Ascultă acest articol


Anunțat oficial la începutul acestei luni, monitorul de gaming BenQ Mobiuz EX3210U care “combină tehnologia inteligentă HDRi cu un sistem audio 2.1 și funcții de gaming cu tehnologia proprietară Eye-Care” și abia așteptam să-l primim și noi în teste, ceea ce s-a și întâmplat. Așadar, în rândurile următoare o să vorbim puțin despre acesta, după ce l-am testat mai bine de două săptămâni.

Pachet

Cutia acestui model și cred, în general la monitoarele din gama Mobiuz, arată bine, sunt rezistente și ne prezintă imagini cu partea din față și cea din spate a modelului din cutie, în cazul nostru EX3210U.

Deși nu este prevăzută cu mâner, pe lateralele mici ale cutiei avem două găuri pe unde putem băga mâinile să transportăm cutia destul de voluminoasă și de grea. Pe cutie mai sunt înscripționate și gama Mobiuz, respectiv informații tehnice despre produs, pe una din laterale.

În cutie, EX3210U vine dezmembrat în display și piciorul de susținere cu talpa, și ele despărțite și așezate, alături de alte accesorii, în partea de sus a unui sandwitch de scârță protectoare. Display-ul vine într-o punguță să nu se zgârie, iar toate accesoriile sunt fiecare în punguța lor, sigilate. După cum spuneam, piciorul și talpa vin separat, apoi avem o telecomandă, un CD cu driveri și cărticele cu ghid de instalare și utilizare și card de garanție, alimentator cu cablu de alimentare, un capac de plastic pentru zona de conexiuni de pe spatele display-ului, cabluri HDMI, DP și pentru hub-ul USB.

Aspect

Gama Mobiuz este destul de flexibilă când vine vorba de culorile produsele sale pentru gameri, ceea ce este un lucru bun pentru că avem atât produse de culoare neagră cât și albe, portocaliul fiind acea culoare specifică acestei game și o observăm la produse, integrate fără să deranjeze ci din contră, aduce acel element interesat. În cazul lui EX3210U acel portocaliu este plasat la talpa de susținere a monitorului, pe partea înspre jucător și în combinație cu albul predominant, arată foarte bine.

Display-ul se vede imediat că este unul dedicat gamerior, mai ales dacă privești partea din spate unde, sus avem subwooferul, centrat, celelalte două boxe fiind în partea de jos (este un sistem 2.1), sigla Mobiuz, viind poziționată elegant într-o parte. Ce scoate însă în evidență și mai mult display-ul, în partea din spate sunt cele 4 LED-uri lungi poziționate în formă de “X”, care suportă mai multe culori și chiar și câteva jocuri de lumini. Pe centru, vine montat piciorul de susținere, iar sub acesta e panoul de conectare care se poate acoperi cu o plăcuță de plastic pentru o estetică plăcută.

Piciorul de susținere poate rabata display-ul în două direcții – sus/jos pe axa sa, respectiv oferă posibilitatea de a mișca display-ul stânga-dreapta și sus-jos. Piciorul, cu o gaură pentru cable management, vine montat pe o talpă de susținere în formă de “V” cu mai multe puncte de cauciuc pentru stabilitatea și preluarea șocurilor, de pe suprafața unde este montat.

Aspectul, per total, este foarte atrăgător și sunt sigur că cei care preferă culoarea albă pentru accesoriile și componentele RIG-ului vor fi foarte mulțumiți și chiar și cei care dețin console Xbox Series X și PlayStation 5 vor putea asorta ușor EX3210U cu acestea.

Tehnic

Dacă aspectul ne-a convins cu un design și elemente interesante, gaming oriented, foarte importante sunt și specificațiile tehnice care să aducă gamer-ului aportul de care are nevoie pentru un gameplay liniștit, curat și rapid.

EX3210U are dimensiunile 487.4 – 587.4×726.7×269.9 mm și cântărește 9.5 kg (cu tot cu picior și talpă montate), iar display-ul cu ecran mat folosește un panou IPS de 32 inch, cu o rezoluție maximă suportată de 3840×2160 pixeli și o rată de reîmprospătare (refresh) de 144Hz pe DP și 120Hz pe HDMI. Display-ul poate fi montat pe suport de perete având suport pentru sistem VESA 100×100 mm.

