“În Gotham Knights, Batman e mort iar orașul trebuie salvat în continuare de Nightwing, Red Hood, Batgirl și Robin – mai ales că imediat ce se simte lipsa Cavalerului Întunecat, anumite forțe din umbră încep să iasă la iveală fâlfâind din aripi sinistre.”
Gen: Acțiune, Aventură, RPG
Lansare: 21 octombrie 2022
Platforme: PC, PlayStation 5 și Xbox Series X/S
Studio: Warner Bros. Games
Distribuitor: CD Media
Clasificare: 18+
Sinopsis:
Gotham Knights este un RPG de acțiune în persoana a treia, care prezintă familia Batman, în timp ce jucătorii intră în rolurile lui Batgirl, Nightwing, Red Hood și Robin, noi paznici instruiți ai Supereroilor DC, care trebuie să se ridice ca protectori ai Gotham City în urma morții lui Batman. O lume interlopă expansivă și criminală a străbătut străzile din Gotham, iar acum depinde de acești noi eroi să protejeze orașul, să aducă speranța cetățenilor săi, să impună disciplină polițiștilor și să sperie criminalii. Jucătorii trebuie să salveze Gotham de la coborâre în haos și să se reinventeze în propria versiune a Dark Knight.
Recenzie:
Un fan DC cât de cât casual astăzi este destul de confuz în legătură cu universurile DC. Filmele își schimbă complet direcția conform planului James Gunn – spre mai rău zic mulți, noi să sperăm că spre mai bine. Benzile desenate nu le-am mai urmărit de ceva vreme dar aud și de acolo semne de întrebare în comunitate. Măcar în zona de jocuri ar trebui să fie totul destul de limpede nu? Rocksteady lucrează la universul Arkham, iar Warner Bros. Games Montréal, care au conceput prequel-ul canon Arkham Origins, au pus pe piață recent Gotham Knights un joc care nu face parte din universul jocurilor Batman:Arkham. în schimb jocul Suicide Squad: Kill the Justice League, de la Rocksteady, da. Clar pentru toată lumea? Bun.
Noi am recenzat Gotham Knights atât în ediția PS5 cât și Xbox Series X, din acest motiv vei vedea clip video cu interfață PS5 și capturi de ecran cu Xbox.
Kafteala nu-i ruptă din rai
Mai ți minte gluma din Harley Quinn sezonul 2 despre fanii DC care nu se uită la povești din orașul Gotham din care lipsește Batman? Cam pe același model de scepticism s-a lucrat și la hype-ul pentru Gotham Knights. Acest action-RPG a avut șansa să demonstreze că și ajutoarele lui Batman sunt cool. În Gotham Knights, Batman e mort iar orașul trebuie salvat în continuare de Nightwing, Red Hood, Batgirl și Robin – mai ales că imediat ce se simte lipsa Cavalerului Întunecat, anumite forțe din umbră încep să iasă la iveală fâlfâind din aripi sinistre.
Gotham Knights te face cumva să te simți oarecum… inadecvat, neinteresant. Nu am reușit să simt acea împlinire a unui sidekick devenit complet erou. Chiar jucând pe gradul cel mai redus al dificultății (hei, nu prea am timp de jocuri de genul și îmi place să fiu comod) sau cu echipamente evoluate, cumva nu m-am simțit de neoprit, ca o forță a naturii, cum reușea sistemul de luptă din vechile Arkham. Lacheii de pe străzi nu sunt satisfăcători de bătut, mai ales că atunci când patrulezi între misiuni crimele pe care le poți opri devin repede o rutină de la o noapte la alta. Aceste insuficiențe resimțite nu pornesc din dificultatea efectivă a AI-ului adversarilor, ci cumva din AI-ul personajului controlat.
Degeaba am învățat să stăpânesc regulile jocului în condițiile în care oricare din cei patru cavaleri înlocuitori nu detectează țintele automat – uneori aflându-se chiar și în mijlocul lor. Diverse secvențe de luptă au fost îngreunate de acest control imprecis al cavalerului care nu știe ce vrei când apeși butoane. Uneori în loc să se ferească într-o parte din calea unui atac de neoprit, s-a aruncat în inamic. Sau când doream să opresc inamici multipli dintr-o direcție anume cu un atac la distanță pur și simplu s-a întors și a consumat atacul în direcția opusă – să-mi facă în ciudă. Parcă jucam într-o comedie. Spre deosebire de alte jocuri cu supereroi, aici o parte din provocare a fost să-mi stăpânesc protagonistul și să mă asigur că este pe aceeași lungime de undă cu mine. Ca antrenarea unui sidekick, ce ironie.
