“Din aceste puncte de vedere așteptarea acestui sequel a meritat și sunt curios pe unde ne va mai plimba următorul capitol. ”
Regizor: James Cameron
Scenariu: James Cameron
Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic
Lansare: 16.12.2022
Durata: 3h 12min
Studio: 20th Century Studios
Clasificare: A.P.13
Distribuitor: Forum Film
Actori:
Sam Worthington … Jake
Zoe Saldaña … Neytiri
Sigourney Weaver … Kiri
Stephen Lang … Quaritch
Kate Winslet … Ronal
Cliff Curtis … Tonowari
Sinopsis:
Încă o dată, Pandora e cuprinsă de amenințarea lumii umane, care invadează și distruge totul în calea sa. Pentru a-și apăra planeta luptă poporul Na’vi, care acum îl include și pe Jake Sully – Sam Worthington. Alături de Neytiri – Zoe Saldaña, cei doi ar face orice pentru a-și proteja familia.
Recenzie:
Avatar: The Way of Water / “Avatar: Calea Apei”, cel puțin din ce am observat eu, este cumva cel mai discutat film al anului, cu șanse să fie numărul 1 la încasări, și totuși nu e neapărat cel mai anticipat film. Nu auzeam pe nimeni să spună că abia așteaptă acest film. Franciza Avatar nu a mai fost prezentă pe marile ecrane de 13 ani și va fi greu să câștige fani devotați când există lumi ca Marvel sau DC. S-ar putea să fie totuși gura de apă proaspătă de care era mare nevoie pe piața blockbusterelor.
E ciudat într-un fel cum nu se încadrează în trendul nostalgiei în ciuda pauzei acestea lungi dintre capitole. Nimănui nu pare să-i fie dor de Jake Sully. Cu toate acestea, curiozitatea față de calitatea imaginii cu care se laudă producția umple din nou sălile, exact ca acum 13 ani. În cele 3h12m de inovație tehnologică, ce altceva mai conține noul Avatar?
Povestea are de toate cât să nu te plictisești chiar ușor. Acțiune este suficientă, cu o luptă finală chiar reușită. Însă nu acțiunea stă pe primul loc, ci personajele. Ai putea spune că narațiunea este despre îmbrățișarea altei culturi, adaptarea la nou și legătura strânsă a unei familii. Avatar 2 este prea lung pentru gustul multora, asta e drept, însă durata a fost necesară, printre altele, și pentru a te obișnui cu familia lui Jake Sully. Metaforic, cei 13 ani de absență se justifică așa.
Prin urmare, cu toate că este lung, nu aș tăia nimic din film, pur și simplu însă ar fi fost cumva mai digerabil împărțit în câteva episoade pe Disney+. Etapele prin care trece familia lui Jake pentru a se adapta la viața tribului Apei sunt clar delimitate și pot fi „feliate cu ușurință”.
Deși n-am uitat deja povestea (e și destul de simplă), nu pot să zic că pot recita vreo replică. Cred că scenariul evită anumite grade de complexitate pentru a evita să te obosească de-a lungul filmului, pentru a nu-ți răpi din atenția de la spectacolul albastru. Totul este ușor de înțeles, nimic nu trebuie ghiciti – ceea ce prinde bine într-o asemenea călătorie lungă la care nu m-am plictisit astfel. Doar am amorțit în cele peste 3h și jumătate (hei, doar nu pierd trailer-ele).
Clișeele prezente sunt evidente și absolut nimic nu te va surprinde de la un cap la celălalt. Iar personajele, în ciuda faptului că sunt conturate suficient de bine, cu greu aș spune că se bucură de interpretări „de Oscar”. Din nou, se simte în scenariu și distribuție un grad de complexitate scăzut intenționat pentru comoditatea spectatorului care este momit mai degrabă de promisiunea unui film memorabil vizual, nu unul memorabil pentru scenariu. Asta nu îl face un film fără creier. Emoțiile sunt acolo unde trebuie și tot ce se petrece are un sens, chiar și misterul care este lăsat pentru continuare.
Producția are semnătura lui James Cameron peste tot, de la prezentarea cadrelor până la callback-uri către alte filme ale sale – mai ales Titanic: vei vedea în ultimul act că este vorba de același regizor. Clar, omul este fascinat de lumea marină și nu face rabat de la nici o investiție pentru a crea o lume albastră atât de nouă și extraterestră, și totuși familiară și credibilă.
Din aceste puncte de vedere așteptarea acestui sequel a meritat și sunt curios pe unde ne va mai plimba următorul capitol. Avatar: Calea Apei reprezintă, dacă nu altceva, o nouă ștachetă a calității producției de imagini spectaculoase.
Formatul 3D este captivant chiar și pe un ecran standard, deci îmi imaginez că pe un ecran IMAX e chiar senzațional. Asemeni primului film, efectele 3D oferă impresia de adâncime și realism, o imagine cu care ochii s-au ajustat repede. Aproape că i-ai percepe pe Na’vi ca pe niște persoane reale.
De nenumărate ori am văzut filme a căror imagine este departe de a impresiona și totuși obosesc ochiul. Spre deosebire de tendința altor pelicule de a profita de noapte, Avatar 2 este blând cu retina prin faptul că majoritatea scenelor sunt suficient de luminate, iar multitudinea de nuanțe de albastru ale temei acvatice este odihnitoare.
Pentru Avatar 2 merită să-ți faci timp în concediu sau weekend, clar alături de cât mai mulți prieteni. Firul narativ n-o să te dea pe spate dar o să te țină pe scaun cât să te bucuri de toate peisajele Pandorei. Cel puțin, pentru imagini nu vei regreta deloc. Chiar dacă nu ești un fan al ochelarilor 3D, dacă ar fi să vezi un singur film 3D, Calea Apei e acela.
Personalul de la Cineplexx Titan a făcut față cu brio aglomerației din weekendul premierei și m-a întâmpinat cu aceeași bunăstare ca întotdeauna. Tocmai pentru că respect modul lor de lucru prefer serviciile lor de calitate când vreau să vizionez un film important.
Avatar: Calea Apei se poate vedea la cinematografele din toată țara începând din 16 decembrie prin intermediul Forum Film. L-ai văzut deja? Ce impresie ți-a lăsat?