Display-ul se poate înclina -5˚ – 15˚jos/sus, pivotare stânga/dreapta 15˚/ 15˚și se reglează înălțimea cu 100 mm.

Timpul de răspuns GtG este de 2ms, iar cel de MPRT de 1ms și are unghiuri largi de vizualizare de 178°/178° și o densitate a pixelilor de 138 PPI. Rația de contrast nativ este de 1000:1; suportă HDR10 (VESA DisplayHDR 600) și poate afișa 1.07 miliarde de culori.

Sistemul audio True Sound este pe 2.1 canale (2Wx2 + 5W woofer) – treVolo -, include un microfon și la conectivitate avem un DP (DisplayPort) 1.4, 2x HDMI 2.1, 1x USB Type B și 4x USB 3.0, dar și Kesington Lock și portul pentru alimentare. Pe spatele display-ului avem un sistem de 4 LED-uri lungi iluminate RGB cu suport de jocuri de lumini și găsim butoane pentru HDRi pe fața display-ul, în partea dreaptă și control pentru HUD prin două butoane și unul tip Joystick, respectiv un buton iluminat pentru Power.

La capitolul certificări și tehnologii avem Eye Care (Flicker-free, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus (B.I.+), ePaper), HDRi și suport dedicat pentru jocuri (mod FPS, FreeSync Premium Pro, Reducerea neclarităţii la mişcare, Black eQualizer, Light Tuner, Color Vibrance).

 

Testare

Înainte de toate aș vrea să vă asigur că instalarea se face foarte ușor și rapid. După ce deschidem pachetul și scoatem sandwitch-ul de scârță (cu grijă din cutie) – urmăm ilustrația de pe cutie – primul pas este asamblarea piciorului de talpă, care se face foarte ușor, neavând nevoie de vreo șurubelniță sau vreo ustensilă. Piciorul se montează pe talpă și se strânge cu un șurub cu mâna și se pune pe birou. Se scoate display-ul cu grijă din scârță și se montează pe picior până se aude un click. Apoi se pun cablurile de conectare dorite prin acea gaură de pe picior, împreună cu cablul de alimentare și cel pentru hub-ul USB și apoi se pune capacul de plastic să nu se mai vadă. Se alimentează sistemul, se îndreaptă display-ul în așa fel ca ochii jucătorului să se situeze cu privirea dreaptă spre mijlocul ecranului și totul Game Ready!

La conectivitate avem putem pune HDMI și DP, la ele putând monta atât PC cât și console, noi am pus un PlayStation 5, și se poate comuta din buton de pe una pe celaltă. De menționat este că HDMI 2.1 acceptă 4K@120Hz pentru PS5/ Xbox Series X şi conectivitate DP1.4, așadar te poți bucura de cea mai bună calitate vizuală și performanțe. HUB-ul USB este util pentru alimentarea unui device mobil, respectiv poți monta senzorii USB pentru mouse/tastatură sau transfer de date de pe stick-uri sau unități de stocare externe. Am făcut aceste teste și totul funcționează foarte bine.

Pe PC prin DP1.4, legat la o NVIDIA RTX 4080, EX3210U se simte ca la el acasă oferind performanțe maxime datorită refresh-ului de 120Hz, timpului de răspuns rapid, de 1ms și tehnologia FreeSync Premium Pro. Windows 11 Pro, cu ultimul update aplicat, la fel și driverii NVIDIA Experience pentru placa video, poți seta rezoluția preferată (am optat pentru cea maximă) și refresh-ul fără a fi nevoie de a instala driveri pentru monitor. La o simplă apăsare de buton “HDRi” de pe monitor, activezi HDR-ul și faci setarea de Windows și asta a fost.

Pe PS5 s-a conectat din start cu suport pentru 120Hz în 4K și nu a trebuit să mai facem nicio modificare.

Telecomanda este foarte utilă, mică, cu exact butoanele de care ai nevoie și e binevenită pentru că la dimensiunile monitorului poți sta lejer la 1 – 2 metri de el să te bucuri de conținut video și să controlezi aspecte precum volum, HDRi, preset-uri de imagine și sunet și acces direct la meniu.

