“Fiecare moment prețios din viață merită cea mai bună fotografie – fie că este în mișcare sau nu, luminos sau întunecat. Suntem gata să facem momente Mega, la fel și tu.” – Xiaomi despre Xiaomi 12T Pro
Mega Momente
Ce descriere frumoasă din partea Xiaomi pentru 12T Pro – cel mai nou smartphone cu accent pe cameră și nu putem decât să ne bucurăm și am așteptat cu nerăbdare să-l testăm căci Xiaomi 11T a fost primit bine și ne-a plăcut și nouă și eram curioși ce are să ne ofere Xiaomi pentru următorul model.
Pachet
Cutia albă de carton tare și inscripțiile aurii se păstrează mai departe pentru seria T, de la Xiaomi, iar în cazul de față avem un mare 12 inscripționat pe partea din față, sub având ștanțat tot cu auriu și denumirea completă a modelului, dar și informații precum că suportă conectivitate 5G și partea de audio este suportată de harman/kardon. Logo-ul micuț “Mi” este și el prezent pe ambalaj și avem o înștiințare legată și de senzorul de 200MP al camerei principale foto/video.
Deschidem capacul și într-o cutiuță mai mică avem cheița pentru SIM, cărticele cu Safety Information, Warranty Card și Quick Start Guide, dar și o husă transparentă de silicon. Dedesubt avem cablul de date și pentru încărcare USB Type C și alimentatorul pentru priză de 120W. Totul de culoare albă, mai puțin smartphone-ul în sine care este de culoare Blue.
Aspect
Dacă varianta Black e pentru cei care vor să păstreze un aspect neutru pentru 12T Pro, varianta Blue este mai veselă ambele având o textură granulată foarte fină și se vede plăcut în lumina directă. Pe capacul de pe spate este și sigla Xiaomi, iar în partea de sus, în stânga, avem zona de camere încadrată într-un dreptunghi împărțit pe din două: o zonă gri cu două camere Flash-ul Dual-LED și inscripția cu 200MP, și o cameră mare, negră, așezată separat.
12T Pro este un device subțire cu margini și colțuri ușor rotunjite, atât capacul spate cât și display-ul fiind prinse printr-o ramă pe care se găsesc microfoanele, difuzorul și butoanele. Dacă pe latura din dreapta nu avem niciun buton, pe cel din stânga avem butoanele de Power și cele de volum +/-, iar sus avem un difuzor, senzor IR și microfon și se observă inscripționat “harman/kardon”, iar pe latura mică de jos avem alt difuzor, microfon, sertarul pentru nano-SIM și portul USB-C.
Display-ul vine cu folie aplicată pe centru, în partea de sus având camera Selfie și senzorii, iar în partea de jos se află cititorul de amprente (sub display).
În mare este un device frumos, subțire, nu foarte greu și construit bine la prima vedere.
Tehnic
Având dimensiunile de 163.1 x 75.9 x 8.6 mm și o greutate de doar 205 g, să nu credeți că 12T Pro este lipsit de protecție ci din contră, device-ul fiind certificat IP53 (rezistent la praf și apă), iar display-ul este protejat de Corning Gorilla Glass 5.
Fiind alimentat de un Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen și GPU Adreno 730, se poate opta pentru variante de 128GB și 256GB cu 8GB RAM, sau 256GB cu 12GB RAM.
La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, 5G, NFC și dispune de GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NavIC. Difuzoarele stereo sunt cu suport Harman Kardon, iar la senzori avem cel de amprentă, optic, sub display și accelerometru, gyroscop, de proximitate, compass și altele.
Display-ul CrystalRes AMOLED de 6.67 inci are o viteză de 120Hz, suportă rezoluția maximă de 1220 x 2712 pixeli având o densitate a acestora de 446 ppi, iar bateria este de Li-Po 5000 mAh cu suport de încărcare rapidă la 120W. Rulează Android 12 cu interfața MIUI 13.
