Între 28 februarie și 4 martie, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Film O’Clock International Festival, un eveniment organizat simultan în 7 țări de pe meridianul de 25 de grade longitudine estică, respectiv Lituania, Ucraina, România, Grecia, Bulgaria, Egipt și Africa de Sud, atrăgând un număr impresionant de participanți și iubitori ai artei cinematografice.
Această ediție a adus împreună o selecție remarcabilă de filme de ficțiune și documentare internaționale, reprezentative pentru țările participante, incluzând pelicule precum tragi-comedia premiată cu Camera D’Or la Cannes 2006 – „A fost sau n-a fost?” regia Corneliu Porumboiu, drama lituaniană pe tema libertății „Copiii din Hotelul America”, regia Raimundas Banionis, prezentat la Berlinale 1991, comedia acidă “Acordorul”, regia Kira Muratova, documentarul bulgar multipremiat „Ultima ambulanță din Sofia”, regia Ilian Metev, „Iconic Duo”, regia Vasilis Vafeas – un tribut regizorului grec, thrillerul egiptean „Tărâmul Fricii”, regia Daoud Abdel Sayed și drama sud-africană „Viața, Mai presus de Orice”, regia Oliver Schmitz, prezentat la Cannes în 2010 în secțiunea Un Certain Regard .
În cadrul festivalului, spectatorii au avut ocazia să participe la discuții interactive cu realizatorii, organizate online și transmise în sălile de cinema, cu nume precum Corneliu Porumboiu, Vasilis Vafeas și Oliver Schmitz, dar și cu regizorii scurtmetrajelor incluse în competiția internațională de scurtmetraje.
Juriul competiției, format din directorul de imagine român Marius Panduru, regizoarea bulgară Zornitsa Sophia și cineastul egiptean Marouan Omar, a acordat Premiul Juriului filmului ucrainean “Dad’s Sneakers”, regizat de Olha Zhurba, pentru modul inovativ și plin de empatie și candoare în a aborda un subiect social sensibil – cel al adopției (premiu oferit de DACIN SARA). De asemenea, juriul a acordat o mențiune specială onorifică pentru filmul grec “To Vancouver”, regizat de Artemis Anastasiadou, pentru măiestria de a surprinde complexitatea relațiilor umane.
Publicul a avut și el un rol important în desemnarea câștigătorilor, prin intermediul voturilor lor, spectatorii din cele 7 țări participante au ales scurtmetrajul lor preferat, care a primit Premiul Publicului. În acest an, distincția a fost acordată filmului bulgar “Theatrical Romance”, regizat de Teodora Kosara Popova (premiu oferit de UCIN).
Festivalul Film O’Clock International a reprezentat nu doar o ocazie unică de a descoperi o selecție remarcabilă de filme internaționale, ci și un mediu prielnic pentru cinefili și profesioniști să interacționeze și să împărtășească idei inovatoare. Cele două discuții dedícate industriei, “Rethinking the Classics – A Modern Perspective” și “Her Story, Her Future: Empowering Women in the Film Industry”, au adus în prim-plan subiecte de interes major pentru domeniul cinematografic și au stârnit dezbateri constructive.
Pentru mai multe informații despre Festivalul Film O’Clock și despre edițiile viitoare, vă invităm să vizitați site-ul oficial al festivalului: www.FoC-IFF.com sau să urmăriți pagina de Facebook: https://www.facebook.com/FilmOClockIFF.
Cea de-a treia ediție a Film O’Clock International Festival este organizată de Creatrix Fama și ABI Fundație, cu sprijinul DACIN SARA, al UPFAR ARGOA și al UCIN.