Ascultă acest articol


Spider-Man: Miles Morales îmi place și mai mult decât jocul original și salut Insomniac Games, respectiv aplaud atât SIE cât și PlayStation, pentru timpul perfect de lansare odată cu noua consolă PlayStation 5.”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 12 noiembrie 2020 (PS4), 18 noiembrie 2022 (PC)

Studio: Insomniac Games

Distribuitor: Sony Interactive Entertainment Europe

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows PC, Stadia (PlayStation 5, Xbox X Series)

Clasificare: 16+

Sinopsis:

În cea mai recentă aventură Marvel’s Spider-Man, adolescentul Miles Morales se adaptează la un cămin nou și calcă pe urmele mentorului său, Peter Parker, devenind un nou Spider-Man.

Lupta pentru putere îi pune în pericol căminul, iar eroul în devenire înțelege că puterea înseamnă și responsabilitate. Pentru a salva Marvel’s New York, Miles trebuie să îmbrace hainele de Spider-Man și să-și asume gestul.

 

Playstation (2000)

Recenzie:

Jocul original, Marvel’s Spider-Man, ne-a plăcut mult și nouă, celor de la MovieNews.ro și se pare că și fanii lui Spider-Man, jucătorii și criticii de jocuri l-au lăudat și punctat bine și cum era și normal, toată lumea se aștepta la o continuare. Ei bine, SIE a decis să ne facă o surpriză, chiar dacă nu e vorba de un sequel și au anunțat (un fel de) continuare numită Miles Morales – noul protector al New York-ului Marvel. Vestea a fost primită totuși bine mai ales că Marvel’s Spider-Man: Miles Morales avea să fie și un titlu de lansare odată cu noua generație de console de la Sony, PlayStation 5, iar din ce ni s-a arătat atunci (imagini și clipuri), arăta foarte bine d.p.d.v. tehnic.

12 noiembrie, așteptat atât de fanii jocului original cât și de cei ai consolei Sony, au primit atât (spin-off-ul?) Miles Morales cât și PS5, deci a fost ca și când Crăciunul ar fi sosit mai devreme… pentru cei care au reușit să pună mâna pe noua consolă căci a fost disponibilă global într-un număr (exagerat) de limitat. Bineînțeles, au existat și câțiva jurnaliști foarte norocoși (inclusiv foarte puțini și în România) care au primit PS5 cu Miles Morales pentru testare și am aflat câteva păreri despre cele două, înaintea de lansarea oficială (pe 18 noiembrie la noi în țară).

Primele păreri ale jurnaliștilor erau foarte bune și hype-ul fanilor a ajuns rapid la “boiling point”, iar minutele deveneau ore, orele zile ș.a.m.d. până la lansare… dar iată că, în sfârșit avem și noi acces la varianta pentru PS4 Pro (noi nu mai suntem printre “norocoșii jurnaliști” din nefericire) și sperăm să vă oferim câteva impresii și păreri.

Povestea

Și eu m-am aflat printre cei cărora le-a plăcut mult Marvel’s Spider-Man și eram curios oare ce poveste vor aborda cei de la Insomniac Games – creatorii jocurilor – pentru Miles Morales și ce este de fapt jocul în sine, un spin-off, prequel, sequel, dar povestea ne lămurește încă de la început printr-o serie de cinematicuri (sunt foarte multe în main story). Aflăm din ele că la un an de la evenimentele din jocul original unde demonii s-au aflat în căutarea “Devil’s Breath” și de la DLC-ul Spider-Man: The City that Never Sleeps, Peter Parker are nevoie de o pauză și va deveni mentorul lui Miles Morales – pe care l-a întâlnit în jocul original.

