Viteza transferului de date este foarte important important în zile noastre atât în categoria de business și învățământ cât și pentru entertainment, unde se integrează și gaming-ul și eSports. Mulțumită transferurilor rapide, streaming-ul fie el de muzică, video sau gaming este posibil și avem mare nevoie de așa ceva.
Dacă la mobile, 5G-ul câștigă teren, discutându-se de 6G, la categoria Wi-Fi, până să primim Wi-Fi 7, Wi-Fi 6 este necesar pentru a putea avea acces la tranferuri la viteze maxime posibile.
Device-urile care folosesc Wi-Fi-ul pentru transfer de date și acces la internet sunt laptop-urile, în primul rând, acestea fiind împărțite pe categorii – notebooks, ultrabooks etc. Ele vin în general cu posibilitate de conexiune wireless în funcție de perioada în care se lansează, modulul nefiind unul interchimbabil (cum se poate face, spre exemplu, la memoriile RAM sau SSD). Laptop-urile mai vechi rămân în urmă la acest capitol, dar Tenda vine cu o soluție rapidă și ușoară printr-un adaptor USB care aduce tehnologia Wi-Fi 6 Dual-Band pe terminalele mobile mai vechi! Așadar, acest articol este despre Tenda AX1800 Wi-Fi 6 Dual-Band USB Adapter (Model: U18)
noua opțiune pentru o rețea cu viteză mai mare
Fiind vorba de un adaptor USB, dimensiunile sunt ca ale unui stick usb de memorie, deci și ambalajul este micuț și bineînțeles pictat în culorile standard Tenda, negru, portocaliu și alb. O poză cu produsul, denumirea modelului și pictograma-simbol cu Wi-Fi 6 avem pe partea din față a cutiei de carton, tot acolo aflându-se și informații despre capabilitățile device-ului și anume oferirea de viteze ultra-rapide, interfață USB 3.0 și compatibilitate Plug&Play, dar și o descriere scurtă a produsului în sine. În cutie avem un ghid rapid de instalare, și adaptorul USB cu capac, într-un cofraj de carton.
Asemănător cu un stick usb, ca aspect și construcție, U18 este alb pe partea de sus, unde avem și sigla Tenda, și gri pe partea plată – device-ul având o formă ușor curbată pe laterale și ascuțită în partea de sus și de jos. Pe partea gri avem scrise cu alb certificările, iar dacă dăm capacul jos, iese la iveală USB-ul cu interior albastru ceea ce înseamnă că avem USB 3.0. U18 dispune și un LED de stare.
Să intrăm puțin și în specificațiile tehnice, U18 are dimensiunile de 93.8 x 30.2 x 13.4 mm și are interfață de conectare USB 3.0, dispune de un LED de stare/notificare și utilizează o antenă de tip PIFA.
Standardele wireless sunt IEEE802.11ax/ac/n/a (5 GHz) și IEEE802.11ax/b/g/n (2.4 GHz), fiind vorba de un device Dual-Band, pe 5 GHz ajungând la transferuri de până la 1201 Mbps, iar pe 2.4 GHz până la 574 Mbps.
Pe partea de securitate avem WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2 și WPA3 și are suport pentru mod Stație.
După cum spuneam, U18 este un device de tip Plug&Play care integrează driveri și este recunoscut imediat, cel puțin de Windows 10, conform Tenda, dar și pentru Windows 11 ca rezultat al testelor noastre.
Testele le-am efectuat pe trei tipuri de laptop-uri și un PC – toate cu Windows 11 instalate, majoritatea cu cel mai nou update, iar conectarea s-a făcut imediat atât pe notebook, ultrabook și un laptop de gaming, cât și pe un PC de gaming. Contează, bineînțeles să faci conectarea la un port USB 3.0 pentru un răspuns mai rapid.
U18 e cât un stick USB de memorie când îl iei în mână și are un capac de protecție pentru când îl iei în rucsac sau buzunar. Alb, subțire, l-ai conectat la portul USB, cauți conexiunea care te interesează la router, iar dacă acesta dispune de Wi-Fi 6, atunci conectarea se va face pe această tehnologie – cea mai rapidă în acest moment.
Din păcate, partea de conectare având plasticul acela mai lat, este posibil să întâmpini probleme dacă ai la laptop două porturi USB foarte apropiate, fiind nevoie să renunți a mai avea ceva pe unul dintre porturi atunci când conectezi U18 pe celălalt. Bineînțeles, acest lucru nu e nevoie să-l vedeți ca pe o inconveniență a stick-ului nostru USB ci ține mai mult de construcția laptop-urilor.
La testele de viteză, făcute cu Speed Net am obținut vitezele menționate de Tenda și anume 5 GHz – aproape 1201 Mbps, iar pe 2.4 GHz cam 574 Mbps, cel puțin pe laptop-ul și RIG-ul de gaming (prin USB 3.0 amândouă), pe notebook și ultrabook (USB 2.0) vitezele fiind ușor mai mici, dar clar mai mari descât placa de rețea wireless integrată.
Acoperirea U18 este destul de bună, testele de viteză având rezultate maxime la o distanță de 1 metru de un router (cu Wi-Fi 6) cu net de 1G de la Digi, în alte camere ale imobilului de 3 camere cu pereți de beton, semnalul scăzând ușor la 2 liniuțe din 3, la fel și vitezele de transfer.
Am testat atât Spotify – streaming audio, cât și Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video și YouTube – streamig video, dar și streaming de gaming prin jocuri online și NVIDIA GeForce NOW RTX 3080. Semnalul s-a menținut stabil, redarea fluentă și fără întreruperi – atâta timp cât păstrezi o distanță moderată față de router, contând în acest caz și puterea router-ului în sine.
Pe perioada testelor, U18 s-a încălzit puțin, dar după cum spuneam, acest aspect nu a dăunat performanțelor în niciun fel.
Practic U18 este perfect să-l ai tot timpul la tine în deplasare, fiind mic ca dimensiuni și ușor de conectat îl poți pune în buzunar sau rucsac și-l poți folosi oricând dorești să beneficiezi de viteza maximă disponibilă oferită de Wi-Fi 6, la laptop-ul care nu suportă această tehnologie.
U18 este un device util pentru cei care nu dispun de Wi-Fi 6 la laptop-urile lor, mai ales când te afli în deplasare și ai un semnal cu această tehnologie – cea mai rapidă din acest moment.
Tenda AX1800 Wi-Fi 6 Dual-Band USB Adapter (Model: U18) se comercializează în România la un preț de aproximativ 200 lei.