Camera selfie este de 20 MP, f/2.2, (wide), iar cea principală este formată din 200 MP, f/1.7, (wide), 8 MP, f/2.2 (ultrawide) și 2 MP, f/2.4, (macro) plus un LED Dual-Flash. Filmările se pot face la 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, cea Selfie fiind capabilă de 1080p@30/60fps.
Nu numai că este aspectuos, dar specificațiile tehnice ale lui 12T Pro cresc așteptările noastre, dar ne lămurim imediat la teste.
Testare
Ne-am lămurit că 12T Pro e atrăgător ca aspect și deși varianta Blue arată destul de bine, cred că aș fi mers către varianta neutră, Black, dacă ar fi device-ul meu personal. În mână arată clar bine, se ține bine cu o mână, și continui să recomand totuși husa din pachet pentru că-i oferă mai multă protecție, un grip mai bun, dar și o stabilitate mai mare atunci când folosești smartphone-ul așezat pe o suprafață plană.
Mi-am exprimat aprecierea pentru Xiaomi și în articolul despre 11T care este îndreptat către cameră și gândit pentru amatorii de fotografie și filmări, iar 12T Pro mi se pare o completare a acestui prin aducerea la zi a specificațiilor și performanțelor camerei. Încercând să păstreze un preț cât se poate de mic pentru aceste specificații și o cameră de 200MP, Xiaomi merită cuvinte de laudă și sunt sigur că are porția sa din piața telefoanelor mobile, cel puțin în România.
Ca deobicei, lăsăm partea despre cameră la sfârșit, iar acum mergem cu cuvintele de laudă către acel harman/kardon pe care Xiaomi ni-l reamintește atât pe ambalaj cât și pe carcasa lui 12T Pro. Difuzoarele stereo se aud bine, nu foarte tare, dar clar și poți trage singur concluzia asta, iar dacă vrei mai mult de atât Bluetooth-ul 5.2 e gata să pui ce sistem audio dorești fie stație audio, fie căști ultra-performante și cu siguranță calitatea se ve observa imediat pentru că 12T Pro este pregătit. Playlist-ul Spotify va sta mai mult deschis, asta e o certitudine!
La conectivitate, chiar dacă nu am putut testa 5G-ul care sunt sigur că ar face diferența în viteza de transfer al datelor mobile, 4G+ care am putut să prind prin DIGI, s-a comportat foarte bine. Prin Wi-Fi 6, vitezele sunt foarte bune, printr-un abonament de 1GB, la o distanță de aproximativ 2 metri de router, testele prin Speed Net rezultând:
Vitezele se simt și în cazul streaming-ului video via Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video și YouTube neexistând buffer-uri și calitatea fișierelor redate fiind la maximul disponibil. Bineînțeles, contează mult și display-ul AMOLED și cei 120Hz ai săi, cu tot cu Dolby Vision și HDR10+ clipurile fiind excelent de vizualizat, contrastul și luminozitatea făcând posibilă vizualizarea și în condiții de lumină puternică. Display-ul este, de asemenea foarte responsive la atingere și mulțumită MIUI 13, experiența de utilizare tactilă e și lină și rapidă.
Aplicațiile rulează și ele bine, cele de comunicare de tip messenger, WhatsApp, Meta Messenger, Zoom comportându-se foarte bine atât pe partea de streaming audio și video cât și pe partea de microfon, camera sefie fiind capabilă de o imagine plăcută. Aplicațiile de tip Office sunt și ele o plăcere de lucrat cu ele și împreună cu partea de entertainment audio-video, fac din 12T Pro un companion mobil potrivit pentru elevi, studenți și pentru cei care lucrează în domenii adiacente. Probabil vă întrebați “dar cu gaming-ul cum stă?”.
Nu, nu am uitat de gaming, 12T Pro fiind un device perfect pentru jocuri atât din punct de vedere al capacităților tehnice, cât și a performanțelor display-ului, cei 120Hz simțindu-se excelent în jocuri care au suport pentru astfel de frecvențe. Asphalt 9: Legends pur și simplu FUGE pe 12T Pro, iar dacă împerechezi și un controller via Bluetooth, jocurile de pe NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 rulează și se văd excelent.