Astfel, în prima parte a jocului – practic un fel de tutorial atât pentru jucător cât și pentru personajul Miles Morales – avem parte de training, din când în când sub îndrumarea lui Peter Parker. Miles va descoperi că posedă un fel de putere unică și decide să devină noul protector al New York-ului în memoria tatălui său, Jefferson Davis și va descoperi că mama lui Rio – candidată la alegerile locale (promite înghețată, so…), pică într-o dispută între Underground – un grup de teroriști cu acces la hi-tech și gruparea militară Roxxon. Disputa se accentuează și străzile New York-ului sunt amenințate, iar Miles intervine de câte ori poate, până când Roxxon și Underground îl iau în vizor pe Spider-Man și lucrurile se agravează și se complică. Într-un final trio-ul intră într-un conflict direct și jocul are parte de un final… pe care îl veți descoperi singuri.

Povestea este parcă mai închegată și mai compexă față de cea din jocul original și asta nu poate decât să fie un lucru bun căci acțiunea și gameplay-ul în sine se combină perfect cu povestea de bază, care bineînțeles e presărată și cu nelipsitele side missions pe care tu alegi dacă vrei să le parcurgi.

Gameplay

După apăsarea launcher-ului jocului pe PS4 vei fi întâmpinat de un meniu simplu și foarte arătos cu Miles într-un vagon de metrou butonând mobilul. Vei poposi prima oară la Settings unde ai câteva opțiuni pe care le poți modifica la Audio, Video, Gameplay și chiar Accesibility, iar înainte să pornești jocul și să-ți alegi nivelul de dificultate (Friendly Neighborhood, Friendly, Amazing sau Spectacular – fiecare nivel modificând trei parametri al inamicilor: Aggressiveness, Damage și Health), poți vedea un rezumat la ce s-a întâmplat în jocul original – perfect pentru cei care l-au jucat și terminat și vor să-și aducă aminte, dar și pentru cei care nu au jucat titlul original.

După cum spuneam mai sus, prima parte a jocului trebuie tratată ca un fel de tutorial atât pentru jucător cât și pentru Miles care-și va descoperi capacitățile puterii sale (un fel de lightning portocaliu) și mișcările de bază, continuând apoi pe parcursul jocului, în funcție de apariția unui nou element, cu tutorial-ul corespunzător. Un lucru de precizat aici este că aproape pe tot parcursul jocului vor fi astfel de elemente noi și vei învăța lucruri noi – foarte util pentru rejucabilitate, dar și pentru a păstra/crește nivelul de interes al jucătorului pentru gameplay.

HUD-ul este aproximativ în stil originalului având în partea dreaptă, jos, o mini-hartă și vizibilă va fi întotdeauna și direcția către punctul marcat spre următoarea misiune din main story, sau cele marcate de tine pe hartă. În momentul combat-ului, în partea de sus dreapta va apărea două bare pentru focul/abilitatea secundară și gadgets, iar în stânga cea de viață și una pentru puterea lui Miles și Combo-urile realizate. Mai târziu puțin va fi disponibil și un mobil pe care-l vei putea accesa să porți conversații, vei primi fel de fel de misiuni secundare (Activities/Crimes) și pentru poze, un Camera Mode destul de stufos în opțiuni, pentru a realiza cele mai cool poze sau selfie-uri.

 

Meniul din joc este parcă mai complex decât cel din primul joc, unde avem harta (împărțită pe districte) pe care poți pinui o locație (waypoint), vedea unde se află următoarea misiune din main story și pe parcursul jocului vor apărea și câteva misiuni secundare, posibilitatea de Fast Travel via Metrou, cu animații de Loading foarte interesante cu Miles în costumul actual din joc care este privit suspect de alți călători și pentru că am pomenit de ecran de Loading, acestea există și după cinematicurile din main story, dar și atunci când reiei o salvare anterioară. Aceste ecrane de Loading îl arată pe Spider-Man (în costumul ales de tine) într-o imagine 3D, iar jos pot fi citite sfaturi legate de gameplay sau de control.

