“Apus de soare – o continuare epică sub formă de lungmetraj a serialului premiat.”
Regizor: Jamie Payne
Scenariu: Neil Cross
Gen: Acțiune, Thriller, Mister, Dramă
Lansare: 10.03.2023
Durata: 2h 09min
Studio: BBC Films
Clasificare: R
Distribuitor: Netflix
Actori:
Idris Elba … John Luther
Cynthia Erivo … Odette Raine
Andy Serkis … David Robey
Dermot Crowley … Martin Schenk
Hattie Morahan … Corinne Aldrich
Sinopsis:
În Luther: Apus de soare, o continuare epică sub formă de lungmetraj a serialului premiat, un îngrozitor criminal în serie terorizează Londra în timp ce genialul detectiv John Luther (Idris Elba), acum căzut în dizgrație, se află în spatele gratiilor. Urmărit de eșecul încercării de a-l prinde pe psihopatul cibernetic care îl tot provoacă, Luther decide să evadeze din închisoare pentru a-și încheia misiunea cu orice preț. Filmul îi mai are în distribuție pe Cynthia Erivo, Andy Serkis și Dermot Crowley, care revine în rolul lui Martin Schenk.
Recenzie:
Detectivul preferat al britanicilor, Luther, din serialul BBC care a debutat în 2010 și a rezistat timp de 5 sezoane (sezonul 5 a fost difuzat în 2019), se întoarce, de această dată în filmul Luther: The Fallen Sun/”Luther: Apus de soare”. Era oarecum normal ca Luther să-și continue aventura, mai ales după cele 11 noiminalizări la Emmy inclusiv pentru prestația lui Idris Elba care-l joacă magistral pe John Luther.
Avându-l ca regizor pe Jamie Payne, după un scenariu scris de cel care s-a ocupat și de serie, Neil Cross, Apusul de Soare a debutat în cinematografe din 23 februarie, avându-i ca producători pe Peter Chernin, Jenno Topping, David Ready, Neil Cross, Idris Elba și în funcția de producători executivi pe Dan Finlay, Brendan Ferguson, Miki Emmerich, Kris Thykier și Priscilla Parish.
Câteva personaje se întorc din serie și lor li se alătură și alți actori, reflectorul fiind poziționat, bineînțeles pe antagonistul David Robey, interpretat de Andy Serkis. Distribuția este formată din: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley, Thomas Coombes, Lauryn Ajufo, Hattie Morahan și Vincent Regan. Impresionant este că filmul a fost filmat în 37 de locații în Irlanda, Londra, inclusiv în subterane dar și în Chinatown, Fleet Street și Piccadilly Circus.

Apusul de soare se lasă în pușcăria pe care Luther trebuie s-o înfrunte, după cum s-a stabilit în sezonul 5 al seriei, dar cei care nu au văzut seria pot să ia filmul ca unul de sine stătător, existând totuși mențiuni din serie. Cu Luther după gratii, un accident are loc și misterios, dispare Callum Aldrich. Luther primește un telefon suspect și i se spune să acceseze o frecvență la radio, unde primește un mesaj direct: crime au loc și vor contiua și chiar așa se și întâmplă. Un incendiu curmă viața mai multor persoane.
65.8
Luther nu mai poate să stea deoparte și, după cum vă așteptați, își pune la cale evadarea și începe o cursă de-a șoarecele și pisica cu David Robey, despre care ni se spune de la bun început și prin ochii căruia vom putea și noi privi perspectiva nebună a sa. Poliția este și ea “pe felie”, cu Odette Raine la conducerea brigăzii de detectivi meniți să se ocupe de caz. Poliția este însă și pe urmele lui Luther, care apelează la fostul său “prieten de arme”, Martin Schenk – retras din activitate.
Așadar situația stă în felul următor: Luther e pe urmele lui Robey, Raine e pe urmele ambilor, iar Schenk este prins undeva la mijloc. Indicii îl apropie pe Luther din ce în ce mai mult de Robey, care lasă în mod special unele frimituri-capcană, dar și multe victime.
Implicarea mamei lui Aldrich, Corinne, în cautarea criminalului, o va aduce lângă Luther, poliția fiind și ea mereu aproape, dar cu un pas în urmă.
One Last Hurrah
Cursa se încheie și este Luther vs David Robey și aici probabil te vei duce cu gândul la Spectre – filmul James Bond/007, similarități existând atât asupra diversificării locațiilor, inclusiv cea de la finele filmului, dar și Luther – care se poate compara fără probleme cu un agent 007, la fel și Robey cu orice personaj negativ din seria de filme/seriale James Bond. Probabil vă amintiți că la un moment dat se tot vehicula cum că Idris să fie următorul actor care să-l intepreteze pe agentul 007, ei bine în Apus de Soare vă faceți o idee cam cum i s-ar potrivi rolul.

Locațiile sunt foarte bine alese, ușor întunecate, ploioase – tipice Londrei și vedem chiar și subteranele, debutul filmului având loc în HM Prison Dorchester care și-a încetat activitatea în 2014 fiind locația potrivită pentru scenele cu închisoarea. Cadre largi apar când-și-când și-l au în centru pe Idris, fie văzut de la spate fie cu fața și arată excelent, chiar supereroic, iar camera lui Payne îi oferă întregului film acel “feeling” James Bondian sau a filmelor Bourne Identity, cât despre scriitura lui Neil Cross numai de bine, însă, împreună parcă s-au depărtat de acea atmosferă și stil cu care ne-a obișnuit seria.

Idris e perfect pe rol – nici nu încăpea îndoială – iar pe Serkis, care nu e la primul său Rodeo cu rol de villain, îi șade bine și lui pe rol, mai puțin acea freză ciudată și cu toate astea nu vei avea parte la vreo scenă să-ți lase impresia aia de “asta-i de Oscar”. Un joc bun face și Hattie Morahan (Corinne) care, chiar dacă nu are un screen time destul de mare, atunci când apare, fură priviri prin prestația sa.
Sunetul se aude incredibil acum cu suport Spatial Sound, implementat de Netflix, mai ales dacă ai un televizor cu un sistem de sunet avansat, sau un sistem audio bun sau niște căști cu suport de sunet 3D. Există muzică de fundal, de orchestră și se mulează bine pe ceea ce vezi la momentul respectiv, mai blândă când e cazul, mai alertă în scenele de acțiune și conturează perfect scenele de tensiune/suspans, avem și tema melodiei la final de film (Paradise Circus), pe generic, care personal mi-a plăcut mult în serie și care acum are o versiune Fallen Sun:
După cum vă spuneam la început, cei care au văzut seria, vor observa probabil mici referințe și există chiar și ceva easter eggs, deci puteți fi atenți (vă dăm un mic hint: mașina lui Luther) și ca să vă descrețim puțin frunțile cu un fun fact putem să vă spunem și că Robye – personajul lui Andy Serkis, poartă în film 3 culori de lentile de contact, în funcție de costumele cu care e îmbrăcat: verde, maroniu deschis și unele speciale să scoată în evidență pupilele dilatate. În realitate Andy are ochii albaștri.

Apus de soare este o continuare plăcută a seriei, sub formă de film, dar și un film bun de suspans pentru cei care nu cunosc seria, nefiind nevoiți să o vadă pentru a se bucura de film.
Luther: The Fallen Sun/”Luther: Apus de soare” poate fi urmărit din 10 martie la Netflix.