Interfața utilizatorului, MIUI 13 (13.0.9.0 la momentul testării) bazat pe Android 12, este foarte prietenoasă și a evoluat mult, dezvoltarea concentrându-se ca experiența de utilizare să fie cât mai simplă, rapidă și intuitivă. Xiaomi are și aplicațiile sale dedicate precum cele de redare de conținut video/audio, pentru cameră foto/video, magazin pentru cărți, o aplicație care vine în ajutorul utilizatorilor (de feedback) plus multe alte avantaje dintre care am acoperit o parte prin imagini și o captură video:
Am ajuns în sfârșit să discutăm și despre cameră și aici, primul lucru ce a sărit în ochi a fost posibilitatea de înregistrare la 8K cu acea cameră impresionantă de 200MP. Capturile la 200MP pot fi manipulate cu Xiaomi ProCut și e bine de știut că aplicația se deschide ușor și ai acces imediat la cele mai importante și populare moduri de fotografiere și filmare, totul fiind gândit să fie rapid și ușor de utilizat, dar există și posibilitatea de a intra mai adând în setări, pentru cei profesioniști. Testele le-am făcut cu AI pe ON, pentru a vedea ce rezultate sunt în mâna unui amator, în diferite situații precum fotografierea de aproape, macro, portret, cu zoom, pe timp de noapte, în timpul zile și la apus, în wide și ultrawide – totul în culorile toamnei. Cât despre partea de înregistrare video am făcut un cadru scurt la 4K @60fps. Iată ce a rezultat:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Repet, pozele sunt făcute cu AI pe ON, ales mod, fixat și apăsat pe declanșator, fără trepieduri, lumini adiționale sau mai știu eu ce artificii profesionale, iar rezultatele vorbesc de la sine. Zgomot de fundal aproape zero și ușor simțite în imaginile mai întunecate (poza de pe timpul de noapte). Contrast bun, culori naturale, natura arată bine în poze. Rezultatul zoom-ului maxim e destul de acceptabil (zoom în senzor), dar oricum probabil îl folosim și așa destul de rar. Cât despre video, și aici totul arată destul de bine și deși eram curios cum filmează în 8K, nu aveam pe ce să redau după, pentru a-mi face o idee, deci până la intrarea în normalitate a televizoarelor capabile 8K va mai dura probabil ceva vreme. În 4K însă, situația stă bine la filmare cu 12T Pro.
Cu 12T Pro ai acces și la Xiaomi ProFocus pentru a surprinde o imagine clar chiar și când subiectul este în mișcare, iar cu modul Ultra Burst tragi aproape instantaneu mai multe cadre (până la 30 cadre) pentru a te asigura că n-ai ratat ceva.
La 24% îmi arăta că bateria mai rezistă 6 ore și chiar dacă sfârșitul ei se apropie, odată ce bagi la încărcat cu alimentatorul de 120W îți face HyperCharge la 12T Pro cât ai zice “13T”.
Pe perioada testelor, utilizării intense, dar și a încărcării HyperRapide, 12T Pro a reușit să rămână la o temperatură destul de scăzută probabil datorită unui sistem mai mare ca dimensiune de disipare a călduri, pe care-l folosește Xiaomi la seria T.
Concluzie
12T Pro este AICI și ACUM și e MEGA când vine vorba în primul rând de camera principală apoi d.p.d.v. al specificațiilor tehnice și a unui aspect plăcut și rezistent. Acel “Mega”, prin care se descrie acest model, este valabil și contează pentru fani, pentru balanța calitate/preț și nu în ultimul rând pentru ca seria să continue! Hai cu 13T!
Xiaomi 12T Pro se comercializează la prețuri pornind de la 3.799,00 Lei în funcție de configurația aleasă.