Următorul tab este cel de Suits unde vei debloca/găsi costume care, fiecare, are anumite abilități și poți alege și anumite moduri precum Visor Mods și Suits Mods care, la rândul lor, pot fi îmbunătățite dacă acumulezi anumite resurse. La tab-ul cu Gadgets vei putea utiliza anumite atașamente și alte arme letale sau nu, iar la tree-ul de Skills poți opta să bagi puncte (obținute prin creșterea în nivel prin XP) la trei categorii de Challenge Skills: Combat, Traversal și Stealth – în funcție de stilul tău de joc și respectiv la Combat, Venom (puterea lui Miles) sau… veți afla singuri care e treia ramură cu tot cu subcategoriile sale. XP-ul crește în funcție de cascadoriile pe care le faci când te dai pe pânza de păianjen, în lupte sau prin rezolvarea misiunilor secundare sau avansul în main story.

La Missions afli care sunt misiunile active (din povestea principală) și side missions, ce ai de făcut și care e răsplata, iar Characters vei afla detalii despre personajele și inamicii, pe parcursul desfășurării jocului. Move List este pentru a vedea toate mișcările și cum se execută acestea, ale lui Spider-Man, iar la Social Feed – un fel de Social Media de pe telefonul mobil, vei afla de starea vremii, ce și ce mai comunică “prietenii” de pe “perete”. La Collections vei strânge și analiza obiectele găsite prin joc inclusiv niște așa-numite Time Capsules.

New York-ul Marvel arată cât se poate de bine și este populat, cu mașini și tot ce trebuie, nivelul de detaliu și complexitate fiind mai mare în Miles, față de primul joc. Libertatea de mișcare și posibilitatea de merge unde dorești mi se par fantastice și dimensiunea hărții este destul de măricică. Pur și simplu dacă nu mai vrei să parcurgi story-ul principal, să preiei side missions de pe telefon, poți să atârni prin oraș și să cauți Collectibles bucurându-te la maxim de posibilitățile open-world. Există poliție, pompieri, oameni ai străzii, gunoiueri, clădirea Avengers, răufăcători, animale (porumbei buclucași și o pisică… Spider-Man) și tot ce mai încape – totul transformând NY-ului Marvel într-unul aproape de “realitate”.

Misiunile secundare sunt organizate foarte atent, fiind disponibile treptat pe parcursul jocului și diversitatea lor sigur nu va plictisi niciodată, la fel și goana după obiectele de colecționat, acestea, pe lângă firul epic principal care și el începe în putere, aduc o varietate în joc. Varietatea este foarte bună în acest tip de jocuri și eu le consider cheia unui gameplay extins și elementul principal care-i va menține interesul jucătorului pentru joc cât de mult posibil. Preiei misiuni de pe mobil, se deblochează puncte pe hartă și pur și simplu, în timp ce străbați orașul, când te apropii de un obiect ascuns de colecție sau are loc o crimă, ești înștiințat și poți alege să intervi.

Combat-ul este pe același sistem ca în primul joc și funcționează de minune, Spider-Man având o libertate mare de mișcare și multe posibilități de combo-uri în stilul Melee, iar gadget-urile cu modurile sale vor extinde și mai mult combat-ul. Spidey se poate folosi de obiecte din jur pentru a le tranforma în arme (chiar de inamici), iar combinațiile realizate sunt practic infinite putând să experimentezi scheme noi constant. Modul Stealth este la fel de important ca și lupta Melee și poate fi realizată cu succes – unele misiuni necesită strict utilizarea Stealth – și mai există și misiuni unde Spidey își va folosi abilitățile care-l vor transforma într-un adevărat “detectiv-ninja”. La fel ca și în cazul misiunilor, varietatea își spune cuvântul și îți este mai mare dragul să te angajezi în lupte.

Armele lui Spidey sunt și ele destul de variate și unele se pot modifica, iar abilitățile cu tot cu tree-ul cu subcategorii aduc și ele contribuție mare când vine timpul ca Spidey să intre în luptă. Pornind de la puterea lui Miles și la clasica pânză de păianjen și ajungând de la utilizarea obiectelor din mediu înconjurător (inclusiv al inamicilor împotriva altor inamici), creare de capcane și abilitățile defensive/stealth, armele din Spider-Man și posibilitățile de combinare în luptă a acestora – dacă sunt utilizate atunci când trebuie în funcție de situație, sunt “spectaculare”.

