Ascultă acest articol


World Photography Organisation anunță juriul competiției Sony World Photography Awards 2023, alături de noi premii și detalii despre expoziție. Printre acestea se numără introducerea unui premiu de 5.000 de dolari în sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, dar și o nouă prezentare individuală care va fi susținută de artistul ce va obține titlul de Fotograful Anului.

Expoziția Sony World Photography Awards 2023 revine la Somerset House, în Londra, în perioada 14 aprilie – 1 mai 2023. Expoziția din 2022 continuă să ajungă în mai multe locații internaționale, inclusiv la Museum of Photographic Arts, San Diego, California, în premieră (în intervalul 8 octombrie 2022 – 19 martie 2023) și, tot în premieră, la Open Eye Gallery, Liverpool, Marea Britanie (în perioada 10 noiembrie – 11 decembrie 2022).

Ajunsă la cea de-a 16-a ediție, Sony World Photography Awards este una dintre cele mai mari și mai prestigioase competiții de fotografie din lume, care promovează cea mai bună fotografie contemporană din întreaga lume și le oferă fotografilor participanți o expunere internațională însemnată și oportunități de dezvoltare a carierei.

Sony susține competiția și contribuie la dezvoltarea continuă a culturii fotografice, oferindu-le creatorilor talentați de astăzi o platformă globală de exprimare. Înscrierea la competiție este complet gratuită, iar fotografii sunt evaluați în mod anonim de către un juriu format din personalități de top din industrie.

JURAȚII EDIȚIEI DIN 2023

Juriul din acest an este format din membri cu o gamă largă de cunoștințe și expertiză din medii și practici fotografice variate:

Categoria Professional

Mariama Attah, Head of Exhibitions la Open Eye Gallery, Liverpool, Marea Britanie
Tandazani Dhlakama, Asistent Curator la Zeitz MOCAA, Cape Town, Africa de Sud
Elisa Medde, Redactor șef, FOAM Magazine, Olanda
Ioana Mello, Curator independent și Editor foto; Membru Director, FotoRio, Brazilia
Sujong Song, Curator independent și Editor foto; Co-fondator, Seoul Lunar Festival, Republica CoreeaMike Trow, Curator independent, Editor foto și Președinte al juriului

Categoriile Open și Youth

Eric Schlosser, Director Artistic, Tbilisi Art Fair, Georgia

Categoria Student

Eliza Williams, Editor, Creative Review, Regatul Unit

NOUTĂȚILE EDIȚIEI DIN 2023

Premiul pentru sustenabilitate

Anul acesta, World Photography Organisation va oferi un nou premiu, menit să recunoască poveștile, oamenii și organizațiile ale căror acțiuni evidențiază unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite în materie de mediu. Printre acestea se pot număra reprezentări ale schimbărilor climatice, perspective ale tehnologiilor și inovațiilor ecologice sau o celebrare a persoanelor și grupurilor care se străduiesc să facă diferența.

Premiul pentru Sustenabilitate va recompensa fotograful câștigător cu o sumă de 5.000 de dolari și cu o prezentare a proiectului său în cadrul expoziției Sony World Photography Awards de la Londra. Toți fotografii care participă la categoria Professional sunt eligibili pentru a câștiga premiul.

Prezentarea individuală a lucrărilor Fotografului Anului

În 2023, World Photography Organisation oferă un nou premiu pe care și-l va adjudeca cel care câștigă titlul de Fotograf al Anului. Pe lângă premiul în bani în valoare de 25.000 de dolari, un kit de echipamente de imagistică digitală Sony și includerea în expoziția și cartea Sony World Photography Awards, câștigătorul va fi recompensat și cu o prezentare individuală a lucrărilor sale în cadrul expoziției Sony World Photography Awards de la Londra, de anul viitor. Această oportunitate le permite fotografilor să-și dezvolte în continuare proiectul câștigător sau să expună o lucrare nouă, obținând astfel vizibilitate suplimentară și avansând în carieră. Prima dintre aceste prezentări va fi dedicată operei câștigătorului titlului Fotograful Anului 2022, Adam Ferguson (Australia), și va avea loc în cadrul expoziției de la Somerset House, în aprilie 2023.

Formatul categoriei Youth

Sony World Photography Awards 2023 introduce un nou format pentru categoria Youth, deschizând competiția pentru orice persoană cu vârsta sub 19 ani și invitându-i pe participanți să trimită până la trei imagini conectate cu tema Your Everyday. Juriul va selecta o listă scurtă de 10 fotografi care vor concura pentru titlul de Fotograful Anului la Categoria Youth.

DATELE EXPOZIȚIEI DIN 2023 ȘI DATELE TURNEULUI INTERNAȚIONAL DIN 2022

În 2023, expoziția Sony World Photography Awards va fi inaugurată la Somerset House, Londra, în perioada 14 aprilie – 1 mai 2023.

După expoziția de la Londra și o prezentare ulterioară la Tokyo, expoziția Sony World Photography Awards 2022 va ajunge în mai multe locații internaționale:

Lenzburg, Elveția, Fotofestival Lenzburg, 27 august – 2 octombrie 2022
Milano, Italia, Fondazione Stelline, 14 septembrie – 30 octombrie 2022
Buenos Aires, Argentina, artexarte, 27 septembrie – 23 octombrie 2022
San Diego, SUA, Muzeul de Artă Fotografică, 8 octombrie 2022 – 19 martie 2023
Berlin, Germania, Willy-Brandt-Haus, 21 octombrie 2022 – 15 ianuarie 2023
Liverpool, Marea Britanie, Open Eye, 10 noiembrie – 11 decembrie 2022

Detalii suplimentare despre locurile de desfășurare sunt disponibile pe site-ul World Photography Organisation.

PREMIILE ȘI DATELE LIMITĂ DE ÎNSCRIERE ÎN EDIȚIA DIN 2023

Înscrierile la Sony World Photography Awards au fost deschise pe 1 iunie 2022. Descrierea completă a competiției și a categoriilor poate fi găsită la worldphoto.org/sony-world-photography-awards

Termenele limită pentru cele patru categorii ale Competiției sunt:

Professional: 13 ianuarie 2023, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Open: 6 ianuarie 2023, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Student: 30 noiembrie 2022, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Youth: 6 ianuarie 2023, 13:00 GMT (ora 15:00, ora României)

Toți câștigătorii categoriilor din cadrul competițiilor Professional, Open, Youth și Student vor primi echipamente de imagistică digitală de la Sony. În plus, vor fi acordate premii în bani în valoare de 25.000 de dolari americani pentru titlul Fotograful Anului și de 5.000 de dolari americani pentru titlul Fotograful Anului la categoria Open. Toate lucrările fotografilor câștigători și ale celor selectați pe lista scurtă vor fi expuse în cadrul expoziției anuale Sony World Photography Awards din Londra și vor fi apoi vor fi integrate în turneul internațional. Imaginile câștigătoare vor fi, de asemenea, publicate în cartea anuală a competiției. Câștigătorii finali vor fi anunțați pe 13 aprilie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.