Gotham Knights v Arkham Knight
Da știu, nu-i frumos să compari cu opere de artă, dar acum mi-e cam dor să joc ca Batman în seria Arkham. Culmea este că, dacă ți bine minte, noi fanii seriei am criticat, destul de constructiv sper, ultimul capitol al seriei Arkham. Însă cu timpul am început să-i apreciăm altfel valoarea. Am jocurile acelea cred că în cel puțin trei exemplare fiecare în funcție de platformă și unde s-au mai oferit cadou. Well, în afară de jocul VR dar cine are VR acasă? Acolo flow-ul luptelor curgea de la sine, iar atunci când stăpâneai niște combo-uri nu simțeai că ai reușit doar pentru că ai avut noroc să nimerești momentele potrivite. E drept, seria Arkham am jucat-o pe PC, iar când am încercat Akrham Knight pe PS4 mă simțeam stângaci, deci poate exisă și o legătură cu obișnuița pe undeva, însă Gotham Knights nu are același sistem de lupte cu counter-attack-uri.
Exact acele counter-uri te ajuta să te simți de neoprit, ori în Gotham Knights trebuie să te ferești constant și să pocnești mufe când au garda jos. Am mai pățit în febra luptei să apăs LB (Xbox controller) din instinct, unde se află de obicei scuturi și contre în alte jocuri, ca să nu se întâmple nimic. Așa că luptele din Gotham Knights sunt un dans nou de învățat pentru unii dintre noi.
Altă comparație cu Batman: Arkham Knight viralizată este cea grafică. Este o distanță de 7 ani între jocuri și din anumite puncte de vedere Knight arată superior. Gotham Knights arată decent și datorită faptului că a lăsat generația PS4/Xbox One în urmă, este și foarte bine optimizat. Fără să vrei însă, te întrebi cum de arată un joc de acum 7 ani din universul Batman atât de bine.
Știai că Gotham Knights este conceput în Unreal Engine 4, în timp ce Rocksteady au făcut Arkham Knight într-o versiune personalizată de Unreal Engine 3? E drept că poate direcția artistică a lui Gotham Knights s-a dorit a fi special ușor diferită ca să nu creeze confuzie și să știm că nu face parte din univerusul narativ Arkham. Iar o grafică mai colorată și ușor cartoonish probabil ajută să înțelegi mai bine sistemele de gameplay mai complicate.
Gotham Knights v Arkham Origins
Poate mai cinstit ar fi să comparăm jocul cu titlul realizat anterior de studio. Inevitabil am observat anumite asemănări și inspirații, mai ales în cazul funcției de fast-travel care ține tot de Batwing și accesul său în puncte cheie din oraș.
Fratele mai mic al seriei Arkham a avut și el meritele sale, unele apreciate tot relativ mai târziu, cum ar fi boss fight-ul cu Deathstroke și prezența unui Batcave la care să te întorci între misiuni – aici ai Belfry, unde ziua analizezi indiciile despre misiuni, vorbești cu Alfred și echipa, meșterești culorile motocicletei, te antrenezi și umbli la Batcomputer în liniștea zilei (unde îți faci upgrade la gear și citești zecile de mail-uri de umplutură).
Gotham Knights v Gotham Knights
Cred că cea mai crâncenă luptă pe care o are Gotham Knights este cu el însuși. Și cu serialul CW…
Gotham Knights nu prea te învață tot ce are de oferit. Și nu pentru că ar vrea să fie greu, ci pentru că nu prea știe să comunice. După cutscene-ul introductiv lung cât un serial, prima misiunea are rol de tutorial de bază. Dar ca să înțelegi cum vrea jocul să gestionezi niște mișcări trebuie să te duci la zona de antrenament. Apropo, am vrut să învăț un anumit combo însă după ce l-am reușit și bifat sincer tot nu știu exact cum îl obțin fiindcă instrucțiunile sunt simpliste și am reușit mai degrabă din nimereală. Mai sunt și tips care îți amintesc pe fiecare ecran de încărcare ce poți face. Informațiile nu lipsesc, ele sunt acolo pentru lectură în meniuri. Pur și simplu însă nu-i sunt prezentate jucătorului opțiunile și regulile luptei într-un fel captivant. Și nu există scuza că ai vrut să eviți un tutorial prea lung. Dacă ști să găsești echilibrul, poți introduce natural elemente noi de gameplay și după 10 ore de progres narativ. Cam cum o face God of War.
Cifrele și materialele de craft din meniuri cu care îți îmbunătățești costumele sunt ușor obositoare. De fapt întreaga interfață stil service-game plină de notificări în fiecare submeniu este cumva obositoare. Am ales să joc Gotham Knights în weekend-uri în loc să-l joc imediat ce ajung după serviciu. Însă cumva am ajuns oricum să ignor tot ce îmi aruncă harta jocului și meniurile în față și să echipez cavalerul cu echipamentele cele mai ridicate în nivel fără să-mi pese de look și cu asta basta. Singura atenție pe care am acordat-o a fost să am grijă să adaug un element care să contracareze elementul inamicilor cu care știam că urma să mă confrunt. Adică să folosesc mod-uri cu foc pe arme atunci când urma să mă confrunt cu Mr. Freeze sau Clayface. Fără această potrivire a elementelor riști să vezi cum scade health bar-ul boss-ului frustrant de lent. Am plecat o dată nepregătit să-l bat pe Clayface și am renunțat când am simțit efectul de „bullet sponge”, mă plictisisem. Numai că, renunțând la boss fight, ca să reiau lupta cu upgrade-ul potrivit, a trebuit să reîncep întreaga misiune de la început.