Inamicii din Marvel’s Spider-Man: Miles Morales sunt și ei de o varietate mare și după ce avem acea deschidere plină de acțiune cu Rhino și Spider-Man Miles și Peter, vom mai da nas în nas cu villaini ai lui Spidey, dar pe lângă aceștia – majoritatea apar în main story – avem și soldații Underground și badașii Roxxon care sunt fiecare în mai multe variante și cară de la arme albe și de foc și până la puteri și arme hi-tech cu fel de fel de efecte. Palmaresul jocului în ale inamicilor stă și el bine și are carne de tun Spidey.

Costumele lui Spidey sunt și ele în număr mare și simbolice putând să îmbraci echipament mai vechi sau futuristic ba chiar poți folosi și costumul din animația Into the Spider-Verse, sau combinații interesante de culori, design și materiale (bun exemplu e și cel care aduce a Spawn – vezi clipul făcut de noi atașat recenziei), dar și un omagiu adus cauzei #BlackLivesMatter a căror simboluri apar pictate chiar și pe clădirile New York-ului Marvel. Combinația de culori folosită este negru și galben pentru acesta, iar costumele care combină roșu alb și negru, inclusiv cel Classic (negru și roșu) rămân preferatele mele la capitolul aspect.

Tehnic

D.p.d.v. al motorului grafic se simt cele mai mari diferențe față de primul joc, mai ales dacă se joacă Miles pe PS5, efectele de lumină, reflexii, calitatea texturilor și a detaliilor grafice, FPS mare, se vor observa față de PS4 Pro, spre exemplu. Chiar și așa, pe consola bătrână, Miles Morales arată excelent și asta se observă mai ales când apropii camera de Spidey, sau acorzi puțină atenție mediului înconjurător și-l analizezi. Calitatea este prezentă și în cazul PS4 și fluiditatea animațiilor și a motorului grafic se simte față de jocul original.

Cinematicurile sunt în număr mare, cel puțin în main story, dar sunt atât de bine realizate și de arătoase că uiți că sunt multe (și unele și lungi și pe parcursul misiunilor) și le privești cu atenție.

New York-ul Marvel, am mai spus mai sus, că arată fenomenal din punct de vedere grafic, misiuni având loc pe mai multe anotimpuri cu stările vremii specifice, inclusiv acțiunea va avea loc atât pe timpul zile cât și pe timpul nopții. Fie că este zi sau noapte, că ninge sau plouă, orașul arată excelent mulțumită efectelor grafice care ies în evidență și în lupte sau în cazul unor abilități ale lui Spidey. Focul, apa, gheața, zăpada sau fumul – toate arată natural (și arată și mai bine pe PS5, în special reflexiile) și foarte important este că toate contribuie la imaginea completă a jocului, la atmosferă.

Muzica și efectele sonore nu sunt nici ele neglijate, o ureche fină putând detecta tot ce se întâmplă împrejur atunci când Spidy ia acea poziție de super-erou când se află sus, pe marginea unei clădiri înalte. Muzica este, bineînțeles, una îndreptată spre preferințele celor de culoare, Hip-Hop-ul, R’n’B-ul și chiar și Blues-ul sunând foarte bine prin oraș, muzica devenind alertă însă, atunci când au loc lupte. Efectele sonore sunt detaliate, clare și bine așezate ca spațialitate și parcă aș recomanda căștile audio în detrimentul boxelor, numai pentru asta.

