Ascultă acest articol


ADATA anunța oficial în noiembrie 2011 seria de SSD-uri PCIe M.2 2280 LEGEND, din care fac parte modelele 740, 750 și 840 fiind “destinate creatorilor de conținut cu nevoi și bugete diferite” fiind dedicate pentru a accelera creativitatea, pentru productivitate neîntreruptă, cu protecție, acuratețe și fiabiliate și potrivite pentru gaming.

Spark Creativity

Dacă 740 este dedicat tuturor care-și doresc să-și extindă memoria internă a laptop-urilor și a PC-urilor, iar 840 are specificații mai bune și poate fi pus chiar și pe consola PlayStation 5, 750 se situează undeva la mijloc oferind utilizatorilor pe lângă un spațiu adițional și o viteză mai bună de transfer.

750

750 este disponibil în două variante de capacități de stocare și anume 500GB, respectiv 1TB și este de tipul M.2 2280, 3D NAND având un controller MAP1202 și o interfață PCIe Gen3 x4. 750 vine într-o cutiuță de carton colorată și atrăgătoare, în interior având, într-un cofraj de plastic SSD-ul și un heat sink, separat, cu bandă adezivă gata aplicată.

750 măsoară 80 x 22 x 3.13mm cu head sink-ul lipit peste memorii și cântărește 9g – o dimensiune foarte redusă, la fel și greutate, care aduc compatibilitate chiar și cu notebook-urile subțiri. Head Sink-ul este de un albastru cu finisaj gen brushed metal și nuanțe de auriu și arată bine chiar și la vedere, într-o carcasă cu panou de sticlă.

Ce ne aduce un spor de încredere în produs sunt cei 5 ani de garanție oferiți de către ADATA, iar vitezele promise de către producător cres și ele interesul utilizatorilor, acestea fiind, pe hârtie, de 3,500MB/s la citire, respectiv 3,000MB/s la scriere, dar am dat și noi un test să vedem dacă este adevărat (Crystal Disk Mark/Info):

Cu tehnologia Low-Density Parity Check și criptare AES pe 256 de biți, securitatea este garantată pentru 750 și dispune și de SLC Caching și Host Memory Buffer.

La teste s-a putut vedea o creștere a temperaturii de la 30 de grade la 36 de grade, după ce am efectuat câteva transferuri, vitezele fiind undeva pe la cele precizate de producător, contând foarte mult și capacitățile și vitezele celuilalt SSD (write/read). În cazul nostru am folosit un ssd cu specificații asemănătoare. Pentru transferuri mai mari de 4GB mă așteptam ca la un moment dat să se oprească sau să scadă (buffer) și apoi să-și revină la viteza normală, dar din fericire am avut un flux cât de cât constant.

Vizualizarea de poze și filme de pe SSD nu pune piedici de tip Buffering sau ceva de genul și Windows 11 Pro se descurcă foarte bine cu el, detectându-l din prima, imediat după montare. Salvarea de date, din diferite aplicații sau din browsing, pe 750 se face rapid, timpii de acces dovedindu-se foarte mici, ceea ce-l face potrivit în regim Office și entertainment.

Cu Steam instalat, la o conexiune de 1GB am dat să descarc jocuri pe 750 și peak-ul a sărit la viteza maximă posibilă ceea ce ne spune, încă o dată, că SSD-ul este capabil. De asemenea și rularea jocurilor pe care le-am descărcat pe acest SSD a fost rapidă și fără probleme.

ADATA LEGEND 750 PCIe Gen3 x4 M.2 2280 Solid State Drive este exact ceea ce trebuie pentru a extinde memoria internă de stocare la laptop-uri și PC acesta comportându-se exemplar în regim office, la transferuri și chiar descurcându-se bine în cazul jocurilor. Cei 5 ani garanție ar trebui să ne ofere și ei încredere în acest produs, cel puțin pe partea de enduranță.

ADATA Legend 750 se comercializează în România la un preț de aproximativ 500 lei, cel cu capacitate de 1TB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.