Proiectul Centenarul Încoronării: Eveniment la Muzeul Național Cotroceni

Asociația Artis din Iași prezintă concluziile proiectului

0
478
Ascultă acest articol


Asociația Artis din Iași, în calitate de inițiator al proiectului cultural-educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, organizează pe 4 noiembrie 2022, la Muzeul Național Cotroceni (Salonul Cerchez), evenimentul de închidere a Caravanei desfășurată în perioada mai-octombrie 2022.

În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), prezentată în toate localitățile în care caravana a ajuns și proiecția filmului documentar Regele Mihai – Drumul către casă (regizor Trevor Poots). Participanții vor putea vizita și expozițiile prezente la Muzeul Național Cotroceni.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Evenimentul aduce în atenția participanților detalii despre activitățile derulate în proiect, rezultatele obținute și impactul pe care caravana l-a avut în România și în Republica Moldova.

Alături vor fi ambasadorii caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador), Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador), dar și personalități marcante din domeniile cinematografiei și istoriei, parteneri și alți actori relevanți implicați în proiect.

Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador): „De la bun început m-am bucurat că sunt parte din acest proiect. Acum am amintirile extrem de plăcute ale întâlnirilor cu elevii, pentru că acesta a fost unul dintre marile victorii ale acestui proiect: întâlnirile cu tinerii, filmele pe care tinerii le-au văzut și mai ales revelația lor că istoria poate fi o poveste ușor de înțeles. Istoria nu este o carte de telefoane în care să fie îngrămădite numai nume și date. Este povestea unor oameni, altădată reali, cu pasiunilor lor, cu momentele lor mai bune sau mai puțin bune. Au fost săli cu sute de tineri. Au fost lecții de istorie, dar fără ca tinerii să știe că e o lecție. Pentru ei a fost un fel de discuție liberă, un spectacol de film, dar eu ca profesor îmi dădeam seama că în același timp era și o lecție de istorie”.

Cifre la final de proiect

În perioada 12 mai-20 octombrie 2022, Caravana Centenarul Încoronării a poposit în 23 de localități din țară și din Republica Moldova, parcurgând 6.500 de km, a organizat 28 de lecții de istorie, care au adunat 6.000 de spectatori (elevi, studenți, profesori și pasionați de istorie).

Proiectul a avut un ecou național și internațional important, adunând peste 40 de instituții partenere, dintre care 14 Inspectorate Școlare Județene. Pe lângă ambasadorii proiectului, la cele 28 de lecții de istorie au luat parte peste 40 de invitați speciali (istorici, specialiști, profesori). Au fost trimise peste 20 de comunicate de presă, care au informat cu privire la evenimentele din cadrul proiectului. În ceea ce privește diseminarea informației, proiectul a avut 300 de apariții în presă (intervenții tv, radio, articole în presa locală, națională și internațională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.