Am ajuns la capitolul în care trebuie să spunem și ce doare d.p.d.v. tehnic și chiar nu am întâlnit probleme, bug-uri, frame drops sau alte nebunii… cel puțin nu unele atât de majore cât să necesite un semn de alarmă. Miles în apă… mi se pare că nu se comportă ceva corect acolo, grafic vorbind și pe lângă asta parcă nici inamicii nu au A.I.-ul prea dezvoltat, spre exemplu într-una din misiuni, una stealth în care trebuie să fotografiezi (de prea aproape) niște indivizi, aceștia au o rută fix prestabilită și-și calcă pe propriile urme (înțeleg conceptul de “patrulare” dar totuși…). Tot aici menționez și că am reușit să lovesc un inamic și a căzut viu în apă și pur și simplu zăcea acolo fără reacții, ciudată experiență. Încă una și gata… Spidy are admiratori prin tot orașul și vor veni să-ți ceară să faci selfie cu ei, am încercat această experiență, iar eroarea grafică și poziția camerei aleasă de mine a rezultat… o îmbârligătură cu canotații… Yeah it’s uh… vedeți singuri mai jos:

Recenzie făcută pe PlaySation 4 Pro și publicată pe 22 decembrie 2020.

REMASTERED PC (2022)

Alegerea SIE și PlayStation de a lansa Miles Morales odată cu consola PS5 mi s-a părut excelentă, continuarea aducât upgrade-ul tehnic necesar potrivit pentru noua consolă, dar și capacitățile controller-ului DualSense. Apoi, după succesul deciziei PlayStation de a aduce titlurile exclusive PlayStation pe PC – portarea fiind foarte bine optimizată și bine primită de jucători și critici, doi ani mai târziu Miles Morales întinde plasa și pe PC, portarea fiind făcută tot de Nixxes Software, cei care s-au ocupat și de Marvel’s Spider-Man.

Am lăudat portările pentru God of War, Uncharted: Legacy of Thieves Collection și Marvel’s Spider-Man și acum a venit rândul lui Miles Morales să fie adus la zi, tehnologic, pe PC. Mulțumită PlayStation România, l-am primit și noi cu câteva zile mai devreme și am avut puțin timp să-l analizăm și să ne formăm o părere, așteptările fiind mari dat fiind situația titlurilor anterioare portate pe PC.

E bine de știut pentru cei care vor să joace Miles Morales pe PC care sunt specificațiile minime și recomandate de către PlayStation pentru a putea rula acest joc.

o (Altă) optimizare excelentă

Sistemul de testare este alcătuit din CASE Phanteks Eclipse P400S Silent Edition Tempered Glass Black/Red, CPU Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, RAM HyperX Fury RGB 2x16GB (@3200MHz), ADATA Ultimate SU650 480GB/HDD Seagate 2TB/SSD Samsung 970 PRO 512GB/Kingston NVMe PCIe SSD 1TB/ ADATA LEGEND 740 PCIe Gen3 x4 M.2 2280, GPU Gigabyte GeForce RTX 2060, MB ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), PSU Corsair GS800, monitor BenQ EW3280U/TV 4K HDR10. Pe acest sistem am făcut primele teste cu setările pe High în Full HD și apoi am încercat, o fugă și pe Very High la rezoluția 4K cu HDR @ 60Hz, în ambele situații cu RTX ON.

Situația nu a fost bună în testele în 4K, aici simțindu-se lipsa unui procesor și a unei plăci video mai performantă. Low fps îl face aproape nejucabil, dar vizual arată de-a dreptul impresionant, dar situația se schimbă în momentul în care trecem rezoluția pe Full HD și lăsăm RTX pe ON și toate setările maxime sau aproape maxime. Aveți mai jos două exemple de gameplay din ambele situații, cu primele minute de joc (întâi în 4K apoi 1080p):

După cum spuneam rulând cu RTX pe ON, jocul având suport pentru NVIDIA DLSS 3, NVIDIA DLAA, NVIDIA Reflex și AMD FSR 2.1 din punct de vedere vizual se compară cu versiunea de PS5, în cazul de față putându-ne bucura de reflecții ale soarelui, umbre îmbunătățite mulțumită Ray Tacing, dar și compatibilitate și cu monitoare ultra-largi 16:9, 16:10, 21:9, 32:9 și 48:9 pe sisteme cu trei monitoare compatible cu NVIDIA Surround sau AMD Eyefinity. Un alt element important este că puteți “împerechea” aplicația Steam cu PlayStation pentru a beneficia de câteva chestii la comun.