HUD-ul și meniurile monitorului sunt pe cât se poate de simple de afișat, fie din telecomandă fie din cele 3 butoane din partea de jos-dreapta a monitorului (2 butoane și un buton tip Joystick), iar acolo se află și butonul de Power, iluminat LED. Setări rapide există pentru comutarea între mai multe moduri de afișare HDR și 3 moduri de joc (FPS, RPG și Racing Game), iar direct din meniu poți face setări audio cu preset-uri, poți opri porni microfonul cu anulare a zgomotului AI în mod Privat sau Omnidirecțional și poți controla efectele de iluminare de pe spatele display-ului.

Pe partea de sunet, acel True Sound pe 2.1 canale (2Wx2 + 5W woofer) – treVolo – se aude tare, clar și are destul bass cât să nu mai fie nevoie de un soundbar sau sistem audio separat unde contribuie și tehnologia de sunet Bongiovi DPS care este utilizată pentru a spori profunzimea, claritatea, rezonanţa basului, prezenţa şi imaginea îmbunătăţită a câmpului stereo. Bineînțeles, dacă vrei gălăgia pe urechi, poți opta pentru căști, iar dacă ai și unele bune, cu suport 3D, experiența de gaming crește. Noi am folosit căștile Sony INZONE H9, atât pe PC cât și pe PS5. Există și câteva preset-uri de sunet, gata pregătite și puse la comutare rapidă – FPS și RCG (racing) pentru gaming respectiv Cinema și SPG (competiții sportive) și POP / Live (pentru muzică).

Imaginea este clară, rezoluția 4K fiind mai mult decât potrivită pentru dimensiunile ecranului, iar cei 120Hz și acel 1ms timp de răspuns este la fix pentru jocuri. De asemenea, poți urmări serviciile tale preferate de streaming (Disney+, Netflix, Prime Video, HBO MAX, YouTube, SkyShowtime) și să te bucuri de o imagine clară și suport HDR (unde este disponibil).

Cele mai frumoase și clare imagini cu RTX ON

Am ajuns în sfârșit la domeniul de interes maxim pentru care a fost creată gama Mobiuz, de la BenQ: JOCURILE! Pe PS5 am putut testa și ne-am bucurat de o imagine perfectă în 4K la 120Hz (în jocurile cu acest suport), printre teste menționând The Witcher 3: Wild Hunt (cu patch-ul current gen aplicat), The Callisto Protocol, NFS: Unbound și God of War Ragnarok, iar pe PC, având în desfășurare recenzii pentru titlurile Forspoken, Returnal și Atomic Heart a fost perfect să le testăm pe EX3210U și am pus la bătaie și Dead Space, Death Stranding, Marvel’s Spider-Man, Uncharted și God of War. Cu RTX ON, în cele care suportă tehnologia, am pus la treabă RTX 4080-ul pentru a scoate cele mai frumoase imagini pus în valoare de monitorul nostru. Teste am făcut, de asemenea și prin aplicația GeForce NOW Ultimate, unde am încercat Atomic Heart, Control, Death Stranding și Outriders. Totul s-a văzut impecabil și cu ocazia asta am testat și acele preseturi ale monitorului cu FPS, RPG și Racing Game, dar și cele audio FPS și RCG care accentuează elementele de interes din jocurile de acest gen (ex. pașii inamicului, respectiv efectele sonore ale mașinilor – motor etc). Am mers și mai departe și am testat jocurile pe PC cu controller-ul PS5, Dual-Sense, care, cel puțin în portările de jocuri PlayStation l-am folosit la capacitate maximă și ne-am bucurat de el pe monitorul nostru de test.

Pe perioada testelor EX3210U nu s-a încălzit și trebuie să mai menționez un aspect important și anume pentru a vă bucura de efectele de lumină de pe spatele monitorului, acesta trebuie pus cât mai aproape de un perete, iar noaptea monitorul prinde parcă și mai multă viață, acele efecte dând o oarecare senzație de spațialitate și de dimensiuni mai mari ale ecranului și bineînțeles, o ambianță plăcută.

Concluzie

EX3210U are dimensiunea perfectă pentru a rula conținut 4K, iar refresh-ul de 120Hz e tocmai la fix pentru jocurile pe PC și PlayStation 5. Viteza de răspuns de 1ms, contează, bineînțeles și ea, iar experiența de joc se îmbunătățește și mai mult datorită sistemului audio integrat cu subwoofer și a suportului HDRi, dar și a tehnologiilor suportate precum Eye Care.

BenQ Mobiuz EX3210U este disponibil la un preț RDP de 7.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.