Metronom

"Atenția constantă, de aproape, acordată personajului principal al filmului este o alegere, poate, neobișnuită într-o poveste creată pentru a oferi observații socio-istorice mai generale."

0
545
Ascultă acest articol


Metronom s-a bucurat atât de aprecierea publicului, precum și de cea a criticilor.”

Regizor: Alexandru Belc

Scenariu: Alexandru Belc, Patrick Templin

Gen: Dramă

Lansare: 4.11.2022

Durata: 1h 33min

Studio: Strada Film

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Strada Film Internațional

Actori:

Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, Mara Vicol, Alina Berzunteanu, Mihnea Moldoveanu, Andrei Miercure, Mariuca Bosnea, Eduard Chimac, Marius Boboc, Tiberiu Zavelea, Claudia Soare, Briana Macovei, Pamela Iobaji, Ana Bodea, Alin Florea, Alexandru Conovaru și Alexandru Nedelcu.

Sinopsis:

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Liberă. Cand el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Recenzie:

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest a fost deschis cu una dintre cele mai premiate și discutate producții ale momentului, Metronom. Metronom reprezintă debutul în lungmetrajul de ficțiune al lui Alexandru Belc, peliculă care a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor al secțiunii Un Certain Regard la Cannes. Metronom s-a bucurat atât de aprecierea publicului, precum și de cea a criticilor.

Datorită invitației primite de la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, am avut ocazia să văd proiecția la cinematograful Muzeului Național al Țăranului Român.

Este anul 1972, la București. Ceaușescu se află la putere, iar libertatea nu mai este decât o vagă amintire. Cu toate acestea, pe acest fundal al întunericului, prima dragoste înflorește. Doi tineri liceeni se bucură de ultimele zile împreună deoarece el urmează să plece definitiv din țară, împreună cu familia sa.

prima dragoste înflorește

Cu această poveste a relațiilor acompaniate de sentimentul frică, scriitorul-regizor Belc — care a lucrat anterior cu Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu și a câștigat premiul pentru regie la secțiunea Un Certain Regard din acest an la Cannes – este în mod clar influențat de noul val românesc, împărtășind o preocupare față de modul în care instituțiile corupte și represive pot invada sfera personală.

Atenția constantă, de aproape, acordată personajului principal al filmului este o alegere, poate, neobișnuită într-o poveste creată pentru a oferi observații socio-istorice mai generale.

Prima scenă ni-i prezintă pe Ana și Sorin. Sorin tocmai i-a spus despre planurile familiei sale de a emigra în Germania și despre separarea lor iminentă.

Ana este invitată la petrecerea prietenei ei Roxana (Mara Vicol) și, împotriva dorințelor exprese ale mamei sale și a rugăminților mai blânde ale tatălui ei, se strecoară la aceasta, împrumută o rochie și îl așteaptă pe Sorin.

Seara fără părinți este organizată în jurul transmisiei emisiunii Metronom a românului aflat în exil Cornel Chiriac, la postul ilegal de cultură pentru tineret Radio Europa Liberă. Deși ei vorbesc despre o scrisoare de susținere pe care prietenii Anei intenționează să o trimită clandestin din țară lui Chiriac, planul acesta este doar un zgomot de fundal pentru Ana, care se gândește la Sorin și la despărțirea ce va avea loc curând. Apoi, în timp ce dansează cu un coleg de clasă, ea îl vede pe Sorin sosind și cei doi discută.

După un timp, ea iese la plimbare pentru a-și limpezi ideile și când se întoarce la petrecere, totul este irevocabil schimbat. Muzica este oprită și prietenii ei așteaptă tremurând de frică, în timp ce poliția secretă, care a fost informată despre planul scrisorii, răsfoiește albumele și cărțile de contrabandă din apartamentul Roxanei. Copiii sunt duși în arestul poliției și forțați să scrie declarații detaliate despre partid, scriind numele tuturor celor care au participat la această întâlnire clandestină și să își recunoască vina pentru acest act minuscul, inofensiv, în mare parte simbolic, dar totuși ilegal, de protest antiguvernamental la nivel scăzut. Deși Ana a avut cel mai puțin de-a face cu scrisoarea și pare printre cei mai apatici din punct de vedere politic din cercul ei, ea se dovedește cea mai rezistentă la o astfel de constrângere.

Metronom este un omagiu inteligent adus acestei generații române condamnate, îngrădite și jefuite de libertatea de a alege, a gândi și a simți.

Metronom va rula din 4 noiembrie în cinematografele din România fiind distribuit de Strada Film International.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.