Experiența de la CMGC23, într-o industrie care crește

0
573
Ascultă acest articol


În primul rând trebuie să le mulțumesc organizatorilor CMG23 pentru seara super-cool și pentru lucrurile prezentate. De fapt, asta s-a și dorit a fi evenimentul, o prezentare de 20 de minute, restu socializare, în care au fost prezentate taote evenimentele din acest an, precum și câteva date statistice interesante, sub o singură umbrelă, a celor de la „Bucharest Gaming Week”.

Industria de gaming este în plină expansiune!

Nefiind un jucător înrăit, dar trebuie să recunosc că am cochetat cu câteva din ultimele apariții, amintind aici „God of War”, „Uncharted” sau seria FIFA (de care sincer am fost cam dezamăgit la ultimele serii), am decis să merg să văd ce vor oamenii ăștia să ne prezinte și, sincer, am rămas impresionat.

Aș mai vrea să menționez că am fost însoțit de fiul meu, de 17 ani, care a fost cu mult mai exaltat ca mine, la finalul prezentării, el fiind un fan al jocurilor pe console și PC.

Dar, revenind la această industrie care a crescut în acești ultimi ani, asta și datorită noilor tehnologii dezvoltate de marii giganți din piață, la o mică cercetare am aflat că datele dintr-un nou raport arată că industria de gaming își va menține creșterea rapidă din ultima vreme și ar putea valora 321 de miliarde de dolari până în 2026, ceea ce este impersionant.

În același timp, am aflat că milioane de noi jucători au cumpărat jocuri și console în timpul blocajelor din COVID-19, iar unii jucători au spus că jocurile în timpul pandemiei i-au ajutat la sănătatea lor mentală (așa să fie oare?!), iar trecerea la munca de acasă a creat o provocare neașteptată pentru unele companii din industrie.

Un alt raport arată că în 2022 industria a generat aproximativ 184,4 miliarde de dolari, fiind înregistrat ca un declin de 4,3% față de 2021, marcând prima scădere de la an la an de când  a început să se urmărească veniturile globale ale industriei.

Zona de gaming din România și poll-urile dominante

La prezentarea din 15 februarie am avut parte de un început statistic, iar datele prezentate de RGDA la eveniment mi-au demonstrat încă odată un lucru, și anume că, indiferent de ce am spune noi bărbații, femeia este și în această zonă la putere, și o să argumentez și de ce.

Statistica prezentată arată că ponderea cea mai mare de joacă au avut-o doamnele și domnișoarele, indiferent de ce dispozitiv vorbim, iar procentul din dreptul acestora a fost de 51%, de cealaltă parte masculii feroce au înregistrat un procentaj mai mic, fiind vorba de 49%.

RGDA statistics
RGDA statistics

Cum era de așteptat, procentul major a fost pe telefoanele smart, cu 70%, PC-ul ocupând locul doi, cu 69%, iar consolele au avut doar 40%. Dar, indiferent de ce procente am vorbi, numărul românilor care se joacă este unul extrem de mare, în raport cu populația activă a țării, după ultimul recensământ din 2022, fiind undeva cu puțin peste 19 milioane, organizatorii menționând că aproape 10 milioane de jucători sunt activi pe plaiurile mioritice.

Un factor important în evenimentele de gen, fie că vorbim de România, fie că vorbim despre toată industria, o au influencerii, și mai ales cei care sunt implicați direct în fenomen, iar acest aspect a fost accentuat în prezentarea CMG23. În aceeași măsură s-a pus accent și pe platformele Twitch și Youtube, zone extrem de active, fiecare pe segmentul ei, în zona de promovare, desfășurare de evenimente de gen, etc.

Ulterior, au început să ne vorbească de ceea ce-și doresc în noul an, dar nu înainte de a ne prezenta un trailer pentru primul documentar făcut pe baza acitivății un jucător profesionist de esports, documentarul „Povești de pe Rift: România” care a avut premiera pe 30 ianuarie, la Opera Națională București.

Andrei Odoamne Pascu
Andrei Odoamne Pascu

Este vorba de Andrei Odoamne Pascu, „vedeta” documentarului și povestește despre provocările pe care le-a întâlnit de-a lungul carierei de jucător profesionist de League of Legends și despre stilul de viață al unui esports pro player, dar cu regretul că Andrei joacă și astăzi pentru alte echipe, din afara României, iar cei care ar trebui să susțină și astfel de performanțe pe plan local, fie nu îi interesează, sau dacă da, o fac foarte puțin, în rest totul rezumându-se la sponsorizările din mediul privat.

Un alt jucător profesionist de esports, cu doar 24 de ore înaintea evenimentului, câștigase o altă competiție importantă de CSGO, fiind vorba de Ana “ANa” Dumbravă, desemnată cea mai bună femeie din CSGO jucătoare din lume de către hltv.org. Ea a câștigat mai multe turnee CSGO în 2022 și a câștigat recent turneul ESL Impact Katowice 2023. În prezent, ea joacă pentru echipa Nigma Galaxy, fiind nominalizată și la categoria „Jucătorul anului” într-o listă dominată de băieți.

Ana "ANa" Dumbravă
Ana “ANa” Dumbravă

Tot în cadrul evenimentului ni s-a vorbit de inițiativa legislativă, și azi pe masa parlamentarilor (apropos, și-au majorat iar indemnizațiile!!!), la care încă se lucrează, și asta de vreo doi ani, din câte am înțeles.

În restul prezentării a fost prezentat și calendarul evenimentelor din 2023, care trebuie să recunosc, este impresionant, și care mai mult ca sigur că va mulțumii gamerii înrăiți, sau poate nu, rămâne să ne spună organizatorii la finalul anului.

Eu pot doar să le urez succes și să auzim numai de bine! Și încă ceva, vă las aici și aici, statistica RGDA și planul de bătaie pentru 2023 în care găsiți și calendarul evenimentelor.

Baftă și la cât mai multe jocuri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.