Controlul cu ajutorul 9-ului se simte natural, chiar dacă îți trebuie puțin să te obișnuiești cu ele, dar poți la fel de bine să-ți conectezi controller-ul DualSense de PS5 prin cablul USB din pachet și te bucuri de o experiență și mai realistă mulțumită haptic feedback și a efectelor dinamice de declanșare.

Accesibilitatea exstinsă în acest remaster de PC este mai complexă și putem se configurăm mai multe aspecte, decât în variantele de Playstation, iar nivelurile de dificultate sunt și ele binevenite pentru jucătorii noi sau experimentați. Din setări putem calibra în detaliu asepectele grafice, ale controller-ului sau mouse și tastatură, al subtitrărilor și al sunetului (capturile cu tentă ștearsă sunt din cauza HDR-ului pornit).

În cazul meniului din joc totul este la fel ca pe PlayStation control fiind adaptat și pentru mouse și tastatură, dar și pentru controller:

Cei care au pre-comandat jocul au beneficiat de câteva bonusuri precum acces mai devreme la Gravity Well, 3 puncte de cheltuit la arborele de abilități și două costume T.R.A.C.K. Suit și Into the Spider-Verse Suit. Cei care nu au primul joc, Marvel’s Spider-Man Remastered pe PC, au posibilitatea să-l achiziționeze la pachet cu Miles Morales în pachetul Ultimate Edition!

Înainte de a te pune pe jucat, cei cu plăci grafice NVIDIA luați de seamă că au apărut driveri care aduc suport acestui joc pe PC (GeForce Game Ready Driver 526.98). Despre gameplay nu sunt foarte multe de spus, nefiind modificări, față de versiunile de PS4 și PS5 decât la nivel de control adaptat și pentru tastatură și mouse și din punct de vedere tehnic, vizual diferențe fiind față de versiunea de PS4, cea de PS5 fiind cam tot la același nivel. Animațiile sunt fluente și se simt perfect pe mouse și tastatură, iar pe DualSense haptic feedback și efectele dinamice de declanșare aduc și mai multă imersitate în joc. Cu o pereche bună de căști (o recomandare ar fi cele Sony INZONE H9) cu suport de spațialitate 3D, Miles Morales este o adevărată plăcere audititvă! Efectele sonore, muzica, totul se aude clar și contează și contribuie și ele mult la control și aspectul vizual al jocului.

Nu lipsește nici Photo Mode de unde îți poți testa abilitățile de fotograf, grafica excelentă permițânu-ți să tragi cadre superbe:

Concluzie

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales nu se simte ca o continuare a jocului Marvel’s Spider-Man, dar nici a DLC, din punct de vedere al poveștii, dar din cel al gameplay-ului, motorului grafic și îmbunătățirilor aduse, Miles iese pe + și ne oferă ceva mai mult și mai bun față de titlul original. Și cum am spus deja că sunt un fan al originalului, Miles îmi place și mai mult și salut Insomniac Games, respectiv aplaud atât SIE cât și PlayStation pentru timpul perfect de lansare odată cu noua consolă PlayStation 5, iar la aproape 2 ani, în 2022, versiunea de PC aduce grafica și tehnologia în zilele noastre oferind un adevărat festin vizual și o optimizare foarte bună.

Dacă stai puțin și te gândești, atunci când un joc se bucură de succes și e aproape perfect ca realizare, poveste și tehnic, este natural să continui cu franciza, dar în cazul Marvel’s Spider-Man s-a optat pentru… ceva diferit și totuși din același aluat. Ideea e că faza a prins la fanii seriei și jucătorilor și merge ca unsă. Să fie aceasta o nouă metodă (alta decât DLC, prequel, sequel, remake, remastered) de a duce mai departe o franciză care aproape atinge perfecția? Hmm…

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales îl găsiți din 12 noiembrie 2020 în format digital pentru PlayStation 4 și 5 pe PlayStation Store și în format retail în magazinele de specialitate, iar de pe Steam îl puteți descărca din 18 noiembrie 2022 via Steam pe PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.