Lui Gotham Knights trebuie să-i dedici nițel timp și răbdare, nu prea te poți distra de-a gata
Am văzut că jucătorii care au avut mai multă răbdare cu jocul au descoperit cum să se bucure de el și a publicat ghiduri explicative pentru obosiții ocupați care vor doar să se relaxeze în pace fără eforturi investite în ghicitori și calcule jucându-se o oră de-a supereroul înainte de somn și de o nouă zi banală de om obișnuit. Lui Gotham Knights trebuie să-i dedici nițel timp și răbdare, nu prea te poți distra de-a gata. Dacă ești un fan DC dintre cei toleranți s-ar putea să merite acest efort pentru tine. Pauzele prea lungi dintre sesiunile de joacă de asemenea îți dăunează fluidității, ca idee.
Orașul este cam gol, în ciuda crimelor constant aflate în desfășurare. În afară de niște provocări lăsate de Batman nu prea ai ce colecționa. Ca să deblochezi puncte de fast- travel trebuie să scanezi dronele GCPD ca Lucius Fox să le păcălească astfel încât să nu atace aparatul de zbor. Există niște cutii cu loot ascunse de Batman pe care le deblochezi în urma unor alergări contra cronometru. Tot Batman a ascuns batarang-uri prin oraș, de obicei pe acoperișuri, ca să le găsești. Ca să nu se afle identitatea secretă a lui Batman există și obiective pe hartă unde hackuiești sistemele GCPD. Poți analiza graffiti-uri uriașe și să descoperi locuri emblematice ale orașului. Cele mai interesante colecționabile sunt bucățile de jurnal ale cuiva din Court of Owls, pe care le găsești urmărind niște marcaje. Aceste obiective de bifat nu justifică însă sentimentul de oraș gol. Cetățenii își văd de treabă prin oraș de obicei stând pe bănci, și se opresc brusc să se holbeze la tine. Nu zic că aș fi vrut puzzle-uri de trofee Riddler, spun că nu ar fi stricat cea mai mult conținut cât să te motiveze mai bine să explorezi orașul, fără să îți umple harta de notificări cu crime random.
Photo Mode te ajută să faci jocul să arate mult mai interesant decât este de fapt, unul dintre cele mai bune din jocurile recente. Are niște filtre cool inspirate de cinematografie, benzi desenate și jocuri retro.
Pasiunea echipei producătoare se vede în anumite locuri din lore și in interviurile de dinainte de lansare, însă fie nu au avut suficient timp, fie nu au știut cum să fructifice majoritatea ideilor. Dacă lumea jocului și povestea erau mai captivante aș fi trecut peste neajunsurile gameplay-ului. Măcar tind să cred că povestea va rămâne mai bună decât ce pare să ni se pregătească pentru serialul omonim de pe CW. Ai văzut trailer-ul? Eu nu am de gând să-l pun aici.
Povestea din Gotham Knights este destul de ușor de urmărit și nu te dă nici pe spate dar nici nu te plictisește. Se simte o scriere fadă preponderent în misiunile secundare. Dialog de tipul „We need to stop this now” în stil No Shit Sherlock. O bună parte din răufăctorii clasici nu au o motivație consistentă în spate iar luptele cu ei sunt pline de replici generale valabile pentru oricare alții. Boss fight-urile, cu tot cu insuficiențele sistemului de combat, totuși m-au ținut în priză chiar dacă la nivel de prezentare nu sunt tocmai memorabile.
Soarta recentă a jocurilor cu supereroi
Guardians of the Galaxy a fost un joc subapreciat de distribuitori, excelent din multe puncte de vedere, și totuși nu se bucură de suficientă atenție. Avengers este un live-service pe moarte. Oricum ai lua-o, pare că este greu să faci un joc despre echipe de supereroi în detrimentul unei aventuri solo cum sunt titlurile Spider-Man de la Insomniac.
Cine știe, poate cu niște update-uri corespunzătoare, vom ajunge să apreciem Gotham Knights mai mult în anul care vine. În schimb, Rocksteady, nu prea înțeleg încă ce faceți cu Suicide Squad, dar am emoții până și din partea voastră.
Gotham Knights este disponibil acum pe PC, PlayStation 5 și Xbox Series X/S.