, activarea NFC face să mai scadă puțin, iar dacă activezi și Spațialitatea… Având în vedere că sunt niște căști gândite inițial pentru interior, NFC poate fi util în cazul unui mediu zgomotos în interior și aici chiar prinde bine și mai mult de atât poți seta și în mod Ambiental care se folosește de microfon pentru a putea auzi ce spun cei de pe lângă tine. Ai buton pe cupă pentru așa ceva.

Microfonul este destul de bun, conversațiile cu coechipierii fiind clare și chiar dacă nu dispune de un filtru (burețel), nu deranjează sunetele ascuțite. Butonul de Chat/Gaming de pe cupa H9 este chiar util, iar pe PC poți chiar umbla la balanța între sunetele din joc și cel de chat.

Conexiunea din Bluetooth a cam pus probleme în cazul mai multe device-uri conectate și testate, chiar dacă aceasta se realizează rapid și fără probleme. Prin Bluetooth am conectat H9 la un TV, Nintendo Switch Lite, 2x smartphone-uri (1 generație mai nouă, 1 mai vechi) și 2x tablete (la fel ca la smartphone-uri). Volumul redat fiind, de asemenea redus – precum în cazul conexiunii prin receiver-ul wireless și multe întreruperi. Nu știu care e vina acestui inconvenient, dar mici sacadări a făcut destul de deranjantă de experiența utilizării H9 via Bluetooth, indiferent de device-ul la care au fost conectate căștile. Pot să mai spun aici, că în momentul care conectezi H9 la PC, în PC INZONE Hub apare firmware-ul acestora și bănuiesc că dacă ar exista un update, aș fi fost înștiințat.

H9 are suport de conexiune simultană Bluetooth și wireless, prin receiver și funcționează, dar din cauză că prin Bluetooth sunetul se aude sacadat, experiența nu este una tocmai plăcută. Am descoperit, însă și o opțiune în aplicație care prioritizează ori calitatea sunetului redat, ori conexiunea să fie bună și stabilă, la setarea pentru Bluetooth, dar rezultatele sunt același oricum aș comuta. Nu știu dacă o fi o defecțiune tehnică a căștilor sau receiver-ului sau de soft, aceasta din urmă putând fi rezolvată printr-un update de firmware.

LED-ul de stare te anunță când e vorba de conexiune prin Bluetooth sau wireless, iar cele de pe cupe clipesc și se aprind în culorile alb și albastru (PS5).

Muzica se aude bine, de asemenea, pe H9, Spotify fiind mereu la îndemână, iar filmele și serialele prin serviciile de streaming Netflix, HBO MAX, Disney+ și Amazon Prime Video sunt plăcut de urmărit cu căștile Sony.

Nu în cele din urmă: Jocurile! În jocuri, atât pe PS5 cât și pe PC, H9 este “rege” sunetul redat fiind bine echilibrat (cu avantajul ca pe PC să poți umbla tu la un egalizator) și microfonul este ceea ce trebuie în astfel de activitate. God of War și Marvel’s Spider-Man le-am testat atât pe PS5 cât și pe PC cu H9 și încă o dată, avantajul adus de aplicația PC INZONE Hub s-a simțit. În cazul PC-ului, Windows 11 Pro are și așa opțiune de spațialitate integrată și de asemenea și suport DTS (cu plată), a doua opțiune chiar aducând o imersivitate mișto. Chiar și jocurile de mobile sau de pe Switch se aud calitativ bine, chiar dacă mai încet, dar acea inconveniență spusă mai sus, chiar ajunge să enerveze experiența de joc.

Concluzie

H9 sunt căști de gaming de care au nevoie fanii PlayStation pentru că sunt o combinație între Pulse 3D și superbele WH-1000XM5; de la Pulse preluând aspectul și tehnologia 3D, iar de la WH vin Noise Canceling și calitatea materialelor și al tehnologiei, astfel rezultând niște căști Sony pentru jucătorii cu PlayStation 5 și PC pe care trebuie să le aibă.

Sony INZONE H9 se comercializează în România la un preț R.D.P. de 1.499,00 LEI.

NOTĂ! H7 și H9 sunt foarte asemănătoare și voi reveni cu câteva poze ale celor două și impresii comparative după ce voi scrie separat și despre H7 și în curând va veni articolul și cu H3. Rămâneți aproape!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.